Kezdeti kérdések

Ide kerültek azok a témák melyek nagyon összevissza voltak. Olvasni lehet őket, de írni hozzá már nem.
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 17. vasárnap, 20:17

Nono. Belülről max. 8 MHz a max!
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 17. vasárnap, 23:05

Valami zavar van nalam...

Ha felprogramoztam 16MHz-es kulso kvarcra, akkor az rs232-nel is szuksegem van ra, hogy kommunikaljon - nem?

Bascom-on belul is csak akkor hajlando kommunikalni a programozott chip, ha ra van akasztva a kvarc.


Vagy nem jol ertek valamit? :?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 18. hétfő, 7:14

Igen, valami zavar van:)

Órajel lehet:
- belső RC
- külső órajel (pl. oszcillátorkocka)
- külső RC tag
- külső rezonátor
- külső kvarc.

Ez mind beállítható.
Ha külső kvarcra programozod és nincs rajta kvarc, nem működik a chip! Az RS232 működése a kvarcról megy. Belső - független - órajlforrása egyedül a Watchdognak van (1 MHz, azt hiszem)!

A linkelt ábra esetén belső órajelről fut az IC!
Nálad - természetesen - külső kvarc + 2 db kondira szükség van!

Bascomon belül meg a kommunikáció a következőktől függ:
$baud - a komm sebességet adja meg, ez a szándékozott sebesség, az ehhez legközelebb állót adja.
$crystal - a chip ÓRAJELE. A cytsal azért került, mert a leggyakoribb a kvarc, de a fenntiek alapján másféle is lehet! A Bascom fordíót - minthogy nem függ a programról - nem kell h érdekelje ez.
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
Gova
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. február 14. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: Gova » 2008. február 26. kedd, 8:45

Szia.

Van egy elég nagy problémám. Rendeltem töled egy AVRWEB32 készletett és nem igazén tudok rájönni, hogyan is programozam fel. A Bascom könyvet már étnéztem de nem igazén világos. Pontosan mit hova kell dugni,mit kell beállitani, ha tudsz segits. Elöre is kösz.

Szia.

Avatar
Gova
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. február 14. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: Gova » 2008. február 26. kedd, 9:56

Szia.

Azt szeretném kérdezni, hogy az alap chippenre, nincs rátöltve a bootloader. Mert az alap program ami rajta van az elindul,csak arra nem jöttem rá, hogyan tudom rátölteni a saját programomat. Még egy kérdés melyek azok a lábak amiket Te nem használsz, amik szabadok?

Szia.

Avatar
Gova
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. február 14. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: Gova » 2008. február 26. kedd, 15:43

Szia.

Gondolom az alap programot Te is bootloader-rel töltöd rá? Ha még sem akkor Én hogyan tudok egyet rátölteni. Mert ahogy olvastam azzal soros porton keresztül egyszerübb a programozás. Na ezt a dolgot, hogy tudom megoldani? Ugye bár van 4 db bemenet, de nekem van egy olyan feladatom, hogy 2 db átfolyás mérőt kellene rákötnöm és ezek kalibrálására kellene 2 db nyomógomb plusz a nullézésukhoz is kellene 2 db nyomógom ezt valahogy megtudom oldani? Bár lehet, hogy a nullázás egy-egy 1wire-es kulcsal lesz megoldva, ezt még pontossan nem tudom,de a tesztelés idejére valószinü elég lenne a nyomógomb. Bocsi, ha kicsit sokkat irtam. De még soha nem csináltam ilyet,de ahogy a fórumokat olvastam Te elég sokkat tudsz ezekrül a dolgokról. Válaszodat várom.

Köszönettel Jocó.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 26. kedd, 21:57

http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=6 - a programozó (STK200) beállítása
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=7 - az első program letöltése


Az A VRWEB32-n ott van a 10-es csatlakozó (AVR mellett), amire a programozót rá kell dugni (STK200 vagy TavIRisp). TavIRisp esetén lsd. vonatkozó fejezetet.


Bootloadert elő körben felejtsd el. majd, ha a chippel már programozás megy, csak akkor foglalkozz vele... 1xre 1 problémát oldunk meg.


Nem használt lábak a kapcsrajzról leleshetőek (nem nagyon van:)). Sőt. nincs:)
A bemenetek az optokapun keresztül mehetnek, szerintem. Ez a D7...D4.
1 láb szabad ha jól emlékszem, a C6.
Erre mehet nyugodtan az 1Wire busz.
De én portbővítésre az I2C-t javaslom, az könnyebb, egyszerűbb és a panelen ott is van (+5V/GND/SDA/SCL/INT) a 10-es csatlakozóra kivezetve.

A projekt felépítést csak szépen lassan....
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
Gova
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. február 14. csütörtök, 7:00

-

HozzászólásSzerző: Gova » 2008. február 28. csütörtök, 15:19

Szia.

Már sikerül programozni. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet az AVR-OSP II-vel ugy beállitani a Fuse és Lock biteket, mint ahogy az a Bascom könyv 35 fejezetében az Ethernetnél van. Kiadták feladatba az ethernet kezelést. Tényleg nekem ami ott van példa program a "Hello Word" a Hyper Terminálban rengetegszer lefut ugy, hoyg közben jobbra tolodik, gondolom ez azért van, mert nincsenk rendesen beállitva Fuse és Lock bitek.

Elöre is kösz. Jocó

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 28. csütörtök, 16:25

Fuse/Lock:

Külső kvarcra rakd át úgy, hogy Külső Quartz.
111111 a beállítása.

Lockbitet nem piszkálni!

De lehet hogy ha a AVRWEB32-ben levő M32 chipet használod, akkor a küslő órajelre van alapban az állítva, és a kvarc 4,7456MHz-s
Nálad a progiban meg nem ez van.

Azert az ethernet kezelést nem biztos hogy alapfeladatként ezzel kezdene kezdeni:(......
Ha nagyon ethernet, akkor én lehet beledobnék egy Ethernet-Soros konvertert:) Arra minden kész, a kontroller felől sorosportként látszik:P....

Az ethernet kezelés eléggé meredek elsőre.
Az AVRWEB32 (RTL8019AS) alapon mondjuk megy, de _mindent_ BASCOM alól kezelsz le. Kérdés mi a feladat. Ha 1:1-ben átveszed az ittenit, harapnak. valami pluszt tegyél azért bele (pl. I2Cre lógatott 2. hőmérőt kezeld - az a progreamban +8-10 sor és onnan elsüthető, hogy van saját rész (is) benne:P Mondjuk a ~2000 sorból 10. :P )
http://www.tavir.hu - a gazda :)

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 28. csütörtök, 23:34

Nagyon frankon mukodik minden egyseg mar. Jo uton haladok! Koszonom a segitseget!


Lenne egy masik azonban:
17-20ledet kulonalloan szeretnek vezerelni. Ehhez milyen chipet erdemes valasztani, amelyik programozhato stk200-al?

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 28. csütörtök, 23:42

http://www.hightechspeed.com/index.asp

Egy ehhez hasonlo lenne a vegcel, egyedi effektekkel. Azert linkelem, hatha rossz a meglatasom es nem kell egyenkent vezerelni a ledeket... :)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 29. péntek, 6:36

Önállóan vezérelni 17-20 LEDet:
Ennyi szabad láb kell. portonként van 8 láb. A DIP-es M16 8 porttal bír: 8*4=32 szabad láb van...
(de ekkor minden belső funkciót IOra hazsnálsz (sorosport, ADC lábak stb.). 20 foglalt láb esetén meg a főbb belső hardverek elérhetőek, mert ~3 portnyi lábat foglalsz csak le.

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 29. péntek, 10:33

20lab eleg lesz. Tehat akkor atmega16-osban kell minimum gondolkodnom. Ez egy az egyben kepes elviselni ennyi nagyfenyereju led-et?

Avatar
albinolynx
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2007. október 28. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Veszprem
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: albinolynx » 2008. február 29. péntek, 10:57

A programozas:

van ugye a negy port (A, B, C, D). Tegyuk fel, hogy az A-t meghagyom a kommunikaciora. Marad 24 lab tehat. Beallitom kimenetnek oket. A bascom leirasban azt irod, hogy ha 255-re van allitva a port erteke, akkor mindegyik lab 1-es szintre kerul - magyarul vilagit a led.
Hogyan tudom egyenkent megcimezni a labakat?

Van arra megoldas, hogy tobb programot eltaroljak a chipben es egy kulso kapcsoloval valtogassam az eppen futtatni kivant programot?

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9902
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. február 29. péntek, 16:20

Hát, én lehet hogy ULN2803-as ICvel hajtanám meg őket.
8 db meghajtó van 1 chipben. ~100 Ft-s alkatrész.

Kommunikáció 2 láb: Tx, Rx.
A kezdők problémái részt olvasd el. Abban benne van a láb címzése részletesen.
Kimenetre: porta.6=1 (a6 bekapcsol)
Előtte config porta.6 as outputtal kimenetre állítod.



Sok prg 1 chipben: NEM.
De ha a prg elején lekérdezed a kapcsoló állapotát, akkor arra fusson rá, az mehet. Itt a láb állapota beolvas és annak megfelelő ágon fut a prg. Pl:

do
If pina.1=1 then
.
.
.
.
endif
If pina.2=1 then
.
.
.
.
endif
If pina.3=1 then
.
.
.
.
endif
loop

Igy az A1...3 kapcsolókkal álltasz prg-t.
Ha 2 van bekapcsolva, akkor 2 prg-t váltogat, amint az egyik végetért....
http://www.tavir.hu - a gazda :)


Vissza: “Zárolt témák”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég