Oldal: 7 / 11

Elküldve: 2011. május 10. kedd, 10:20
Szerző: szegoj
cicero írta:
szegoj írta:A barátom megépítette az alábbi AVR doktort. Már több "halottat" feltámasztott vele, köztük az általam elrontott M32-t is.

http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/


Szia!

Én is építettem egy Fuse bits doctort, de sajnos nem működik tökéletesen.
Össze tudnál hozni a barátoddal egy kis eszmecserére, hogy segítséget kaphassak tőle,

Előre is köszönöm.

Róbert


Most készülök megépíteni a saját "doktoromat", a nyák már kész, az áramkörnek kellene nekiugranom. Ha működik, értesítelek, ha addig nem késő.

Elküldve: 2011. május 11. szerda, 7:30
Szerző: cicero
szegoj írta:
cicero írta:
szegoj írta:A barátom megépítette az alábbi AVR doktort. Már több "halottat" feltámasztott vele, köztük az általam elrontott M32-t is.

http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/


Szia!

Én is építettem egy Fuse bits doctort, de sajnos nem működik tökéletesen.
Össze tudnál hozni a barátoddal egy kis eszmecserére, hogy segítséget kaphassak tőle,

Előre is köszönöm.

Róbert


Most készülök megépíteni a saját "doktoromat", a nyák már kész, az áramkörnek kellene nekiugranom. Ha működik, értesítelek, ha addig nem késő.



Szia!

Köszönöm a válaszodat...

Időközben megoldódott a problémák egyik, fő része.A 2.11-es firmware-t beprogramoztuk az ATmega88P-be, és a szerkezet működik.Három Atmega8-at és egy ATmega88P-t "megjavított"...

A MANUAL üzemmóba kapcsolás továbbra is gond az RS232 konverteremmel. Automata módban remekül kiír mindent, de nem hajlandó belépni Manual-ba. Végülis ez már nem nagy probléma, csak kicsit zavaró, mert nem igazán értjük mi okozhatja.

A panelt egy jó barátom készítette, meglehetősen igényesen dolgozik, lajos1969 néven szokott felrakni a fórumokba az elkészített dolgairól (dolgainkról)képeket (pl.Labortáp, 3D globe...stb.). Természetesen ellenőriztük a PCB-t.

Csak ez a fránya RS232...

Elküldve: 2011. május 11. szerda, 8:38
Szerző: Robert
Igaz MAX232 van beepitve es nem a tranzisztoros vacakok?
Az illeszto a PC fele USB-soros atalakito?

MAX232 mellett 1uF kondi van benne? tapjan ott a szurokondi? AVR nelkul a terminal mukodik?

Elküldve: 2011. május 11. szerda, 20:58
Szerző: cicero
Robert írta:Igaz MAX232 van beepitve es nem a tranzisztoros vacakok?
Az illeszto a PC fele USB-soros atalakito?

MAX232 mellett 1uF kondi van benne? tapjan ott a szurokondi? AVR nelkul a terminal mukodik?


Igen MAX232 DIP16 van megépítve, 1 uF-os kondikkal. különálló forrszemekkel ellátott raszter panelen, igaz a tápján (amit a doktortól kap töskesoron) nincs tápszűrő kondi.
A bemenete kb.25 cm hosszú DB9-es dugó + kábel, a végén 3 pólusú tüskesor csatlakozás, TX,RX és GND 82,3 és 5-ös láb), a doktor felé 4 pólusú tüskesor, Rx, Tx, +5 Volt és GND, ez van rákötve az AVR (ATmega88P) megfelelő lábaira. Az AVR Rx-e le van húzva egy 10K-val GND-re a doktoron. Az áramkör alkotója úgy magyarázza, hogy ameddig ez a láb (AVR-en Rx a PC felől Tx) alacsony lábon van Automata módban indul a kommunikáció, ami igaz is. A Hyperterminálban remekül tudom olvasni a történéseket. Amennyiben a Tx vonalon érkezik egy High jel (ez az AVR-en ugye az Rx láb, ami alaphelyzetben GND-n van a 10K-val), akkor felhúzza az Rx-et is High-re és ekkor kellene átváltani Manuál üzembe, amikor is be lehetne adni kívülről a beégetenedő, illetve javítandó Fuse biteket.
Na, nálam ez a funkció nem megy...

Az illesztő a PC felé sima DB9-es RS232.
Az AVR nélkül a terminált nem próbáltam, mármint a Hyperterminál szoftvert... A Hardware-n egy MAX232 IC van a kondikkal, tüskesorokkal és két bd LED-el, egy piros 3 mm-es, előtte 1K ellenállás a Tx vonalon,meg egy 3mm-es Zöld, előtte szintén 1K-val az Rx vonalon.
Amikor nincs adatküldés mindkettő világít, ha megy adat a doktor felől a PC-felé kicsit pislákolnak a LED-ek...

Elküldve: 2011. május 12. csütörtök, 5:08
Szerző: Robert
Nézd meg, hogy nincs e szakadás a nyákon....

Jó típusú ICnek a HEX-je van beégetve?

Elküldve: 2011. május 12. csütörtök, 17:20
Szerző: szegoj
Készül a saját doktorom.

Közben a barátom panelje kiegészült egy RX bemenettel, és a 11-es verziójú firmverrel remekül működik mind automata, mind manuális módban is. (A vezérlő chip egy Mega168.)

Az RS232 szintillesztést egy (500Ft-os) USB átalakító biztosítja.

Elküldve: 2011. május 12. csütörtök, 20:00
Szerző: cicero
szegoj írta:Készül a saját doktorom.

Közben a barátom panelje kiegészült egy RX bemenettel, és a 11-es verziójú firmverrel remekül működik mind automata, mind manuális módban is. (A vezérlő chip egy Mega168.)

Az RS232 szintillesztést egy (500Ft-os) USB átalakító biztosítja.


Szia!


500 Ft.os szintillesztő???
Ez engem is érdekelne...:-)
Komolyan, honnan vette vagy Ő gyártotta le magának???


Meg tudnád kérdezni a barátodat, hogy mondja el (illetve írja le) hogyan használja az doktort? Úgy értem, valami féle használati leírás, pl. Hyperterminál esetén milyen beállításokat eszközöl,esetleg más terminál programot használ..., miként jár el, amikor belép a Manual módba, pl. kiküld a PC felől egy Space-t vagy valami karaktert kiküld-e a soros vonalra, esetleg csak rácsatlakozik az RS232-re és azonnal beáll Manual-ba???

Előre is köszönöm.

Elküldve: 2011. május 13. péntek, 20:04
Szerző: szegoj
cicero írta:
szegoj írta:Készül a saját doktorom.

Közben a barátom panelje kiegészült egy RX bemenettel, és a 11-es verziójú firmverrel remekül működik mind automata, mind manuális módban is. (A vezérlő chip egy Mega168.)

Az RS232 szintillesztést egy (500Ft-os) USB átalakító biztosítja.


Szia!


500 Ft.os szintillesztő???
Ez engem is érdekelne...:-)
Komolyan, honnan vette vagy Ő gyártotta le magának???


Meg tudnád kérdezni a barátodat, hogy mondja el (illetve írja le) hogyan használja az doktort? Úgy értem, valami féle használati leírás, pl. Hyperterminál esetén milyen beállításokat eszközöl,esetleg más terminál programot használ..., miként jár el, amikor belép a Manual módba, pl. kiküld a PC felől egy Space-t vagy valami karaktert kiküld-e a soros vonalra, esetleg csak rácsatlakozik az RS232-re és azonnal beáll Manual-ba???

Előre is köszönöm.



Szia!

Oké, egy kicsit "Hári János"-osra sikeredett a beszámolóm.
Jómagam anno a Tavir Webshopból vettem egy USB-DIP1 átalakítót, a barátom erre licitált rá egy USB-TTL átalakítóval, amít Kínában csinálnak, és valójában egy ezres körülibe került (szállítással)

A lényeg: már megy a saját doktorom is.
Amit a hardveredről írtál, látszik, hogy megfelel az utolsó verzióknak. Ha a firmware is új, akkor a manuális módnak is kell működnie.

Ehhez először csatlakoztatni kell a soros átalakító vonalait, majd a doktort resettel újra kell indítani. Ekkor fogja érzékelni az RX bemeneten a magas szintet, és csak ilyenkor, újra indítás után lép be manuális módba (én nem menet közben).

Az én doktorom elsőre elindult a 2.11 szerinti hardver változtatásokkal és szoftverrel. És az Tavir-os (nem reklám) átalakítóval remekül együtt működik. Nagyon fontos, hogy az átviteli sebesség 4800 baud, és nincs hardver átviteli vezérlés. Jómagam a PUTTY programot használom, az elöbbi paraméterekkel.

Elküldve: 2011. május 14. szombat, 13:42
Szerző: DOGMAN
"500 Ft.os szintillesztő???
Ez engem is érdekelne...
Komolyan, honnan vette vagy Ő gyártotta le magának??? "


Már többször írtam, keressetek fel mobilboltos ismerőst, általában a nyakán maradt mindegyiknek több-kevesebb többéves mobilokhoz való USB-s adatkábel. Ezeket már senkinek nem fogja tudni eladni, ezért számolatlanul megveszed tőle kilós áron.
Majd elkezded aPC-be dugdosni, azt mikor feldobja hogy új hardver: usb to serial adatper, na az egy FTDI (vagy klónja) usb <-> soros (TTL) átalakító lesz.
Nekem van még 3 darab (12 kábelből 6 volt ilyen) és hozzámvágták ingyé...

Elküldve: 2011. május 20. péntek, 6:44
Szerző: szegoj
Cicero!

Nem írtad meg, hogy végül is sikerült-e belépni az AVR doktor manuális módjába. Ha nem, reménykeltésül küldöm a következő képeket.

Automata mód képernyője
http://kep.psharing.com/533990.jpg

Manuális mód képernyője
http://kep.psharing.com/533991.jpg

szegoj

Elküldve: 2011. május 26. csütörtök, 21:21
Szerző: cicero
szegoj írta:Cicero!

Nem írtad meg, hogy végül is sikerült-e belépni az AVR doktor manuális módjába. Ha nem, reménykeltésül küldöm a következő képeket.

Automata mód képernyője
http://kep.psharing.com/533990.jpg

Manuális mód képernyője
http://kep.psharing.com/533991.jpg

szegoj


Szia!

Köszönöm a képeket, csak a szívemet fájdítod... :-((

Sajnos nem tudtam mostanában sokat foglalkozni a dologgal...
Egyelőre az automata működés megfelel. Az "elrontott" ATMega-kat rendbe hozta így is.

Ha nekidurálom magamat, és átnézem a "komoly" RS232 konverterem paneljét, remélem megtalálom a hibát... egyelőre jónak látszik ?!!!

Azóta már kaptam a tanítványaimtól egy USB-RS232 átalakítót,pontosabban egy adatkábelt, Siemens mobilé volt, talán S55-é. Még azt sem sikerült működésre bírni, mert szétvagdosták a kábeleket róla, de remélem működni fog, és talán ezzel rendben megy a Fuse-doctor-om is.

Ha lesz fejlemény, jelentkezem...kicsit elhúzódhat a dolog.

atmega8L tqfp32 programozása

Elküldve: 2012. augusztus 8. szerda, 20:55
Szerző: eroth
Szép estét!

atmega8L tqfp32 programozásában kérnék segítséget. AVRstudio4 alatt szeretném programozni, de a fuse biteket nem tudom hogyan kell beállítani.
Úgy szeretném beállítani, hogy a programozást követően az uc a sját belső oszcillátorát használja, 4Mhz en.

Előre is köszönettel, Endre*

Elküldve: 2012. augusztus 8. szerda, 21:00
Szerző: Robert
RC-osc: 4MHz

Tápfeszingadozás ellen:
BOD:2.7V
DOD:Enable

Többit ne piszkáld :)

Elküldve: 2012. augusztus 9. csütörtök, 4:45
Szerző: eroth
Robert írta:RC-osc: 4MHz

Tápfeszingadozás ellen:
BOD:2.7V
DOD:Enable

Többit ne piszkáld :)

Köszönöm, sikerült végre! :) Remek lett a programozó foglalat; egy perc alatt akár 3 db UC is felprogramozható és nem kell forrasztgatni! Rendeltem tqfp64-hez is. Bár, abban osztom a véleményed, egy ISP csatira nem szabad sajnálni a helyet a deszkán! ;)

Üdv, Endre*

Elküldve: 2012. augusztus 9. csütörtök, 6:13
Szerző: winnerbt
Szia!
Ha nem titok, tqfp64-es tok honnan, mennyiért?
Anno vett egy cimbora egyet, de a magassága nem volt jó, lötyögött benne a M128.
JAni