Karakteres LCD kezelése

Hogyha sikeresen O/PLED illetve hagyományos alfanumerikus - esetleg tán grafikus kijelzővel gyűlik meg a baja valakinek:)
Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 3. hétfő, 22:37

Hello!

Megoldódott a probléma! Vagyis nem teljesen, mert kihúztam az áramkört a programozóból és akkor működött ahogy kell, de akkor a programozóval (STK 200) van valami? Lehet hogy az IC-vel (74HC244) van a baj?
Bence

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 3. hétfő, 22:39

A programozó - ha a PC nem választja le, vagy hosszú a kábele - akkor bezavarhat. Főleg ha a LCD-vel közös lábon van - mert ez nem derült idáig ki....

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 3. hétfő, 22:43

Szia Robert!

Elvileg leválasztja, Nem hosszú a kábel (PC <- 50 cm -> STK 200 <- 15 cm -> áramkör), LCD-vel közös lábon, de eddig nem volt probléma, sima 2 * 16-oson ugyanez. Holnap elvileg veszek új IC-t lehet hogy nem jó.
Bence

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 3. hétfő, 23:02

Az LCD-t próbáld meg így:

CONFIG LCD = 20 * 2 , CHIPSET=KS077

Ha KS077 chipes a LCD...

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 4. kedd, 15:17

Hello!

Kicseréltem az IC-t (a programozóban) és továbbra se jó. :( Itt a program:

Kód: Egész kijelölése

$regfile = "2313def.dat"
$crystal = 4000000

Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdpin = Pin , Rs = Portb.2 , E = Portb.3 , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7
Config lcdmode = PORT


Cursor Off

initlcd
Cls

Dim Szam As Byte
Szam = 0

Do
  Cls
  initlcd
  Lcd "Hello! " ; Szam
  Szam = Szam + 1
  Waitms 1000
Loop


End
Bence

Hooligan01

HozzászólásSzerző: Hooligan01 » 2008. november 4. kedd, 17:42

Elvileg jónak kéne lennie.
De azért azt az Initlcd-t feltétlenül vedd ki a Do-Loop ciklusból :!:

Az lcd init meg valahogy így:

Kód: Egész kijelölése

Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdpin = Pin , Rs = Portb.2 , E = Portb.3 , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7
Config lcdmode = PORT

initlcd
Cls
initlcd
Cls
...


A kijelző R/W kivezetése GND-n van, ugye?

Egyébként ha működik úgy hogy nincs összekötve az STK200-al, akkor ott kéne keresni a "hibát".
(Már ha azt hibának nevezhetjük hogy programozóval összekötve misztikus dolgokat művel az áramköröd... :mrgreen: )

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 5. szerda, 13:54

Tényleg, lehúzott programozóval jó? :)

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 5. szerda, 20:52

Hello!

Az Initlcd-t kivettem a Do-Loop-ból, és úgy van ahogy írtad. R/W GND-n. Továbbra se működik. :( Más programozóm nincs, nem tudtam kipróbálni máshol.
Bence

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 5. szerda, 20:58

Ha lehúzod a programozót, jól megy?

Hülye kérdés: szalagkábelt fordítva felrakni?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 5. szerda, 21:00

A chip jól kapja meg a +5V-t? nem csak valami parazita táp alakul ki az adatvonalakból? Azaz 74244 táplábain programozáskor a feszültség nem ugrál?

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 5. szerda, 22:18

Lehúzott programozóval jó, megfordított szalagkábel semmi. Azt nem tom, hogy a chip 5V-ot rendesen kap-e, de amikor rajta van az áramkörön a programozó (mert a táp az áramkörről jön be a programozó is innen kapja) a 7805-ös forró (!), ha nincsa rajta a programozó, akkor szoba hőmérsékletű. Valószínűleg valami zárlatos, holnap alaposan megvizsgálom, de ma már késő van.
Bence

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 5. szerda, 22:26

Forró 7805:
- Zárlat
- gerjedés

A 7805 lábán ott van a _kerámia_ 100 nF a Vbe és a GND illetve a Vki és a GND közt a másik 100nF?
Közvetlenül a lábakon....

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 6. csütörtök, 8:27

Nincs 100 nF, de akkor teszek rá.
Bence

Avatar
Bence
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2007. október 30. kedd, 6:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Bence » 2008. november 6. csütörtök, 15:57

Most hogy az előző probléma (nagyából) megoldódott van még egy. :? A 4 * 20 LCD-n ha az első sor betelik nem a 2.-ben folytatja, hanem a 3.-ban. Miért?
Bence

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10025
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. november 6. csütörtök, 18:05

A HD44780 vezérlő IC memóriakiosztása és belső szerkezete ilyen... A LCD-ket nem lehet úgy kezelni, mintha füzetlap lenne....


Vissza: “LCD kezelése”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég