Automata öntözőrendszer

bekesijozsi0208
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2020. március 22. vasárnap, 18:20

Automata öntözőrendszer

HozzászólásSzerző: bekesijozsi0208 » 2020. március 22. vasárnap, 19:30

Sziasztok!

Viszonylag új vagyok még a programozás és elektronika terén, úgyhogy kérlek nézzétek elhttps://hu.flatfy.com/nekem, ha valamit szakszerűtlenül fogalmazok :)

A tavasz közeledtével újra előjött egy régi nagy álmom, egy automata öntözőrendszer és felügyeleti rendszer fejlesztése. Az ideális cél az lenne, hogy egy (egyelőre) pár négyzetméteres területen néhány haszonnövényről legalább az alábbi adatokat tudjam gyűjteni: talajnedvesség, levegő hőmérséklet. Ezekre tudom hogy vannak szenzorok, amiket be tudok szerezni. Szeretnék még két aktuátort is a rendszerbe, amik az öntözésért és a tápoldatért felelnek, bár egyelőre ez még a legkevésbé kristálytiszta részlet a projekt tervben. Végül pedig egy wireless kommunikáció nagyon jó lenne, hogy telefonról tudjam követni a mért adatokat, és lássam, ha valami kiugró és azonnali beavatkozást igényel.

A kérdés az, hogy szerintetek van-e értelme Arduinóval kezdeni ezt a projektet? Olvastam, hogy a memóriája elég kicsi és előfordulhat, hogy kevés lesz az én céljaimra. Ugyebár rendszeresen szertnék nedvesség és hőmérsékletadatokat venni, és az aktuátort is bekapcsolni, de leginkább a Wifi modul miatt gondolom, hogy kevés lehet.

Ha nem, akkor milyen mikrokontrollereket érdemes nézelődnöm szerintetek? Ez esetbne a programozás jóval nehezebb lesz és az elektronika is eldurvul, ettől félek.

És a víz pumpálására van bármi ötletetek? A pumpát az áramigénye miatt kizártam, én most valamilyen szervomotoron gondolkozom, ami fix elfordulással megnyit és zár egy szelepet. Az, hogy ténylegesen zárás történjen és ne folyjon ki a víz még egy érdekes szigetelési feladat lesz, de ez már részletkérdés. Ez esetben egy tartály lenne az alján egy csappal, és a csap nyílását zárná el a szervomotor karja, erre gondoltam.

Nagyon köszönöm a segítségeteket!

Üdv.
Józsi

Vissza: “Ami máshova nem besorolható...”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég