<![CDATA[TavIR-AVR oldal]]> http://forum.tavir.hu/styles/prosilver/theme/images/site_logo.svg <![CDATA[TavIR-AVR oldal]]> http://forum.tavir.hu 144 35 http://forum.tavir.hu hu http://backend.userland.com/rss Tue, 27 Jul 2021 05:07:35 +0200 Smartfeed extension for phpBB <![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by Robert]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37348#p37348 Sun, 11 Jul 2021 08:18:19 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37348#p37348 A wiring.c rendszermagban van benne...]]> A wiring.c rendszermagban van benne...]]> <![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by FoxiMaxi]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37347#p37347 Sat, 10 Jul 2021 10:31:05 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37347#p37347 Azért köszönöm! ]]> Azért köszönöm! ]]> <![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by Robert]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37346#p37346 Sat, 10 Jul 2021 09:50:49 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37346#p37346
micros() 4usec pontosságú... (8usec @8MHz / 4usec@16MHz)

De: 70sec a túlcsordulás!]]>

micros() 4usec pontosságú... (8usec @8MHz / 4usec@16MHz)

De: 70sec a túlcsordulás!]]>
<![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by atilla]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37345#p37345 Sat, 10 Jul 2021 08:57:46 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37345#p37345 Ha ez pontatlan, akkor csináljál egy hasonló megoldást a timer1-el, ami 16 bites és be tudod lőni, hogy másodpercenként kereken 1000 megszakítást generáljon.]]> Ha ez pontatlan, akkor csináljál egy hasonló megoldást a timer1-el, ami 16 bites és be tudod lőni, hogy másodpercenként kereken 1000 megszakítást generáljon.]]> <![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by FoxiMaxi]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37344#p37344 Sat, 10 Jul 2021 08:22:51 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37344#p37344 A jelenség felettébb érdekes. Mert alapból az 5ms-t időzít, de 8-9 periódusonként csak 4ms-t. Mintha valahol valami kerekítési hiba lenne. Az meg felettébb furcsa, hogy a feltétel vizsgálatnál az "=" nem működik, csak a ">=". Illetve ebből el is hagyható az "=". Miközben a program magja néhány mikroszekundum. Nem is annyira az abszolút pontosság a lényeg, hanem az egyformaság. Valószínű a hw Timer lesz a megoldás...csak azért mégse elegáns ha időnként elveszik 1ms a millis() függvényben.]]> A jelenség felettébb érdekes. Mert alapból az 5ms-t időzít, de 8-9 periódusonként csak 4ms-t. Mintha valahol valami kerekítési hiba lenne. Az meg felettébb furcsa, hogy a feltétel vizsgálatnál az "=" nem működik, csak a ">=". Illetve ebből el is hagyható az "=". Miközben a program magja néhány mikroszekundum. Nem is annyira az abszolút pontosság a lényeg, hanem az egyformaság. Valószínű a hw Timer lesz a megoldás...csak azért mégse elegáns ha időnként elveszik 1ms a millis() függvényben.]]> <![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by pipi]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37343#p37343 Sat, 10 Jul 2021 00:06:50 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37343#p37343 Láttál már olyan szoftvert ami 0 idő alatt lefut? Mert én nem....
A programod is "fogyasztja" az időt, meg a loop végén az Arduinó rendszer is csinálgat még ezt-azt...
Ha ettől "pontosabb" kell használd a hw timert megszakítással.]]>
Láttál már olyan szoftvert ami 0 idő alatt lefut? Mert én nem....
A programod is "fogyasztja" az időt, meg a loop végén az Arduinó rendszer is csinálgat még ezt-azt...
Ha ettől "pontosabb" kell használd a hw timert megszakítással.]]>
<![CDATA[Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila) :: Re: timer delay() nélkül :: Reply by FoxiMaxi]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37342#p37342 Fri, 09 Jul 2021 22:06:14 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=2309&p=37342#p37342 Ebbe a témába írok, mert ez is időzítés.
Belefutottam egy olyan problémába, hogy a millis() függvény 1ms-ot jitterel. A kérdésem az lenne, hogy ez valós probléma, avagy csak én bénázom el a tesztelését?
Ezzel a nyulfaroknyi programmal tesztelem és nem jutok vele előrébb.


const unsigned int Timebase = 5; //5ms idoalap
const byte conLedOn = B00000001;
const byte conLedOff = B11111110;
unsigned long Actualmillis;
unsigned long Newmillis;

void setup()
{//PORT init
DDRD = B11111110; //iranyok
DDRC = B00111111;
DDRB = B00000111;
PORTD = B00000001; //indulo adat
PORTC = B00000000;
PORTB = 00000000;
Newmillis = millis()+ Timebase ;
}
void loop()
{
Actualmillis = millis();
if (Actualmillis >= Newmillis)
{
PORTB |= conLedOn;
Newmillis += Timebase; //idoalap ujra indit
PORTB &= conLedOff;
}
}]]>
Ebbe a témába írok, mert ez is időzítés.
Belefutottam egy olyan problémába, hogy a millis() függvény 1ms-ot jitterel. A kérdésem az lenne, hogy ez valós probléma, avagy csak én bénázom el a tesztelését?
Ezzel a nyulfaroknyi programmal tesztelem és nem jutok vele előrébb.


const unsigned int Timebase = 5; //5ms idoalap
const byte conLedOn = B00000001;
const byte conLedOff = B11111110;
unsigned long Actualmillis;
unsigned long Newmillis;

void setup()
{//PORT init
DDRD = B11111110; //iranyok
DDRC = B00111111;
DDRB = B00000111;
PORTD = B00000001; //indulo adat
PORTC = B00000000;
PORTB = 00000000;
Newmillis = millis()+ Timebase ;
}
void loop()
{
Actualmillis = millis();
if (Actualmillis >= Newmillis)
{
PORTB |= conLedOn;
Newmillis += Timebase; //idoalap ujra indit
PORTB &= conLedOff;
}
}]]>
<![CDATA[Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei) :: Re: XBee modulok :: Reply by Herakles]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=265&p=37339#p37339 Tue, 29 Jun 2021 21:19:28 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=265&p=37339#p37339 <![CDATA[Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei) :: Re: XBee modulok :: Reply by Robert]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=265&p=37338#p37338 Tue, 29 Jun 2021 15:06:53 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=265&p=37338#p37338 D0 és D1-et jumpereled a Tx és Rx-re.
Kód: Egész kijelölése...D0
...D1
...D2
...D3
...D4
Valahogy így vannak a D0/D1/D2... csatlakozók.

Beállítod:
.--D0
--.D1
...D2
...D3


XTCU-val megkeresteted (az UNO Sorosportján keresgél majd).
Ha nem talál semmit, akkor a 2 jumpert átrakod:
Kód: Egész kijelölése--.D0
.--D1

Újrapróba.

Így lett az UNO-ból egy sima USB-Soros átjáró....]]>
D0 és D1-et jumpereled a Tx és Rx-re.
Kód: Egész kijelölése...D0
...D1
...D2
...D3
...D4
Valahogy így vannak a D0/D1/D2... csatlakozók.

Beállítod:
.--D0
--.D1
...D2
...D3


XTCU-val megkeresteted (az UNO Sorosportján keresgél majd).
Ha nem talál semmit, akkor a 2 jumpert átrakod:
Kód: Egész kijelölése--.D0
.--D1

Újrapróba.

Így lett az UNO-ból egy sima USB-Soros átjáró....]]>
<![CDATA[Bascom-AVR nyelvű programozás (AVR programozásának lehetőségei) :: Re: AVR kezdőnek :: Reply by Robert]]> http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=723&p=37337#p37337 Tue, 29 Jun 2021 15:02:50 +0200 http://forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=1&t=723&p=37337#p37337 Azaz SPI buszon át kezelheted...]]> Azaz SPI buszon át kezelheted...]]>