AVR kezdőnek

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
bagizoltan
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2015. december 8. kedd, 19:52
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: bagizoltan » 2016. május 5. csütörtök, 6:07

Szia!
Én meg írtam, hogy biztosan bennem van a hiba, csak nem látom, hogy hol!
Egyértelmű számomra, hogy nem érek fel szakmai nagyságotokhoz!
Azért azt a levelet szívesen megnézném, amiben mindenki azt írta, hogy a súgóban a 90s8515 chip adatai vannak leírva! Mert azt ugye mindenki írta, hogy nem érti mit nem értek, meg azt is mindenki írta, hogy a, hogy hogyan néz ki at ATmega328p adatlapja (amit már én is ismertem), meg azt is mindenki írta, hogy igazítsak mindent a hardware környezethez, de azt sehol nem láttam eddig leírva, amit most kiderítettél. Amit egyébként nagyon köszönök, mert eggyel kevesebb homályos folt van az életemben!
Bocsi, ha értetlen vagyok, ilyenek a kezdők! Ha ez elviselhetetlen számotokra, akkor fektessétek le alapszabályban, hogy kezdők ne kérdezzenek!
Egyébként meg őszintén hálás vagyok, hogy olvashatom a fórumot, mert sokat segít! Néha meg nem!
Bagi

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3231
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2016. május 5. csütörtök, 17:03

Ez már inkább csak kötözködésnek tűnik!
Ezért bosszantó! :mrgreen:

A Bascom nem csak pár AVR-röl szól, mint az Arduinó. Ami elrejti a HW-t előled.

Itt mindig figyelni kell az aktuális adatlapot.
És nem létezik help ami pont csak a te DIP tokos 328P-esedet tárgyalja, mikor itt jóval több AVR jöhet szóba.
Már ennek is egyértelműnek kellene lenni!

És ez itt nem a minden betűt a szádba rágunk foruma! :evil:

bagizoltan
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2015. december 8. kedd, 19:52
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: bagizoltan » 2016. május 5. csütörtök, 19:02

Szia!
Bocs, ha kötözködésnek tűnt, nem annak szántam! Legközelebb majd jobban meggondolom, hogy mikor és mit kérdezek!
Köszi az eddigi válaszokat!
Bagi

bagizoltan
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2015. december 8. kedd, 19:52
Tartózkodási hely: Budapest

BASCOM programfeltöltés nem működik

HozzászólásSzerző: bagizoltan » 2016. május 29. vasárnap, 19:36

Sziasztok!
Reménykedem, hogy valaki tud segíteni az alábbi problémában, mert mert én teljesen tanácstalan vagyok!
Nemrégiben kezdtem el ismerkedni a BASCOM-al. Letöltöttem a demó programot, és az alap "Ledflash" programot próbálgattam. Arduino Uno R3 alaplapom van. A programot be tudtam égetni, és működött. Ez volt tegnap előtt! Ma reggel azonban már nem tudom megcsinálni a beégetést, mert hibaüzenettel elszáll. Már leinstalláltam a BASCOM-ot, és letöltöttem és felraktam újra. Az Arduino-t átdugtam másik USB portba, ez sem segített. Látom, hogy a programozó nem válaszol, de vajon miért? a Elvileg a gépen sem változtattam semmit, de manapság ezt már nem lehet tudni. A gépen Windows 7 van. Esetleg valami driver probléma lehet? Nem tudom hol keressem a hibát!?
Fel töltöttem a hibaüzenet képét. Gyanús, hogy a chip típusánál "???" látható, de nem tudom mi volt előtte, amikor még működött! Illetve úgy emlékszem, hogy mindig az égetés után írta ki a chip típusát!
A legújabb BASCOM-ot használom. Programozónak az "Arduino" van kiválasztva, chip-nek pedig az ATmega328P, már ha ez lényeges!

Előre is köszönöm!

Bagi Zoltán
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9906
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: Robert » 2016. május 29. vasárnap, 20:45

Chip: ATMega328P
Soros sebesség: UNO: 115200; Diecimila: 57600 bps

TILOS úgy égetni, hogy nem ellenőrizzük a chipID-t - égetés előtt. Ezzel bizonyosodunk meg róla, hogy a PC kommunikál a eszközünkkel...

bagizoltan
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2015. december 8. kedd, 19:52
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: bagizoltan » 2016. május 31. kedd, 4:35

Köszi!

A portsebesség volt! Erre nem figyeltem, nem is értem mitől állítódott el!?

Bagi

Avatar
Marvinn
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2008. július 24. csütörtök, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: Marvinn » 2016. július 12. kedd, 8:51

Sziasztok!
Atmega2561ben kezelek gombokat és az a gondom, hogy egy gombnak kikapcsolom a megszakítását és amikor újra bekapcsolom akkor azonnal le is fut, mert korábban megnyomásra került és a regiszterben tárolta. Viszont nem tudom melyik regisztert kell kiüríteni mielőtt visszakapcsolom. INT7 ről van szó és Bascom.

Avatar
Marvinn
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2008. július 24. csütörtök, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: Marvinn » 2016. július 12. kedd, 9:06

EIFR regisztert gondolnám de valamiért nem működik.

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3231
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2016. július 12. kedd, 10:29

Valahogy igy kellene: EIFR.INTF7 = 0

Avatar
Marvinn
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2008. július 24. csütörtök, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: Marvinn » 2016. július 12. kedd, 10:40

EIFR.7=0 nem jó?
mert nézegettem és átírni átírja a regiszterben az INT7 7. bitjét de ettől függetlenül ugyanúgy lefut a megszakítás amint bekapcsolom Enable INT7-el.

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3231
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2016. július 12. kedd, 11:57

Nem : INT7! Hanem INTF7! Ez a neve!
És az értéke : INTF7 = 7!
Tehát hamár megnézted az adatlapot akko tudod, hogy az: EIFR.7=0 detó ua.

EIFR.INTF7 = 0 ' közvetlen utánna
Enable INT7

Ha szint érzékeny interuptot állítottál be? akkor folyamatosan be lép a megszakításba amig adott szinten van a bemeneted!
Ezt nem tudod kivédeni.

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 884
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2016. szeptember 10. szombat, 17:13

BascomAVR2079, MEMCOPY használata, a feladat egy 16 elemű tömb elemeinek lerotálása:

Kód: Egész kijelölése

   For b=1 to 16
      Tomb_x(b)=b
   Next b
do
   For b= 1 to 16
      Print Tomb_x(b);"-";
   Next b
   Print
   Bts=Memcopy (Tomb_x(2),Tomb_x(1),15,3)
loop   

Eredmény: (8-nál nagyobbra figyelni)
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-
2-3-4-5-6-7-8-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
3-4-5-6-7-8-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
4-5-6-7-8-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
5-6-7-8-9-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
6-7-8-9-9-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
7-8-9-9-9-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
8-9-9-9-9-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
9-9-9-9-9-9-9-9-9-10-11-12-13-14-15-16-
Na, ez mifene lehet?

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3231
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2016. szeptember 10. szombat, 17:56

A lényegett nem látjuk!
Minek definiáltad a: Tomb_x(16)-ot?
Mintha 2 Byte-os tömbb lenne?

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 884
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2016. szeptember 10. szombat, 18:21

Ja, word-ös tömb. Ohhh, csak nem...a MEMCOPY byte-okat mozgat nem elemeket... Köszi, ez lesz a baj. Hiába, az öregség meg a hülyeség ugye.

pekolaszlo
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2016. október 2. vasárnap, 21:15

Re: AVR kezdőnek

HozzászólásSzerző: pekolaszlo » 2016. november 1. kedd, 22:59

sziasztok,már most elnézést kerek az amatőr kérdésekért dehát legyen bármi felteszem:
Egy olyan egységet gondoltam csinálni ami különböző időzítésekre állítható be,a nagyságrendeket jumperek állítják a tól-ig értéket pedig potméter állítja ,ami problémákkal találkoztam :
1. Az időzítésem 1perc fölött kiakad és vegtelenre vált át amikor csak 60-70 mp lenne a beállított érték
2.az indító nyomógomb megnyomása után az időzítés alkalmanként nem egyforma pedig a Prell ki van szedve belőle elméletileg ,valamint a kimenteni relé van hogy duplán kapcsol ki majd be a tényleges időzítési folyamat előtt

Tudom nem pontosan írtam le a problémákat de nem is pontos megoldást szeretnek kapni rá hanem csak iránymutatást .

Köszi előre is a segítséget


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég