60 nap alatt Arduino #15 Nemfelejtő memória

A "60 nap alatt Arduino" tanfolyam házi feladatai és közvetlen témái
Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

60 nap alatt Arduino #15 Nemfelejtő memória

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 13. csütörtök, 11:13

Sziasztok!

Ismét gondban vagyok. Megpróbáltam betölteni a leckében leírt programot, de a fordító hibaüzenettel leállt ennél a sornál: bekapcsolasH = EEPROM.read(2);
//
magas helyiertek

Az üzenet: 'EEPROM' was not declared in this scope

Ilyenkor mi a teendő?

A segítséget előre is köszönöm.

Avatar
Csoki
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2012. június 25. hétfő, 6:00
Tartózkodási hely: Pécs

HozzászólásSzerző: Csoki » 2012. december 13. csütörtök, 11:20

Nem felejtetted ki, hogy?

Kód: Egész kijelölése

#include "eeprom.h"

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 13. csütörtök, 11:41

Nem. Hisz nem én írtam a progit. Minden úgy van, ahogy a leckében volt.

Kód: Egész kijelölése

/*
  SerialLED-EEPROM
  Soros porton kapcsolgathato es uzemszamlalo
  60 nap alatt arduino tanfolyam
  (c) TavIR http://avr.tavir.hu
 */
 
int inByte = 0;
 // bejovo adat
int adatjott =0;
 // eddig hany adatot kaptam?
char be ='B';
 // valtozo definilasa
Bekapcsolashoz
char ki ='K';
 // valtozo definialasa
Kikapcsolashoz
byte bekapcsolasH;
byte bekapcsolasL;
word bekapcsolas;
// belso hasznalatu valtozok
definialasa
#include "eeprom.h"


Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9948
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 13. csütörtök, 11:53

Fordítók is változnak. Próbáld meg, hogy az include sorokat a program elejére teszed...

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 13. csütörtök, 12:04

Igen, igen ezt már próbáltam. Sajnos a helyzet nem változott. :twisted:

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 13. csütörtök, 12:11

Kár, hogy nem tudok képet beilleszteni a hozzászólásomba. Nincs weblapom.



[/code][/list]

Avatar
Csoki
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2012. június 25. hétfő, 6:00
Tartózkodási hely: Pécs

HozzászólásSzerző: Csoki » 2012. december 13. csütörtök, 12:57

Asszem rájöttem a hibára.
A kommentek // utáni szövegek eltörtek, és így tetted bele a fordítóba.
Próbáld úgy, hogy minden kommentet törölsz belőle.

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 13. csütörtök, 17:25

Sajnos erre is gondoltam. Feloldottam a töréseket, sőt ki is töröltem az egészet. Eredmény: ugyanaz. :roll:

Avatar
szuperp
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 116
Csatlakozott: 2012. november 17. szombat, 7:00

HozzászólásSzerző: szuperp » 2012. december 22. szombat, 11:19

csatold be az egész progit szerintem.

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 22. szombat, 16:45

szuperp írta:csatold be az egész progit szerintem.


Ok. Köszi a segítő szándékot. Már túltettem magam rajta. Nem dőlök a kardomba bánatomban, ha vmi nem műkszik. Valszeg nálam van vmi hiba. Továbbléptem...

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

HozzászólásSzerző: llori » 2012. december 22. szombat, 22:36

A hiba nem nálad van!

Nekem is rossz volt.
Átírtam a programot.
Az eredeti:

Kód: Egész kijelölése

char be ='B';
  // Valtozo definilasa
bekapcsolashoz
char ki ='K';
  // Valtozo definialasa
Kikapcsolashoz

helyett:

Kód: Egész kijelölése

char be;
char ki;


és a void setup ()
részbe:

Kód: Egész kijelölése

be = 'B';
ki = 'K';


így megoldódott a probléma, és tökéletesen működik.

természetesen a magyarázatok, kommnetek sortöréseit is ki kellett venni!

Gondolom ez is feladat, a hiba keresés ;)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9948
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2012. december 22. szombat, 22:43

Melyik arduino?

Elvileg a definiálás és az értékadás mehet egy sorban. Az Ardiuino-0023 alatt készült a kód. Az 1.x-ben ebbe is belenyúltak?

Avatar
vilicili
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2012. november 6. kedd, 7:00

HozzászólásSzerző: vilicili » 2012. december 23. vasárnap, 18:08

llori írta:A hiba nem nálad van!

Nekem is rossz volt.
Átírtam a programot.


Á, szia!

Hatalmas köszönet. Sajnos én még nagyon kezdő vagyok ebben a témában, ezért aztán nem is mertem komolyabban hozzányúlni. Meg nem is tudtam, hogy esetleg kell...

Még egyszer köszönöm, kipróbálom.

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

Re: 60 nap alatt Arduino #15 Nemfelejtő memória

HozzászólásSzerző: llori » 2013. január 10. csütörtök, 10:30

Sziasztok!

Elég Láma dolgot műveltem, egy másik topikbn olvasott problémára válaszoltam itt.
Eljotottam a leckéknél ehez a problémához, és ide jöttem a fórumra.

A korábbi megoldásom is kell, de az eredeti kérdésre nem ez a válasz, illetve nem csak ez kell a sikeres futtatáshoz.

A korábban írt: megjegyzések helyretételén és char értékadásohoz kell még a Arduino 1.0.2-ben hogy az eredeti leg

Kód: Egész kijelölése

#include "eeprom.h"
formában megadottal nekem is problémám volt, (most fedeztem fel, hogy az Arduino alján ott a pontos hiba, eddig csak azt fogtam fel, hogy hiba van :oops: ) és felfedeztem a Sketch/függvény importálás... menűben van EEPROM. Erre kattintva ezt szúrta be:

Kód: Egész kijelölése

#include <EEPROM.h>

Nem jelez hibát! :D

Avatar
llori
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. március 12. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Százhalombatta

Re: 60 nap alatt Arduino #15 Nemfelejtő memória

HozzászólásSzerző: llori » 2013. január 10. csütörtök, 10:43

A leckében talált program nem jelez hibát.
B gombra bekalcsol a LED (13lábon), K bombra kikapcsol.

De mi a célja az eepromos résznek.
Nem világos nekem. Írunk az eepromba, majd onnan olvasunk, de semmi nem változik a serial monitoron.

minden reset, újra inditás után:

0. start program
Eddig jott: 1
Eddig jott: 2
Eddig jott: 3


B-re és K-ra eggyel nő a eddig jött adat...


Vissza: “60 nap alatt Arduino - Házi feladatok”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég