VB és a net

MS Visual Basic, Visual Basic Application (Excel, Word...) tippek-trükkök, programozások.
Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

VB és a net

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2008. július 8. kedd, 6:03

Egy vezérlő adatainak megjelenítésén fogok hamarosan ügyködni vb-ben.
rs485-ön jövő adatok jelennek meg pára, hőmérséklet, kitöltési tényező.
ezeket az adatokat szeretném majd feltolni egy html vagy php oldalra úgy, hogy onnan tuja az illető is módosítani, illetve vissza tudja nézni az egyes régebbi adatokat is.

ezt hogyan oldanátok meg én sql adatbázisra gondoltam és folyamatos ftp kapcsolatra.

a vb project küldti a html felé az adatot és fogadja is amit a vezérlőnek küld!

Avatar
herc1234
Bitfaragó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2007. február 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Törökbálint

HozzászólásSzerző: herc1234 » 2008. július 8. kedd, 8:08

CSő

Az sql ben pont az a jó hogy nincs állandó kapcsolat.
csak mikor az ügyfélnek (program ami írna vagy olvasna adatot)
épp szüksége van.(Bár én most próbálom csak átrágni magam a
.NET fekete könyvön)A vb meg az sql egy nehéz dolog tud lenni.
Viszont szerintem pont ezért a legjobb választás.
A VB megcsinálja a rs485komunikácciót és beküldi az sql adatbázisba.
(lényegében az a része még pofon egyszerü(az rs485 re meg gondolom már találtál komplett megoldásokat))
És plusz a weben pedig egy PHP (sajnos nem igazán elterjedt a MS webszerver mivel fizetős de akkor csinálhatnád .asp AJAX-ban is
az volna a király).
Azért majd irjál hogy haladsz mert érdekes vizeken evezel.

Avatar
nobody_hun
Bitfaragó
Hozzászólások: 425
Csatlakozott: 2005. november 14. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: nobody_hun » 2008. július 8. kedd, 8:24

Üdv,
A kérdés egyszerű:
Hol fut a webszerver?
Ha osztott rendszeren, pl. béreled a tárhelyet valahol, akkor kell kérni a mysql adatbázisra olyan jogot, amivel tudsz hozzá kapcsolódni bármilyen hosztról.
Ekkor ODBC-n keresztül (mySQL ODBC) a VB simán tud beleírni adatokat.

Ha otthon, azon a gépen, amelyik logol, akkor pedig fix IP címet kell kérni (ez a drágább) a szolgáltatótól.
Azon keresztül eltudod érni szintén az adatokat.

Ha egyik sem megoldható, akkor sajnos PHP-n keresztül kell megoldani $_GET változókon keresztül.

Hálás téma.

(PS: ftp-n keresztül nem éred el az sql adatbázist. Teljesen más protokoll. Persze az megoldható, hogy a VB generál egy html oldalt és azt töltöd fel FTP-n minden alkalommal. Tudnod kell, hogy FTP protokoll csak fizetős van VB alá, így jobb híján neked kell megírni)

Avatar
herc1234
Bitfaragó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2007. február 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Törökbálint

HozzászólásSzerző: herc1234 » 2008. július 8. kedd, 9:04

nobody_hun írta:Üdv,

Ha otthon, azon a gépen, amelyik logol, akkor pedig fix IP címet kell kérni (ez a drágább) a szolgáltatótól.
Azon keresztül eltudod érni szintén az adatokat.


He He én próbáltam már kérni fix-ipt szolgtól de erre mindig azt szokták válszolni hogy csak céges előfizetésre.
Bár a mostani szolgom jó fej volt írásban nem de szóban (2 év alatt volt pár áramszünet de mégis ugyanaz az ipcímem) adja a fixet.Ughogy bárhol elérem távoli asztali kapcsolattal a gépem (ugyanis ezeket a portokat nem szokás szürni)

szovhoz: Meg még azt lehet hogy kötöd a géped valami dyndns(dynamic domain name server????.,&@&#?) szolgáltatóhoz. (szerintem vannak még ingyenesek ilyenek)Annak meg az a lényege hogy linux vagy win alatt is akár a kliens progi állandóan lejelenti a szerver oldalnak hogy mi az ipcime annak a domain-nek ami tulajdonképp a te gépeden van.Ad egy dns pl szovhozvisualosprojektje.dyndns.org
és a saját pcden meg olyan szolgáltatást csinálsz amilyet akarsz
(linux akármi apache,, php5, mysql, vagy akár windows szerver kinek
mire van pénze bár szerintem attól hogy pénzbe kerül még lehet hogy
a win szerver is hogy akár visualban meg lehessen irni ....Visual Studio 2008 annyira baromi jó szerintem (bár én csak student verziót láttam)

Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2008. július 8. kedd, 9:16

nobody_hun a teh ötleted nagyon érdekel.

még csak feltérképezem a területet! ez céges fizetett webtárra lessz csinálva azért gondoltam az sql re mert az jár a netelőfizetéshez 50mb-os tárhelyel durván persze ezt ki fogom bővítettni!

Ha osztott rendszeren, pl. béreled a tárhelyet valahol, akkor kell kérni a mysql adatbázisra olyan jogot, amivel tudsz hozzá kapcsolódni bármilyen hosztról.
Ekkor ODBC-n keresztül (mySQL ODBC) a VB simán tud beleírni adatokat.


ezt az sql adatot meg tudom jeleníteni simán htmlben? már csak az a kérdés hogy a html tud e majd parancsot küldeni az sql-en keresztül a vb-s szoftvernek, az pedig tobvább az adatot rs485-n a vezérlőmnek?

Avatar
herc1234
Bitfaragó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2007. február 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Törökbálint

HozzászólásSzerző: herc1234 » 2008. július 8. kedd, 12:40

szovhoz írta:
ezt az sql adatot meg tudom jeleníteni simán htmlben? már csak az a kérdés hogy a html tud e majd parancsot küldeni az sql-en keresztül a vb-s szoftvernek, az pedig tobvább az adatot rs485-n a vezérlőmnek?


bocs én nem akarok belevau
de akkor nem okosabb volna magát egy atmelt felokosítani erre?
álá embedded web szerver?
html nem kezel sqlt csak php...

Avatar
szovhoz
Bitfaragó
Hozzászólások: 608
Csatlakozott: 2007. április 7. szombat, 6:00
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: szovhoz » 2008. július 8. kedd, 13:48

lessz 15-20 vezérlőm ezek adagolnap hőmérséklet és pára adatokat illetve pwm jelet vezérelnek majd, ezek slavek lesznek .

ezeket az adatokat kell a masteren megjeleníteni, a master egy számítógép lessz, erre terveznék monjuk vb-ben egy szoftvert meg jeleníteni az adatot.
Illetve vb-ből a pwm jelet szabályozni kell tudjam slave-enként és egyszerre mindegyikken is.

de ezt a tulaj otthon is szeretné csinálni és 120km lakik a telepétől.

tehát a netet kell valahogy felhasználjam erre!

otthon ugyan annak kell menni aminek kint a telepen vb programnak.

így talán érthetőbb.

kell olyan funkció hogy vissza tudja nézni a hőmérskleteket illetve párát egy hónapra vagy egy évre is grafikonon.

de ez mellékes!

Avatar
nobody_hun
Bitfaragó
Hozzászólások: 425
Csatlakozott: 2005. november 14. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: nobody_hun » 2008. július 8. kedd, 14:53

herc1234:
Sajnos az embedded nem jó erre, mert viszonylag sok adatot kell tárolni. Bár kétségtelen, hogy a visszafelé vezérlés sokkal egyszerűbb lenne.

szovhoz:
Én így csinálnám:
PC, ez logol helyben sql adatbázisba. Fut rajta apache, ez szolgálja ki a http-t, itt lehet olvasgatni az adatokat.
A VB program pedig, amelyik logolja az adatokat, azon keresztül lehet vezérelni (aka távoli asztal) a slave-eket.

Avatar
herc1234
Bitfaragó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2007. február 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Törökbálint

HozzászólásSzerző: herc1234 » 2008. július 8. kedd, 15:56

nobody_hun írta:herc1234:
Sajnos az embedded nem jó erre, mert viszonylag sok adatot kell tárolni. Bár kétségtelen, hogy a visszafelé vezérlés sokkal egyszerűbb lenne.

szovhoz:
Én így csinálnám:
PC, ez logol helyben sql adatbázisba. Fut rajta apache, ez szolgálja ki a http-t, itt lehet olvasgatni az adatokat.
A VB program pedig, amelyik logolja az adatokat, azon keresztül lehet vezérelni (aka távoli asztal) a slave-eket.


jó csak ebben szerintem 1 a bökkenő ...
hogy VB meg apache egy gépen nehez fog menni mert a VB az windows
függő az apache meg linux/unix függő (legalábbis windowsos apacheot még nem látttam normálisan müködőt a unix jobb)
bár abban igazat adok hogy a host legyen az erős és a kliens a gyenge (azazhogy a kliens max mondjuk egy böngésző progi legyen...)
de akkor már az egészet vb ben megirni és az szolgáltasson html-t
(simán meg lehet irni futásidejűre)
már csak az a kérdés hogy szovhoznak mi az erősége mondjuk én ilyenre már nem mernék vállalkozni mert én csak most olvasgatom az adatbázisos részt de ha vb progi a szolgáltató webszerver akkor akár virtuális adatbázisokkal is lehet dolgozni meg egyszerű xml sablonra csinálni egy logfilet

vagy nem?

Avatar
nobody_hun
Bitfaragó
Hozzászólások: 425
Csatlakozott: 2005. november 14. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: nobody_hun » 2008. július 8. kedd, 17:46

Biztonság:
Egyértelmű, hogy linuxon biztonságosabb az apache.
Viszont router mögött kellően biztonságos akár xp-n is. Routerben csak a 8080-as portot forwardolni a belső gépre, esetleg a 3306-ot (mysql).

A kiszolgáló méretezésénél sajnos nem tudjuk az adatmennyiséget...
Így nehéz beskálázni, hogy mi lenne az optimális megoldás.
Szerintem a döntést hagyjuk meg szovhoznak... :twisted:

Avatar
herc1234
Bitfaragó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2007. február 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Törökbálint

HozzászólásSzerző: herc1234 » 2008. július 8. kedd, 18:18

szovhoz írta:kell olyan funkció hogy vissza tudja nézni a hőmérskleteket illetve párát egy hónapra vagy egy évre is grafikonon.

de ez mellékes!

ez a skála bár szerintem egy két hónap után már durva méreteket ölthet
(akár ha percenként mentjük el az épp leolvasott adatokat akkor is
timestamp+ hőmérő száma +mért eredmény ... mérő2 + mért eredmény2 ....stb.stb..akkor is egy hónap elatt ez elég nagy adathalmaz)

a grafikont megcsinálja egy xml reader vb akár egy exel file ba ott meg már lehet grafikonozni
persze a döntés szovhoz-é

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9906
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. július 8. kedd, 18:23

En csalnék:


http://www.tavir.hu/index.php?formbutto ... 43&kuld=OK

Ebbol PHPben kihámozod $get-l a paramétereket és Insert SQL-l beszúrod az adatbázisba.

A pofátlanság, hogy uC-rol is megy. Max a TCP csomagra nem várok választ :P.

Avatar
nobody_hun
Bitfaragó
Hozzászólások: 425
Csatlakozott: 2005. november 14. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: nobody_hun » 2008. július 8. kedd, 18:41

Visszafelé kellene valami megoldás.
Ethernet->RS232(485) konverter.

A TELL-nél megcsinálták, csak az a gond, hogy PIC-el:
http://www.tell.hu/termek.htm
IP-Bridge néven fut, ára ~20eFt...

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9906
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2008. július 8. kedd, 19:11

Tibbo modul?
(ebben TTL RS232 van, És kap egy 75176-t....)

Ja, basicban programozható:)

Avatar
nobody_hun
Bitfaragó
Hozzászólások: 425
Csatlakozott: 2005. november 14. hétfő, 7:00

HozzászólásSzerző: nobody_hun » 2008. július 8. kedd, 19:18

Huhhhh
Ezt nem ismertem, de a leírása alapján brutális.


Vissza: “Visual Basic / Visual Basic Application”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég