Atmega168 - programozás közben tápfesz elment

Ha a chip nem reagál a programozóra...
Avatar
nagygabor679
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2011. március 29. kedd, 6:00

Atmega168 - programozás közben tápfesz elment

HozzászólásSzerző: nagygabor679 » 2012. december 25. kedd, 23:27

Sziasztok!

Atmega168-ba beleírtam valamit, miközben a tápfesz. a figyelmetlenségem miatt kb. 2V alá csökkent, de az is lehet hogy teljesen elment. Onnantól kezdve se lát se hall a 168-as, Bascom csak annyit mond 'Detected micro does not match the selected Micro ATmega168'.
ExtremeBurner pedig ' Power On Failed' hibát ír, ha ránézek vele 168-asra.

Igyekeztem átbogarászni a netet és fórumokat, de nem lettem okosabb, annyit sem sikerült kiderítenem, hogy ez végzetes hiba, vagy valahogy életre lehelhető még? Ha helyrehozható, akkor perszer a 'hogyan?' kérdésre is érdekelne a válasz.

Köszi előre is.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9860
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 26. szerda, 9:21

Programozás melyik fázisában volt ez?
Flash? Biztosítékbitek?
Mivel programozod?


Ami lehet (típushiba):
- a biztosítékbitek területre írt a chip - véletlenszerűen valamit (ez javítható)
- a tápfesz felfele szaladt meg (ez végzetes)
- a flash/eeprom területre hülyeséget ír - az csak programfutásbeli hibát okoz, chipprogramozás szintűt nem - így ez a lehetőség elvetve.

A flashírás esetén ami hiba lehet:
- hibás órajel: nem tud a chip sem belső RCről, sem külső kvarcról elindulni. Ez lehet hogy a DivCLK8 (8-l ossza az órajelet) bekapcsolt és a 128 kHz belső órajelre állt át (így a tényleges órajel: 128/8 kHz :( ). Ekkor nagyon alacsony sebességgel kell programozni: pl. STK500 4kHz vagy a SRK200 esetén a Bascomban a delay-hoz szép nagy számot beírni: 10.000..100.000.
Hibás órajel lehet még, hogy External Clockra állt át, ekkor az XTAL1 v. XTAL2 lábra órajelet adni (min 1 MHz, max 20 MHz). Pl. másik chip, STK500 6 MHz kimenete, 555 IC, 7400 kapuIC, másik AVR órajele...
Abszolút hibás órajel megadása: na ekkor nem éleszthető ISP-s programozásra (másik programozó kell hozzá)
- ISP letiltva: van ilyen a fusebitek közt. Ekkor csak más programozóval lehet éleszteni
- RESET letiltva: ekkor a RESET I/O láb lett, így az ISP programozó szintén nem használható.

Legtöbb ilyen esetben a megoldás az ún. HVPP/HVSP: nagyfeszültségű soros vagy nagyfeszültségű párhuzamos programozó. A FuseBitDoctor nevű áramkört kell megépítened, ez egy Mega8-t tartalmaz meg sok lábnyi bekötést.
Lengyelül tudók előnyben :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1716521.html
Vagy angolul:
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/?lang=en

Avatar
nagygabor679
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2011. március 29. kedd, 6:00

HozzászólásSzerző: nagygabor679 » 2012. december 26. szerda, 11:00

Köszi a gyors választ, ezek szerint kis szerencsével menthető.

Flash írás közben ment el a feszültség, és biztosan lefelé.
Biztosíték biteket egyáltalán nem piszkáltam.
USBASP programozót használok.

Van esetleg valami leírás link ötleted, hogy másik AVR órajélével hogy lehet próbálkozni?
Ez tűnik a leggyorsabb órajel-probléma tesztnek, és ehhez van is itthon másik AVR.

Másik programozó/FuseBitDoctor beszerzése/elkészítése egyelőre nem éri meg, ez az egy AVR akkor felkerül a polcra, egyszerűbb és olcsóbb most másikat venni. Persze nem vagyok boldog, nem jó érzés avr-t tönkretenni :(

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9860
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 26. szerda, 11:20

Másik chipen a clkout bekapcsol. a kvarc melletti lábon (ckout) megjelenik a belső órajel...

Avatar
nagygabor679
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2011. március 29. kedd, 6:00

Re: Atmega168 - prorgamozás közben tápfesz elment

HozzászólásSzerző: nagygabor679 » 2012. december 26. szerda, 22:41

Köszönöm a segítséget, tényleg csak ennyi volt a baja!:)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9860
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Atmega168 - prorgamozás közben tápfesz elment

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 26. szerda, 23:10

Mázlid volt. Általában valami egzotikus beállítás van vele, aztán nem lehet felébreszteni. A HVPP/SVPP meg tényleg csak szökőévente kell...


Vissza: “Kizártam magam a chipből...”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég