Arduino Timer/Counter
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
Arduino Timer/Counter
Sziasztok,
Van egy projectem és azt az infót kaptam, hogy ezekkel a megszakításokkal kéne megoldanom.
A lényeg reed relével akarok fordulatszámot mérni és ennek függvényébe vezérelni pwm-mel egy DC motort. Ebből a második fele kész is van pwm kimeneten egy irlz44-es fet védődióda motor.
Sajna az angol nyelvtudásom elég gyatra és amiket találtam leírásokat, hát elsőre nagyon kínaiak.
Ebben szeretném a segítséget kérni, egy kis magyarázat egyszerű mintaprogramok stb.
Köszönöm!
Van egy projectem és azt az infót kaptam, hogy ezekkel a megszakításokkal kéne megoldanom.
A lényeg reed relével akarok fordulatszámot mérni és ennek függvényébe vezérelni pwm-mel egy DC motort. Ebből a második fele kész is van pwm kimeneten egy irlz44-es fet védődióda motor.
Sajna az angol nyelvtudásom elég gyatra és amiket találtam leírásokat, hát elsőre nagyon kínaiak.
Ebben szeretném a segítséget kérni, egy kis magyarázat egyszerű mintaprogramok stb.
Köszönöm!
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
Igen nézelődtem, de nem jutottam előre.
14-es leckénél tartok. Fűtés keverőszelep vezérlést csináltam hőmérséklet mérés alapján, de teljesen softwaresen megszakítás nélkül.
Jelenlegi project egy csörlő kötélvezető motorjának szabályzása a kötéldob fordulatszámának függvényében. Legegyszerűbbnek véltem a biciklis kilóméteróra mérését, reed relés megoldás. Ezt tudnám könnyen felszerelni a dobra akár több mágnessel, hogy pontosabb legyen a mintavételezés.
A működési tartomány 0-800f/perc, de akár 3000 is lehet.
Egy autó ablaktörlő motor lenne a kötélablak mozgató (csak egyirányú forgó mozgást végezne, mert egy tárcsán keresztül dugattyús mozgást létrehozva mozgatná a kötélablakot).
A motor vezérlést, pwm kimentet felhasználva IRLZ44-gyel oldottam meg.
Köszönöm előre is a segítséget!
14-es leckénél tartok. Fűtés keverőszelep vezérlést csináltam hőmérséklet mérés alapján, de teljesen softwaresen megszakítás nélkül.
Jelenlegi project egy csörlő kötélvezető motorjának szabályzása a kötéldob fordulatszámának függvényében. Legegyszerűbbnek véltem a biciklis kilóméteróra mérését, reed relés megoldás. Ezt tudnám könnyen felszerelni a dobra akár több mágnessel, hogy pontosabb legyen a mintavételezés.
A működési tartomány 0-800f/perc, de akár 3000 is lehet.
Egy autó ablaktörlő motor lenne a kötélablak mozgató (csak egyirányú forgó mozgást végezne, mert egy tárcsán keresztül dugattyús mozgást létrehozva mozgatná a kötélablakot).
A motor vezérlést, pwm kimentet felhasználva IRLZ44-gyel oldottam meg.
Köszönöm előre is a segítséget!
Elnézést, hogy bele kotyogok, de egy jól működő keverőszelep hajtómű simán eldolgozgat 0,3 és 0,8 Nm. nyomatékkal, típustól és mérettől függően.kapu48 írta:Szerintem a Tárcsát felejtsd el! Nem jó ide, a megfeszülő kötél elrántja.
Inkább valami spirál menet, az részben önzáró.
És az ablaktörlő is gyenge lesz!
Egy sztenderd ablaktörlő motornak 2,5 és 4,9 Nm. között van a nyomatéka.
Miért is gyenge? Problémásnak inkább a geometriai formáját tekinteném. Meglehetősen terjedelmes cucc lenne az említett megvalósításban.
Endre
De akkor 2 bemenő jeled lesz, nem?
Egy a dob forgási sebessége, másik az ablakmozgató motor sebessége/pozíciója vagy legalább annyi, hogy megy-e, tehát valami visszajelzés onnan is kellene. Letekeréskor honnan tudja a motor, hogy hol tart? Tehát jobbra vagy balra kell felcsévélni?
Nem olyan egyszerű ez a dolog, 99%-ban kényszerpályás megoldásokat használnak.
JAni
Egy a dob forgási sebessége, másik az ablakmozgató motor sebessége/pozíciója vagy legalább annyi, hogy megy-e, tehát valami visszajelzés onnan is kellene. Letekeréskor honnan tudja a motor, hogy hol tart? Tehát jobbra vagy balra kell felcsévélni?
Nem olyan egyszerű ez a dolog, 99%-ban kényszerpályás megoldásokat használnak.
JAni
3000/sec, reed relé.
A prellegést hogy véded ki?
Prell: 1-5 msec.
Így max 1000/5 = 200 impulzust vehetsz!
Minimum opto vagy magneses erzekelo (ezekben nincs prell)
Nézd meg az INT fejezetet.
A számlálás az INTben legyen....
A TIMER kezelés Arduino alatt alacsony szintű! NEM kezdő terület...
Tipp: Timerben 1 sec-es INTERRUPTot állítasz be és nézed a az ezidő alatt beesett INT0/INT1-ek számát...
A prellegést hogy véded ki?
Prell: 1-5 msec.
Így max 1000/5 = 200 impulzust vehetsz!
Minimum opto vagy magneses erzekelo (ezekben nincs prell)
Nézd meg az INT fejezetet.
A számlálás az INTben legyen....
A TIMER kezelés Arduino alatt alacsony szintű! NEM kezdő terület...
Tipp: Timerben 1 sec-es INTERRUPTot állítasz be és nézed a az ezidő alatt beesett INT0/INT1-ek számát...
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
Te írtad 
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... age&pid=18
Várakozást kell beiktatni
1000 fordulatnál, ha egy mágnes lenne 62msec egy fordulat. 3000-nél már 20msec.
Minél több mágnes van mintavételezésre annál precízebb lesz nem kell korrigálni a kötélmegvezetőt.
De nem tudom nekem mennyire van szükségem erre a precizitásra. Nekem max 3km 1.5-es bowdent kell felcsévélnem ezzel a 30-40km/h-s sebességgel és kezdeti dobnak most saccra 30cm dobátmérővel számoltam, ugye ami nő emiatt lassul is a fordulatszám.
Ti milyen megoldásokra gondoltok fordulatszám mérés szempontjából?
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... age&pid=18
Várakozást kell beiktatni
1000 fordulatnál, ha egy mágnes lenne 62msec egy fordulat. 3000-nél már 20msec.
Minél több mágnes van mintavételezésre annál precízebb lesz nem kell korrigálni a kötélmegvezetőt.
De nem tudom nekem mennyire van szükségem erre a precizitásra. Nekem max 3km 1.5-es bowdent kell felcsévélnem ezzel a 30-40km/h-s sebességgel és kezdeti dobnak most saccra 30cm dobátmérővel számoltam, ugye ami nő emiatt lassul is a fordulatszám.
Ti milyen megoldásokra gondoltok fordulatszám mérés szempontjából?
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
A kötélmegvezető működése.
http://www.youtube.com/watch?v=uyUvDf5BoBw
10 másodperctől látható az elv, csak itt mechanikusan van megoldva a hajtás.
Detto ugyanaz mint egy autó motorjának a működése.
Van egy tárcsa a motoron ennek a szélére felfogatva egy kar, ami egy sínbe mozgatja a kötélablakot és kész is. Ez a legegyszerűbb, mint különböző hajtásrendszereket összerakni, mert akkor ennyi erővel meg lehetne oldani a kötéldobról való lehajtást is. De egy hajtás összerakása sokkal nagyobb gépi munka és precizitás. Mint a fentebb leírtat összerakni. Plusz könnyebb az áttételt változtatni. Mert elképzelhető nem mindig ugyanaz a kötél átmérő lesz rajta.
http://www.youtube.com/watch?v=uyUvDf5BoBw
10 másodperctől látható az elv, csak itt mechanikusan van megoldva a hajtás.
Detto ugyanaz mint egy autó motorjának a működése.
Van egy tárcsa a motoron ennek a szélére felfogatva egy kar, ami egy sínbe mozgatja a kötélablakot és kész is. Ez a legegyszerűbb, mint különböző hajtásrendszereket összerakni, mert akkor ennyi erővel meg lehetne oldani a kötéldobról való lehajtást is. De egy hajtás összerakása sokkal nagyobb gépi munka és precizitás. Mint a fentebb leírtat összerakni. Plusz könnyebb az áttételt változtatni. Mert elképzelhető nem mindig ugyanaz a kötél átmérő lesz rajta.
Ha sebbességtartás kell, akkor elég érdekes függvényed lesz a dob fordulata/kötélsebesség összefüggésében. Lehet, inkább dörzshajtással a kötél sebességét kellene mérni, ha precizitás fontos, bár nem tudom, mennyi sor van a dobon. Ez olyan tipikus vitorlázócsörlő feladatnak látszik. No, meg alapesetben honnan tudjuk, hogy a motor tolásban vagy húzásban van-e épp, tehát oda is kellene valami érzékelő (félfordulatonként egy szint).
JAni
JAni
- martinus115
- DrótVégénSzéndarab
Ez egy siklóernyős csörlő lesz.
Ez egy fix csörlő, amit egy 250-es robogó motor fog hajtani. Csak húzás jöhet számításba, mert ha már akkora szél lenne, hogy engedni kell a kötelet és nem húzni olyanba siklóernyős már nem száll fel.
Jó lenne a minél nagyobb precizitás, de vannak olyan csörlők ahol nincs kötélmegvezetés oda tekeredik ahova szeretne, akkor kézzel lökögetnek egy ablakot ide oda. Tehát csak annyi a lényeg ne egy halomba kerüljön a dobra.
Most már tényleg arra gondolok legegyszerűbb a kis motor generátorként működtetése és mérni a feszültségét, talán a legegyszerűbb. Vagy a dobra felrakni egy autó lendkereket és főtengely jeladóval mérni.
Ez egy fix csörlő, amit egy 250-es robogó motor fog hajtani. Csak húzás jöhet számításba, mert ha már akkora szél lenne, hogy engedni kell a kötelet és nem húzni olyanba siklóernyős már nem száll fel.
Jó lenne a minél nagyobb precizitás, de vannak olyan csörlők ahol nincs kötélmegvezetés oda tekeredik ahova szeretne, akkor kézzel lökögetnek egy ablakot ide oda. Tehát csak annyi a lényeg ne egy halomba kerüljön a dobra.
Most már tényleg arra gondolok legegyszerűbb a kis motor generátorként működtetése és mérni a feszültségét, talán a legegyszerűbb. Vagy a dobra felrakni egy autó lendkereket és főtengely jeladóval mérni.