Mi az a dummy load?

Zack
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013. december 27. péntek, 13:22

Mi az a dummy load?

HozzászólásSzerző: Zack » 2015. március 24. kedd, 21:19

Sziasztok!

Néztem egy videót, hogy hogyan alakítanak át egy PC tápot egy "labor" táppá. Nem értettem azt a részét, hogy miért kell az 5V és a GND ágra bekötni egy ilyen ellenállást?
"Dummy Load Resistor"-nak nevezte. Valaki felvilágosítana? :D

Videó

Bal
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2013. október 15. kedd, 9:51

Re: Mi az a dummy load?

HozzászólásSzerző: Bal » 2015. március 27. péntek, 12:17

Általában a tápegységeknek szükségük van egy minimális terhelésre, hogy rendben működjenek. Van, ami tönke is mehet, ha nincs rajta terhelés. Ezért tesznek bele ellenállást, az biztosítja, hogy mindig legyen rajta terhelés, és így a megfelelő értékek jöjjenek ki a kimeneteken már az előtt is, hogy rádugsz valamit. Nálam is van egy átalakított PC táp, én egy autó izzót (nem tudom már milyen paraméterű, de azt hiszem, hátsó lámpa izzó) tettem be ellenállás helyett, az volt otthon. Legalább világít, ha be van kapcsolva a táp, visszajelzőnek is jó. De ez már nagyon régen volt, vagy 10 éve, azóta is használom akkutöltők tápegységeként.

De! Vigyázz a hálózati feszültséggel működő készülékekkel, ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne csináld! És egy ilyen táp tele van nagykapacitású kondenzátorokkal is, amik a hálózati feszültség elvétele után is sokáig tárolhatnak nagy feszültségű áramot!!! Azaz, ha ki van húzva, akkor is veszélyes!

De ha labortápnak akarod használni, szerintem jobban jársz egy rendes táppal, ahol van áramkorlát szabályzás, állítható a feszültség, több kimenet, kijelző, kimenet kapcsoló stb.


Vissza: “Ami máshova nem besorolható...”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég