AVR Studio 4.12

Rendszerközeli nyelv(ek) tippjei, alkalmazásai
Robert

HozzászólásSzerző: Robert » 2005. december 9. péntek, 19:00

Az elképzelés C alapon az, hogy ugynazt az utat mint Bascom alól bejárni C-ül. Fejezetek, minták egyezzenek meg:) Így lesz reális az összehasonlítás.

ASM-t nem vállalok :P .

Avatar
btotyi
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2005. december 11. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: AVR Studio 4.12

HozzászólásSzerző: btotyi » 2005. december 11. vasárnap, 13:54

MaSTeRFoXX írta:Sziasztok!

Nem a legjobb helyen érdeklődök, de most tértem át PICről AVR-re és elkadtam az AVR studióval.

Az a lényege hogy lefordítja szépen a programot, de szimulációnál, a szubrutinból amikor visszatér, akkor a program legelejére ugrik vissza (nem ahova kellene neki) és lent a Messages-nél bead egy hibaüzenetet (illegal opcode at....). A program a portdre kötöttt összes LEDet villogtatná.
A proci: ATMEGA16

ez az a progi:

Kód: Egész kijelölése

;Asembly teszt program
;
;Processzor megadása
.include "m16def.inc"

   rjmp RESET

;regiszterek megadása
.def temp=r16

;szubrutinok
kesleltet:    
   ;lényegtelen mi van itt....
   ret


;főprogram
RESET:    ldi temp,0xff   ;255 a tempbe
   out DDRD, temp   ;portd legyen kimenet
start:   rcall kesleltet   ;késleltetés
   ser temp      ;temp legyen 255
   OUT PORTD,temp   ;PORTD legyen 255
   rcall kesleltet   ;késleltetés
   clr temp      ;temp legyen 0
   out PORTD,temp   ;PORTD legyen 0
   rjmp start      ;ugorj vissza az elejére






A programot lefordítja, a szimuláció hibázik, a program persze nem fut. :x (ha be van égetve).
(nem azért mert, itt a késleltet-szubrutinban nincs semmi...)

A BASCOM-AVR-DEMO-t kipróbáltam, nagyon jó program, csak az a 4kB határ az ennél a procinál azért eléggé kevéske...

Ha valaki találkozott már ezzel a problémával akkor kérem segítsenen.

Köszönöm
.:: MaSTERFoXX ::.


Semmi baja a prognak, mindössze a stack pointert kell beállítani lehetőleg az első szubrutin hívás előtt :D
A következő kód működik !

Kód: Egész kijelölése

.include "m16def.inc"



.def temp=r16

.cseg
            ldi      r16,0      ; set stack pointer
            out      SPH,r16
            ldi     r16,120
            out      SPL,r16

start:         ldi      temp,0x0ff
            out      DDRD, temp
cikl:         call   kesleltet
            ser      temp
            out      portd,temp
            call    kesleltet
            clr      temp
            out      portd,temp
            rjmp   cikl

kesleltet :     nop
            ret
[/code]

MaSTeRFoXX

HozzászólásSzerző: MaSTeRFoXX » 2005. december 11. vasárnap, 14:01

Tudom, már rá jöttem,a második kód már működik...

Avatar
btotyi
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2005. december 11. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Gödöllő

HozzászólásSzerző: btotyi » 2005. december 11. vasárnap, 15:29

MaSTeRFoXX írta:Tudom, már rá jöttem,a második kód már működik...


Bocsi már vak is vagyok :D

Stanyo

ATmega8515

HozzászólásSzerző: Stanyo » 2006. január 10. kedd, 21:34

Tud valaki segiteni az ATmega8515 programozasaban? Erettsegi munkara kell elkeszitenem, de nem igazan ertek hozza, magat a mikrovezerlot elkeszitettem, de programozni sajnos nem tudom! AVR Studiot kellene hasznalom. De ha ebben tegyukfel megirom a programot akkor milyes softwarrel kell beletolteni? Elore is koszi!

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2006. január 10. kedd, 23:53

Muszáj AVRstudió? bascom nem jó?:))

Programozás: AVRisp, PonyProg (így hírtelen), de a bascom beépítettje is zudja (Hex vagy Bin is jó).

Avatar
btotyi
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2005. december 11. vasárnap, 7:00
Tartózkodási hely: Gödöllő

HozzászólásSzerző: btotyi » 2006. január 17. kedd, 21:33

Robert írta:Muszáj AVRstudió? bascom nem jó?:))

Programozás: AVRisp, PonyProg (így hírtelen), de a bascom beépítettje is zudja (Hex vagy Bin is jó).


Szerintem ha később is szeretne valamit kezdeni a mikrovezérlők programozásával célszerű megtanulni az assembly és c nyelvű programozást. Sajnos a basic felsőbb szinten nem igazán alkalmas a feladat megoldására, sőt egy adott szint felett szinte lehetetlen. (És ezt úgy mondom, hogy még ipari lepárló (kolonna, ha jól tudom ez mond neked valamit Robi !) vezérlést is csináltam annak idején Turbo Basicben.) Például egy Ethernut kártyát már nem is célszerű másban programozni mint c-ben.

lajostoth

HozzászólásSzerző: lajostoth » 2006. január 18. szerda, 10:29

Szerintem is ketté kéne választani a "kirándulókat" a leendő profiktól.
Az elöbbieknek tökéletesen megfelel a Bascom.Egy mikrovezérlő megtanulásához nagyobb alázattal kell nekilátni,minthogy 15 percen belül
látványos eredményt érjünk el.Ha valahova rendszerközeli programozás kell,akkor az a mikrovezérlő és ennek csak a C valamint az asm felel meg.
(szerintem a kettő keveréke ideális ).A kényelemnek ára van, ahogy mondani szokták. Bascom esetén ez heveny kódtúltengés.
Félreértés ne essék,minden tiszteletem Robié a rengeteg melóért a site-al,meg talán a PIC-esek mellet kialakul egy AVR-es közösség is.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2006. január 18. szerda, 19:12

Nálam a Bascom a Basicos múlt miatt maradt meg, meg a gyors eredmény miatt. A site hosszútávú (1-2 év) terveiben szerepel, hogy meg _kell_ tanulni az ASM és a C nyelvet is (legalább az alapokat, olvasás szintjén). A Bascomban is vannak hibák, hiányosságok, és regisztereket komolyabb esetben illik ismerni.
Meg a libraryk is ASMban íródtak, jól kommentezve. Ez is megérdemel úgyis egy fejezetet.


A terv meg az hogy a Bascomhoz hasonlóan egy C leírás is legyen _ugyanezen_ minták C beli megoldásával, és bemutatásával. Így a két kódot/nyelvet/felületet egymás mellé lehet rakni. Tanulás szempontjából sem egy elhanyagolható dolog. És utána jön majd az ASM betétekkel való játék. DE: ASM pl. a most készülő bootloader fejezet nagyrésze. Ennek ATTiny átiratával játszadozom. És ott biza kell a ASM ismerete... Ha a bascom könyvben ez kell, mert itt _nem lehet másképp_ megoldani, akkor igenis belekerül...


Minden nyelvnek vannak szépségei, az előnyével és hátrányával együtt...

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2006. január 18. szerda, 19:15

Kolonnaprogramozásom még nem volt:). Bár ki tudja mit hoz a jövő. Most műszerautomatika/mérések az ami felmerült kihívásként:)). De ha vegyészetközeli bármi van, jöhet! :P

Avatar
irak
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2005. november 2. szerda, 7:00
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

AVR asm

HozzászólásSzerző: irak » 2006. május 13. szombat, 19:26

Na, írok ide mert már régóta áll ez a téma.
Fél éve avr-ezek, de pc-n nagyon rég óta foglalkozom alacsonyszintű programozással.
Van 1-2 avr 'project'-em, assemblerben, persze félkész mind:)
Valahogy amikor nekiálltam a avr-es basic-nek, mindíg az lett a vége hogy maradtam az gépi kódnál, nem a flash korlát miatt, hanem mert nekem jobban kézre áll. (bár ismerem jól a basic-et is).
Én szívesen látnám az ezzel foglalkozó témát, még be is szállnék a dologba ha van rá szükség.

' Mindíg van olyan, hogy még kellene 1-2 órajel, meg 1-2 bitnyi hely!':)

Amúgy linux alatt a AVRA/AVRDUDE párost használom fordítani/áttölteni.
Nomeg annyira megtetszettek a chip-ek, hogy nekiálltam 1 emulátornak egyenlőre linux alá.

Robert-

HozzászólásSzerző: Robert- » 2006. május 15. hétfő, 7:50

Az ASMnek is vannak előnyei, de amint látom mostanában a MakroASMek mennek, amik már majdnem magaszintű nyelvek:).


teljesen szép ez a programnyelv, csak nagyobb projektek esetén elkavarodik az ember és inkább Cben (ha profibb), ill Bascomban (kezdőbb) programozik. Sokszor pesrze szebb a kód ASMben, meg kisebb IC-be belefér.

Viszont a nagyobb projektek esetén már belezakkan az ember. És minthogy legtöbben kisebb szériában gondolkodunk (max 10 db), így az ICk közötti árkülönbség elenyésző. és ez időben nem térül meg. Nade 1000 darabos szériánál már jelentős lehet a különbség...

Ha ASM kézikönyv készülget, akkor szívesen kirakom ide is.
A Bascom után a C nyelvű van tervben a Bascommal párhuzamos szerkezetben (kb. a mintaprogramok átirata).


Az AVRDude-hez most készül grafikus keretprogram Win/Linux(KDE/Gnome) / MacOSX alá. A Bascomszerű Fusebeállításokkal....


Emulátor létezik már AVRre, valamelyik fórumban van is róla szó....

Avatar
irak
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2005. november 2. szerda, 7:00
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Na ja.

HozzászólásSzerző: irak » 2006. május 15. hétfő, 16:15

Hát igen,tiszta sor.

Makrókkal el lehet tüntetni a száraz sorokat rendesen.
AVR-nél főleg kell, nem sokat mondó egy regiszter vagy egy i/o sorszám.
Nomeghát azért nem vagyok én se mazohista:)

Keresem az emu-t, jó lenne linux alá valami. Bár már belebonyolódtam, úgyhogy lehet folytatom a sajátom.
Mindenesetre majd lehet teszek fel 1-2 avr forrást.
Csakolyat ami éppen elfér 1 chip-be, vagy éppen elég az órajel, persze csak gépikódban:)

Amúgy tetszett a basic-is, bár 1-2 hiba van benn.
Tömböket miért 1-től indexel normálisan?
Meg a restore-val volt valami nyűgöm azt hiszem.

Még nem is írtam (bár volt már eszembe) hogy elismerésem az oldalért,
ja meg hogy kösz az eddigi csomagküldést.

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2013. január 1. kedd, 23:16

Johetnek ASM kódok is, az is belefér:). Meg azokból is lehet tanulni. Tutorialt abból igazán németül találtam csak...

Amúgy a Bascomban is lehet ASM-ezni, less csak bele a lib es lbx filekba:) Ötletet lehet onnan meriteni...
Meg a bootloadert nézd meg, tisztán ASM az.

Tömbök 0-s indexelése az a BASIC sajátsága, hogy 1-től indexel. Legalábbis a Liberty Basicban is így van.
A Min/Max függvénynek is van hasfájása, csak a súgót el kell olvasni, hogy WORD változó kell neki. Alapban előjelesnek kezeli, a LIBben egy kódot kell átírni. Ezt a Bascomhibák fórumrészen le is írtam szépen...

Köszi az elismerést, ha valami jó ötletet kell megoldani nyákügyileg/chipügyileg, írj nyugodtan.
(Most épp kicsike Tiny chipet hajtok épp, Tiny13 lesz az áldozat. Tiny 11 és Tiny 15 már van... Azok a cipőskanalas IC-k:)))

Avatar
etwg
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 144
Csatlakozott: 2011. február 7. hétfő, 7:00
Tartózkodási hely: Ausztria
Kapcsolat:

Re: AVR Studio 4.12

HozzászólásSzerző: etwg » 2013. február 26. kedd, 20:47

Sziasztok

egy katasztrofa csapott rám. Ma át kellett telepitenem a PC.men a W XP-t W7-re. Ez már eleve egy katasztrofával ér fel, de ehhez jött most meg az AVR Studio is.
A régi AVR STUDIO 4.16 még müködik, de nem ismeri fel a DRAGON-t. Már amikor bedugom az USB kábelt a LED-ek a Dragonon felvillannak, de csak a piros marad égve, és nem látszik, hogy ismerné a gép.
Most még letöltöm a STUDIO 6.0-t hátha azzal megy.
Ugyanezen a PC-n a W XP alatt ment. A W XP >> W7 egy vinyo cserével történt, igy valamennyi régi beállitás a régi vinyon maradt.

Van valakinek valamilyen ötlete, mit tehetnék. Szivesebben maradnák a Studio 4-en, de hát nem megy a DRAGONnal.

Kösz
Éljenek a vonatok!

http://www.youtube.com/playlist?list=PLF2674BF4E3765682


Vissza: “ASM programozás”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég