Oldal: 1 / 1

Atmega644P Fusebits!

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 11:57
Szerző: atideath
Sziasztok!

Sajnos ma került elém egy probléma. Eddig hibátlanul tudtam kezelni az Atmega8-ast de sajnos kinőttem, így váltottam egy Atmega644P-re (Ezt lehetett kapni kb). Programozni tökéletesen tudom, viszont a Fusebiteket nem tudom állítani a programozóból (Khazamata). A másik programozó az eXtreme Burner pedig nem is ismeri ezt az AVR-t. Hogyan tudnék a fusebitekhez hozzáférni?

A programozóm: USBasp (Kínai)

Köszönöm a segítséget!

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 12:02
Szerző: Robert
AVRDUDE keretrendszer és a AVR-8-O-Mat.
Ezzel fog menni....

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 12:11
Szerző: atideath
Robert írta:AVRDUDE keretrendszer és a AVR-8-O-Mat.
Ezzel fog menni....


Sajnos ebben is csak az Atmega644-es van benne. Az Atmega644P nincs. Khazamataval tudom olvasni a 644-est csak a P-s nincs benne :S. Bár nem tudom mi a különbség.

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 14:02
Szerző: Robert
Más a 2 chip.
Az AVRDUDE paraméterezhető, csak ugye az kényelmetlen (1.5 sor a paraméterlista :) )


Más a 644 és a 644P.... Nem igazán csereszabatos...


Programozócsere?:)

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 17:06
Szerző: atideath
Robert írta:Más a 2 chip.
Az AVRDUDE paraméterezhető, csak ugye az kényelmetlen (1.5 sor a paraméterlista :) )


Más a 644 és a 644P.... Nem igazán csereszabatos...


Programozócsere?:)


Hát most ezért nem fogok programozót váltani :). Elvagyok alapbeállításokkal is a 644P-vel. Csak a JTAG-et akartam letiltani meg a Int.RC -t 8Mhz-ról feljebb állítani. Egyébként nagyon sokmindenben eltér a kettő?

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 18:50
Szerző: szegoj
A legolcsóbb megoldás mégis az AVRDUDE config fájl módosítása lenne, lásd az alábbi linket:

http://exmrclean.blogspot.com/

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 19:00
Szerző: kapu48
Adatlap ATmega644P/V:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... /8011S.pdf

Van benne plusz: USART 1

Elküldve: 2011. október 19. szerda, 19:05
Szerző: szegoj
Feltöltöttem a csere-bere rovatba egy conf fájt, ami már a 644P-t is tartalmazza.
Visszaolvasni nem tudom, ezért mellékelek egy ideiglenes linket is az avrdude.conf fájlhoz.

http://dl.dropbox.com/u/998596/avrdude.conf

Elküldve: 2011. október 20. csütörtök, 6:05
Szerző: Robert
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc8011.pdf

48. és 275. oldalt, JTD. SWből tiltható JTAG:

Kód: Egész kijelölése

mcucr=128
mcucr=128


De lehet hogy ASM lesz belőle.... (a 4 órajel miatt)

Elküldve: 2011. október 20. csütörtök, 7:58
Szerző: atideath
Robert írta:http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc8011.pdf

48. és 275. oldalt, JTD. SWből tiltható JTAG:

Kód: Egész kijelölése

mcucr=128
mcucr=128


De lehet hogy ASM lesz belőle.... (a 4 órajel miatt)


Kérhetnék erre egy példát? Soha nem próbáltam meg ilyet még. A JTAG miatt nem tudok használni egy pár lábat. Végülis egyenlőre fejlesztéshez kell ez a chip :).

Elküldve: 2011. október 20. csütörtök, 12:43
Szerző: kapu48
Az „mcucr=128” utasítás nem egészen jó! Mert az összes többi Bitet törli.
Inkább használj „Set mcucr.7” utasítást! Ez csak a 7.Bitet írja be.
8)

Elküldve: 2011. október 20. csütörtök, 13:03
Szerző: szegoj
kapu48 írta:Az „mcucr=128” utasítás nem egészen jó! Mert az összes többi Bitet törli.
Inkább használj „Set mcucr.7” utasítást! Ez csak a 7.Bitet írja be.
8)


A JTAG engedélyezéséhez a hfuse (fuse high byte) 6. bitjét is programozni kell:
JTEGEN=0, JTAG engedélyezve

Így visszakerülsz az eredeti problémához: a fuse bitek állítgatását nem lehet kikerülni.

A programozásukat az AVRDUDE-val klasszul meg lehet oldani (ezért küldtem a módosított conf fájlt)

Elküldve: 2011. október 20. csütörtök, 13:17
Szerző: szegoj
Bocs, butaságot írtam, hisz a "SET MCUCR.7" utasítással épp tiltani akarjuk a JTAG-ot