AVR-Duino/R3 ISP
AVR-Duino/R3 ISP
Sziasztok!
AVR-Duino/R3 panellel ISP-n keresztül szerettem volna "szűz" ATMEL 328P AWR-t felprogramozni, de már az "ArduinoISP" program feltöltésénél elvérzett a művelet.
hiba: "not in sync: resp=0x00"
Az áramköri kapcsolás az alábbi linkken található kapcsolási rajról építettem meg.
http://fritzing.org/projects/arduino-isp-incl-shield/
A kis panel önmagában működik, az eredeti AVR-rel pl:"blink" programmal. A kapcsolást ellenőriztem.
Keresem a megoldást mi lehet még tenni ez ügyben.
AVR-Duino/R3 panellel ISP-n keresztül szerettem volna "szűz" ATMEL 328P AWR-t felprogramozni, de már az "ArduinoISP" program feltöltésénél elvérzett a művelet.
hiba: "not in sync: resp=0x00"
Az áramköri kapcsolás az alábbi linkken található kapcsolási rajról építettem meg.
A kis panel önmagában működik, az eredeti AVR-rel pl:"blink" programmal. A kapcsolást ellenőriztem.
Keresem a megoldást mi lehet még tenni ez ügyben.
Re: AVR-Duino/R3 ISP
Az alappanelbe az ArduinoISP-t.
Utána File - upload via programmer (tools, port, programmer értelemszerűen beállítva)
Utána File - upload via programmer (tools, port, programmer értelemszerűen beállítva)
Ma is folytattam szélmalom harcom!
Újra ellenőriztem az égető panelemet hátha nincs elkötés, de rendben találtam.
A kapcsolási rajz szerint van minden bekötve. A blink kód is fut vele a régi AVR-el,tehát a kvarc is működik.
Arduino0022-t használok, műveleteim:
-a régi Avr-be az ArduinoISP kód feltöltve
-égető panel összekötve, benne az új ATMEL 328P
-ISP összekötve, régi panel 10pin-új panel reset-jén
-külső táp az Avr-duino/r3 panelre és usb összeköt
-Arduino program elindítva: tools/board> Arduino Duemilanowe or Nano w/ATmegal328
burn bootloader> w/Arduno as ISP
Jelenség:
A táp bekapcsolása után, sorban felvillan a "Program LED" az "Error LED" és a "Pulse LED"
A pulse led , folyamatosan pulzálva villog.
Elindíttom az égetést, és a ledek újból, az előbb leírtak szerint villannak fel, majd ismét pulzál a "Pulse LED"
Az alábbi hiba üzenet mellett:
"Error while burning bootloader."
"avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp= 0x15"
Mindíg ide jutok, itt elakadtam!
Egy Angol fórumon írják lehet az a probléma, hogy nem Atmega 328, hanem Atmega 328P
A sinature-ban különbözik (1E 95 14) helyett (1E 95 0F)
Talán ez lehet a baj, de ha átírom a hardware/tools/avr/etc/conf fájlt akkor már fel sem tudom tölteni az ArduinoISP-t kódot a régi AVR-re.
Újra ellenőriztem az égető panelemet hátha nincs elkötés, de rendben találtam.
A kapcsolási rajz szerint van minden bekötve. A blink kód is fut vele a régi AVR-el,tehát a kvarc is működik.
Arduino0022-t használok, műveleteim:
-a régi Avr-be az ArduinoISP kód feltöltve
-égető panel összekötve, benne az új ATMEL 328P
-ISP összekötve, régi panel 10pin-új panel reset-jén
-külső táp az Avr-duino/r3 panelre és usb összeköt
-Arduino program elindítva: tools/board> Arduino Duemilanowe or Nano w/ATmegal328
burn bootloader> w/Arduno as ISP
Jelenség:
A táp bekapcsolása után, sorban felvillan a "Program LED" az "Error LED" és a "Pulse LED"
A pulse led , folyamatosan pulzálva villog.
Elindíttom az égetést, és a ledek újból, az előbb leírtak szerint villannak fel, majd ismét pulzál a "Pulse LED"
Az alábbi hiba üzenet mellett:
"Error while burning bootloader."
"avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp= 0x15"
Mindíg ide jutok, itt elakadtam!
Egy Angol fórumon írják lehet az a probléma, hogy nem Atmega 328, hanem Atmega 328P
A sinature-ban különbözik (1E 95 14) helyett (1E 95 0F)
Talán ez lehet a baj, de ha átírom a hardware/tools/avr/etc/conf fájlt akkor már fel sem tudom tölteni az ArduinoISP-t kódot a régi AVR-re.
Getsync : nem tud a _programozóval_ beszélni a PC. Azaz ki se jut már azon túlra az AVR fele....
Nem felejtetted el lehúzni az égetőpanelon a reset lábról a jumpert?
Bocs, hogy itt, de elolvastam a Bonckés alatt Ard. Due cikket:
- Akkor most 1000 vagy 10000 futással volt tesztelve?
- a pont az ezredes vagy tizedes jelzés az időkben?
- 32 órajel alatt egy 328-as 16MHz-ről csinál 2 hatványt meg osztást?
- az egészszámos számítás lassabb mint a lebegőpontos?
Elnézést az értetlenségért!
JAni
- Akkor most 1000 vagy 10000 futással volt tesztelve?
- a pont az ezredes vagy tizedes jelzés az időkben?
- 32 órajel alatt egy 328-as 16MHz-ről csinál 2 hatványt meg osztást?
- az egészszámos számítás lassabb mint a lebegőpontos?
Elnézést az értetlenségért!
JAni
Szia havasi!
A fent link"alatti" kapcsolást építettem meg, abban nincs az égető panelen reset jumper, csak egy felhúzó ellenállás és a programozó 10-es lába.
A PC nem látja az AVR-Duino programozó panelt, csak usb serial portot.
Próbálom feltelepíteni mint Arduino UNO R3-as port az arduino driver könyvtárból de mindig a 10-es kódra hivatkozva nem indítja el a portot.(XP Os)
A fent link"alatti" kapcsolást építettem meg, abban nincs az égető panelen reset jumper, csak egy felhúzó ellenállás és a programozó 10-es lába.
A PC nem látja az AVR-Duino programozó panelt, csak usb serial portot.
Próbálom feltelepíteni mint Arduino UNO R3-as port az arduino driver könyvtárból de mindig a 10-es kódra hivatkozva nem indítja el a portot.(XP Os)
Szia!
Az égető panelon az AVR-Duino panelodra gondoltam, amire az ArduinoISP-t telepítetted. Nekem régebbi verzióm van. Azon van egy jumper ami megakadályozza azt, hogy azh FTDI ic kiresetelje az AVR-t. Bizonyára ezen is ki lehet iktatni, erről Robertet kérdezd. A problémád az, hogy mikor elindítod az égetést az FTDI resetel és elindul a bootloader, újraindul az AVR, nem jön létre kapcsolat.
Remélem ez segít.
Az égető panelon az AVR-Duino panelodra gondoltam, amire az ArduinoISP-t telepítetted. Nekem régebbi verzióm van. Azon van egy jumper ami megakadályozza azt, hogy azh FTDI ic kiresetelje az AVR-t. Bizonyára ezen is ki lehet iktatni, erről Robertet kérdezd. A problémád az, hogy mikor elindítod az égetést az FTDI resetel és elindul a bootloader, újraindul az AVR, nem jön létre kapcsolat.
Remélem ez segít.
Az újabbon forraszjumper van:
http://shop.tavir.hu/down.php?filename=avr-duino_r3.pdf
A 7. oldal közepe...
http://shop.tavir.hu/down.php?filename=avr-duino_r3.pdf
A 7. oldal közepe...
Köszönöm nektek a segítséget!
Működik!
Az eredeti AVR-t "vitrinbe" tettem, most már a klónt nyúzom.
Működik!
Az eredeti AVR-t "vitrinbe" tettem, most már a klónt nyúzom.
Sziasztok! Én is hasonló módon szeretnék programozni új üres ATMEGA328P chipet, mint 75roll.
Az én áramköröm így néz ki: Arduino 1.0.1 keretrendszer alatt próbálkozom a rogramozással, sikerült is feltöltenem egy LEDvillogtatót, de nagyon lassan fut a program.
Arra gondoltam, hogy a chip nem a külső 16MHz-es kristályt használja, hanem a saját belső órajelét.
Fuse biteket mivel tudom beállítani? Van valami javaslatotok?
Köszönettel:
NyJohn
Az én áramköröm így néz ki: Arduino 1.0.1 keretrendszer alatt próbálkozom a rogramozással, sikerült is feltöltenem egy LEDvillogtatót, de nagyon lassan fut a program.
Arra gondoltam, hogy a chip nem a külső 16MHz-es kristályt használja, hanem a saját belső órajelét.
Fuse biteket mivel tudom beállítani? Van valami javaslatotok?
Köszönettel:
NyJohn
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Hogyan töltötted fel? upload via programmer?
Előtte égesd meg a bootloadert. Az átállítja külső kvarcra a chipet!
Előtte égesd meg a bootloadert. Az átállítja külső kvarcra a chipet!
Igen. Upload via programmer.
(Az alappanelbe feltöltöttem az ArduinoISP-t. Utánna kiforrasztottam a reset jumpert,
programozót beállítottam Arduino as ISP-re és a blink programot pedig Feltöltés programozóval.)
Tehát akkor töltsek rá bootloadert? és utána, ha nem szeretnék bootloadert?
(Az alappanelbe feltöltöttem az ArduinoISP-t. Utánna kiforrasztottam a reset jumpert,
programozót beállítottam Arduino as ISP-re és a blink programot pedig Feltöltés programozóval.)
Tehát akkor töltsek rá bootloadert? és utána, ha nem szeretnék bootloadert?
Kipróbáltam a bootloadert feltöltöttem, utána újra töltöttem a blink programot és most már úgy tűnik, hogy a külső kvarcról megy.
Köszönöm!
Köszönöm!
AVRDuDe + AVR8OMat segítségével _kézzel_ is beállíthatod. Csak ha elrontod, van egy döglött IC-d
.
A Bootloaderes meg be is állítja....
1. bootloader rátöltése
2, File - program via uploader.
Így biztos beállítja....
A Bootloaderes meg be is állítja....
1. bootloader rátöltése
2, File - program via uploader.
Így biztos beállítja....