Debug, Stepping, forrás szinten

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

Debug, Stepping, forrás szinten

Hozzászólás Szerző: wappler.tibor »

Sziasztok!

Lehetőséget, módszert, eszközt keresek, hogy az Arduino C++ forrás kódjának steppelési, debuggolási lehetőségeit melyik eszközzel lehet megvalósítani. A Sloeber- Eclipse fejlesztői környezet nagyon megtetszett. Ebben, vagy ehhez hasonló környezetben jó lenne a forrást soronként léptetni, futtatni.
Van valami ötletetek, tapasztalatotok ez ügyben?
--
üdv : wt
kapu48
Elektronbűvölő

Re: Debug, Stepping, forrás szinten

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Botloaderrel gondoltad?
:lol:
csabeszq
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: csabeszq »

Az AVR-nél ez a debuggolás nincs semennyire kitalálva.

A RESET lábat át tudod DW-re állítani, csak akkor RESET-ként nem fog működni. Arduino alatt nem hiszem, hogy tudnál debuggolni, mert használja a RESET-et, ráadásul kapacitást és ellenállást is rak rá.

A visszaállításhoz HVPP programozó kell. Atmega328P és Arduino alatt nem láttam projektet, ami debuggolna. Nincs nagy hagyománya a hatalmas hókuszpókusz miatt. Ha nincs HVPP programozód ne próbáld ki.

Az Atmega328P-nél sajnos a HVPP/DW baromi kényelmetlen macera. A HVPP-nél eleve szörnyű, hogy 12V-ot igényel, ráadásul semmi köze az ISP-hez. Összeköthetsz vagy 15 vezetéket HVPP-hez. Sokat dolgozott az Atmel a HVPP-n, hogy ennyire kényelmetlen legyen. Helyette jobb lett volna ISP és a RESET-re 12V-ot kötni, de valamiért 15 vezetékkel akarták megoldani.
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

kapu48 írta:Botloaderrel gondoltad?
:lol:
Igazából nem gondoltam sehogy, csak az igény lépett fel bennem.
A bootloaderrel milyen lehetőségre gondolsz?
--
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

csabeszq írta:Az AVR-nél ez a debuggolás nincs semennyire kitalálva.

A RESET lábat át tudod DW-re állítani, csak akkor RESET-ként nem fog működni. Arduino alatt nem hiszem, hogy tudnál debuggolni, mert használja a RESET-et, ráadásul kapacitást és ellenállást is rak rá.

A visszaállításhoz HVPP programozó kell. Atmega328P és Arduino alatt nem láttam projektet, ami debuggolna. Nincs nagy hagyománya a hatalmas hókuszpókusz miatt. Ha nincs HVPP programozód ne próbáld ki.

Az Atmega328P-nél sajnos a HVPP/DW baromi kényelmetlen macera. A HVPP-nél eleve szörnyű, hogy 12V-ot igényel, ráadásul semmi köze az ISP-hez. Összeköthetsz vagy 15 vezetéket HVPP-hez. Sokat dolgozott az Atmel a HVPP-n, hogy ennyire kényelmetlen legyen. Helyette jobb lett volna ISP és a RESET-re 12V-ot kötni, de valamiért 15 vezetékkel akarták megoldani.
Bevált tapasztalat nélkül nem próbálnám ki. A másoknak járt út nekem amúgy is döcögős.
Szóval 40 évvel ezelőtt a Z80 környezetben volt valami pici HW és SW hack és ment a steppelés. Azt hittem, hogy van valami hasonló megoldás arduino alatt is. Éedekes, hogy tizenx év alatt nem alakult ki ez a módi, pedig hasznos lenne a tanulásban és a fejlesztésben is.
--
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Hülye tipp:
- AVRDragon, de a reset láb kihajtva és megkerülve a felhúzó/kondi? (UNO/328 chip). De lehet elég csak a 100nF kondi eltávolítása + resetjumper levétel (10k felhúzó nem zavaró). A debugwire a dragonnal simán ki/bekapcsolható funkció. Nem kell HVPP hozzá.
- JTAGICE JTAG porton: Arduino MEGA. Ott úgyis az analog lábakon van és csak a bekötés kell hozzá. Ott kevesebb a bűvészkedés.

Bár rákeresve a debug arduino, van pár ígéretes (idő hiányában a kipróba nem jött el):
https://www.codeproject.com/articles/10 ... or-arduino
http://www.tavir.hu - a gazda :)
vargham
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: vargham »

Természetesen van debug lehetőség minden AVR-hez. A szükséges eszközök: Atmel Studio, és egy debugger (JTAG ICE, AVR Dragon).
Az eszközökben 28 lábig debugwire van, ami a reset lábat használja, fölötte pedig JTAG.
A debugwire ki/be kapcsolásához nem kell HVPP. Bekapcsolni ISP-vel lehet, kikapcsolni pedig saját magát tudja ideiglenesen, ettől újra elérhető a reset láb, és ISP-n törölhető a fuse. Lásd itt: http://www.atmel.com/webdoc/avrdragon/a ... ption.html

328p debug Arduino hardverrel nem működik, mert használja a reset lábat.
2560 (mega) és 32u4 (micro) viszont minden további nélkül debuggolható JTAG-en. Mindkét hardvert használjuk Arduino keretrendszer és bootloader nélkül rapid prototypinghoz, és kiválóan működik a debug.

+tapasztalat: Az AVR Dragon néhány debug stop / start után elkezdi elveszíteni, hogy melyik breakpoint aktív, és melyik nem. Megáll régebben törölteknél is... Áramtalanítás után aztán újra jó. A JTAG ICE ilyet nem produkált, és gyorsabb is. Cserébe drágább.
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

Köszönöm a válaszokat, Urak!
--
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

A Tavír webshopban láttam, hogy van két fajta logikai analizátor. ( Logikai analizátor/JTAG programozó és a 8 csatornás, 24 MHz logikai analizátor )
Használja ezeket valaki ( eredményesen ) ? Tudom, hogy nem helyettesítő alternatívája a steppelésnek, de talán ez is segíti a tanulást és a fejlesztést is. Nekem szimpatikus eszköznek tűnnek. Van gyakorlati tapasztalatotok ezekkel, vagy csak csinos kis zsákutca?
--
kapu48
Elektronbűvölő

Nekem van: 8 csatornás, 24 MHz logikai analizátor, nagyon jó kis eszköz!
Sokszor jobb, mint a szkóp! Ha csak digitális jeleket kell mérni, több mint 2 csatornán.

Ezzel használom: https://www.saleae.com
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

kapu48 írta:Nekem van: 8 csatornás, 24 MHz logikai analizátor, nagyon jó kis eszköz!
Sokszor jobb, mint a szkóp! Ha csak digitális jeleket kell mérni, több mint 2 csatornán.

Ezzel használom: https://www.saleae.com
A hardvered is saleae, vagy csak a SW ?
--
kapu48
Elektronbűvölő

wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

Ez barátságos. Köszönöm.
--
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Szerintem műszerként használható, é jó eszköz. A sárga tud frekigenerátort, meg pár plusz trükköt (USBEE AX mód).
Tanulni, látni a jelsorozatot, bármelyik jó.
Én az I2C-re használtam, használom nagyon sokat - a protokoll kezelése nagyon jó! Látom mi történik, nem csak az Ok/nemOK működést. Most pl. cikkírásnál az I/O lassúság (gyorsaság) mérésre használom. IO speed, FastIO speed, direkt regiszterkezelés.....
Jelek elcsúszását is szépen lehet látni.
A csipeszes csatlakozás sokkal jobb, mint a sima érintőcsúcs. "Szabad kezet" ad :) .

Hátrány:
- NINCS analóg része. Azaz nem oszcilloszkóp, hanem analizátor (ritkán, de kellene)
- USB HUB esetén a mintavételezést lejjebb veszi (24M helyett 1...4M)

Háttere:
http://tavir.hu/tipp-logikai-analizator
http://www.tavir.hu - a gazda :)
wappler.tibor
DrótVégénSzéndarab

Akkor ha a Tavir WebShop is úgy akarja, megajándékozom magam karácsonyra.
--
Válasz küldése