Infra távirányító

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Avatar
RortHer
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. március 1. csütörtök, 7:00

Infra távirányító

HozzászólásSzerző: RortHer » 2007. március 1. csütörtök, 12:25

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy Atmega8 soros portjat
hogy lehet programozni? Miként lehet adatot kiküldeni rá?
Hogyan lehet adatokat fogadni? Miket kell beállítani?

Összesen 4 jelet szeretnék továbbítani, relék kapcsolgatására.

Köszönöm RortHer

Avatar
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász
Hozzászólások: 198
Csatlakozott: 2006. január 1. vasárnap, 7:00

HozzászólásSzerző: pkedvessy » 2007. március 1. csütörtök, 13:50

Miért soros porton? BASCOM-ban van RC5 küldés és fogadás is!

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9989
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2007. március 1. csütörtök, 22:21

Soros porton az írás fogadás a Print és Input utasítás.
Lábak kapcsolgatása a 38. fejezet: kezdők problámái (Portx változó).


Elképzelés? Mintaprogi? Esetleg előzetes terv? csak hogy mire kell készülni...


A Bascom könyv első 5-8 fejezetét fussad át, és a mintákat próbáld ki. Abból minden világos lesz (LEDvillogtató, majd LCD illetve sorosport fejezetek....).

Avatar
RortHer
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. március 1. csütörtök, 7:00

Köszönöm.

HozzászólásSzerző: RortHer » 2007. március 3. szombat, 17:29

Köszönöm a segítséget. Írtam már pár progit atmegara, de még kezdő vagyok. Egyenlőre jó lesz az RC5, de később inkább a soros portot
választom.

Távirányítós lámpa van készülőben :D

Üdv

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9989
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2007. március 3. szombat, 20:40

Az Infra és a soros ne egymás helyett, hanem egymás mellett legyen. Jobb...

Meg egy lámpa inkább távirányítós, mint sorosportos. Kivéve ha hálózatban akarod használni, és ekkor a sorosport RS485-é alakul...

Avatar
mPeter
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2007. január 22. hétfő, 7:00

folyt

HozzászólásSzerző: mPeter » 2007. október 15. hétfő, 23:32

Hi!

Hosszú idő után folytatom az infra kommunikációt.
(Előző kérdésekben azért írtam a soros megoldásról, mert azt akartam
Összeéselni egy 38Khz-es négyszög jellel és infrán a végeredményt kiküldeni.)
Viszont az RC5 egyszerűbbnek tünt. Elkészült a vevő áramkör, egyenlőre csak egy relét szeretnék kapcsolni vele. De a kommunikáció még nem világos.

Ez került az atmega8-ba:
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 19200
$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40
$lib "mcsbyte.lbx"
Config Rc5 = Pind.2
Enable Interrupts
Dim Address As Byte , Command As Byte
Print "Waiting for RC5..."
Do
Getrc5(address , Command)
If Address = 0 Then
If Command = 12 Then
Portd = 8
End If
End If
Loop
End

Ez pedig az attini2313-ba:

$regfile = "2313def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 19200
$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40
Dim Togbit As Byte , Command As Byte , Address As Byte
Command = 12
Togbit = 0
Address = 0
Do
Waitms 500
Rc5send Togbit , Address , Command
Loop
End

Azt szerettem volna, hogy a távirányító hatására az Atmega8 kapcsolja be a PORTD-t 8-ra (itt van a relé)
Valaki tudna segíteni, hogy mért nem működik?

Avatar
andra_s
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2007. július 31. kedd, 6:00

HozzászólásSzerző: andra_s » 2007. október 16. kedd, 18:17

bocs egy kicsit közbe vágok de nem akarok uj témát nyitni. Szal haveroméknál láttam hogy a szoba lámpát a TV távirányitójával kapcsolja. A faterja szerezte ezt a cuccot, és kéne egyet csinálni. Keresni egy olyan gombot a Távirányitón amit ritkán használok és alapesetben nem csinál semmit. Ha megnyomnám a gombot akkor venné a csillárban egy infraled és kapcsol egy relét ki be
ennyi lenne a feladat. Tud valaki segiteni? amugy samsung TV ről van szó

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9989
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2007. október 16. kedd, 18:43

Itt nem tiszta kód megy nálad ki. Ezek a rendszerek csak azt érzékelik, h infrajel jön vagy nem jön. ha jön, akkor 1 mp után a fényerőt fel illetve lefele kezdik szabályozni, attól függően, hogy előtte mi volt.
Itt az INT lábra megy az IR vevő kocka, és timerrel nézed h mennyi ideig van nyomva a távirányító gombja. Persze a lámpát fázishasítással szabályozod, így a nullátmenet figyelést is meg kell oldani a AVR chippel (pl. INT lábon). és ennek megfelelően az utána eltelt idővel begyújtani a tirisztort/triac-ot.

Avatar
RortHer
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. március 1. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: RortHer » 2007. október 16. kedd, 19:34

Szia Róbert!

Tudsz nekem segíteni, hogy mért nem akar működni a fenti kód?

Köszi!

Avatar
RortHer
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. március 1. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: RortHer » 2007. október 16. kedd, 19:36

Az mPeter-es hozzaszolasi is az enyem. Regiszracios zavarok voltak :)

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9989
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2007. október 16. kedd, 21:07

A vevő az igaz a szabványbekötés a INT lbra vagy a Timerre? Ahogy a helpben van? a a vevőkocha frekvenciája az adóLEDével stimmel? a hullámhossz is (IRLED hillámhossza a vevőkockáéval?)

Avatar
RortHer
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. március 1. csütörtök, 7:00

HozzászólásSzerző: RortHer » 2007. október 17. szerda, 14:59

Az int0-ra kotottem a vevot. A TSPO es az ado passzolnak.
A forraskod elvileg akkor jo?

köszönöm a segítséget.

Avatar
andra_s
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2007. július 31. kedd, 6:00

HozzászólásSzerző: andra_s » 2007. október 17. szerda, 15:00

tudnátok egy nagyon egyszerű programot irni?:D még kezdő vagyok szal csak annyi kell hogy ha INT lábon jeváltozás van akor 3s után egyik lábat H ha megint van jelváltozás akkor L szintre változtatja.előre is köszi

Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 9989
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Robert » 2007. október 17. szerda, 17:51

Nehezítés:
A távirányítók nem egyenletesen adják ki a jelet....

Avatar
tetye
Chipgyilok
Hozzászólások: 279
Csatlakozott: 2007. augusztus 29. szerda, 6:00
Tartózkodási hely: Perbál
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: tetye » 2008. május 14. szerda, 15:37

hali:)
nekem ennél képes azt printelni bármijen távirányitot probálok hogy address: 255
command: 255
ez mitöl lehet 3 távirányitot teszteltem... amint látjátok int0 án van
az ir led gyári dvdben van benne felhuzo ellenálat rajta.

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 16000000
$baud = 9600

$hwstack = 32
$swstack = 10
$framesize = 40
'Dim A As String * 15
Config Rc5 = Pind.2
Enable Interrupts
Dim Address As Byte , Command As Byte
Do
Reset Portb.4
Getrc5(address , Command)
Print "address:" ; Address
Print "command:" ; Command
If Address = 0 Then
If Command = 12 Then
Set Portb.4
Wait 2

End If
End If
Loop
End


Vissza: “Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei)”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég