i2c

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Avatar
zentus
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010. január 14. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: zentus » 2010. március 9. kedd, 22:45

Felcseréltem a SDA SCL lábat...
Elnézést a zaklatásért
:(

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9563
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. március 9. kedd, 23:21

A config sorban meg tudod cserélni (SW-es i2c)....

Avatar
zentus
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010. január 14. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: zentus » 2010. március 9. kedd, 23:24

Tudom :)

Csak az idegesít hogy felesleges bejegyzést tettem.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9563
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. március 10. szerda, 7:47

Ugyan már.... Alaphiba:)

Nálam a szakadt/forraaztáshibás ellenállás, a rövidzár az ellenállás alatt szokott bejátszani (meg néha a fordítva beültetett IC). Szóval nem olyan bonyolult - belefutni egy hibába....

A Bascom hibája, hogy nincsenek a beragadt I2C vonalak lekezelve az I2C init alatt. Mondjuk a busz nem plug&Play alapon működik. de alkalmas erre is, ha nincs a rendszerben pl. TCN75AVOA hőmérő (ez begerjed ekkor és kiforrasztja magát - öngyilkosságként....

Avatar
dunyec
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2009. december 10. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: dunyec » 2010. március 14. vasárnap, 23:07

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora távolságra vihetem el az AVR-től az I2C buszt? 2 LM75-öt szeretnék rákötni, meg még egyet, de azt az AVR mellett.

Avatar
evildodo
Pákabűvész
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009. február 4. szerda, 7:00
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: evildodo » 2010. március 15. hétfő, 0:22

dunyec írta:Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora távolságra vihetem el az AVR-től az I2C buszt? 2 LM75-öt szeretnék rákötni, meg még egyet, de azt az AVR mellett.

Csak a mestert tudom idézni, és a "bibliát" :) (Bascom kézikőnyv, ami Róbert szerzeménye) Íme:
"Az I2C busz maximális hossza nincs megadva a szabványban. Csak annyit mond ki, hogy a 100 kHz-s változatban a kábelezés és a rácsatlakoztatott eszközök összkapacitása nem haladhatja meg a 400 pF-ot."

Én eddig 5m-re vittem kb, minden gond nélkül, természetesen árnyékolt kébellel!
Geht nicht, Gibt's nicht!

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9563
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. március 15. hétfő, 8:29

Felhúzóellenállás értéke 1k5, és kisebb sebesség (50 kHz) 11.5 m-re vittem...

A hőmérő mellé tessék 100 nF kerámiakondit tenni!

Avatar
tetye
Chipgyilok
Hozzászólások: 279
Csatlakozott: 2007. augusztus 29. szerda, 6:00
Tartózkodási hely: Perbál
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: tetye » 2010. március 15. hétfő, 10:12


Avatar
tetye
Chipgyilok
Hozzászólások: 279
Csatlakozott: 2007. augusztus 29. szerda, 6:00
Tartózkodási hely: Perbál
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: tetye » 2010. március 15. hétfő, 12:05

Normális az hogy 2 címre válaszol?

Kód: Egész kijelölése

Print "Scan start"
For B = 1 To 254 Step 2
  I2cstart
  I2cwbyte B
  If Err = 0 Then
     Print "Slave at : " ; B
  End If
  I2cstop
Next
Print "End Scan"


Ezt birja mondani:
Scan start
Slave at : 135
Slave at : 145
Slave at : 195
End Scan
De ebből a :
Scan start
Slave at : 145
End Scan
Egy hőhérő ic.

Avatar
Hegemon
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2009. március 13. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Klárafalva

HozzászólásSzerző: Hegemon » 2010. március 15. hétfő, 13:28

ez az adatlap szerint http://dl.ivtvdriver.org/datasheets/tun ... ME_MK3.pdf
Bár nem teljesen ugyanaz, de :
135 a tuner címe

195 pedig a belső flag cím (ha jól értelmeztem)

Ebbe van valami Pc s progi is ami I2C - n keresztül kezeli neked a kütyüt, csak átfutottam, nézd át ha gondolod.

Avatar
tetye
Chipgyilok
Hozzászólások: 279
Csatlakozott: 2007. augusztus 29. szerda, 6:00
Tartózkodási hely: Perbál
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: tetye » 2010. március 15. hétfő, 19:34

Szupi hogy megint bonyolódik a dolog..:S
Úgy érzem ez lessz a következő kudarcba fulladt projektem.

Avatar
evildodo
Pákabűvész
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009. február 4. szerda, 7:00
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: evildodo » 2010. március 15. hétfő, 21:06

tetye írta:Szupi hogy megint bonyolódik a dolog..:S
Úgy érzem ez lessz a következő kudarcba fulladt projektem.

Azért ennyire könnyen ne add fel!
Tedd félre, aztán gondolkodj rajta, ha tényleg nem megy. Szerintem már sokmindenki volt már így, én vállalom! :)
Geht nicht, Gibt's nicht!

Avatar
kefeur
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 178
Csatlakozott: 2008. február 17. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Szuhakálló

HozzászólásSzerző: kefeur » 2010. június 24. csütörtök, 18:10

Sziasztok!
Nem tudok dönteni.
Adott egy M16 mint főnök , és adott egy tiny2313 mint végrehajtó.
M16 figyel vezérel , 2313 ra kerülne 1 motor+enkóder.
Ami eddig 1 relé volt.
Ez persze pontatlanul vontatott .
Nem tudom mivel kellene vezérelnem .
M16 már nem bírja el az enkóder kezelést is.

I2C , vagy TWI lenne jó nekem?
Vagy talán egy sima rs232 a két csip között?
A távolság kb 1m.

Tippeket szivesen fogadnék.
Kefeur

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9563
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. június 24. csütörtök, 20:12

1m:
RS232 javasolt, de a MAX 232-t tedd koze!

I2C: Tiny2313 TWI modult nem, csak US-t tartalmaz kliensként. Erre a mcselec forumon van minta (nem birtam mukodesre birni).
Letezik fizetos TWI/I2C slave. Ez a Tiny esetén eroforrasigenyes: hasznalhatatlan.
Mega8 ill valodi TWI kliensre a fuggvenykonyvtar nagyon jol hasznalhato.

A legegyszerubb a sorospoort es a MAX232 szintilleszto. sima Print/inputtal kezelheto. SW Sorosport NEM jo fogado oldalon!

Avatar
kefeur
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 178
Csatlakozott: 2008. február 17. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Szuhakálló

HozzászólásSzerző: kefeur » 2010. június 24. csütörtök, 21:40

Köszönöm a felvilágosítást!

A soros port már foglalt , van rajta lcd+numpad egy 2313-al.
Kell a megszakítás is , áthejezni sem tudom.

Pedig tetszett volna az I2C mert fűzhettem volna rá még kijelzőt is, num padot is , motorvezérlőt is.
Ránézésre erre való lenne készüléken belüli használatra!

De kérdem én : akkor mire jó az I2C ha erre sem ??
Kefeur


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég