DAC (AD7715AN-5) elmászik - tippetek van?
DAC (AD7715AN-5) elmászik - tippetek van?
Sziasztok,
Szerintetek ha egy DAC (AD7715AN-5) az alábbi lejtős jelet produkálja a Duino/R3 MISO portján, akkor gondolhatom azt, hogy valamelyikük cserére érett?
Üdv,
Gyuri
Szerintetek ha egy DAC (AD7715AN-5) az alábbi lejtős jelet produkálja a Duino/R3 MISO portján, akkor gondolhatom azt, hogy valamelyikük cserére érett?
Üdv,
Gyuri
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Re: SPI busz
Nem. Két opció van:
- külső referencia elmászik
- kapacitív töltés viccel meg....
A DAC referenciája hogy néz ki?
Mit küldesz ki a programmal? - nem e ott téved valami el....
Re: SPI busz
+ Megnéztem a DAC REF IN(+) bemenetét, stabilan áll a tervezett 2.5V-on, amint a képen is látszik.Robert írta: Nem. Két opció van:
+ A kapacitív töltés viccelése ellen mi a teendő?
+ Az SPI-t kezelő rész a lehető legegyszerűbb:
Kód: Egész kijelölése
#include <SPI.h>
int dataReadyPin = 9; // data ready pin
int slaveSelectPin = 10; // slave select pin
byte dataToSend;
byte inByteHigh;
byte inByteLow;
void setup() {
pinMode(dataReadyPin, INPUT);
pinMode(slaveSelectPin, OUTPUT);
SPI.begin();
SPI.setBitOrder(MSBFIRST);
SPI.setDataMode(SPI_MODE3);
digitalWrite(slaveSelectPin,LOW);
dataToSend = 0b00010000; //comm. regiszterbe: setup iras jon, gain=1
SPI.transfer(dataToSend);
dataToSend = 0b01100100; //setup regiszterbe: self calibration, 50Hz, unipolar, unbuffered, nosync
digitalWrite(slaveSelectPin,HIGH);
}
void loop() {
if (digitalRead(dataReadyPin) == LOW) {
Serial.println("DRDY");
digitalWrite(slaveSelectPin,LOW);
dataToSend = 0b00111000; //comm. regiszterbe: data olvasás jon, gain=1
inByteHigh=SPI.transfer(0); //olvasas a data regiszterbol
inByteLow=SPI.transfer(0); //olvasas a data regiszterbol
digitalWrite(slaveSelectPin,HIGH);
delay(100);
}
}
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Re: DAC (AD7715AN-5) elmászik - tippetek van?
Morgás on: a Téma sem nem Bascom és lassan nem is SPI
De hogy értelmes is legyek:
- a program kinéz, de nem ad érdemi információt.
- De hol írod ki az eredményt?
- Belső autocount nincsen?
Kapcsolási rajz/vázlat nincs?
A NYÁK a gyantától le lett mosva?
De hogy értelmes is legyek:
- a program kinéz, de nem ad érdemi információt.
- De hol írod ki az eredményt?
- Belső autocount nincsen?
Kapcsolási rajz/vázlat nincs?
A NYÁK a gyantától le lett mosva?
Elnézést kérek, a morgás jogos, megörültem az SPI topiknak és csak később esett le, hogy nem ez a legjobb hely a kérdésemnek.
A programból csak a releváns részeket másoltam ide, a mérési adatok feldolgozásán nem múlhat a DAC működése.
Egyébként fejlesztés közben a soros porton iratom ki a SPI buszon közlekedő adatokat + oszcilloszkópon ellenőrzöm, ott tűnt fel a második beolvasott byte rendellenessége.
A kapcsolás is igen egyszerű, az adatlapon lévő példát építettem meg egy dugdosós panelen. Minden az ott leírtak szerint működik, kivéve, hogy az adat regiszter olvasása a fenti furcsa eredményt adja. Ezért gyanakodtam hw hibára.
Amit még észrevettem, hogy a véletlenszerűen megjavul a dolog és egy ideig az utolsó bit után szépen logikai 0 szinten marad a MISO vezeték, aztán megint jön a lejtő.
Vajon mi a tipikus tönkremenetele ezeknek az IC-knek?
A programból csak a releváns részeket másoltam ide, a mérési adatok feldolgozásán nem múlhat a DAC működése.
Egyébként fejlesztés közben a soros porton iratom ki a SPI buszon közlekedő adatokat + oszcilloszkópon ellenőrzöm, ott tűnt fel a második beolvasott byte rendellenessége.
A kapcsolás is igen egyszerű, az adatlapon lévő példát építettem meg egy dugdosós panelen. Minden az ott leírtak szerint működik, kivéve, hogy az adat regiszter olvasása a fenti furcsa eredményt adja. Ezért gyanakodtam hw hibára.
Amit még észrevettem, hogy a véletlenszerűen megjavul a dolog és egy ideig az utolsó bit után szépen logikai 0 szinten marad a MISO vezeték, aztán megint jön a lejtő.
Vajon mi a tipikus tönkremenetele ezeknek az IC-knek?
Dugdosós panel. Maga egy kapacitáshalmaz...
16bites eszköz - itt még a tápfeszültségszűrés is kellene...
A hálózati 50Hz elnyomása be van kapcsolva?
16bites eszköz - itt még a tápfeszültségszűrés is kellene...
A hálózati 50Hz elnyomása be van kapcsolva?
Még 1 tipp: a bemenetet fix tápra, fix GND-re, ill fixen ref-re kötöd (na jó, 1 k ellenálláson át).
Ekkor mit művel?
Ekkor mit művel?
Kipróbáltam mindent:
- egy 9V-os elemről tápláltam meg külön feszültségstabilizátorokkal az analóg és a digitális részeket,
- bekapcsoltam a DAC bufferelését,
- beállítottam a beépített digitális szűrőt,
- raktam szűrő kondenzátorokat ahol csak volt értelme.
Aztán elővettem egy másik, ugyanilyen típusú ADC-t és azzal kipróbáltam mindezt.
Az eredménye az, hogy a LSB értéke és az olvasás után a MISO értéke továbbra is ugrál 0 és 5V között, de ezt leszámítva a mérés egész pontos lett.
Végigpróbálgattam a szélsőértékeket, GND esetén: 0x00 , REF.IN+ esetén pedig 0xFFFE jön ki a konverterből, aztán precíziós potméterrel végigtekertem az egész mérési tartományt és pár ponton összevetettem a kézzel kiszámolt értékeket a mérési eredménnyel, az is rendben lévőnek tűnik.
Beletörődök, hogy ez ilyen.
Köszönöm a tippeket, sokat segítettek az összerakásban!
Üdv,
Gyuri
- egy 9V-os elemről tápláltam meg külön feszültségstabilizátorokkal az analóg és a digitális részeket,
- bekapcsoltam a DAC bufferelését,
- beállítottam a beépített digitális szűrőt,
- raktam szűrő kondenzátorokat ahol csak volt értelme.
Aztán elővettem egy másik, ugyanilyen típusú ADC-t és azzal kipróbáltam mindezt.
Az eredménye az, hogy a LSB értéke és az olvasás után a MISO értéke továbbra is ugrál 0 és 5V között, de ezt leszámítva a mérés egész pontos lett.
Végigpróbálgattam a szélsőértékeket, GND esetén: 0x00 , REF.IN+ esetén pedig 0xFFFE jön ki a konverterből, aztán precíziós potméterrel végigtekertem az egész mérési tartományt és pár ponton összevetettem a kézzel kiszámolt értékeket a mérési eredménnyel, az is rendben lévőnek tűnik.
Beletörődök, hogy ez ilyen.
Köszönöm a tippeket, sokat segítettek az összerakásban!
Üdv,
Gyuri
Abban még bízok, hogy majd a végleges nyákon megszűnik az ugrálás.