Arduino Szimulátor

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Arduino Szimulátor

HozzászólásSzerző: boczhunor » 2010. március 6. szombat, 20:58

Sziasztok!
Valaki ismer valamilyen Arduino grafikus szimulátort? Mert ha igen akkor valami linket,programot vagy akármit adhat. Én nagyon sokat kersetem de nem találtam. Kezd egy kicsit unalmas lenni főleg bonyolult dolgoknál összerakni az áramkört csak azért ,hogy szimuláld,igaz ha még csupalyuk panelen is. Ha valaki ismer valamit kérem írjon. Ha nem én nyáron írok egyet. Mert már kezd unalmassá valni... És ha mar van nem kéne írni . De ha nem lesz ott van az egész vakácio és egyet osszedobok C-ben. Amit tudok,hogy az Arduino kód valamibe biztos kell konvertálódjon. A legesetesebb,hogy AVR-GCC hex file,de ha igen azt hol kapom meg? Vagy lekell olvasni a Chip tartalmat pl. STK500-al?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boczhunor 2010. március 9. kedd, 21:01-kor.

Avatar
SanyiSay
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 1030
Csatlakozott: 2009. február 28. szombat, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: SanyiSay » 2010. március 6. szombat, 22:29

Így ovasgatva írásaid mókás fickónak tűnsz Boczhunor.
Önbizalmad alapján gondolom Oprendszer sem a szokásos Linux, Mac-os vagy Windows hanem írtál magadnak egyet. :D

Valamint az tényleg érdekelne ha ennyire penge vagy miért nem Avr studio Gcc-t használsz sima avr-el. Mert ha jól tudom az ardunionak azért korlátai is vannak. Szimulátorok meg amiket ismerek Persze csak avr-esek a hex álományból szimulálnak amit az Avr-be töltesz úgyis.

Ám mondjuk a Proteus ami nem házi barkács program, (szerintem két nyár is ráment az írására :D ) is csak módjával szimulálja az Avr-t. Legalábbis komolyabb kapsolásnál már egyszerűbb próbapanelon tesztelni. Legalább is ez az én tapasztalatom.

Viszont meg lehet próálni benne összerakni egy arduniot aztán mehetnek hozzá az alkatrászek. Ám mint modottam szerintem ez már sok lenne neki.

Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Hello.

HozzászólásSzerző: boczhunor » 2010. március 7. vasárnap, 11:53

(Most se irok ekezetesen,hisz meg a havernal vagyok, ma este megyek haza.)

Hello!

"Valamint az tényleg érdekelne ha ennyire penge vagy miért nem Avr studio Gcc-t használsz sima avr-el. Mert ha jól tudom az ardunionak azért korlátai is vannak."


Hategy kicsit akkor tortenelmemet elkell mondjam.:D :lol:
Egy es fel evvel ezelott, befejeztem a C tanulmanyaim. Persze nem egyedul tanultam,hanem voltak nagyon okos emberek akik nekem segitettek elsajatitani a C nyelvet.(Az egyik a Microsoftnal dolgozott,virusirto reszlegen es harom egyeteme volt:egy matematika,egy informatika es egy mechatronika fele. A masik egy olyan szemely volt,aki gepeszmernok, egyben elektrozik es 12 programozasi nyelvet tud anyanyelvkent.:D.Es hat ugye a sok konyv amit vagy megvettem vagy E-book oldalakrol tetoltottem.)Aztan egy kis taviranyitos autot szetszedtem es aztan kiszedtem belole a motort,megneztem mi van benne es ugy az a zold kicsi akarmi(nyaklemez,amink akkor meg nem tudtam a nevet),tele mindenele bogyoval,hosszu kigyoszeru dolgokkal es a fekete labas szornyetegek(alkatreszek,ellenallasok,IC-ek...,amelyeket akkor meg nem tudtam mik)nagyon megtetszettek. Igy hat a ket emberke aki azelott megtanitott programozni sok konyvet illetve magyarazatot,tanacsot adott nekem...Aztan mikor mar kiolvastam a konyveket,megtanultam es ismertem a kifejezeseket... akartam kesziteni egy robotot. Az analog technika mar nagyon/nagyon jol ment. A robotba akartam tenni egy AI chattot es hat hiszitek nem analog technikaval elkeszitettem es mukodott. Es az aramkorben egyetlen IC sem volt.Na de a megepites az eleg durva es hat a nyaklemez is eleg nagyra sikeredet... Na aztan bemutattam a projekteket a tudoroknak es levoltak nyugozv megis szomoruak voltak. Azt mondtak,hogy ennyi erovel inkabb megtanulok digitalis technikat is. Na es akkor azt is kezdtuk. Persze ahhoz is sok konyv,tanulas foleg penz(muszerekhez...). Na es eljuttunk a mikrokontrollerek elmeleti reszehez(mi a mikrokonroller,periferia,mukodes,blokkvazlat,bitek,baud rata,I2C... ,tehat minden ami mikrokontroller)Na es akkor ugye a mikrokontrollereket programozni kell. Kezdo leven irtam egy olyan topikot a HE-n,hogy AI Chat PIC mikrokontrollerrel. Mivel hat az elektros baratom azt programozottgondoltam en is azt fogok. Na es aztan erkezett a valasz,hogy van egy nyelv,amelynek Arduino a neve es nagyon jo... Na es ugye mar Digitalis tecnikaba is volt jo sok tapasztalat,elmelet... es keszitettem egy kis osszehasonlitast a PIC es a AVR kozt... Na es aztan meglattam az Arduino-t,lata,hogy nagyon PC kozeli nyelv,AVR is,C alapu is ,nem is olyan Assembly-s... es elhataroztam megtanulom. Eltelt egy kis ido es beleszerettem. Na es mivel nagyon szep emlekek kotnek hozza,mindig sikerrel meg sok versenyt nyertem meg... ezert nem vallok meg tole.

Ja es megvalami. Hat az Arduino korlarai szerintem az a egnagyobb korlat,hogy nem minden mikrokontrollert lehet programozni. Ettol fuggetlenul nincs vele bajom.



--------------------------------------------------------------------------------

"Így ovasgatva írásaid mókás fickónak tűnsz Boczhunor.
Önbizalmad alapján gondolom Oprendszer sem a szokásos Linux, Mac-os vagy Windows hanem írtál magadnak egyet.
"


Hat oprendszert meg nem irtam magamnak, de a windowsot mar modositottottam.:D
Ja es egyebkent nem valami windowsos kornyeetre kell gondolni a simulatorom alatt. Hat itt pl. van egy prgramom: http://www.magyarokamarson.hu/portal/e107_plugins/kig_menu/index.php?view=album&albumId=12
Na tehat valami ilyen kinezetu programra kell gondolni,nem valami designos dologra. Az egesz szimulator ugy mokedne,hogy bepastelom a kodot es hat o pedig dekodolja majd hat elore betett kepekbol a kod alapjan Pov-Ray segitsegevel kombinalodnak es a vegeredmenyben megnyilik a gif kep amiben lejatszodik a szimulacio. Az a jo,hogy mar keszitettem olyan progit,hogy beirtam a C pogramomba egy karakterlancot,a Pov-Ray akarakterlancomat atalakitotta keppe es a karakltereket pedig a kepben (Fontkent) Palace Script MT-nek jelenitette meg. Es itt egy "kicsit" mas lenne. Annyi,hogy a beirt Arduino kodot a kov parancsokat stb segitsegevel dekodolna: ifdef,ifndef,elsif,define,typedef,if,for...-al. Es akkor ha pl. a programban szerepel a tone,beolvassa a zarojelek koze tett adatokat,ertekeket, es akkor a POV-Ray-ban megjelenik az alapertelmezett Arduino panel egy kis piezo pl. es a C-ben a feltetelteljesulesekor a sound() segitsegevel lejatszodik a bizonyos hang az Arduino kodban levo idotartammal egyutt. A vegen meg noSound() es leall.

Egyebkent meg valami. En Turbo C-zek 16 byteos program lesz a vegen es hat nem kell valami iper-szuper dologra gondolni,csak egy egyszeru nem tul grafikazott programra ami mukodik es szimulal. Ha C#/t vagy C++-t hasznalnek ugy mas lenne de Turbo-ban a simulator nem lesz valami vagany. Viszont a kijovo kep,tehat a grafikus abrazolasa a szimulacionak a POV-RAY segitsegevel annal jobb lesz. Nezzetek egy peldat:Kép

Na sziasztok!! :wink:

Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Helló.

HozzászólásSzerző: boczhunor » 2010. március 9. kedd, 21:12

Sziasztok!!



Aki nem olvasta a Proteus szimulátor használata című topikot,most egy kicsit beszámolnék sikereimről és más élményekről. Ami sikar: Írtam egy progit C-ben ami a nyers pde fileból hex-et csinál. Mivel hát az applet folderes(Akkor jön létre,ha a board nincs az USB-re csatlakoztatva és pl. a pendrive-unkra programozzuk a pde-t. És lesz egy applett folder ami tartalmazza a hex-e filet eep filet, C file... , bár nem kell külső hivatkozá s, a gépünkön is létrejöhet...) megoldás egy kicsit hosszú.:D
Ami rosz,hogy ugye a HEX-e hiába van meg,ha nincs amiben szimulálni. Próbáltam Proteusba,(bővebb infó a Proteus szimulátor használata című topikban,ahol videót is kaptam a megvalósításra, bár nekem a Proteus akárhányszor és akármely verzió letöltése után is rosz eredmény ért.Nem jelent meg feszültség az osszcillátoron, nem volt meg sok beállítás a proci edit részén...)
Na egy programot szeretnék(csak ne Proteus) amiben lehet szimulálni AVR-t,úgy,hogy elkészítem a kapcsolást, és beteszem a mikrokontroller forrásfájlját. És akkor lehet szimulálni.
Mert nem kell mindjárt a nyári vakációig várni ,olyan ideges vagyok lógok "egyet" a suliból és megcsinálom,ha nem lesz eredmény. :twisted: :lol: :wink:

Várom a válaszokat!


Üdv. Hunor!!

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3344
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2010. március 9. kedd, 21:29

Még van ez:
AVR SIMULATOR IDE

http://www.oshonsoft.com/avr.html

Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Helló.

HozzászólásSzerző: boczhunor » 2010. március 9. kedd, 22:44

Szép estét!

Köszönöm.
Hogy nekem mért nem jutott eszembe az Oshon? Működik a szimuláció. Minden rendben van. Bár még pl. a grafikus ábrázolásra nem jöttem rá(tehát,hogy pl. lássam a ledvillogást) de a program mutatja a folyamatokat és parancsokat is. Ha valakinek van valami tananyaga vagy akármi szivesen fogadom. Bár láttam,hogy valamit a Tools-ba kell állítgatni nem? Csak van még egy probléma. Valaki full változatot tud adni? Ha valaki tud,kérem írjon. Mert keresgéltem,de nem kaptam semmit. Ha valakinek van valami crack vagy license vagy akármi privibe valami linket a letöltési útvonalról küldjön.

Kösznöm!


Üdv. Hunor!

Avatar
prmpec
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009. december 2. szerda, 7:00

HozzászólásSzerző: prmpec » 2010. március 9. kedd, 23:03

hazudnék ha azt mondanám, hogy végigolvastam az összes bejegyzést...

1. A bread-board-ot nagyon tudom ajánlani. 1200Ft-ért vettem kettőt (egy kisebbet, meg egy nagyobbat) HEstore-ban. A kábelek kukázott KAT5-ösök, vagy egyéb kábelek. Nem kell forrasztgatni...
Kép

2. A szimulátoron már én is gondolkoztam, de most úgy vélem, hogy az csak kisgyerekeknek való. A fizikai programozásnál pont azok a buktatók, amik a fizikából adódnak. Elég macerás test-case-eket gyártani, pl. hogyan debugolsz ki egy soros kommunikációt? Vagy egy pergésmentesítő algoritmust...
Ha meg számolós algoritmust írsz, akkor azt teszteld le hagyományos C debuggerrel. (Az igaz, hogy az bitsorrenddel, meg a bájthosszal meggyűlhet a bajod...)

Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Helló.

HozzászólásSzerző: boczhunor » 2010. március 10. szerda, 14:33

Helló!
Ezelőtt én is bread-bordot használtam. Igaz a szimulátor jó,csak nem tudsz pl. egy DSP-t vagy egy OCR vagy egy RF-et használó projektet leszimulálni. Az igaz,hogy ezek a dolgok még gyerekcipőben vannak. Viszont ami nagyon jó,hogy a szimulátorban,főleg az Oshonban nyomon követhetők a folyamatok és persze egyes dolgok,amik egyszerűbbek le is szimulálhatók. Bár még egy szimulátor sincs(legalább is én nem láttam) ,hogy pl. egy egyszerűPiezós, csengőhangot szimulátorban a számítógép belső vagy külső hangszóróján lejátszhassak. Tehát a szimulátorok már ilyen dolgokon buknak. Hát még pl. betegyél egy Enthernet Shieldot és egy szervert figyelgessen és még műveleteket is végezzen...:D Na addig mig ilyen szimulátorok lesznek még elkell teljen egy kis idő. Bár azért Én nyáron mégis nekifogok, és hát a mostani szimulátorok "okosságára" egy kicsit még teszek. Tehát pl. hanglejátszás,Enthernet kapcsolódás(mindig egy bizonyos szerverre fog csatlakozni,amire ráteszem a Dream Weavert és pár kommunikációs progit,mik valós időben futnak.A kommunikációs program alatt a system használatát értem és benne pedig a Command Prompt-ra csatlakozva inernetre csatlakozhatok és küldhetek,adotot vehetek... De használhatok a system-en belül DOS-t is...És hát kissebb dolgok.Nem könnyű, de azért 3 hónap reggeltől estig szerintem elég. És ne is beszéljünk arról,hogy már a múltban elkészítettem sok programot,amiket ide felhasználok. Pl. beírod a billentyűzeten a frekit és z időtartamot és lejátszódik ahang, persze kell egy kis átalakítás ide. Vagy kész van az Internet szerveres,egyik robotomhoz kellett,mert úgy csináltam,hogy egy az Ethernet Sield-ot a rooterre konnektáltam és szépen a robot a szerverről szedte le a pde fileokat,amiket persze a szerverben lévő Arduino progi Fordított,és a kimenetenjött ki szépen a hex. AMi ment be a Robot Arduino paneljén így egy funkcióval okosabb lett,tehát önmagától tanult. Wall-e robotohoz volt csinálva.:D És hát azért nem okoz ez problémát. AMi problémát okoz,hogy C-ben nem lehet grafikázni annyira és akkor ,pedig 16 byte-os program... De ami jó,hogy az Arduino és PC kommunikáló rendszerben készítettem már progit,hogy a 16 byte-os program kommunikáljon a 32-el és fordítva. És a 32 byteost megírná egy C# -ben programozó haver,aki a grafikát érti nagyon. Mivel C-ben a grafika ,hogy is mondjam kezdetleges és nullával egyenlő.(Az ANSI C-ről beszélek.)Tehát a grafika az olyan lesz,hogy kis pushbutonok a és akkor pl. az egyik az alkatrészlista és akkor megjelennek az alkatrészek. Akkor ha valamit kiválaszunk,akkor beillesztődik az alkatrész az ablakban és persze az alkatrésznek már előre paraméter van adva. Hogy a szimulációbanm milyen szerpe van. Tehát pl. a diódának megvan a polaritás és,ha szilíciumot választottunk,akkor 0,7 v vel csökken a fesz érték... Szerintem ez a rész a legbonyolultabb. Főleg az oszcillátor... Na de meglássuk. Ja és persze ha nem ott van a POW-RAYa-ban a grafika nagyon jó és hát már van ,ahogy mondtam korábbi hozzászólásban írásból kép készítés és az írásnak a képben más fontja van és hát értitek. Tehát itt annyi,hgoy alkatrész lesz...
Na köszönöm mindenkinek.
Üdv. Hunor!




El is ment a kedvem a program írástól,mert ha logikusan gondolkodunk,lehet megcsinálom a fennebb sorolt funkciókat és a többivel mi lesz? Baud ráta meg mindenféle beállítás meg hát biztos,hogy ezzeken a funkciókon kívül még 1215245314541533484853
4653813554584 marad megoldatlanul akkor meg minek? És hát a programot nagyo n sok idő alatt ,egírnám, és ha befejezném egyet tesztelnék,menne és másnap pl. eszembe jut egy másik találmány, amihez pl. camera kell és akkor kezdjem inicializálni a webcamot meg minden? Egyszerűen ennyi erővel,hogy minden nap javítgatom és mégis semmi,mert még marad megoldatlanul 1215245314541533484853
4653813554583 akkor nem éri meg. Ennyi erővel még nyákon is tesztelhetek.:D
Ez nem idézet volt,csak OFF-nak szántam.


Vissza: “Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég