attiny2313 - A+B csatornas encoder parositas

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

attiny2313 - A+B csatornas encoder parositas

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 13. csütörtök, 22:52

Egy uj otletem van, amihez kernem a segitsegeteket!

A bascom leirasban megtalaltam az encoderekre vonatkozo reszt. Szeretnek modositani ezen a programon. Illetve lehet egy teljesen mas utat valasztanek (habar szemelyreszabhatosag szempontjabol nagyon kenyelmes a soros portos konfiguralhatosag lehetosege).

Arrol lenne szo, hogy egy A+B csatornas encoder jelet szeretnem feldolgoztatni a chippel. A kimenetre viszont nem LCD panelt kotnek, hanem 7 szegmenses led modulokat. Szam szerint 5db-ot. Egy ot szamjegyu szamot kellene majd megjeleniteni. A kis csavar ott van a dologban, hogy az encodertol kapott jelet at kellene alakitani. Elmozdulast szeretnek kijelezni a kis rendszerrel, mm mertekegysegbe atkonvertalva. Masik topikban emlitettem, hogy 500-as fizikai osztasu tarcsaim vannak (azaz 500cpr - 2000ppr). Ehhez az egyszeruseg kedveert vegyunk 5mm elmozdulast egy teljes korbefordulas alatt. Itt hogyan kell osszeloni a ket erteket? A chip mit iratna ki a kijelzore barmifele matematikai muvelet nelkul? 500-at, vagy 2000-t? Tehat a cpr, vagy ppr erteket?

A masik lehetoseg, hogy cel ic-ket hasznalok:
http://www.electro-tech-online.com/elec ... 4ls47.html

Csak nem vilagos, hogy ezt hogyan tudnam ugy beallitani, hogy a valos elmozdulast mutassa mm-ben. Kellene egy ic, ami a megfelelo osztast elvegzni?

Na, ezert lenne szimpatikusabb az AVR, ott azt irok bele, amit szeretnek (amit tudok...).

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 14. péntek, 12:34

Számolás vázlatban:

Elmozdulás balra-jobbra az elkóderes részsw lekezeli. Double vagy singla alapon légy. (10-es számrendszer és +/- sok.
Alapeset a 0-zás.

Egy elmozdulás zudod hány mm-t jelent a tengelyen. Innentől vagy osztáselmozdulást vagy mm-t tudsz írni a kijelzőre.
A 7szegmensesre meg multuplexelt kezelés, ahol a mm-eket íratod ki. Ezt a tizedestörtesből Formattal tudod leformázni.
Innen megvan TEXT/string alapon a számjegyek.

FONTOS!
Az enkóder INT alapon megy, és a 7szegmens kezelés is (pl. Timert ha használsz)! Én a 7szegmenst a főprogramban xsinálnám, max közben waitus részekkel. Ezt a enkóderelfordulás INTje ha megszakítja és rövid idejű, akkor max villódzik picit.
Vagy I2Cre 7szegmenses kijelzővezérlést, ami lehet MAX65xxx IC, vagy egy másik AVR. I2C-n meg ~30-40 msecenként átküldöd a pontos értéket (wordként vagy longként (ez ~8-10 I2C byte átvitele, ami mehet ~100kHz-n ez nem sok időben...)
Szóval a kiiratás ha LCDre megy (én vagy 7szegmenses kijelzést, vagy OLEDeset használnék (LCD)).

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 14. péntek, 16:18

Koszi, hogy hozzaszoltal!

Kerestem egy kijelzot (conrad):

4 x 16 <- link


Ezt fogom tudni hasznalni? Nem kellene ehhez valami adatlap, labkiosztassal?
Letettem egyelore a szegmens kijelzorol.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 14. péntek, 16:31

Elvileg ahogy olvasom, HD44780 / KS066-os IC van rajta....
Azzaz teljesen jó.


Lábkiosztás:
1....14: szabványos, bámelyiké ilyen.
15-16 illetve a 0...-1 (adatlábak előtti): háttérvilágító LED

Avatar
tibi
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2006. augusztus 26. szombat, 6:00

HozzászólásSzerző: tibi » 2008. március 14. péntek, 19:14

A Chipcad kft.-nél hozzájuthatsz ilyen kijelzőhöz jóval olcsóbban is. (www.chipcad.hu)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 14. péntek, 19:49

Koszonom! Akkor LCD letudva...

Egy kis szunetet tartok, elolvasom mi van leirva az LCD kezeles reszben. Utanna jovok es folytatom.

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 16. vasárnap, 18:05

Atragtam magam az LCD topikon. Bekotesekkel, hasznalattal kapcsolatos a legtobb info.

Encoder A-B csatornat ra lehet kotni kozvetlenul a PC LPT portjara es ezt a jelet felhasznalni a BASCOM simulatorban? Igy latnam, hogy az alap program mit ir ki pontosan.
Egyelore ez nem tiszta. Egy inkrementnel van ugye negy jel - ketto felfuto, ketto lefuto. Ebbol mi kerul a kijelzore (LCD) a valosagban?

Egy inkrement az ekmozdulas - itt nem szamit az encoder felbontasa. Tehat egy inkrement - 1-et ir ki, vagy 4-et az LCD-re (a minta programot veve alapul).

Megepiteni meg nem tudom, mert nincs LCD kijelzom...

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 16. vasárnap, 19:54

PC-LPT rakotheto. A Bascom szimulator tok fuggetlen, nem latja.....

Sorosport az van.
Egyszerű:
Ne a LCD mitirki, hanem print "mit:";mitirki sort rakd be....


Igy latod mi tortenik....

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 16. vasárnap, 21:25

Ha igy irom meg a programot, akkor latni fogom a szimulator LCD ablakban a kimenetet. Ez jo lenne. Akkor ossze kell raknom egy forgo jeladot.

Fog kelleni max232-es illeszto aramkor?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 16. vasárnap, 22:02

Elvileg láthatod a szimulátorban.
DE: A szimulátorban ha aSw-HW hibridre gondolsz: nem tudom. Sosem próbáltam ki. Itt vigyázz: A PCben fut minden és a soroporton tölti le/fel az állapotokat!

A PC-AVRhez kell a MAX232! Szintillesztést és invertálást is megvalósít....

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 16. vasárnap, 22:32

Latom nekem amator, bena kezdonek (hogy ertsek is valamit), jo lesz tovabbra is a chip egetes, aramkorbe helyezes - ujraegetes modszer...

Kiprobalom az alap programot, hogy azzal mit csinal. Remelem holnap-holnap utan erre sor kerul.

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 16. vasárnap, 23:01

Meg egy kerdes, mert nem vilagos:

A minta program egy "szamlalo" gyakorlatilag?
Ide-oda forgatva az encodert, csokkeni-noni fog a kijelzett ertek.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 17. hétfő, 5:49

Igen...

De tessék kipróbálni:)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. március 17. hétfő, 9:33

LCD megrendelve - http://www.chipcad.hu/letoltes/adatlapok/EW20400YLY.pdf
Ma este egetek egy chipet is.

16MHz-es kvarcom van, igy at kell irnom ezt a sort:

"$crystal = 4000000" erre "$crystal = 16000000"

Mast nem kell, ugye?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10090
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. március 17. hétfő, 11:50

Elvileg ezzel megy....


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég