Megsütöttem az Arduino Uno-t, Menthető?

Ha a chip nem reagál a programozóra...
nagylevin
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2015. március 29. vasárnap, 16:20

Megsütöttem az Arduino Uno-t, Menthető?

HozzászólásSzerző: nagylevin » 2015. május 19. kedd, 18:39

Ironikus módon ma kaptam meg az utolsó 60 napost tanfolyam levelét, ezzel egyidőben az Uno-t 12 Voltról szrettem volna megtáplálni, de egy rossz bekötés miatt ez a +5v lábon bahatolt és kinyitotta a KÉK FÜST kis ajtaját, részlegesen kieengedte. Amennyire meg tudtam ítélni ez az USB melleti cshipből szállt fel. GYorsan széthúztam, de nem voltam elég gyors.
A jelnség úgy néz ki, hogy az Arduinot, nem érem el USB porton keresztül,nem jelenik meg a listában. A chipet (Atmel 328) kicseréltem egy olyanra amin a "Blink" program van(kicsit elolvadt az eredeti egyik lába), ez szépen fut, de a komminikációs csip nem kedves módon melegszik.

Szerintetek menthető az eszköz? Cserélhető rajta a kommunkációs felület szerelt csip? Ki az aki képes ilyenre? érdemes, vagy vegyek fájó búcsút? esetleg mérjek valamit? (osci nincs és nem is lesz egy darabig).

THX!
A Nagy Levin

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10097
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Megsütöttem az Arduino Uno-t, Menthető?

HozzászólásSzerző: Robert » 2015. május 19. kedd, 19:30

Fájó búcsú....
ATMega16U2 max fesz: 5V5.

_jani_
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2019. február 26. kedd, 16:17
Tartózkodási hely: Mezőhegyes

Re: Megsütöttem az Arduino Uno-t, Menthető?

HozzászólásSzerző: _jani_ » 2020. április 20. hétfő, 22:49

Szia! Eldobni még nem kell(-lene) a "megsült" áramkört, ha egyébként teszi a dolgát, azaz ha a többi IC túlélte az esetet... De amíg a hibás ATMega16U2 a helyén van, addig nem kell erőltetni ezt a panelt. Nálam az 5V-os feszültségszabályzó szált el s ez rántotta magával a áramkört.
( Szintén 12V-ról volt táplálva. A CPU , az ATMega16U2 vezérlő és az 5V-os táp-IC volt az áldozat.) A feszültségszabályzó IC, egy kis ügyességgel viszonylag gyorsan kicserélhető. Ahogy írtad, a DIL-tokos AVR cseréje is gyorsan ment, hála az IC-foglalatnak. Viszont a kicsi ATMega16U2-cseréjhez nem elég egy kis páka. Lehet jobban jártam volna ha garanciával visszaküldöm. De azóta több szálon fut a tanulás és így ha egy vas kiesett, az már nem nagy gond...

Fájó pont az UNÓ panelnél ( a többinél ezt nem tudom), hogy az 5V-os stabil táp IC-t (AMS1117 5.0V-ost) az USB felől hátba lehet támadni. Főleg akkor veszélyes ez, ha a VIN-pont az ARDUINO UNO áramkörön terhelve van! Azóta ha külső tápegység kell, az 7-5V -ra van beállítva, s célszerű ezt csatlakoztatni először. S beépítésre került az adatlap szerint ajánlott ellenpárhuzamos védődióda a AMS1117 5.0V kimeneti oldalról történő megtáplálás kivédésére. ( Így ugrott a garancia. Viszont egy áramköröm sem dobta el magát azóta. Az ATMega16U2- !cseréjéhez! meg csak felnövök egyszer. ;) )
by _jani_ :wink:


Vissza: “Kizártam magam a chipből...”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég