PWM és kezelése, felhasználása
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában, de szeretnék írni egy programot. A következőket kéne tudni 0-200Hzig freki állítás és 0-100%ig kitöltés állítás, 4 gombal(vagy akár 3, select és fel-le ha ugy egyszerűbb), freki fel-le, kitöltés fel-le, valamint ezt egy 2x16-os LCDre kiíratni. Tudom hogy ez marha egyszerű dolog, de a jelenlegi (nem)tudásommal még nem megy a dolog. Ha jólértem ezt a hardware-es pwm-el az alacsony freki miatt nem lehet. Tudnátok ebben segíteni? Egy attiny26l-8 a vezérlő névszerint, van benne 2 hw-s pwm.
Kezdő vagyok a témában, de szeretnék írni egy programot. A következőket kéne tudni 0-200Hzig freki állítás és 0-100%ig kitöltés állítás, 4 gombal(vagy akár 3, select és fel-le ha ugy egyszerűbb), freki fel-le, kitöltés fel-le, valamint ezt egy 2x16-os LCDre kiíratni. Tudom hogy ez marha egyszerű dolog, de a jelenlegi (nem)tudásommal még nem megy a dolog. Ha jólértem ezt a hardware-es pwm-el az alacsony freki miatt nem lehet. Tudnátok ebben segíteni? Egy attiny26l-8 a vezérlő névszerint, van benne 2 hw-s pwm.
A fórumban olvass vissza. Kapu48 billentyűzetéből készült ilyenm program.
DE:
A PWM frekvenciája a prescale-vel állítható. Illetve HW-es vegallas (szamlalas kezdete). A kitöltesi tenyezovel lehet igy jol jatszani meg. Szoval a feladat nem annyira trivialis, mint elsore latszik....
Szoftveres PWM-t meg lesd meg az oldalon, teljesen trivialis.....
Van egy gyors szamlalod, es egy valtozo erteket noveled... Ez PWM-t es nullazasi szamot (ezen at frekvenciat) ad....
DE:
A PWM frekvenciája a prescale-vel állítható. Illetve HW-es vegallas (szamlalas kezdete). A kitöltesi tenyezovel lehet igy jol jatszani meg. Szoval a feladat nem annyira trivialis, mint elsore latszik....
Szoftveres PWM-t meg lesd meg az oldalon, teljesen trivialis.....
Van egy gyors szamlalod, es egy valtozo erteket noveled... Ez PWM-t es nullazasi szamot (ezen at frekvenciat) ad....
timer2
Sziasztok!
Az a problémám, hogy a bascomban a timer2-nél és timer0-nál nem tudom beállítani a pwm-et. Csak couter és timer opciót ajánl fel ha én beírom akkor invaild parameter hibaüzenettel nem fordítja le. Atmega88 és bascom 1.11.9.8.
Az a problémám, hogy a bascomban a timer2-nél és timer0-nál nem tudom beállítani a pwm-et. Csak couter és timer opciót ajánl fel ha én beírom akkor invaild parameter hibaüzenettel nem fordítja le. Atmega88 és bascom 1.11.9.8.
Üdv!
ATTiny13 ban próbáltam az este feltámasztani a PWM-et, de nem sikerült.
Ha jól gondolom csak a Timer1-et lehet PWM-re rátenni, de még így sem fordította le a bascom.
TCCR1A regiszterre panaszkodott.
Mi lehet a baj?
Üdv!
Atesz
ATTiny13 ban próbáltam az este feltámasztani a PWM-et, de nem sikerült.
Ha jól gondolom csak a Timer1-et lehet PWM-re rátenni, de még így sem fordította le a bascom.
Kód: Egész kijelölése
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Prescale = 1 ' pwm
Mi lehet a baj?
Üdv!
Atesz
Azt hiszem rájöttem, hogy miért köhögött a fordító.
A "PWM=" Timer0 és Timer2 (azaz 8 bitesek) esetén csak ON/OFF érték lehet?
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1 ' pwm1
Config Timer2 = Pwm , Pwm = On , Compare Pwm = Clear Down , Prescale = 1 ' pwm2
Config Timer0 = Pwm , Pwm = On , Compare Pwm = Clear Down , Prescale = 1 ' pwm0
A példa:
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 9600000
Config Portb = Output
'final use pwm mode of timer0
Config Timer0 = Pwm , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down
Do
Pwm0a = Pwm0a + 10
Toggle Portb
Waitms 1000
Loop
EndMost nem értem miről is van szó?
Mert ha erröl: ATtiny13
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2535.pdf
Itt bizony 1 szóval nincsen „Timer1 - Timer2” -ről említés!

És mivel 8 Bites a számláló így semmi értelme nincsen a : PWM = 8 | 9 10 -nak!

Mert ha erröl: ATtiny13
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2535.pdf
Itt bizony 1 szóval nincsen „Timer1 - Timer2” -ről említés!
És mivel 8 Bites a számláló így semmi értelme nincsen a : PWM = 8 | 9 10 -nak!
Pontosabban ebben, de itt már onnan voltam okos, hogy rendesen átrágtam az adatlapot és egy jól összeszedett táblázat segített megérteni - hiába no: minden benne van, rtfmRobert írta:Vigyázz, valamelyik Bascom verzióban a T13 és társai nem kezelték jól le a PWM beállítást! SirLeslie a tudora. A versenmyművek 2008-ban az RGBLEDes fenyővilágítás mintaprogijában a kezelése jól le is van írva.... (emlékeim szerint)
Forrás ezen az oldalon.
Kösz a segítséget mindenkinek. Még próbálkozok.
Igen, értem most már. De tegnap este csak a Timerx-et írtam át, és úgy köhögött a fordító. Timer1-re mert arra nem lehet PWM-et Timer0-ra pedig, hogy nincs értelme a Pwm=8 -nak. Csak ez a hibaüzenetből nem derült ki.És mivel 8 Bites a számláló így semmi értelme nincsen a : PWM = 8 | 9 10 -nak!