Sziasztok,
Megint előkerültem...
A dolgot azóta sem sikerült megoldani, továbbra is keresem a megoldást és programot hozzá.
Látom jöttek még hozzászólások, amiket nagyon köszönök.
>A vasútmodelleknél is van ilyen
Igen a DCC-s modell vasút is jó lenne sőt nem is rossz az 5let, valamikor még csináltam is adó-vevőt hozzá. De annak a protokollját kihámozni nem félórás elfoglaltság.
>Mekkora a távolság, ami a Master és a Slave-k között van?
50 méter, de lehet közötte akár tereptárgy vagy valamilyen akadály.
Jelenleg a routerhez közeli esp8266-ok azok jól működik, de a kb. 15 méterre lévő már csak úgy néhány óránként 1-1 pillanatra tud felcsatlakozni aztán eldobja a kapcsolatot és órákig nem elérhető, ha közelebb viszem akkor rendben működik. Biztosra veszem, hogy térerő problémája van.
> TDA5051A_epitheto_18old.pdf
Igen, ezt is megtaláltam, ez nagyon jó csak 3-5000 Ft egy tda5051 és mondjuk 150x már nem annyira hobbi kategória, nem is beszélve arról, hogy az illesztést konkrétan ez sem tudja megoldani, hiszen ugyanúgy kell hozzá még egy csomó alkatrész, tekercs meg stb. S ha ezek megvannak akkor meg minek a tda5051 ?
>Itt azért felmerül, hogy a Slave egységeknek mi a dolga és elég-e ha csak pár másodpercig kapnak energiát.
A slave egységek önálló kis esp8266-ok amik adatot küldenek és fogadnak, ezek a kis slave egységek csüngenek egy 24V-os tápvonalon és akár 200 is lehet belőlük.
>Még egy megoldás lehet a LoRa.
Most már eldöntöttem, semmilyen rádiós megoldást nem akarok.
>Külső antennás ESP modulokat használsz?
Nem, ESP12E, az az ide-oda kanyargós panel antennával, ráadásul rá van forrasztva az ESP egy jó sok huzalozást tartalmazó kétoldalas nyák lapra és körülötte még vezetékek, meg az egész egy pvc dobozban, vas keret mellett. Nem csodálkozok, hogy gyenge a jel, csak bosszantó, kb. a legideáltalanabb megoldás...
Széttúrtam már az netet, de azonnal kész "gyere cipó hamm bekaplak" megoldást nem találtam.
Jelenleg itt tartok:
Tehát van sok-sok kis esp8266 slave eszköz ami mind wifivel kommunikált volna egy routeren keresztül a linuxos gépemmel.
Meg is csináltam, de mint írtam a wifi jelerősség kb. keresztbe húzta a számításomat, már nem szeretnék antennákat forrasztgatni, meg játszadozni velük, hogy megy-e vagy sem, inkább lemondok a wifiről, amúgy sem létszükséglet csak ez olyan egyszerűnek tűnt.
Ekkor indítottam ezt a témát és kaptam a PLC varázsszó segítséget, így elindultam ezen az úton és ezt szeretném végig járni, de nagyon göröngyös és nem boldogulok rajta...
Tehát valami ilyesmire gondolok :
dcplc_yb7t.jpg
122014113_207170854132198_2213510415626253353_n.jpg
Tulajdonképpen a hardver megoldásra ez
82425175_164476158426674_7605213885129293824_n.png
szinte tökéletesen megfelel, a be-kimeneteket diódákkal, esetleg optocsatival megvédem és biztosan nem megy tönkre az ardu portja.
És itt lépne be a következő megoldandó feladat: kb. egy komplett kommunikációs protokollt készíteni, vagy létezhet-e, létezik-e olyan valami megoldás ami pl. tcp-ip szerűen küld adatot, van benne valami hibajavítás és rá tudom irányítani a tápvonalra az előbbi kapcsolással.
Az csak hab lenne a tortán, hogyha a meglévő webszerveres programkódot nem kellene kidobnom hanem csak a wifi rész helyére beillesztem és működik !
Szóval 1db 8266 wifi cucc maradna amihez kapcsolódik az összes kis slave egység PLC-n keresztül és ezt a 8266-t meg routeren keresztül elérem a linuxos gépemmel. Ez egy jó megoldás lehet (legalábbis most annak tűnik...)
Sőt lehet , hogy itt sem kellene a wifi egyszerűen csak LAN port, kábel egyenesen a gépbe azt jól van.
Ez :
https://forum.arduino.cc/t/home-automat ... 2c/368726A
figyelemre méltó, de itt is a tda5051, megálljt parancsol, (meg nem értem/nem tudom mi van a radiohead libraryban)
Itt tartok.
Köszönöm, hogy olvastad.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.