Fázishasítás Triac-al

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

Fázishasítás Triac-al

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2010. február 16. kedd, 16:01

Egy fázishasításos vezérlést szeretnék összehozni, egy atmel procival.
CSak nem igazán tudom hogyan is fogjak hozá.

Énzegetten az mcselek oldalán az AN#125 cikket ami végülis a 0 átmentről szól timerral.

eddig nagyából értem is igaz a timert még nem használtam de itt az ideje megtanulnom ezt is. /persze pwm-nél már igen/

Szóval ez a fázis hasítás procival való szabályozása ami érdekes lenne.

Én egy hőmérővel hoznám össze a dolgot de annak a része nem lenne gond.

Van aki othon van a témában.

Olvastam hogy a grillsűtős résznél felmertült aszó erről, gondoltam hátha valaki tud segíteni.

Az erőátviteli része az nem lenne gond.

Köszönöm.

Avatar
SirLeslie
Pákabűvész
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2005. április 14. csütörtök, 6:00
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Kapcsolat:

Re: Fázishasítás Triac-al

HozzászólásSzerző: SirLeslie » 2010. február 16. kedd, 17:31

szovhoz írta:Egy fázishasításos vezérlést szeretnék összehozni, egy atmel procival.
...
Van aki othon van a témában.


Annyira azért nem, de tavaly csináltam - remélem ez a jó verzió ;-) (jobb ötleteket én is szívesen várok)

Kód: Egész kijelölése

$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 9600000

' "Out of Sram..." fordítási hibaüzenet elkerüléséhez...
$hwstack = 8
$swstack = 8
$framesize = 24
Config Portb.4 = Output     ' Gate Triac (MOC3023 ledre, gyári kapcsolás szerint bekötve)
Config Portb.1 = Input      ' int0 - 100Hz (egy-egy diódával a trafó szek. mindkét lábáról egy fet-re, ami gnd-re húzza az INT lábat)
Config Portb.3 = Input     ' potméter közös (végek +5V és Gnd)

Triac Alias Portb.4

Config Int0 = Falling
On Int0 Int0_int
Enable Int0
Enable Interrupts

Dim Varakozas As Word , Jel As Byte , Jelido As Byte , Szunet As Byte , Szunetido As Byte

Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Avcc
Start Adc

Const Timer0reload = 15                                     ' 0.1ms
Config Timer0 = Timer , Prescale = 64
Load Timer0 , Timer0reload
On Timer0 Timer0_isr
Enable Timer0
Start Timer0
Enable Interrupts


Do
  Waitms 100
  Varakozas = Getadc(3) / 16
  If Varakozas > 50 Then Varakozas = 50
  Jelido = Varakozas
  Szunetido = 50 - Jelido
Loop


Int0_int:
  Reset Triac
  Szunet = Szunetido
  Jel = Jelido
  Start Timer0
Return


Timer0_isr:
  Load Timer0 , Timer0reload

  If Szunet > 0 Then
    Decr Szunet
  End If

  If Jel > 0 And Szunet = 0 Then
    Set Triac
    Decr Jel
  End If

  If Jel = 0 And Szunet = 0 Then
    Reset Triac
    Stop Timer0
  End If

Return

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9986
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. február 17. szerda, 8:12

Triacnál a motort/triacot hogy véded meg az indítási/fázishasítási áramlökések ellen?

230V/2A alapmotor... Túlméretezzem a triacot? A kikapcsoláskor (nullátmenet) a tekercsben indukálódó feszültség nem fogja megsütni a kapcsolóelemet?

Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2010. február 17. szerda, 8:59

persze méretezd túl.

rc tagot tenni az A és K közé a neten találsz ilyen kapcs rajzokat.

A triacra az A1-A2 közé 100Ohm 2W sorba kötve 100nf 630V kondival, de van aki szokott még tenni MOVOT/Varisztort is.
A Snubber méretezésében segít a neten AN437 Alkalmazási jegyzetek from ST.

Az A2-es ágba egy 80-100uH tekercset is szoktunk tenni a zavarok elnyelése miatt.

A triacot túlméretezem mivel ha biztosítom a triacot, mire a bizti kiég addig a kisebb triack az ökörvadászmezőkre repül és átüt :D !

A triac gyújtásánál nagy szeretettel használják az impulzus vagy impulzus csoport vezérlést.
Az impulzus csoport vezérlés már sokkal jobb mint az 1 impulzusos gyújtás, de ha kemény induktív fogyasztót használt akkor a tapasztalatok alapján sokkal jobb a gyújtó áramot fenntartani mindaddig a triacot begyújtva kívánom tartani.

Ez az avr-nél nem gond.

Számos estről tudunk hogy a sima impulzus gyújtásnál a triac "hülyül" sűrű kibe kapcsolás történik meg ha nagy az induktív fogyasztó!

mivel akarod vezérelni? Atmel MCU-val? Mekkora teljesítményre készíted? Ki/Be kapcsolás vagy teljesítmény szabályzás?

Avatar
prmpec
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009. december 2. szerda, 7:00

HozzászólásSzerző: prmpec » 2010. március 9. kedd, 0:31

Engem is érdekel a téma. De én nem tudom melyik kapcsolási rajzot kell nézni azok közül, amiket megtaláltam. Hova kell körni az AVR lábait? Meg az sem lenne baj, ha olyan elemekből építkezne a rajz, amiket lehet kapni. Posztoljatok már egy jót lsz.
Én kapcsolnék/dimmelnék 1000W-nyi lámpát.

Mi a módja annak, hogy az ember ne rázassa meg magát a nagyfesz-szel?

Kössz!

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 894
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2010. március 9. kedd, 8:25

MOC3021-el választottam le a triac-ot, persze ettől még vigyázni kell a hálózati oldal nyalogatásával. Nullpontkapcsoló egy síma komparátor volt (AVR-nél mondjuk van belső komp., tehát azt is lehet használni), a nullpont mindig kikapcsolta a kimeneteket és elindította a timer-t, aminek lejárása kapcsolta be a kimenetet. Tökéletesen működött 8 csatornával is, a triac kapcsolástechnikája a MOC adatlapban benne van. Tápot illik normálisan szűrni!
JAni

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9986
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2010. március 9. kedd, 9:03

A hálózati 50 Hz feltételezhető ma már... A régi 48...52 Hz-s tartomány már a multté (azt hiszem most 50 Hz +/- 0,05 Hz a hálózat pontossága...

A MOC-l a triac gyújtása OK.
De a nullpontot hogyan nézzem, hogy életvédelmileg le is legyen választva?
- a holmiba saját kis trafó és a gratez előtt?
- optocsatoló a 230V felől?

Ezen leválasztások, elektronika éledése igaz nem befolyásol (pl. optocsatoló LED feszültsége + soros ellenállás/kondi miatt nem pont 0 átmenetet ad, hanem pl. 10Vn gyújt be. Ezzel kell korrigálni, vagy nem érdemes vacakolni vele?

Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2010. március 9. kedd, 10:39

STCC08 Ic-t használj + opto a processzor felől.

http://www.st.com/stonline/products/literature/an/14460.pdf


itt egy bascomos is de ez nem jó hardverileg!

http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=57
-= STK500 =-

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 894
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2010. március 9. kedd, 12:50

Nullpontérzékelő nekem a trafó utáni graetz-en volt, egy soros leválasztódiódával, INT=lefutóval. Kicsit hamarabb kapcsol, mint a 0, de ezt egysszerűen úgy védtem ki, hogy a TIMER-nek van egy minimális értéke, ami kompenzálja ezt a kis időt, de mondjuk sok triac már be sem tud gyújtani 10V-ról... Szóval a Timer lehetett 14-250 pl.
JAni

Avatar
otto
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2007. július 27. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest,XVIII.ker.
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: otto » 2011. december 2. péntek, 18:02

Sziasztok!
Csináltam ATMEGA8-al MOC3021-el és BTA12 triakkal egy fényerő szabályozást.
A szabályozás működik,de egy enyhe lüktetés látszik a fényen.
A szabályozott izzó 230V 40W-os hagyományos.
A "lüktetés" nagyon zavaró.
Nálatok is jelentkezik ez a fényerő ingadozás?
Mi lehet az oka?
Üdv.
Ottó

Avatar
ampervadasz
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 119
Csatlakozott: 2008. január 19. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Mátraterenye
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: ampervadasz » 2011. december 3. szombat, 7:30

Szervusz otto!

A lüktetés a hálózati feszültség 50Hz-éből adódhat. Az AVR-el megfogtad a fel, vagy a lefutó feszültségváltozást, de csak az egyiket.
Ebből adódik, hogy a csak az egyik periódust használtad ki fényerő szabályzásra, a másikat nem, mivel 0V-nál a triak kikapcsolja önmagát.
A másik periódusnál a lámpa kikapcsolt állapotban lehet, nem ég. Ez elég zavaró. Programozd le a szinuszhullám másik felét is. Mivel nem látom a programot én erre gyanítok.

Rajzold le egy papírra, hogy mi is történik valójában. A hálózati feszültség felfutó élét szabályzod szerintem csak a nullátmenetig, utána a másik periódussal mit kezdesz? Szerintem ez a rész hiányozhat a programodból.
Segíthet a váltófesz egyenirányítása szűrés nélkül.

Avatar
otto
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2007. július 27. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest,XVIII.ker.
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: otto » 2011. december 3. szombat, 7:57

Szia Ampervadasz!

A megszakításhoz a graetzről veszem a jelet,így mindkét nullátmenetet érzékelem. A programban pedig a 10msec-al "számolok".
A nullátmenet érzékelés,valamint a TRIAK vezérlésének rajzát felteszem a honlapomra és majd felteszem ide a linket.

Üdv. Ottó

Avatar
otto
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2007. július 27. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest,XVIII.ker.
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: otto » 2011. december 3. szombat, 8:45

Hello!

Ide tettem fel a triak vezérléséről,valamint a nullátmenet érzékeléséről a rajzot.

http://www.ottomat.hu/Kapcsrajzok/fenye ... lyozas.pdf

Üdv. Ottó

Avatar
muszer
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2009. december 28. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: muszer » 2011. december 4. vasárnap, 20:40

Szia!

Nekem hasonló áramkör üzemel teljesen tökéletesen.
Ketté kellene választanod, hogy honnan eredhet a hiba. A vezérlés okozza, esetleg a nullátmenet figyeléssel van gond.

Ami nálam másként van megoldva:
- A nullátmenet figyelő tranzisztor előtt nincs R4-R2-C4 tag. Ez kicsit tolni fog a nullátmeneten.
- A triak gate-je le van húzva A2 felé 10K-val, és C5 nincs benne, mert egy izzó nem induktív terhelés.

Avatar
kefeur
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 186
Csatlakozott: 2008. február 17. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Szuhakálló

HozzászólásSzerző: kefeur » 2011. december 4. vasárnap, 21:26

Kedves otto !
Egy kódrészletet tehetnél föl ide , sokkal könnyebb lenne segíteni.
Belefutottam hasonló hibába én is , és a programozással volt gond .
Kefeur


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég