Kezdeti kérdések

Ide kerültek azok a témák melyek nagyon összevissza voltak. Olvasni lehet őket, de írni hozzá már nem.
Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 11. hétfő, 8:35

Most vettem csak eszre, hogy elfelejtettem atirni a programkodban (amit a chipbe egettem) a SERVO MOD-ot...

.equ INI_MODE = 0 ;Initial Servo Mode (0-3) for no serial control


3-ra kellene, position controll modba

Jol ertem, hogy ez ettol fuggetlenul nem befolyasolja a soros porti kommunikaciot?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 11. hétfő, 9:26

A 2-3 láb a ATTINY foglalatban levő (TxD és RxD lába)!

A kondikra mérjél rá a GND-hez képest. A Max adatlap írja hogy mekkora feszültségnek kell lennie...



Igen, a Bascomban csak ennyi legyen.
A $baudotvedd le 9600-ra. Stabilabb lehet a vétel. A 38600-nál már hibázik, mert a 16 MHz-ból nem állítható elő a hibamentes átvitel! PC esetáén +/- 5% a tolerancia, de USB-soros átalakítóval csak 0,1...0,3% hibaeltérés lehet a sebességben!

A programkódban kell megnézni, hogy a INI_MODE= bejátszik-e. A mintaprogival a visszaírást PC felé tudod tesztelni.

A befele menőre pedig:




Kód: Egész kijelölése

$regfile = ATtiny2313.dat"
$crystal = 16000000
$baud = 9600
Dim A As Byte , S As String * 2
Do
   A = Inkey()                                              'get ascii value from serial port
   's = Inkey()
   If A > 0 Then                                            'we got something
      Print "ASCII code " ; A ; " from serial"
   End If
Loop Until A = 27                                           'until ESC is pressed

A = Waitkey()                                               'wait for a key
's = waitkey()
Print Chr(a)                                                  'wait until ESC is pressed

Do
Loop Until Inkey() = 27
'When you need to receive binary data and the bibary value 0 ,
'you can use the IScharwaiting() function.
'This will return 1 when there is a char waiting and 0 if there is no char waiting.
'You can get the char with inkey or waitkey then.
End


"Inkey() minta"
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 11. hétfő, 10:16

Ami programot elsore irtal (par soros), csak egyszer kuldi a "teszt" szoveget?
Gondolom racsatlakozok, raadom a tapot es a terminal progiban kell latnom a "teszt" szoveget?

Ez a masodik (hosszu program) mire jo? Begetem ezt is. Racsatlakozok, mi fog tortenni?


Baud rate-et vissza veszem majd.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 11. hétfő, 11:12

Do-loop: végtelen ciklus.

Inkey : a bejövő karaktert (billentyűlenyomás) visszaküldi a chip, kivéve az ESC-t. Erre lép ki.


Ajaj. lehet hogy előbb a programalapokat is meg kell tanulni ? :P <-na jó, csak gonoszkodom.... Úgyis lesz plusz ötlet, hogy mit tudjon a program majd....
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 11. hétfő, 11:23

Jo, ugy alltam neki az egesznek, hogy semmi rutinom, tapasztalatom az aramkorokkel. uC-t most egettem eletemben eloszor. Ahhoz kepest szerintem merfoldes leptekkel haladok... ((:

Valamikor programoztam, de azt is elfelejtettem. Gepeszet, tervezes, mechanika ami fekszik. De ugy latom hobby cnc gep epitesnel mindent tudnia kell egy szemelynek. Nem gond, csak picit lassu lesz a projekt.

Igazabol ahogy probalgattam a kapott chippel a szabalyzo aramkort. Plussz funkciok nem nagyon kellenek bele szerintem. Osszehasonlitasi alapom is van, ipari ac servo. Egyelore boldog leszek, ha mukodik az altalam egetett chippel is. ((:

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 11. hétfő, 21:03

15-os lab levegoben logott (GND). Oh my God!!!
Probapanel, bontott "tyukbelek" - szakadt volt pont a 15-os madzag. Azt csereltem ki es csiribi - csiriba! 10uF-os kondikkal, stb, stb.

Tudtam en, hogy mar mukodott ez a kapcsolas. A segitseget ismetelten is koszonom! Elraktaroztam a sok hasznos infot.

Kodba nem nyulok, mert ASM. Nekem magas es sajnos erdemben idom sincs ra...

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 12. kedd, 20:24

Van arra lehetosegem, hogy az altalam egetett eeprom tartalmat, rs232-n atirva, majd bascom-on keresztul beolvasva - ertelmes formaba hozzam?

Probalom ertelmesen leirni, mi a helyzet...

Kód: Egész kijelölése

EEPROM Area

.eseg
   ; Memory bank 0 : Yasukawa Electric UGTMEM-A1SA51
   .dw   300, 0x0500, 0x0300, 0x00c0, 240, 0x0340,  0x0100, 0

   ; Memory bank 1 : Yasukawa Electric UGTMEM-A1SA51
   .dw   300, 0x0500, 0x0300, 0x00c0, 240, 0x0340,  0x0100, 0

   ; Memory bank 2 : Tamagawa Seiki TS1410N1
   .dw   300, 0x0800, 0x0300, 0x0060, 180, 0x0550,  0x0100, 0

   ; Memory bank 3 : Matsushita Electric MCN-14EAEC (6V, 40p/r)
   .dw   200, 0x0800, 0x0a00, 0x0400, 200, 0x0840,  0x0100, 0

.equ   N_PARM = 8   ; Number of parameter words par bank.


Ez kerul ugye az eepromba, ha nem tevedek. A parametereket kiolvasva viszont teljesen mas ertekeket kapok. Viszont rs232-n keresztul lehetosegem van feltolteni a korrekt parametereket es elmenteni. Ez idaig szuper, mukodik is. Ujrainditas utan a megadott parametereket tolti be, stb.

Viszont kivancsi lennek, hogy milyen modon valtoztak a fentebb linkelt ertekek az eeprom-on belul.

Ezt meg lehet csinalni? Egyaltalan a fenti eeprom ugyanaz e, ahova en feltoltom es mentem a sajat ertekeimet?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 12. kedd, 20:58

Az EEPROMból 1 van a chipben.

Olvasd be a Bufferbe EEPROM fülön a Bascommal.....
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 12. kedd, 22:28

Oke, lenyegeben ez az egyik valasz. (:

De a sok krix-krax-bol hogyan tudom kiolvasni emberi formaban az infokat?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 13. szerda, 6:43

A BASCOM-ban HEXben látod, hogy melyik részen mi van. Illetve az EEP file-t valamilyen HEXA editorral megnyitod (HexEdit, vagy a totalCommander beépített szerkesztője).


De azt, hogy melyik mező mit jelent nem fogod látni direktbe....
Ebédet nem főznek ezek :)....


Írdd át a programot Basicre:).
a, megismered
b, saját képre lehet szabni.....

Amúgy ilyenkor jön elő az, hogy tessék megtanulni programozni, és ne aközepén tessék kezdeni :P :twisted:
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 13. szerda, 9:53

Ez az atiras nem mostani projekt lesz... (:
Meg kell elegednem azzal, hogy be tudom irni azokat a parametereket, amiket a motorjaim megkivannak.

Az, hogy asm-bol, vagy basic-bol lett keszitve a HEX kod - a chipen belul futo program sebesseget befolyasolja?
Tehat ha basic-ben irom meg ugyan ezt a programot, akkor nem lesz lassabb?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 13. szerda, 17:04

A HEX az tenylegesen ASM.

Sebességebn ugyanaz, mindegy mi a fordító....
Némi inomságok vannak venne... valahol vany egy ASM vagy C vagy Bascom trhread. Ott ki lett vesézve. gyakorlatilag a futási sebességben nincs különbség.
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 17. vasárnap, 15:26

Megint kiestem egy kis idore...

Koszonom a megerositest, en is azt sejtettem, hogy mindegy mivel keszul a HEX kod.


Lenne egy kerdesem, ami meg megoldasra var.

http://avr.tavir.hu/images/contents/14c.gif

Ennel a megoldasnal nem szukseges kulso kvarc?
Meg vagyok kicsit zavarodva, mashol lattam. Tettem is ra, de nem kommunikal igy a programozott chip.

Kerdezhetnem ugy is, hogy 16MHz-es kulcso kvarchoz programozott chipet ha beultetem ebbe az aramkorbe, akkor kell(ene) neki kommunikalni rs232-n?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9904
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 17. vasárnap, 17:48

Ha a belső RC oszcillátorról jár, akkor nem kell. Az belül van:), 8 MHz-s....
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 17. vasárnap, 19:12

Akkor nekem kell kulso kvarc. 16MHz-rol jar. Csak azt nem ertem, akkor miert nem megy... Holnap ujra probalom.

Koszi!


Vissza: “Zárolt témák”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég