Grillsütőből beültetőkemence
- Robert
- Elektronbűvölő
- Kapcsolat:
Grillsütőből beültetőkemence
Gondoltam ez a fórum még nincsen, így akár lehetne ez is...
Grillsütő vagy vasalóból SMD beültetésre szép kis kemencét lehet készíteni... hátha van valakinek tapasztalata vele....
Cikk van/lesz rövidesen, csak az itteni tapasztalatokat is beleültetném már...
Grillsütő vagy vasalóból SMD beültetésre szép kis kemencét lehet készíteni... hátha van valakinek tapasztalata vele....
Cikk van/lesz rövidesen, csak az itteni tapasztalatokat is beleültetném már...
- Robert
- Elektronbűvölő
- Kapcsolat:
Nos, a cikk eleje....
Grillsütőből - SMT kemence
Grillsütőből - SMT kemence
- herc1234
- Bitfaragó
ja hát én csak a fűtőszálakraq gondoltam
magát a szerkezetet szeretném megépíteni hozzá magam
(otthon ilyenek (CO,pneu lemezvágó,stb..stb..)rendelkezésemre állnak)
és a kenyérpirítóm elég egyszerű darab egy hőálló lemezre
van feltekerve egy fütőszál mind a négyet kivéve egymásmellé szerkesztve esetleg el lehetne érni megfelelő hatást
(építettem már házi vákumformázó gépet is csak nem volt neki
elektronikája csak egy bimetál szabályzó, ehez viszont kéne)
magát a szerkezetet szeretném megépíteni hozzá magam
(otthon ilyenek (CO,pneu lemezvágó,stb..stb..)rendelkezésemre állnak)
és a kenyérpirítóm elég egyszerű darab egy hőálló lemezre
van feltekerve egy fütőszál mind a négyet kivéve egymásmellé szerkesztve esetleg el lehetne érni megfelelő hatást
(építettem már házi vákumformázó gépet is csak nem volt neki
elektronikája csak egy bimetál szabályzó, ehez viszont kéne)
- Robert
- Elektronbűvölő
- Kapcsolat:
Az a grillsütő amit a képen nálam láttál 2.000 Ft:)
A 2 fűtőszálas, elől ajtós változat ~4.500 Ft
Ez háztartási besorolású, azaz fűtőszál, tepsi, szabályozók, kapcsolók - gyakorlatilag minden - ott van benne készen. Kitalálva, összerakva....
De nézd meg a cikkben az Elektor saját laborsütőjét.... Árban ~1200 Eur (=350 eFt).
A Nálam a grillsütős az alkalmas még szendvicsere is (azaz a funkciója nem sérült..). Az anyagköltsége ~18-20 eFt volt (ebben 4*20 LCD, tápegységrész, dobozolás és ~4500 Ft-s Pt1000 termoelem is benne van....
)
Nagyobb belső felületet nem szabad tervezni, mert ott már a hőfokeloszlás kialakítása nem egyenletes és nem kézbentartható...
Amíg nem >50 db szériákat gyártasz, nem éri meg. Nálam 5-15 db-s szériákra ez bőven elegendő...
De számolhatoda munkádat órabérben is....
Ennyi idő alatt többet programozol, mint összerakod a sütőt.... A programozás kifizetődőbb:).
A 2 fűtőszálas, elől ajtós változat ~4.500 Ft
Ez háztartási besorolású, azaz fűtőszál, tepsi, szabályozók, kapcsolók - gyakorlatilag minden - ott van benne készen. Kitalálva, összerakva....
De nézd meg a cikkben az Elektor saját laborsütőjét.... Árban ~1200 Eur (=350 eFt).
A Nálam a grillsütős az alkalmas még szendvicsere is (azaz a funkciója nem sérült..). Az anyagköltsége ~18-20 eFt volt (ebben 4*20 LCD, tápegységrész, dobozolás és ~4500 Ft-s Pt1000 termoelem is benne van....

Nagyobb belső felületet nem szabad tervezni, mert ott már a hőfokeloszlás kialakítása nem egyenletes és nem kézbentartható...
Amíg nem >50 db szériákat gyártasz, nem éri meg. Nálam 5-15 db-s szériákra ez bőven elegendő...
De számolhatoda munkádat órabérben is....
Ennyi idő alatt többet programozol, mint összerakod a sütőt.... A programozás kifizetődőbb:).
- Robert
- Elektronbűvölő
- Kapcsolat:
A forrasztás ideje sokkal gyorsabb.
Amíg a kemencében megy a sütés, addig a következőre felszórod az alkatrészeket....
Az alkatrész és pasztafelhordó berendezés a beállás/beállítás miatt csak nagy szériáknál kifizetődő. 5-10 darab esetén nem.
Mondjuk CNC mechanika már megvan otthon... De arra megírni a vezérlést alkatrészpozícióhoz, aklatrész felvétel, chipadagolás... Hát nem az a hétvégi projekt. Míg egy beforrasztókemence, az 1-2 hétvége alatt megvan 0-ról!
Pl. idő: ATMega32+RTL8019AS+sallangok (~10*16 cm panel) alkatrész-elhelyezése: 8-11 perc. Sütőciklus: 15 perc.
STK500-as (FT232RL+Mega8+sallangok)
alkatrészek felrakása 2-4 perc panelenként. 1 adag kisütve 5-8 db-t jelent.
Ezt kézzel forrasztva ennyi idő alatt nem lehet.
Gyakorlatilag kis/mini szériánál éri meg, SMD alkatrészeknél (BGA is lehet). >20..50 illetve 1-1 db esetén nem.
Itt nálam feltétel, hogy a nyák lakkozva, ónozva álljon rendelkezésre (gyártatás). A beültető cégeknél vany egy beállási ár + alkatrészlábanként 10-25 Ft ktsg. Ezzel lehet így otthon versenyezni....
Amíg a kemencében megy a sütés, addig a következőre felszórod az alkatrészeket....
Az alkatrész és pasztafelhordó berendezés a beállás/beállítás miatt csak nagy szériáknál kifizetődő. 5-10 darab esetén nem.
Mondjuk CNC mechanika már megvan otthon... De arra megírni a vezérlést alkatrészpozícióhoz, aklatrész felvétel, chipadagolás... Hát nem az a hétvégi projekt. Míg egy beforrasztókemence, az 1-2 hétvége alatt megvan 0-ról!
Pl. idő: ATMega32+RTL8019AS+sallangok (~10*16 cm panel) alkatrész-elhelyezése: 8-11 perc. Sütőciklus: 15 perc.
STK500-as (FT232RL+Mega8+sallangok)
alkatrészek felrakása 2-4 perc panelenként. 1 adag kisütve 5-8 db-t jelent.
Ezt kézzel forrasztva ennyi idő alatt nem lehet.
Gyakorlatilag kis/mini szériánál éri meg, SMD alkatrészeknél (BGA is lehet). >20..50 illetve 1-1 db esetén nem.
Itt nálam feltétel, hogy a nyák lakkozva, ónozva álljon rendelkezésre (gyártatás). A beültető cégeknél vany egy beállási ár + alkatrészlábanként 10-25 Ft ktsg. Ezzel lehet így otthon versenyezni....
Lehet érdekes amit most fogok mondani:
Egy TQFP-32 (pl. Mega88) felforrasztása ~ 1 perc
Egy LQFP-100 tokozású ic felforrasztása ~3 perc.
A sokat emlegetett RTL8019 chip felforrasztása sem több mint ~3 perc...
Egy passzív alaktrész, 0805, 0603, felforrasztása kb. 2 másodpercel több mint maga az alaktrész megfogása.
A furatszerelt alkatrészek forrasztása meg vicc a fentebbiekhez képest.
A BGA-t szerintem hanyagoljuk otthon.
Én ebből élek, a hobbim is ez, elég rég óta csinálom már, talán ezért furcsállom hogy valaki például ne tudjon forrasztani ilyen alkatrészeket. (elég gyorsan)
herc1234 utolsó hozzászólásához:
Már bocs, de ha valami(1db) legyártása 1 óra, akkor ha egyszerre nekiállsz a 10db-nak akkor az nem 10x1 óra lesz... Vagy akkor valamit nagyon rosszul csinálsz...
Egy TQFP-32 (pl. Mega88) felforrasztása ~ 1 perc
Egy LQFP-100 tokozású ic felforrasztása ~3 perc.
A sokat emlegetett RTL8019 chip felforrasztása sem több mint ~3 perc...
Egy passzív alaktrész, 0805, 0603, felforrasztása kb. 2 másodpercel több mint maga az alaktrész megfogása.
A furatszerelt alkatrészek forrasztása meg vicc a fentebbiekhez képest.
A BGA-t szerintem hanyagoljuk otthon.
Én ebből élek, a hobbim is ez, elég rég óta csinálom már, talán ezért furcsállom hogy valaki például ne tudjon forrasztani ilyen alkatrészeket. (elég gyorsan)
herc1234 utolsó hozzászólásához:
Már bocs, de ha valami(1db) legyártása 1 óra, akkor ha egyszerre nekiállsz a 10db-nak akkor az nem 10x1 óra lesz... Vagy akkor valamit nagyon rosszul csinálsz...
- herc1234
- Bitfaragó
semmi gond forrasztok én is kb 15 éve francnak görnyedjek
az asztal fölött (bár nekem csak inkább hobby)nem vagyok elektroműszerész
LQFP 100 na ezt megnézném 3 per alatt (annyi idő alatt megszámolni
se lehet)
az eredmény fordítva jött ki különben 10 óra alatt volt kész 10 panel
(ez az alkatrészek nyersen az asztalon hevernek a teljesen kész
panelig értendő(azt most nem részletezném hogy ezek milyen
fúró-faragó ledlábhajtogató eljárások)
(különben volt már hogy valakinek odaadtam 1 ropit darabjáért
rakja össze az is kb 20 éve forraszt de nekem égett a pofám
hogy csak ennyit fizetek érte)
ui:ne magadból indulj ki hanem a kezdőkéből és engem érdekel a téma
mert nem születtem agysebésznek hogy 3 perc alatt 100 lábat beforasszak úgy hogy ne ragadjon össze
az asztal fölött (bár nekem csak inkább hobby)nem vagyok elektroműszerész
LQFP 100 na ezt megnézném 3 per alatt (annyi idő alatt megszámolni
se lehet)
az eredmény fordítva jött ki különben 10 óra alatt volt kész 10 panel
(ez az alkatrészek nyersen az asztalon hevernek a teljesen kész
panelig értendő(azt most nem részletezném hogy ezek milyen
fúró-faragó ledlábhajtogató eljárások)
(különben volt már hogy valakinek odaadtam 1 ropit darabjáért
rakja össze az is kb 20 éve forraszt de nekem égett a pofám
hogy csak ennyit fizetek érte)
ui:ne magadból indulj ki hanem a kezdőkéből és engem érdekel a téma
mert nem születtem agysebésznek hogy 3 perc alatt 100 lábat beforasszak úgy hogy ne ragadjon össze
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára herc1234 2009. január 15. csütörtök, 22:00-kor.
- Robert
- Elektronbűvölő
- Kapcsolat:
Azért hobbi/amatőr szinten a jó szerszám árát sem biztos hogy ki lehet fizetni "zsebből"... Én csak itt gondolok a pákára, kezdő felszerelésre....
És azért a 3 perc/100 lábú tok beforrasztás nem 1-2 év gyakorlattal megy. pláne ha valako most kezdi az SMDt. és hőlégpáka a holdban max. egy kisebb weller-klón van (ahhoz meg max. tűhegy van)
Ekkor _nagyon nagy_ segítség egy ilyen tepsis/grilles rendszer...
Én képviselem a hobbi/iskolában nem ezt tanult/gyakorlatot a saját kárán/saját eszközökkel (zsebpénzből/fizetésből kiadott forintokért) megtanuló emberkét... Amikor a hobbi csak "költség" és azért az elején 40-50 eFt egy Wellerpáka, míg egy pillanatpáka 2-4 eFt.., És az SMD felé kacsontgatsz,.... és egy Mega128 1500 Ft és pillanatpákával eélytelen megcsinálni....
Na ekkor jönnek elő az alternatív/költségtakarékos eljárások, ami a GrillTepsi is...
És azért a 3 perc/100 lábú tok beforrasztás nem 1-2 év gyakorlattal megy. pláne ha valako most kezdi az SMDt. és hőlégpáka a holdban max. egy kisebb weller-klón van (ahhoz meg max. tűhegy van)
Ekkor _nagyon nagy_ segítség egy ilyen tepsis/grilles rendszer...
Én képviselem a hobbi/iskolában nem ezt tanult/gyakorlatot a saját kárán/saját eszközökkel (zsebpénzből/fizetésből kiadott forintokért) megtanuló emberkét... Amikor a hobbi csak "költség" és azért az elején 40-50 eFt egy Wellerpáka, míg egy pillanatpáka 2-4 eFt.., És az SMD felé kacsontgatsz,.... és egy Mega128 1500 Ft és pillanatpákával eélytelen megcsinálni....
Na ekkor jönnek elő az alternatív/költségtakarékos eljárások, ami a GrillTepsi is...