ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

Napka
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2019. június 18. kedd, 8:39

ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: Napka » 2019. november 26. kedd, 7:24

Sziasztok Fórumozók!
Bizony régen volt, amikor 2011-ben kiadásra került egy pdf könyv az ARDUINO nyelv alapjairól. (Én ezévben akadtam rá és mondhatom gyorsan felzárkóztatott.) Akkor friss és újszerű volt a tartalom - köszönet érte Cseh Róbert fordítónak és kiegészítőnek!- de/és itt az idő frissíteni, aktualizálni a tudásunkat! Meg kel említeni Harsányi Réka szerző szorgalmas sorait, amelyek a neten szétszórva számos helyen fellehetők. (pl. a blogja)
Rögtön felvetek 4 témát, amelyekhez hozzászólásokat, forrásanyag megjelölést várnék - a közösség fejlődése érdekében: :arrow:

1. A void()-ok szabadszellemű és praktikus használata a "setup" és a "loop" alkalmazásokon túl.

Én így fogalmaznám meg: void mysubrutin() { ..commands;...} segítségével ciklikusan ismétlődő parancs sorokat gyűjthetünk csokorba és hívhatunk meg a void loop() -on belül, bármely sorból: mysubrutin(); A subrutinunk helye az ino-n belül bárhol lehet, de célszerű a void loop() {..} alatt, a fájl legvégén elhelyezni.

2. Kétdimenziós tömb definiálására ezt adja az alapleírás: char *mystring[]; De láttam ilyet!: " változó *mystring; " Na, ezt hogy kell érteni? (élek a gyanúval, hogy a php fejlődési vonalát követve az arduino rejtve tovább fejlődik a többdimenziós tömbök irányába - csak a debug lehetősége nélkül...!)

3. Elterjedőben van az '- >' operátor? / műveleti jel? / eljárás indikátor? alkalmazása is. pl. file.write(fb->buf, fb->len); Hagyományosan az eredeti definíció szerint ez a formula érvényes: file.write(buf, len); Tehát hogy is működik ez?

4. Találkoztam már "::" kettős kettőspont kifejezéssel is. Van egy elemi példa a tutorialok között: a Morse. Ennek .cpp-je alkalmazza ezt a hivtakozást, amelyről annyit lehet tudni, hogy "szól a constructor-nak", tegye a dolgát.. De pontosan mi ie ez?


Bízom Bennetek és az építő h.szólásokban!

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3348
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2019. november 26. kedd, 16:14

Itt mind C, Cpp kifejezéseket említesz!
Ezek a C, Cpp tankönyvekben vannak kifejtve.
És azok nagy mérete miatt nem része az arduino tankönyveknek.

Más téma, hogy az arduino IDE értelmezi és lefordítja a C, Cpp utasításokat.

vargham
Chipgyilok
Hozzászólások: 275
Csatlakozott: 2014. január 8. szerda, 8:32
Kapcsolat:

Re: ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: vargham » 2019. november 27. szerda, 8:21

Pontosan, ahogy kapu48 mondja. Ezeknek semmi köze az Arduinohoz.
Az Arduino nem programozási nyelv! C/C++ nyelven programozod. Az arduino egy csomó eljárást ad neked, amik elvégeznek egy csomó feladatot, de ezeket szintén C/C++ nyelven írták meg.
Amikre rácsodálkozol, azok évtizedek óta részei a C és a C++ nyelveknek. Ha érdeklődsz utána, akkor ezekről a nyelvekről kellene olvasnod.

Más téma, hogy az arduino IDE értelmezi és lefordítja a C, Cpp utasításokat.

Nem. Az IDE nem fordít semmit. Az IDE a forráskódodra meghívja a gcc fordítót. ATmega processzorra az AVR-GCC, ARM-ra az ARM-GCC, stb. A gcc pedig C és C++ nyelvet fordít. Semmit nem tud az Arduinoról. Az Arduino eljáráskönyvtárak ugyanolyan C/C++ kódok, mint a te programod.

Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3348
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Re: ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: kapu48 » 2019. november 27. szerda, 20:22

Köszi a pontos megfogalmazást!

Én lusta voltam rá, mivel ezeket már 1001 helyen leírták. Akit érdekel biztos megtalálja.

Napka
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2019. június 18. kedd, 8:39

Re: ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: Napka » 2019. november 28. csütörtök, 12:58

Sziaszok hozászóló Fórumozók! Akármilyen kis elejtett morzsa is kapaszkodót jelent a számomra, miként bővíthetem a tudásomat a keresett irányban? Kapu48 Te egy más fórumlapon rávezettél a C++ leírására. Már ismerkedek azzal is... És Vargham-nak is igaza van, soxor rácsodálkozom a szoftverek világának a fejlődésére, mert "Varga docens" tanításában itt a győri főiskolán a BASIC nyelv kapcsán csak a merev kötöttségeket ismerem meg. A PL1 már kissé felszabadultabb volt a SZÜV-nél, de csak jóval később a foxBase / FoxPro hozta el számomra a programozói szabadság érzetét. (Sajnos a MicroSoft felvásárolta és eltűntette, hogy a Visual Basicja ne tűnjön mellette röhejesnek.) Aztán hosszú kihagyás után most segíteni akarom egy barátom projektjét és elindultam a "lejtőn": Arduino, Php, Python, HTML... és most tartok ott, hogy már tudom: az objektum orientált program szervezési módban kell elmélyülnöm a fenti érdekességek kapcsán.

Feltettem egy pénzdíjas kérést a fórum 'apróhírdetések' rovatába. Pont Rátok gondoltam elsősorban a megoldás kapcsán, azon hozzászólásaitok kapcsán, amiket e fórumon "elkövettetek" eddig. Nos, a feltételek ott vannak leírva, és négyjegyű szám a díj.
üdv Napka

Napka
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2019. június 18. kedd, 8:39

Re: ARDUINO nyelv fejlődése, új kifejezések

HozzászólásSzerző: Napka » 2019. december 18. szerda, 7:15

Úgy gondolom ez a topic is megér egy záró gondolatot. Egyik, hogy a tudás forrása végtelen, tehát sohasem vagyunk "készen", csak átmeneti állapotban, ahogy a projektünk is egy adott fejlesztési szinten áll. A másik, a tudás az (nem a tudatlanság), ami embereket összehoz és kapcsolatot épít ki közöttük. Megtudtam, hogy ellentétes véleményről induló emberek között is kiépülhet JÓ kapcsolat, ha a tudásukat mérik össze, adják át egymásnak. Megtudtam, hogy a tudáshoz vezető út ismerete is tudás, amivel valaki sokkal jobban rendelkezik, mint pl.én. Hogy egyértelmű legyek e fórumtémában hozzászóló "kapu48" olyan web tartalmakra hívta fel a figyelmem, amelyekre magamtól nem bukkantam rá. Viszont a keresett megoldást megmutatta. Köszönet érte!
Nos, az eltelt egy hónap tapasztalatai után a fejlécben szereplő kérdést nem tenném fel. Egyrészt mert a tudás megszerzése "magánügy" - azaz Rajtad és nem külső személyen áll. Másrészt sokkal célravezetőbb azt vizsgálni: mire jó az Arduino? És itt a hardvert, szoftvert együttesen értem. Pontosan arra gondolok, hogy ez egy gyűjtő-platform, ahol megannyi szenzor és elektronikai eszköz alkalmazást nyer egy kis lapka által és önálló funkciókat valósít meg. Kielégíti végre azt a titkos vágyunkat, hogy leszakadhassunk a PC-ről, és a feladatban teljesedjünk ki, ne kelljen állandóan a tolakodó reklámokkal, követhetetlen verziókkal és a vírusokkal foglalkoznunk. Ez az én véleményem, és a Tiéd is elfér ugyanide!

Napka


Vissza: “Ami máshova nem besorolható...”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég