AVR-DOS

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9993
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 27. szerda, 12:12

512-es szektorméret a kritikus! A FAT32 és FAT16 bejegyzéstábla szinte mindegy, az új verziókkal megy.

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 27. szerda, 22:25

Sajnos még mindig ugyan ott topogok egyhelyben. A hiba ugyan az mint előzőleg írtam.
MMC init= OK , FileSystemInit= Error. :(
Gondolom, ha vezetékezési, vagy egyéb hardver hiba lenne, akkor az MMC init se működne.

A kártyát FAT32/512-re tudom formázni. Nemértem. FAT/512-őt nem enged. A kártya mérete 64MB.


Kínomban már az SPI soft/hard változtatásával próbálkoztam.
Érdekes módon ha HW SPI-t állítok úgy egyáltalán nem megy. Pedig a programozóval párhuzamosan van kötve.

Pedig egyre égetőbb lenne a dolog.
Segítsetek! :cry: :cry:

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 27. szerda, 22:38

Nemtudom van e jeletősége, hogy a minta/példa (test_DOS_Drive.bas) programban 16MHz -es a kvarc, én viszont 8MHz-eset használok!?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9993
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 27. szerda, 23:21

Elvileg nincsen.
Bár az SPI clock átállítható.
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 27. szerda, 23:38

Kicseréltem 16 MHz-esre, mondanom se kell hogy nem jó továbbra sem. :?

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 28. csütörtök, 0:28

Valami nagyon nem frankó. Minden sallangot kipusztítottam. Visszatettem a Mega32-öt, és most azzal próbálkozok. (mivel annak nem kellett belenyúlni a m32def.dat file -ba)

Rá kellett ébrednem, hogy az MMC Init se működik.

Kód: Egész kijelölése

   $Include "Config_MMC.bas"
   Gbdriveerror = 121
   Cls
   Locate 1 , 1
   If Gbdriveerror = 0 Then
      $Include "Config_AVR-DOS.BAS"
      Lcd "  MMC rendben!  "
      Wait 2
      Btemp1 = 131
      Btemp1 = Initfilesystem(1)
      Lcd "FSI: " ; Btemp1
   Else
      Lcd "   Nincs MMC"
      Locate 2 , 1
      Wait 2
      Lcd "Hibakod: " ; Gbdriveerror
   End If

Betaktam egy kis hibakarasést, és érdekes dolgot fedeztem fel!
Elméletileg a Gbdriveerror változó egy kódot ad vissza. De nem változik meg az értéke.(121 marad) Itt nekem valami nagyon sántít! Egyáltalán mitől változik az meg??? :evil:

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 28. csütörtök, 0:48

Lepetézek!

Kód: Egész kijelölése

   $Include "Config_MMC.bas"
   Gbdriveerror = Driveinit()         '  <------Ez hiányzott!!!
   Cls
   Locate 1 , 1
   If Gbdriveerror = 0 Then
      $Include "Config_AVR-DOS.BAS"
      Lcd "  MMC rendben!  "
      Wait 2
      Btemp1 = 131
      Btemp1 = Initfilesystem(1)
      Cls
      Upperline
      Lcd "FSI: " ; Btemp1 ; " "
      Lcd "FS: " ; Gbfilesystem
      Lowerline
      Lcd "FSS: " ; Glfatfirstsector ; " "
      Lcd "RSS: " ; Glrootfirstsector

   Else
      Lcd "   Nincs MMC"
      Locate 2 , 1
      Wait 2
      Lcd "Hibakod: " ; Gbdriveerror
   End If


Úgynézki működik!

Kipróbáltam :

FAT32/512 -> FS:11
FAT/1024 -> FS:6

(megjegyzem a példaprogramból nem derül ki, hogy mi volt a baj)

Na most nyomok ilyet is: :D :D :D :D :D

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9993
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 28. csütörtök, 6:46

Azta!
Gratula!
:)
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
Gova
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. február 14. csütörtök, 7:00

-

HozzászólásSzerző: Gova » 2008. február 28. csütörtök, 12:41

Szia.

Lenne egy olyan kérdésem, hogy a RTL8019AS chip MAC cimét, hogy tudom kiolvasni? Vagy valahol ez levan irva??

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9993
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 28. csütörtök, 16:19

Nincs. Mármint nincs beégetett MAC címe.
Inicializáláskor TE adsz neki. amúgy ha megnézed a WEBserver mintaprogit (~5. részben) ott látszik, hogy ez hogyan működik.
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 28. csütörtök, 22:09

Komolyan mondom, hogy vicc ez az egész AVR-DOS. Semmi nem működik normálisan. Már bánom, hogy elkezdtem.
Most ugye ott tartok, hogy az kártyát látja. Meg kellene nyitni egy file-t.
De nem működik az OPEN utasitás. Ugyan ott tartok ahol 7kaz tartott:

Elküldve: 2007. Augusztus 13. Hétfő, 18:21 Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével
Idézet:
Már ott tartok, hogy a súgóban lévő mintát másoltam be, de ott is hibákat ír


Például ilyeneket:

Error: 222 Line: 0 Illegal character [expected (, got '='] ,in File:

Ha kiveszem az OPEN, PUT, stb. utasításokat, minden rendbe jön, simán lefordítja a kódot.


Szó szerint.
Valakinek ötlete?

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 28. csütörtök, 23:26

Működik! Megcsináltam!! Überkirályság!

Írtam és olvastam *.txt file-t !!

Az előző hiba megoldása:

A prog elejére be kell bökni: (hogy mi köze van az egészhez, azt nem tudom)


Kód: Egész kijelölése

Config Clock = Soft


Jipijájjé!
Robi! Ezúton is köszi a mindent! :D

u.i.: Még jövök! :wink:

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9993
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 29. péntek, 6:33

Gratula!


Nagyon köszönöm, hogy itt a fórumban sikerült végigkövetni, mert a könyvbe is tervezve van egy ilyen fejezet!

A Clock a file-k dátuma miatt kell és ehhez a belső órarutinokat használja a bascom.

Avatar
Atesz
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 164
Csatlakozott: 2006. január 19. csütörtök, 7:00
Tartózkodási hely: Dombóvár

HozzászólásSzerző: Atesz » 2008. február 29. péntek, 8:10

Egy pár napon belül összeszedem az egészet egybe, és fölteszem ide a fórumba, hogy más is okuljon.

Avatar
7kaz
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 138
Csatlakozott: 2006. szeptember 26. kedd, 6:00

HozzászólásSzerző: 7kaz » 2008. március 18. kedd, 21:08

Atesz írta:Egy pár napon belül összeszedem az egészet egybe, és fölteszem ide a fórumba, hogy más is okuljon.


Telnek-múlnak a napok, bennünket meg emészt a kíváncsiság... :)


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég