60 nap alatt Arduino #16 - LCD-ből óra

A "60 nap alatt Arduino" tanfolyam házi feladatai és közvetlen témái
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. augusztus 15. szerda, 8:32

A ? és az egyéb, összevolt IF-Else szerkezetek C terminológiában a következő fórumba kerültek át:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... ic&p=21514

Itt maradjunk az Arduino és az LCD-s óra projektnél.... :)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. augusztus 25. szombat, 21:03

Hónap hossz átszámítás egyszerűsítése:

Kód: Egész kijelölése

          switch (ho) {
          case 1:
            honaphossz = 31;
            break; 
          case 2:
            // szokoev van?
            // Szökoévek a következok: minden néggyel osztható év, kivéve a százzal is oszthatókat.
            // Szökoévek viszont a 400-zal osztható évek. Vagyis a századfordulók évei közül
            // csak azok szökoévek, amelyek 400-zal is oszthatók.
            // http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6k%C5%91%C3%A9v         
            honaphossz = 28;
            if( (ev%4)==0 ) // neggyel oszthato ev
            {
              if( (ev%100)!=0 ) {// nem oszthato 100-zal akkor egyertelmuen szokoev
                honaphossz = 29;
              } else {
                if( (ev%400)==0 ) {   // ha 400-zal oszthato akkor szokoev
                  honaphossz=29;
                } // neggyel oszthato?
              }
            }
         case 3:
          honaphossz = 31;
          break;         
         case 4:
          honaphossz = 30;
          break;         
         case 5:
          honaphossz = 31;
          break;         
         case 6:
          honaphossz = 30;
          break;         
         case 7:
          honaphossz = 31;
          break;         
         case 8:
          honaphossz = 31;
          break;         
         case 9:
          honaphossz = 30;
          break;         
         case 10:
          honaphossz = 31;
          break;         
         case 11:
          honaphossz = 30;
          break;         
         case 12:
          honaphossz = 31;
          break;
          }

Ez a kész kódban 140 byte rövidülés a többszörös IF helyett.. De többet kellett gépelni:)

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

kicsit előre szaladtam

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 18. kedd, 23:35

Sziasztok!

Én csak a #14-es leckénél tartok, de valamiért ma felmerült bennem a kérdés, hogy milyen lehet-e órát programozni a arduino EXT1 egységgel.

TávIR-től rendeltem, a tanfolyamhoz.

arduino.cc ről van programozóm, 1,0,2 verzióval.

A kód hamarabb megvolt, minthogy egy a fórumot megtaláltam volna :)

Íme a program kód:

Kód: Egész kijelölése

#include <LiquidCrystal.h> / LCD meghívása

LiquidCrystal lcd(4, 5, 6, 7, 8, 9); // TávIR-es panel bekötés, átböngészve a huzalozást a nyákon :)
int led = 13; // hátér villágítás port
int mp_x = 7; // helyiérték helyes kijelzéshez a mp x koordinátája
int perc_x = 4; // helyiérték helyes kijelzéshez a perc x koordinátája
int ora_x = 2; // helyiérték helyes kijelzéshez a ora x koordinátája
long i, j, k, l; // ido tellésének változói, és az l egy sebesség index
int ora, perc, mp; // idő változok

void setup()
  {
    pinMode(led, OUTPUT); // háttérvillágítás port kimenetre kapcsolás 
    digitalWrite(led, HIGH); // LCD háttérvillágítás felkapcsolás
    lcd.begin(16, 2); // LCD definiálás
    lcd.setCursor(0, 0); // cursor pozicóba állítás
    lcd.print("ido:"); //"ido:" felírat kiirás egyszer
    mp = 0; // változo nullázás
    perc = 0; // változo nullázás
    ora = 0; // változo nullázás
  }
 
void loop ()
{
 
  i = millis(); // i változonak átadjuk az aktuélis miilis() értékez
  j = millis(); // i változonak átadjuk az aktuélis miilis() értékez
  k = i + 1000; // k változo beállítjuk 1 mp-cel későbbre, ennek a számnak jelentősége van az óra pontosságára...

  while ( k > j ) // ha k nagyobb lesz mint j
  {
    j = millis(); // j aktualizálás
    l++; // sebbeség index generálás
  }
 
  mp++; // eltelt egy másodperc
  if ( mp > 59 ) // mp perc váltás
  {
    mp = 0;
    perc++;
  }
 
  if ( perc > 59 ) // perc óra váltás
  {
    perc = 0;
    ora++;
  }
 
  if ( ora > 9 ) { ora_x = 0; } else { ora_x = 1; } // helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
  if ( ora == 0 ) { lcd.setCursor(0, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(ora_x, 1); // helyiérték beállítás
  lcd.print(ora); // ora érték kiirás
  if ( perc > 9 ) { perc_x = 3; } else { perc_x = 4; } // helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
  if ( perc == 0 ) { lcd.setCursor(3, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(perc_x, 1); // helyiérték beállítás 
  lcd.print(perc); // perc érték kiirás
  if ( mp > 9 ) { mp_x = 6; } else { mp_x = 7; }// helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
  if ( mp == 0 ) { lcd.setCursor(6, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(mp_x, 1); // helyiérték beállítás
  lcd.print(mp); // mp érték kiirás
  lcd.setCursor(9, 1); // sebesség index cursor beállítása
  lcd.print(l); // sebesség index kiirás
  l = 0; // sebesség index nullázás
}


Aztán gondolkodtam, és rájöttem, hogy ha //k = i + 1000; // k változo beállítjuk 1 mp-cel későbbre, ennek a számnak jelentősége van az óra pontosságára...
// - vel oldom meg a léptetést, akkor nem lesz pontos, mert pontosan tudni kellene hogy a kiírással és a helyi-érték beállítással, számítással mennyi idő tellik el, és ennek függvényében korrigálni az k = i + 1000; ezres értéket.

Folyamatosan fut a program, 25 perce, és most ~10 másodpercet késik egy stopperhez képes... :(
De tanulságos :)

Elolvastam a korábbi hozzászólásokat, látom van erre kiforrotabb módszer is, jó programozási gyakorlat volt.
Megvárom azt a leckét, ahol ez lesz, és megcsinálom úgy is :)

Köszönöm!
Lóri

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3216
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2012. december 19. szerda, 10:18

Gratulálok!

Látszik rajta, hogy te gondoltad végig a logikát.
És a komentezés is OK!

:)

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 19. szerda, 16:27

Köszönöm!
Igyekeztem a fórum feltételeinek megfelelni.

Változtattam a kódon.
Nem sebesség index van, hanem ciklus idő.
nhadrián barátom ötletéből, és javaslatára. Szerinte egy programnál es használhatóbb. azt hiszem igaza van.

bevezettem egy új változót:

Kód: Egész kijelölése

static uint32_t CurrentTime =0; // ciklus ido véltozó definiálás


(static uint32_t deklarálást nem láttam még...)

Aminél aktualizálom a millis() értéket a loop rész leges leg elején:

Kód: Egész kijelölése

CurrentTime = millis(); // ciklusidohoz alapjel


A végén képzek egy "elteltmiliszekundom" különbséget:

Kód: Egész kijelölése

l = millis() - CurrentTime; // ciklusidő átadás és alapjeltől eltérés.
  lcd.print(l); // ciklus ido kiirás


A

Kód: Egész kijelölése

 k = i + 997; // k változo beállítjuk 1 mp-cel későbbre, ennek a számnak jelentősége van az óra pontosságára...

sorban lévő 997 eltolás azt eredményezte, hogy a kiirásnál pont 1000 ms a ciklusidő.

Így a pontosság nagyban növekedett, ha azt feltételezem, hogy a arduino miliszekunduma pontos.

Következő feladat, hogy a ciklusidő eltérésével a 1000ms-tól szabályozza a "997"-es értéket.

A teljes kód:

Kód: Egész kijelölése

#include <LiquidCrystal.h> / LCD meghívása

LiquidCrystal lcd(4, 5, 6, 7, 8, 9); // TávIR-es panel bekötés, átböngészve a huzalozást a nyákon :)
int led = 13; // hátér villágítás port
int mp_x = 7; // helyiérték helyes kijelzéshez a mp x koordinátája
int perc_x = 4; // helyiérték helyes kijelzéshez a perc x koordinátája
int ora_x = 2; // helyiérték helyes kijelzéshez a ora x koordinátája
long i, j, k, l; // ido tellésének változói, és az l egy sebesség index
int ora, perc, mp; // idő változok
// static uint32_t CycleTime = 0;
static uint32_t CurrentTime =0; // ciklus ido véltozó definiálás

void setup()
  {
    pinMode(led, OUTPUT); // háttérvillágítás port kimenetre kapcsolás 
    digitalWrite(led, HIGH); // LCD háttérvillágítás felkapcsolás
    lcd.begin(16, 2); // LCD definiálás
    lcd.setCursor(0, 0); // cursor pozicóba állítás
    lcd.print("ido:"); //"ido:" felírat kiirás egyszer
    lcd.setCursor(5, 0);
    lcd.print("Ciklus ido:");
    mp = 0; // változo nullázás
    perc = 0; // változo nullázás
    ora = 0; // változo nullázás
   
  }
 
void loop ()
{
 
  CurrentTime = millis(); // ciklusidohoz alapjel
  i = millis(); // i változonak átadjuk az aktuélis miilis() értékez
  j = millis(); // i változonak átadjuk az aktuélis miilis() értékez
  k = i + 997; // k változo beállítjuk 1 mp-cel későbbre, ennek a számnak jelentősége van az óra pontosságára...

  while ( k > j ) // ha k nagyobb lesz mint j
  {
    j = millis(); // j aktualizálás
 //   l++; // sebbeség index generálás
   
  }
 
  mp++; // eltelt egy másodperc
  if ( mp > 59 ) // mp perc váltás
  {
    mp = 0;
    perc++;
   
  }
 
  if ( perc > 59 ) // perc óra váltás
  {
    perc = 0;
    ora++;
  }
 
  if ( ora > 9 ) {
    ora_x = 0;
  } else {
    ora_x = 1;
  } // helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
 
  if ( ora == 0 ) { lcd.setCursor(0, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(ora_x, 1); // helyiérték beállítás
  lcd.print(ora); // ora érték kiirás
  if ( perc > 9 ) { perc_x = 3; } else { perc_x = 4; } // helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
  if ( perc == 0 ) { lcd.setCursor(3, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(perc_x, 1); // helyiérték beállítás 
  lcd.print(perc); // perc érték kiirás
  if ( mp > 9 ) { mp_x = 6; } else { mp_x = 7; }// helyiérték kijelzés, eltolás az LCD-n
  if ( mp == 0 ) { lcd.setCursor(6, 1); lcd.print(" "); }
  lcd.setCursor(mp_x, 1); // helyiérték beállítás
  lcd.print(mp); // mp érték kiirás
  lcd.setCursor(10, 1); // sebesség index cursor beállítása
  l = millis() - CurrentTime; // ciklusidő átadás és alapjeltől eltérés.
  lcd.print(l); // ciklus ido kiirás
}

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 19. szerda, 18:10

Nono!

static uint32_t
Ezt arduino keret esetén kihúzni a szótárból!
Alacsony szintzre nyúlsz le....

Mit szeretnél vele csinálni?

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 19. szerda, 18:19

Mit tesz a "static uint32_t"?

Avatar
VargaG
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012. november 27. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: VargaG » 2012. december 23. vasárnap, 21:47

Az eddig hallottak alapján ezt az órát pontosra meglehet csinálni?????? :roll:

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3216
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2012. december 23. vasárnap, 22:49

Atom Óra sosem lesz belőle.

De ha valahogyan kompenzálod a frekvenciaosztást és a Kristály hőmérséklet ingadozását, esetleg megoldható.

8)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 24. hétfő, 7:02

Definiáljuk a pontos fogalmát.....

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 24. hétfő, 13:30

Átírtam a programot millis() -ről micros()-ra.

Jobban látható a eltérés.
Pl.: lázszik, hogy a két számjegynél a helyes kijelzésre fordított program sorok több időt igényelnek...

Azt gondolom:

Ha feltételezzük, hogy a AVR-nek pontos a ms-ja vagy a us-ja, akkor pontos órát tudunk készíteni.

Szerintem ha pontos óra kell AVR-be, akkor csatolni kell hozzá egy GPS-t, és onnan szinkronizálni "időnként" (percenként, óránként, naponként) a pontos időt.

Egyéb más, az programozási gyakorlat.

Pl,: szabályzási gyakorlat, a jelen program kód lefutásának idejét lehető legkisebb eltéréssel egy másodpercen tartani. Függetlenül attól, hogy mit csináltatunk még vele.
Ide már kell PID szabályzás minden gyakorlati tapasztalata... :)

Biztos van rengeteg felhasználás, ahol fontos, hogy egy bizonyos kód meghatározott időközönként fusson le...

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9813
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 24. hétfő, 14:09

Az AVR-en belül a pontosítás lehetősége:
- Interrupt alapon (ami pl. 1 sec lehet) Ekkor a kvarc határozza meg a pontosságot
- külső óraIC, INT-tel : ekkor a külső 32 kHz-s hangolt kvarc adja a pontosságot
- GPS: abszolút pontossága jó. Műhold és vevő + légköri viszonyoltól függ + rálátás
- GSM hálózat: legyen jel és a torony pontos legyen
- Ethernet NTP: pontos.

Cikk:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... ge&pid=167

Avatar
VargaG
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012. november 27. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: VargaG » 2012. december 25. kedd, 23:07

A pontos alatt azt értettem , hogy nem késik nekem egy óra alatt 5-6 percet.
Elnézést amúgy az "okos " kérdésért de eddig csak PLC programozással foglalkoztam ill. PIC-kel csináltam ezt azt amihez eddig nem kellett a pontos óra :lol: . De a többiek által beküldöttek alapján már értem mit és hol hibáztam :roll: .

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 26. szerda, 0:36



Rober cikkét olvasva csomo kérdésre hamarabb meg volt a válasz, minhogy feltehettem volna a kérdést :-) :-)

Avatar
Bagameri
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2013. március 15. péntek, 14:21

Re: 60 nap alatt Arduino #16 - LCD-ből óra

HozzászólásSzerző: Bagameri » 2013. március 15. péntek, 14:53

Van egy óra programom aminek van két hibája az egyik nem váltja a hét nap kezdőbetűit a másik az évet sem jelzi ki .
Esetleg adhatnátok tippet ébresztő funkcióhoz. Előre is köszi. (egy kezdő)

Kód: Egész kijelölése

// 2013.03.15
#include "LiquidCrystal.h"
#include "EEPROM.h"
 
LiquidCrystal lcd( 4, 5, 6, 7, 8 ,9); // RS, E, D4, D5, D6, D7
//LiquidCrystal lcd(4, 5, 6, 7, 8, 9); TavIR panel


// ora
unsigned char ora=23;
unsigned char perc=59;
unsigned char mp=0;
unsigned long start_time;

unsigned int ev=2013;
unsigned char ho=3;
unsigned char nap=14;
unsigned char hetnapja=3; // H=0
char const hetnapjai[]={'H','K','S','C','P','o','V'};
char const honapok[][3]={ {'J','a','n'}, {'F','e','b'}, {'M','a','r'},
                          {'A','p','r'}, {'M','a','j'}, {'J','u','n'},
                          {'J','u','l'}, {'A','u','g'}, {'S','z','e'},
                          {'O','k','t'}, {'N','o','v'}, {'D','e','c'} };
int tmp;
int tmp2;
unsigned char ch; // ezt arduinoul byte-nak hivjak
unsigned char ch2;

//ez lesz a beallitasnal annak a jelzese, h mit allitunk be eppen
unsigned char uzemmod=0; // kijelzes, beallitas:ev, ho, nap, hetnap, ora_h, ora_l, perc_h, perc_l, mp_h, mp_l


//4 byte datum: ne kelljen mar nullarol beallitani mindig
#define EEPROM_START 500
#define EEPROM_EV_H (EEPROM_START)
#define EEPROM_EV_L (EEPROM_START+1)
#define EEPROM_HO   (EEPROM_START+2)
#define EEPROM_NAP  (EEPROM_START+3)

#define VILLOGO_SZIV1 10 // az ora kiiras SZIV pozicioja villogtatashoz

#define BEKAPCSOLASSZAMLALO_L (EEPROM_NAP+1)
#define BEKAPCSOLASSZAMLALO_H (BEKAPCSOLASSZAMLALO_L +1)
byte heart[8] ={
  0b00000,
  0b00000,
  0b01010,
  0b10101,
  0b10001,
  0b01010,
  0b00100
};
byte heart2[8] ={
  0b00000,
  0b00000,
  0b01010,
  0b11111,
  0b11111,
  0b01110,
  0b00100
};
byte abetu[8] ={
  0b00010,
  0b00100,
  0b01110,
  0b00001,
  0b01111,
  0b10001,
  0b01111
};
byte obetu[8] ={
  0b00010,
  0b00100,
  0b01110,
  0b10001,
  0b10001,
  0b10001,
  0b01110
};

void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT);
  digitalWrite(13, HIGH);
  // set up the LCD's number of columns and rows:
  lcd.begin(16, 2);
  // bekoszono uzenet
  lcd.print("Arduino!LCD ora");
 
  delay(1000);
  lcd.begin(16, 2);
  Serial.begin(9600);
  Serial.print("Program start\n");

  delay(3500);

  ch=EEPROM.read(BEKAPCSOLASSZAMLALO_L);
  ch2=EEPROM.read(BEKAPCSOLASSZAMLALO_H);
  // 8 bittel eltoljuk balra, azaz felso bajt lesz, es hozzatesszuk az alsot
  tmp = ch2<<8|ch;  // eddigi bekapcsolasok szama
 
  Serial.print("Eddigi bekapcsolasok: LSB:0x");
  Serial.print(ch, HEX);
  Serial.print(" MSB:0x");
  Serial.print(ch2, HEX);
  Serial.print(" (");
  Serial.print(tmp);
  Serial.println(")");
   
  EEPROM.write(BEKAPCSOLASSZAMLALO_L, ++ch); // megnovelt erteket visszairjuk
  if(!ch) // ch == 0 csak programozoul irva :-)
  {        // akkor lesz tmp 0 ha a kisebbik helyiertek tulcsordul a szamlalo novelesekor
    EEPROM.write(BEKAPCSOLASSZAMLALO_H, ++ch2); // es ekkor kell a nagyobbik helyierteket novelni es visszairni
  } 

  tmp2 = ch2<<8 | ch;   
  lcd.setCursor(0,0); // hulye modon X ,Y
  lcd.print("Bekapcs. #");
  lcd.print(tmp2);
  lcd.print(" "); // esetleg ott maradt kiiras letorlese

  Serial.print("Mostani bekapcsolas: ");
  Serial.println(tmp2);
   
  ch=EEPROM.read(EEPROM_HO);
  if(ch && ch<13)
  {
    Serial.print("Honap jo: ");
    Serial.println(ch);
   
    ch2=EEPROM.read(EEPROM_NAP);
    if(ch2 && ch2<32) // hiheto napszam IDE JOHETNE MEG A HONAPHOSSZ ELLENORZES
    {
    Serial.print("Nap jo: ");
    Serial.println(ch2);
      ho = ch;
      nap = ch2;
     
      ch =EEPROM.read(EEPROM_EV_H);
      ch2=EEPROM.read(EEPROM_EV_L);
     
      tmp = ch<<8|ch2; //ev osszeallitva nem nulla
     
      if(tmp && !(tmp+1) ) // ha az ev nem nulla es nem -1 akkor legyen jo
      {
        ev = tmp;
        Serial.print("Ev jo: ");
        Serial.println(ev);
       
        lcd.setCursor(0,1);
        lcd.print("Eltarolt datum jo");
      } //ev
    } // nap
  } // honap
  else
  {
    Serial.print("Honap NEM jo: ");
    Serial.println(ch);
   
    lcd.setCursor(0,1);
    lcd.print("Datum programbol");
 
     delay(7000);
  }
 
  lcd.clear();
  lcd.print("Guly");
  lcd.write(3);
  lcd.print("s/ LCD ");
  lcd.write(4);
  lcd.print("ra");
  start_time = millis();
  lcd.createChar(3, abetu);
  lcd.createChar(4, obetu);
  lcd.createChar(2, heart2);
  lcd.createChar(1 ,heart);
 
}

void loop() {
   
  unsigned char honaphossz;
  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  lcd.setCursor(0,1);

  if(millis()-start_time>997)
  {
    if(++mp>59)
    {
      mp=0;
      if(++perc>59)
      {
        perc=0;
        if(++ora>23)
        {
          ora=0;
         
          honaphossz = (ho==2) ? ((!(ev%4) && (ev%100))||!(ev%400) ? 29 : 28) : ((ho+(ho>7))%2) ? 31 : 30 ;
 
          if(++nap>honaphossz)
          {
            nap=1;
            if(++ho>12)
            {
              ho = 1;
              ev++;
            }
          }
        }
      }
    }
   
   
    //////////////////////
    // 1234567890123456 //
    // 2012.12.31 12:59 //
    //////////////////////
   
   
    //////////////////////
    // 1234567890123456 //
    // Dec.31H 12:59:51 //
    //////////////////////
    // H K S C P S V
    // H K e C P o V
     
    start_time+=1000;
 
    lcd.write(honapok[ho-1][0]);
    lcd.write(honapok[ho-1][1]);
    lcd.write(honapok[ho-1][2]);
    lcd.print(".");
    lcdprint2(nap);
    lcd.print(hetnapjai[hetnapja]);

    lcd.setCursor(8,1);
    lcdprint2(ora);
    lcd.print(" ");
    lcdprint2(perc);
    lcd.print("/");
    lcdprint2(mp);

  }
  digitalWrite(13, HIGH); // szivdobogas
  int sensorReading=analogRead(A0);
 int delayTime=map(sensorReading,0,1023,200,1200);

  lcd.setCursor(VILLOGO_SZIV1, 1); //x=10 line=2
  lcd.write(2); // mp-kent villogo sziv
  delay(delayTime);
  lcd.setCursor(VILLOGO_SZIV1, 1);
  lcd.write(1);
  delay(delayTime);
}


void lcdprint2(char cc) // ket szamjeggyel irja ki a megadott szamot
{
  lcd.print(cc/10);
  lcd.print(cc%10);

  return;
}
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bagameri 2013. március 15. péntek, 22:47-kor.


Vissza: “60 nap alatt Arduino - Házi feladatok”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég