pH mérő házilag

bgergo
DrótVégénSzéndarab

pH mérő házilag

Hozzászólás Szerző: bgergo »

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy "pH" mérőt!
Körbenéztem a neten de nem túl biztató amiket irogatnak a lehetséges megoldásokról. Ami meg készen kapható az baromi drága.
Ha valaki esetleg csinált már ilyet és megpsztaná, azt nagyon megköszönném!
Sanci
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: Sanci »

Szia!

Én nem csináltam, de szedtem szét. Auchan árulta. Amire emlékszem a felépítéséből: Kb. 1-1.5 cm távolságra volt egymástól olyan 8 cm hosszan (Párhuzamosan 2mm átmérőjü) rozsdamentes fémrúd.
Egy műanyag pici markolat volt a végén.

Kapcsoló PH állásban:
Az egyik fémrúd a műszer + ra, a másik a - -ra csatlakozott.
Fémrúd 1 -> műszer+
Fémrúd2 -> műszer-

Azt hogy ez így miért mére a PH-t ,halvány gőzőm sincs. Látszólag a fémrudak azonos méretekkel és azonos anyagból voltak. Én nem jöttem rá :lol:
Ez tutti így volt bekötve, 20x is átnéztem mert nem értettem.
Amúgy érdekes volt. Ecet, citromsav és egyebek is tesztalanyok voltak. Ami a konyhában volt.
DE.: Kb. csak 20 másodpercig mért PH-t. Aztán mutató kezdett alapállásba kúszni. 2x soha nem mérte u.a. értéket. Javult a helyzet ha pucoltam a fémet. Akkor fölé - alá mutatott. u.a. nem.

klór mérésre kapcsolva:
A különbség hogy volt a fent említett kapcsolásba sorosan beillesztve egy poti + ellenállás és egy 1.5V battery. A Potival be lehetett kalibrálni. Aztán bedugni a "fejet" a vízbe és mutatott valamit... Azért írok valamit, mert nekem a PH & klór tesztcsíkok teljesen mást mutattak. Lényeg hogy ez így nem volt megbízható és maradtam a tesztcsíknál. Amikor szétkaptam a kütyüt elképedve láttam hogy egy primitív gagyi szar. Elhajítottam a fenébe...Talán Simonyi látta keringeni valahol... 3500 Ft volt az ára. Nem ajánlom!
Én még időben észrevettem. Szokatlanul sok PH- -t szórtam a medencébe......

PL itt lehet kapni korrekt áron: http://www.my-messgeraet.com/jtlshop/in ... 9&lang=eng

Az a baj hogy ezek a PH "Érzékelők" (Talán üveglapra gőzölt spéci vezetők?) elég húzós árban mozognak.

Illetve a kalibrálás.... azt is meg kell oldani valahogy.

A téme engem is érdekel! Hátha van valami korrekt megoldás rá...

Üdv.: Sándor
Sanci
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: Sanci »

Egy kis infó, PH mérés : http://www.sci.u-szeged.hu/inorg/phm.pdf
bgergo
DrótVégénSzéndarab

Köszi!
Már csak az a kérdés, hogy hol lehet beszerezni egy ilyen kombinált üvegszondát.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

PH-mérő üvegelektród. Ezt sima nagy bemenőellenállású erősítőre, majd AVR-rel feldolgozható....

De hogy H+ ion koncentrációt hogyan lehet amatőr módon mérni.....
Hülye tipp: PH mérő szalag, és kamerával színképelemzés? :)
bgergo
DrótVégénSzéndarab

Egy jó vegyész kéne! :lol:
Robert
Elektronbűvölő

Itt vagyok.... Nem elég?:)

Ha kell a fizikai kémia könyv átküldhetem okulni.... Én inkább valami alternatív, ipari szondát lesnék meg..... Az jó kiindulási alapnak. de kérdés, h mire akarod használni...Milyen pontosan kell mérni...

A HE egyik fórumában a Gazdaboltot javasolták, ott valami deprez műszeres a berendezés.... Árban ~2eFt-t emlegettek... Hát ennyit a szonda szereintem meg is érne.... Bár kérdés, hogy milyen környezetben kell mérni, egyéb zavaró tényezők mik jelennek meg, kalibrálni tudod-e (foszfátpufferek jók ilyenre)....
bgergo
DrótVégénSzéndarab

Egy barátom kis kerti medencéjébe szeretnénk mérni a pH-t és gondoltam csinálok neki egy avr -es vegyszeradagolót. Néztem a HE-n de az ugyan az amit fentebb írt a kolléga ami sz..ra sem jó. Az ipari szondák meg nagyon drágák hobbi célra.
Robert
Elektronbűvölő

Az vezetőképesség mérő:(

Én a Conradban levő PH-mérőt lesném meg.... Illetve univerzálindikátor + színösszehasonlítás... Igaz így csak az adagolás van meg (jó közelítéssel). De ha a tó vize pufferhatással bír, akkor ez a módszer nem jó:(
Ekkor adagolom, keverem, újramérem c-ű megoldás van csak...
kefeur
Tranzisztorgyógyász

Hozzászólás Szerző: kefeur »

Ez talán segíthet!
Nemrég foglalkoztam a témával , és ebből indultam ki.
Azt tudom hogy ha mechanikusan megbuherálod az elektródákat eldobhatod őket(spéci bevonat).

Elektrokémiai pH-mérés.

A pH legpontosabb meghatározása potenciometriás módszerrel történik.

A pH-mérőhöz két elektróda van csatlakoztatva, amelyeket a mért oldatba kell meríteni. Az egyik elektróda pH-érzékeny membránt tartalmaz, amelynek a potenciálja változik az oldat pH-jának a változásával. A másik elektróda – a referencia elektród – amelynek a potenciálja nem függ a pH-tól. A pH-mérő a két elektróda közt mért potenciál különbséget átszámítja pH-egységre.

A pH-mérőt kalibrálni kell. Erre szolgálnak a puffer oldatok, amelyeknek a pH-értéke ismert és állandó. Viszont a pufferek pH-értéke valamennyit változik a hőmérséklettel, ezért a precíz méréseknél ( 0,01pH ) figyelni kell a hőmérsékletváltozást is.

A modern pH-mérőkhöz kombinált elektródákat használnak, amelyek az elektróda-testben nem csak pH-érzékeny membránt tartalmazzák, hanem a referencia elektródát is és a hőmérsékletérzékelőt is. Az ilyen pH-mérő az automatikus hőmérsékletkompenzációt is elvégzi (ATC).

Természetesen léteznek különböző pontossággal működő pH-mérők.

:)
Kefeur
Robert
Elektronbűvölő

Ez a baj ezzel a rendszerrel....
Drága:(

A kolléga ezt akarja kiváltani....
Az ipari részen csüt-n tudom meglesni, hogy mi van a berendezésekben... Hátha sikerül elölrébb jutni...
bgergo
DrótVégénSzéndarab

Attól félek ezt nem lehet házilag legyártani, de azért várom a fejleményeket!
Válasz küldése