Breakout Board tervezése arduinohoz

A meglévő hardware eszközök fejlesztési lehetőségei, módosítások, illetve új eszközök bevezetése
F4ther
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2015. május 7. csütörtök, 16:39

Re: Breakout Board tervezése arduinohoz

Hozzászólás Szerző: F4ther »

Fuhh, egyre bonyolultabb lesz :)

Ezt a soros portos részt akkor megnézem megint, azt hittem ha teszek rá jumpert, megoldom a kettős jelproblémát és akkor egy időben csak az egyik használható.
Az értékeket meglévő kapcsolásokról / adatlapokról szedtem ki, majd megnézem újra
Ezt a feszstabos dolgot jó tudni, legalább már értem miért nyírhattam ki a leonardom feszstabját egy másik feszstabbal :) Utána nézek
Ezt a konkrét ESD diódát javasolták hogy alkalmazzam konzultáció során, és a tme-n csak 20 ft / db
Bidirectional bekötéssel lesz 10 ((6-1) * 2 ) [db] ESD diódám, a minimumra törekedtem :) meg nem gondoltam negatív ESD-re. Végül is nem nagy módosítás
Az áramköri védelemnek még jobban utána kell nézzek
A D1/R2 azért került bele mert kötelező zener vagy termisztor védelmet alkalmazni a bejövő tápon, ezért választottam a zéner bekötést 5V felett-re
C1 az LC szűrő lenne a tekerccsel együtt (igaz van egy a feszstabnál is)
A kondik gondolom kerámia
Xbee tápszűrésére nem gondoltam

Igazából ezen állapotban levő kapcsolási rajzot már elfogadták teljes mértékben, meg elküldtem "felülvizsgálatra" a nyáktervet is (amit ide csatoltam, azt küldtem), kíváncsi vagyok hogy elfogadják e, mert az azt jelentené hogy lehet dokumentálni és beadható.

Persze azért szeretnék használható eszközt készíteni, félmunkából nem fogok rendesen tanulni :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10191
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00

Re: Breakout Board tervezése arduinohoz

Hozzászólás Szerző: Robert »

Az ESD-t én a mousernél lestem meg... 100 db-os árban...
A D1/R2 semmit sem véd. Gondold végig: tápfesz emelkedik (mitől? Hogyan?). De emelkedik. A zéner nyit pl. 5V-nál és átfolyik némi áram. És a fesz megy felfele tovább, a felette levő ellenálláson esik a maradék fesz. És az áramköröd? Köszöni megsűlt....
L1 tök felesleges. Milyen zaj jönne a 5V tápról (nagyfesz tüske? Akkor az 5V részed már megpusztult... Ez akkor lenne érdekes, ha analóg mérést csinálsz. Lásd ATMEL pl. Mega328 adatlap,az analóg rész VccA tápszűrése. Itt digit áramköröd van (hacsak nem akarod a XBEE A0 lábát használni (de az Arduino lapon ott van a maga 6/8 analog láb)
A "gondolom kerámia" jól hangzik. Vizsgán megkérdezném: Miért? Miért nem stiroflex, miért nem elko? És ha kerámia, akkor melyik típusú? :)
XBee esetén nézz adatlapot - RF adáskor áramigény nő, valamint hosszú vezetékeid vannak (gerjedés!). 100nF szűrőkondikkal szokták megszórni.

A nyákot igaz nem kell legyártani?
Ha jól látom automata huzalozású. Hááát....
Mondjuk ha nekem kellene termék:
- minden SMD
- méretben minél kisebb (ár, hely, súly)
- telefólia kitöltés - ne látszódjon milyen gáz a huzalozás:)
- Tápfesz vastagabb legyen
- Visszajelző parasztvakító LED nincs (RSSI-re tennék, 3V3 tápra tennék, Tx/Rx vonalakra talán (ha látni kell az adás/vételt))
- A MAX chipet egy esetben értem: a panel önállóan is működjön XBEE végpontnak. De ekkor az önálló rendszer 5V+tápellátás csatlakozója hiányzik. A firmware frissítés az Arduino alappanelen át is megtörténhetne
- A nyákon a J1(DSUB) csatlakozó alatt minek van nyák? A dugót nem tudod így rátolni!
- A DS9-re hiányolom a POS-t (Power Over Serial-t). Ha ól emlékszem a szabványa EIA-232 engedi, hogy a RI láb (9-es) helyett 5V vagy 12V betáp mehessen és az 5V meg úgyis GND.
- A DSUB ház nincs GNDre kötve! Árnyékolás és zavarvédelem miatt illik.
- A MAX ESD védelmet (külső tapi éri a DSUB csatlakozót, amikor a humán bedugja a DSUB9 kábelt). Ezt a MAX ICre bízod (ha belekötnek: van olyan MAX232 gyártmány, ami 3kV v. 4.5kV ESD védelmet tartamaz belül!
- XBEE miért a processzor felett van? Árnyékolod a rádiós jelet és zavart generálsz. Oda kellene a MAX és egyebek, és a panel végére (UNO betáp rész fele) az XBEE.


Több nem jut eszembe...
De ezek arra jók, hogyha kérdéseket tesznek fel hogy ezt vagy azt miért így oldottad meg - van rá válasz. Az hogy a gyártói doksi így írta - az jópont, csak kevés....
Avatar
csegebiga
Chipgyilok
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2015. március 27. péntek, 21:27

Re: Breakout Board tervezése arduinohoz

Hozzászólás Szerző: csegebiga »

Robert nagyon udvarias volt a nyáktervvel kapcsolatban.
pont a nyák közepén van két olyan részlet, ami prezentája a gépi tervezés agyatlan mivoltját: az xbee és a max chip közé tesz egy vonalat, aztán ezt nyolcszor emeli át a túloldalra többi vonallal, vagy a max chip mellett balra ugyanez: ott 10x2 alkalommal van layerváltás egy vonal miatt.
a megoldás egyik módja: a tervezésnél paraméterezni kell a furatok, layerváltások költségeit is.
Anyákterv2.jpg
az ide rakott "javított" terven maradt egy bekötetlen kapcsolat is. az autoroute bezárta magát, és feladta. ugye, nem így adtad le?
mellékesen, sokat segít a tervezésnél, ha az alkatrészeket úgy helyezed el a nyákon, hogy ezek a vonalak minél rövidebbek, és minél kevesebb keresztezéssel legyenek a lapon. ezzel is érdemes eljátszani.(tologatni, forgatni) erre találták ki ezt a nézetet.

nagyon sok a kártyán az üres hely. a nyák sem ingyen van, ott is spórolni kell.
ha shield méretet választasz, ott meg kötöttek a nyák méretei.
a táp induktiv szürésének nem a kintről befelé , hanem a bentről kifelé való védelem miatt lenne értelme:
ha egy silányabb kínai xbee 'klón' a tápján szivárogtatná a 2.4GHzet, akkor ne sugározzon az egész tápáramkör, erre kellene egy 2.4GHzre hangolt (lyuk)szűrés (közvetlenül a xbee táplábánál. vagy egy jól méretezett soros alul áteresztő szűrés ugyanoda.)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
csegebiga
Chipgyilok
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2015. március 27. péntek, 21:27

Re: Breakout Board tervezése arduinohoz

Hozzászólás Szerző: csegebiga »

bocsánat, de nem tudom magamban tartani:
az az indokod, hogy ezt a tanerő már elfogadta, az nem azt jelenti, hogy műszakilag megfelelő, hanem azt, hogy (még) nem nézték át a tervet.
eklatáns példa erre az a zener-ellenállás "védelem"(R2-D1), amit Róbert is említett. ami ebben a formában nem működik. (ha beraksz egy erősebb 5.7Vos zenert, az többet véd, mint ez a r2-d1 páros.)

ugyanígy Róbert említette a reset áramkör spártai kivitelét. a 60 napos Tanfolyamban sokszor kiemelte, hogy ne a chip belső felhúzó ellenállásait használjuk, hanem mi gondoskodjunk külső ellenállásról.(ellenállás a táphoz) a reset gombot hidegíteni is lilik, hogy a chip ne kínlódjon addig, míg a nyomógomb prelleg. (kondenzátor a föld felé)
végezetül: a bekapcsolási anomáliák kiküszöbölésére érdemes a chip indulását kicsit késleltetni, ezt lehet a reset gombra kötött rc taggal.
és mivel már ott egy felhúzó ellenállás, és egy hidegítő kondi, már csak méretezés kérdése, hogy a megfelelő időzítéssel induljon az ármkör (Tau=R*C)
ez szokott a kínai és a kultúr tervezés közötti különbség lenni: a kínai kispórol mindent, és (talán) az is működik, legtöbbször.

az L1-C1 szűrő helyett a L1( C1+C2) szűrő dolgozna, jóval lejjebb hozva a vágási frekvenciát,
F4ther
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2015. május 7. csütörtök, 16:39

Re: Breakout Board tervezése arduinohoz

Hozzászólás Szerző: F4ther »

Üdv

Sajnos az a helyzet az egész projekttel, hogy pont olyan időben tették be ezt a feladatot, amikor amúgy is rengeteg az elfoglaltság ezek mellett, így nem maradt idő a feladat rendes kidolgozására.

A véglegesben a tekercs, L = 3 [mH] és a C1 = 3 [mF] -re állítottam be, ahol Z = 1 [Ohm] és a levágás 53,05 Hz-től 40 decibel / dekád, a többi értéket nem módosítottam. Tisztában vagyok vele hogy jelenleg a zénerem csak egy feszültségosztó, nem túl ésszerű megoldás, bár a tanár így követelte meg azt a részt.

Jelenleg januárig 0 szabad időm van, és a feladatot is leadtam, viszont jól lehet tanulni ebből az egész tervezésből, így januárban kidolgozom majd a nyákokat, az esp8266-ra is, sokkal ésszerűbben, kisebb nyomás alatt több idő mellett, linuxos kicaddel.

A véglegesről csatoltam egy képet, amire amúgy kapcsolási rajzzal és dokumentációval együtt 4-est kaptam.

A nyák: kétoldalas teliföld nyákot alkalmaztam, a tápvezetékek 1,6 mm szélesek, a többi vezeték 0,6 a viák 1 mm-esek, 1,2 mm gyűrűvel, a szélső rögzítő furatok kötelezőek voltak, amúgy nem tettem volna bele.

(Megj.: Kis bug a programban, ahol a C6 és a MAX232 ic földjét jelzi összeköttetlennek, viával van megoldva az átvezetés, a program nem észleli)

(szerk.: mint ha a csatolmány nem kerülne bele, link a nyákhoz )
Válasz küldése