Hímzőgép-vezérlés

lehello
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: lehello »

Sziasztok!

Egy nagyon erdekes kerdesre keresek valaszt.

Van egy felig automatizalt himzesre kifejlesztett varrogepem, amin talalhato 3 encoderes leptetomotor. A gep X es Y tengelyen kepes mozgatni az asztalt, mig a 3 ik motor az anyag behuzasara van kitallava.
En az anyagot 3-5mm es oltesekkel varrom. A problemam az hogy a gep korigal. Tehat ha vhol kihagy egy oltest akkor azt a gep eszre veszi es a kovetkezonel korigalja, igy megtortenhet az hogy nagyobb oltesek jelennek meg mint az kivant hosszusag. Ez ugy van megoldva hogy a gep a control unitbol kikuld egy impulzust az encoderes leptetomotor fele, mig a motor is kuld egy impulzust a CU fele, majd ezt softosan osszehasonlitja a gep. Ha a ket impulzus megegyezik a gep nem korigal hisz nem eszlelt hibat, ha elterest eszlel akkor a kovetkezo oltest mar hosszabra csinalja.

Nekem az lenne a fontos hogy tartsa a gep a kivant oltes hosszusagot es valami elektronikai megoldassal becsapni a gep softjat.
Ugyanazt az impluzust kellene eloalitani a motortol mint amit kikuld a CU es igy a gep nem latna kulonbseget.

Szoval azt szeretnem toletek kerdezni, hogy van valakinek otlete hogy hogyan tudnam atverni a gepet?
Egy elmeletet keresek egy jo otletet!

Kerlek ha valakinek barmilyen otlete van irja meg nekem, nagyon sokat segitene.

Elore is koszonok minden hozzaszolast!
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

A CU-tól jövő jelet visszakötöd a motortól jövő jel helyére.
Így nem látja, mit küld a motor, csak a saját jelét. Ami már csak egyforma lehet.
:wink:
Viszont igy neked kel megoldani a hibajavítást!

:!:
lehello
Újonc
Újonc

Koszonom a valaszod!
A CU tol jovo jel kozel 300 V azt nem tudom visszakotni a kozponti vezerlobe... Vagy hogy gondoltad a visszakotest?
kapu48
Elektronbűvölő

Mondhatnám jópofa vagy!
Honnan a Csábol tudjuk mi az a CU?!

Viszont azt a 300V-ot biztosan 1 CPU (Processzor (Vezérlő elektronika?)
mi vezérli?
A Legtöbb ilyen 5V-al működik!
:!:
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Egy _kitalált, működő_ rendszerbe hibát bevinni, illetve a belső hibajelet kioltani nem biztos hogy a legjobb megoldás. Nem lehet inkább aí lötyögést, szorulást, kontakthibát kijavítani?

Ha a hibajelet kiütöd, akkor a varrt minta lesz rossz:(
kapu48
Elektronbűvölő

Szerintem is a gyártóhoz kellene fordulni, hogy javítsa ki ezt a program hibát! 8)
lehello
Újonc
Újonc

Koszonom a valaszod! A CU alatt a control unit ot ertettem. A vezerlest egy H bridge latja el es egy elegge torz impulzust kuld ki a motorra. Volt egy targyalas a gyartoval de ok nem vallaltak ennek a problemanak a kikuszoboleset, mivel ujra kene tervezzek a gep egesz softjat es az erre vonatkozo hardware reszt is.
Szoval ezert probalkozom kulso elektronikai megoldassal.
lehello
Újonc
Újonc

Koszonom a hozzaszolasod!

Az en esetemben nem mintat varrok csak egy egyenes vonalat, tehat nem tartom fontosnak a hiba figyeleset.
A lepesvesztes eleg kritikus pont nem igazan lehet kikuszobolni mindenfele tenyezot, ezert lenne szuksegem vmifele logikai, optocsatolos, PLC-s, uC -es megoldasra.

Es nem marad mas mint bizakodni egy jo otletben!
kapu48
Elektronbűvölő

3 tengelyes CNC vezérlést Szervóra Elégé zsebbe nyúlós téma!
De mégis inkább készet keres Valamelyik CNCs fórúmon! A Motorok és encoderek, táp maradhatna

Azt tudod PC-vel vezérelni. Vannak jó programok, amiken tág határok között beállíthatsz mindent. Aránylag könnyen kezelhető.
Nem tudom menyi a keret rá?

Ez a legnépszerűbb program!
Mach3 Teljes Magyar Leírása
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mach3/Mach3.htm
Bármit elvezérel! A fórumon megkapsz minden tájékoztatást a témában.
:arrow:
Válasz küldése