Mért szereted az Arduino-t és/vagy Bascom-ot?

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Mért szereted az Arduino-t és/vagy Bascom-ot?

Hozzászólás Szerző: boczhunor »

Sziasztok.Ezt a topikot azért hoztam létre,mert szerettem volna egy kis közösséget létrehozni,ahol megoszthatjuk Arduino-s tapasztalatainkat,ötleteinket,megelégedettségünket/csalódásainkat.Aki akarja,elmondhatja PIC és AVR tapasztalatait/csalódásait is. :idea:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára boczhunor 2009. december 24. csütörtök, 11:21-kor.
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Bocsánatot kérek!

Hozzászólás Szerző: boczhunor »

Egy kicsit az én tapasztalataimról.Régebben mikor az programozáshoz kezdtem,nagyon megfogott a C nyelv,nagyon tetszett a történelme,felhasználhatósága.Barátok akik használták mindig nagyon jókat meséltek róla.Így nekikezdtem első PC programozási nyelem megtanulásához.Én jelenleg 12 éves vagyok,de annyira megofogott ez a nyelv,hogy könnyedén,gyakorlással,sok tanulással sikerült megtanulni.Bár most vannak problémáim egy fordítóval (Bővebb infót a C progrsm komunikálása Arduino programmal topikban),de attól minden jó.A nyelv lehetőséget adott rengeteg álmom megvalósítására,a C segítségével egy művészetet sikerült elsajátítani,a monitorom vásznán.Elkezdtem kapcsolatokat teremteni a Microsoftban dolgozó emberekkel,hisz édesanyám munkatársának fia ott dolgozik.Sok verseny,PC program után,éreztem,hogy a programozás művészetét ne csak "vászonra" ,hanem egy "szoborba" is bele kell ölcsem.Kezdett vágyam lenni nagyobb,jobb projektekre,ehhez pedig szükséges volt a kicsi helyen elférő,olcsó eszközre,ami gyors és minden helyzetben,lehessen alkalmazni.Ez a mikrokontroller.Sok fórumot olvastam,amelyben a PIC és AVR közti viszonyok voltak.Végül az AVR mellett döntöttem.Hogy mért?Olcsóbb,gyorsabb,nincs vele annyi gond égetésnél...Ez volt az első dolog.A fő célom az volt,hogy egy olyan nyelvet találjak,mejjel megcsinálhatok minden félét,hasonlítson a PC C-hez és álljon minél közelebb a PC kódoláshoz.Egyik fórumon keresgélve bukkantam rá az Arduino-ra.Nagyon megörültem,megnéztem a kulcsszavait,átfuttatam a szemem ezen a csodálatos nyelven,de ahogy olvastam annál jobban beleméjültem.Később a C és az Arduino kombinálása is megfordult a fejemben,sikerrel is jártam,egy olyan robot vezérlő rendszert hoztam létre,ami a két nyelvet összekapcsolja,egy szoros és komplett nyelvezetet alkotva.Mindenkinek teljes szívből ajánlom,ha én 12 éves korban tudom ezt a nyelvet,akkor mindenki megtudja tanulni!! :wink:
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Sziasztok.

Hozzászólás Szerző: boczhunor »

Sziasztok!
Kicsit átnevezem a témát,mert úgy látom nem nagyon ír senki.Lehet azért,mert nagyon kevesen Arduino-znak az oldalon.
A téma címe a következőre változik:
Mért szereted az Arduino-t és/vagy Bascom-ot?
Várom a hozzászólásokat!!!
Üdv. Hunor!! :wink:
Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 898
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Semmiért! :)
Nézegettem ezt az Arduinot, szerintem tökre C.
Ha valaki C-ben tud/akar programozni, minek egy külön valami?
A BASCOM elég normális, bár én ASM programokat írtam sokáig, csak egy db határidős meló vitt rá, aztán rászoktam :)
Biztos egyszerű a C, én 32x aludtam el a C könyvön, soha nem fogom megérteni az olvashatatlan szintaxist, a sok kacsacsőrrel meg ++-al, az == meg végképp beadta a kulcsot. Szerintem ez olyan, mint a vadliba dolog, amit először meglát, arra hiszi, hogy az anyja, és azt követi. Ha C-t tanultam volna először, mondjuk 12-évesen, akkor csak azt használnám. De ismerőseim nagyon rá akarnak venni, hogy tanuljam meg, de nem tudom, minek? "én azért tanulom a C-t, mert mások is azt használják" szöveg nem hat meg. Cimborák próbálkoznak "fogd fel úgy, mint egy jól makrozott ASM-et" Hát nem fogom, mert látam olyan C sort, ami másfél sor volt a képernyőn és aki írta, az is eltévedt benne. Mondjuk én az életben sem fogok BASCOMban normálisan megtanulni programozni mert "vazze, te úgy irsz programot BASCOMban, mint ha ASM-et írnál, csak BASIC kulcsszavakkal...viszont könnyű debugolni :)"
Szóval vannak itt hitviták, de szerintem mindent meg lehet oldani bármilyen nyelven. A C meg amennyire kiforrotnak tekinthető, más forumokon épp elég szívást látok (mondjuk amikor a BASCOMmal ismerkedtem, majd 1 hetet szívtam egy utasítással, amire nagy tanítóm csak azt modta: "ja, az hibás benne..."
És C vagy C++ mindig tartogat meglepetéseket, ahogy látom 1-2 fórumtag eklődését. Tehát én nem teszem le egyik mellé sem a voksot, hogy szeretem vagy nem, számomra (!) a C olvashatatlan vacak, amiben meghallsz, ha valaki értelmes ASM programozó nem írta meg a .lib filet, mondjuk include-olni én is tudok, de az nem egyenlő a programírással.
A BASCOM sokmindent segít, de az univerzális nyelveknél a bőlére engedés itt is meg van. Debugoltam már BASCOM programot ASM-ben, hogy ugyan mi a baja. Meg is lett, láttam hogy csinálja. Innentől tudtam, hogy ez így megy és kész, de nem a szeretnivaló elfoglaltságok közé tertozik a debug. Szóval igazából nem értem, ez az Arduino miért is olyan híres? Már eltekintve attól, hogy érdekes cikkeket olvastam dilettáns sajtóorgánumokban, hogy "ez azért jó, mert programozási tudás nélkül is..." akkor most vagy én vagyok nagyon hülye hozzá, vagy a kutyám.
Na, bocs a hosszért, és senkit nem akartam megbántani, de gondolom nem is sikerült. :)
JAni
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10118
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robert »

Arduino:
- egy viszonylag jól kitalált HW és egy jól kitalált SW van mögötte.
- Hogy mire jó - gyakorlatilag Free és a JAVA felület miatt Win, Linux, MacOS alapon is azonnal működik.
- Olyanoknak találták ki, akik NEM akarnak belelátni a programok lelkébe. Akiknek kell egy PWM, egy sorosport, egy alap függvénygyűjtemény. És rengeteg _kész_ szenzorhoz feldolgozóSW.
- olyanoknak akik nem érdeklik - és nem is akarja érdekelni - mivan a chip és az elektronika mögött.
- kb. lebutított PLC. Némi funkcionális bővítéssel...
Gyakorlatilag művészlelkek, akiknek a 6 sor program már programozás....
A HW-t elrejti előled (mint a Bascom). Cserébe: M8, M168, M128, M1281, M328 chipekre használható.

PC oldalon a vizualizáció, a megjelentetés a lényeg. A HW csak a szükséges rossz....
Itt az Arduino/Wiring egy kalap alatt említendő. A PC felülete meg a Processing alapesetben, később jött be a Flash és egyéb sorosporti illesztések.Bascom:
- rugalmas, rengeteg függvényt megkapsz készen
- A HW-t elrejti előled (nem érdekelnek a regiszterek)
- magasszintű nyelv (sztem a C felett van kicsivel)
- "egyszemélyes" fejlesztőcsapat van mögötte (www.mcselec.com)
- egyszerű, de ha akarsz inline ASM-t is belerakhatsz
- A basic filozófiát követi (NEM a VisualBasic, hanem a régi (eredeti) Basic alapgondolatot,
- könnyen tanulható, gyors eredményt ad
- kb. 10-15%-l nagyobb a kód mint a C programban, sebessége kb. megegyezik.
- relatív olcsó fejlesztőeszköz (~80 EUR, verziókövetéssel!!!)


C:
- bonyolult
- egyszerre kell HW és SW oldalt is tanulni plusz a kapcsolásokat is megérteni,
- az összevonások, egyszerűsítsek miatt LOGIKÁTLAN elsőre,
- jellemzően aki suliban tanulta a C-t 2/4 év alatt, az használja.
- Inline ASM-t tud
- sokféle ordító van hozzá, a Free-től a keményen fizetősig
- a C sokféle chipre aklkalmas a PIC/AVR/SXtől a nagy elosztott teljesítményű processzoros rendszereig.Mindegyiknek megvan a maga helye a fejlesztésben. Mint a PIC/AVR chipeknek (még) az AVR32/ARM/PIC32 mellett....
Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 898
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Szia!
"egy viszonylag jól kitalált HW és egy jól kitalált SW van mögötte."
Írja ezt egy HW fejleszéssel foglalkozó szakember, akinek ez egy próbapanel max...már én így gondolom, mert semmi extr. cucc nincs rajta.
Azért Robi kicsivel komolyabb cuccokat szobortál ki.
"Olyanoknak találták ki, akik NEM akarnak belelátni a programok lelkébe"
Hát már bocs, de én a C-t szívből útálom, de hogy azt mondd, hogy olyanoknak van az a C nyelv, amivel lehet hajtani, akik nem akarnak belelátni...Aki ezt megtanulja, az C-t tanul. Akkor meg miajófrancnak magasabbrendű nyelv? Már ha ez az. (?)
"rengeteg _kész_ szenzorhoz feldolgozóSW" Erre céloztam, hogy include-olni bárki tud, de szerintem az nem programozás! És még akkor is C az egész.
"olyanoknak akik nem érdeklik - és nem is akarja érdekelni - mivan a chip és az elektronika mögött. "
Az ne programozzon, ilyen pl. a feleségem. Ennek ellenére én vertem ki a biztosítékot a karácsonyfaizzósorral és nekem kellett helyrehozni.
Tehát akit nem is érdekel, nem is akarja tudni...azt hívjuk errefelé megrendelőnek. (Te, kéne egy olyat csinálni valahogy, valamiből...)
"kb. lebutított PLC."
Bocs, köze nincs hozzá!!!
Anno 25 éve is frászt kaptam attól, hogy egy fejlesztőrendszert PLC-nek hívtak a cégnél, és mikor rákérdeztem miért, azt mondták, mert PLC programot írtak rá.
Majd egyszer tisztázzuk a PLC/tákolmány közötti különbséget (tákolmány itt=célhardver) (írtam PLC SW-t ASM-ben köze nincs a C vagy Ard..hoz)
"Gyakorlatilag művészlelkek, akiknek a 6 sor program már programozás"
Akkor én egy béna vagyok, 6 sor C program nekem már a halálom :)
"a C sokféle chipre aklkalmas" igen, ezzel nem tudok vitatkozni, bár BASIC mindenre van, számomra legmeglepőbb a TinyTiger volt, ami 15 éve is nyomta a multitaszkot BASICben félelmetes sebességgel, sajnos drága, de itt kimondtad azt, hogy "mert mások is, másra is ezt használják" dolog. De ettől én nem leszek C-buherátor sajnos. (illetve van az a pénz, amiért megszeretem a C-t, csak nem értem, miért?)
És végezetül, csak azt tudom mondani, hogy C-ben is olyan hibák vannak, mint a BASIC-szerű nyelvekben, szóval mindenképp kell vagy segítség vagy ASM tudás. ha valaki megtanít C-ben programozni, biz'Isten átállok, de én kérdezni is szoktam, és ha a 3-ik kérdésre azt mondja, hogy nem tudom, akkor a kutyám megrágja a....
JAni
Remélem a Jézuska sok C tudást hoz nekem, mert nem értem....
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10118
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robert »

A HW alapon - amit kitalaltak - azt ertem, hogy egy standard USB felulet, automata tapfeszallitas (a 1segsugaru USER ezt se allitsa el), csatlakoztatasi felulet jol dokumentalt.

A Shieldpanelek egesz jok:
- Motorvezerles (L297/L298?)
- AD konverterek, zenelejatszo,
- Parallax szenzorok tamogatasa
- szervomotorok...
- Ethernet
- IO panelek

Szoval Ki/Bemeneti eszkozok kezelese....
Gyakorlatilag "Phisical Computing".


Itt rendszerben gondolkodva irtam az elozoeket (nem, nem mernokkent, hanem pedagogus ill muveszvilag szemleletebol).
Mernokkent, azt mondanam, hogy a rendszerszemlelet nem sut at elegge, nem korvonalazodott az irany, es a lehetosegek....(elegge)

Hat az ATMega168 inicializálása plusz sorosportkezelés nem ennyi:

Kód: Egész kijelölése

void setup() 
{ 
  Serial.begin(9600); 

  // prints title with ending line break 
  Serial.println("ASCII Table ~ Character Map"); 
} 
Igen, ehhez tele"Include"olta a kódot. NEM foglalkozik a kódmérettel, optimalizációval. A Minimálszintktikát mindíg meg _kell_ tanulni. Ez éppen a C nyelvvé....
Igen. Ez tényleg nem programozás. Ha az kell, hogy egy RGB LED a tavolsag fuggvenyeben a szivarvanyt lefedje, akkor erre alkalmas. És nagyon egyszeru. NEM erdekel, hogy a PWM hogy all elo, mi az a timer, mi a frekvenciaja....
Ilyeneknek - legalabb lassanak forrasztopakat - az Arduino boven eleg. A kezikonyv is megvan hozza, ami menten el lehet indulni. Kb. 100 oldal, tokkal vonoval.... Szoval nem olyan bonyolult....
Akik hasznaljak _nem_ programozni akarnak. Muveszek, akiknek a 6 sor mar program, bejovo fizikai jelre valami tortenik....
Nezd meg miket tesznek vele:
http://www.kitchenbudapest.hu/hu/3d_interface


A PLC jogos. Itt csak a "bemeneti jelre ad vmi kimeneti jelet" analogiara gondoltam. A Trabant is auto, meg a Audi A4 is. Esoben nem azok meg benne, es 4 kereke van....


A C nyelvet en is max olvasom....
Irni - tenyleg nem. Inkabb forditom at - es irom meg 0-rol Bascomban.....


C-bol egyetlen jo konyvet talaltam:
ANSI C neven fut...
Ja, hogy altalanos, es nem alklamazhato mindenutt? Egyeni szoc problem (mondtak nekem). De az alapok tenyleg benne vannak....
Szoval maradok a Bascom oldalan... Ebben tudok irni, ertem, es a kezem erre all ra.... Ismerem a korlatait, hibait, es a lehetosegeit.Ha tul sok C tudast hozna a Jezuska es nem birsz vele, akkor egy reszet lepasszolhatod:)...
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Sziasztok!

Hozzászólás Szerző: boczhunor »

Helló!!

Én is az ANSI C könyvből tanultam, még kiolvastam pár gyakorlatit...
A C nyelvet ha van aki elmagyarázza, akkor meglehet tanulni.Nekem van egy ismerős aki a Microsoftnál dolgozik, vírusírtó készítő részlegen, meg még van egy másik barát, aki gépészmérnök, elektrózik, 12 programnyelvet ismer(nem Hello World szinten,hanem szuperul mind a 12-őt)...
Tehát volt kitől tanulni.Meg az internet is ott van,tutorial,e-book,fórumok,cikkek...
Tehát megtanulni meglehet.Gyakorlatozni kell,meg kell valaki aki elmagyarázza.Ha én megtanultam 12 évesen,akkor mindenki megtudja.

Az elektró engem érdekel.Nagyon sokat olvatsam,tanultam.A programozás is érdekel, de még mennyire.
A PC C szerintem csúcs.Azért csúcs, mert tudom.Mindenkinek az a jó, amihez ért.

Na most egy kicsit átröpülök az AVR-k világába.Az Arduino tényleg nem nehéz(amatőr nyelv).
Az igaz,hogy több mint fele C.
Az Arduino nagyon jó nyelv,könnyen megvalósíthatók vele a projektek.
De figyelem!!!
Ha a PC C-t meg az Arduino-t kombinálod,egész jó projekted lesz, garantálom nem 6 sor.Honnan tudom?Hisz én írtam nem rég ilyen progit.
Én 12 évesen nem akartam Assembly-t tanulni, hisz nekem nehéznek tűnt.
Az Arduino-t azért választottam, mert tudtam a C-t, gondoltam, olyat választok, ami hasonlítson a PC kódoláshoz.
Őszintén mondva, mivel a BASIC-ről semmi tudásom sincs, a BASCOM nem jött be.Próbáltam tanulni BASIC-ot, nem tudom mért, de nagyon nem jött be.Olvasás közben olyan volt mintha a legrosszabb könyvet olvastam volna.(Tamási Áron: Bolcső és Bagoly)
Mindenki azt szereti, amit megtanult, amihez ért, ami neki tetszik.

Üdv. Hunor!! :wink:
Avatar
prmpec
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009. december 2. szerda, 7:00

Hozzászólás Szerző: prmpec »

Sziasztok! Én még csak most rázódtam bele az Arduinóba, ezért nem írtam korábban.
Arduino előnyei:
- Out-of-the-box megoldás, vagyis összedugod a PC-vel (mac-kel) és már töltöd is fel rá a programokat. Nagyon nagy előrelépés ez egy olyan embernek, mint nekem, akinek avr-programozója is csak kölcsön volt eddig. Viszonylag olcsó hardver (usb programozóval együtt), és szabványosan bővíthető.
- A public domain megoldás miatt hihetetlen community support van mögötte.
- C++ szerű objektum orientált nyelv már értelmes szintre emeli a programozást, igaz, egy-két butítást alkalmaznak benne, ami egy picit zavar.
- Hihetetlenül egyszerűen használhatóak benne az egészen komlikált megoldások is. Nyilván megszokás kérdése, ami nekem egyszerű, az másnak megszorítást jelent.
- C szintaktika, és az eröltetett library rendszer miatt nagyon jól átlátható öndokumentáló kódok születnek.

A C nagyjából ugyanez, csak ott még plusszban meg kell értsd, hogy mi az fuse, "Brown-out Detector trigger level", meg ilyenek. A C-ben nem tudsz objektumokat kezelni, pointerekkel kell varázsolni: átláthatatlan kód születhet.

A basicom szereplő basic szótól feláll a szőr a hátamon: nekem ez az átláthatatlan, strukurálatlan primitív kód szinonímája. Hozzáteszem nem használtam még sosem basicom-ot.

Az assemby mindig is a nagyok játéka volt. Bár szerintem aki assembly-ben programozik, az vagy nagyon tudja mit csinál, vagy egyszerűen csak perverz és szereti, ha fáj neki.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább rászánok +400Ft-ot egy 168-as procira, és akkor nem kell aggódnom, hogy nem optimalizáltam ki ASM-ben a progimat. Megjegyzem, hogy egy komoly fordító algoritmus alkalmasint ügyesebben optimalizál, mint egy kevésbé jártas ASM programozó.

És amiért írtam ezt a bejegyzést:
Megjelent pár napja a 18-as arduino szoftver. Tessék kirakni a hírek közé! Pont azt a hibát kijavították benne, ami miatt egy hete téptem a hajamat :)
Avatar
dummy
Chipgyilok
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2008. május 24. szombat, 6:00
Tartózkodási hely: Szolnok

Hozzászólás Szerző: dummy »

winnerbt írta:Hát már bocs, de én a C-t szívből útálom
Hihi, akkor már ketten vagyunk! :lol:
Amikor megjelent az Arduino, és belenéztem, hogy ezt milyen nyelven lehet piszkálni, akkor az első szó, amit megláttam, az a "void" volt, és úgy megijedtem, hogy gyorsan elszaladtam a számítógép elől.

Ami C, vagy C-hez hasonló, az már eleve nem lehet egyszerű. A C szintaktikájától, struktúrájától feláll a szőr a hátamon. Meglátásom szerint egy-egy bonyolultabb sor túltesz a gépi nyelven is. (Bocsánat, hogy nem assembly-t írok.)

Anno, a 80-as években végigjártam a 8 bites számítógépek adta képzeletbeli ranglétrát. Azaz a Sinclair gépek, majd a Commodore család (az Amiga már kimaradt). Először azok basic nyelvezete, majd a gépi kód. Vadabbnál vadabb programok készültek csak azért, hogy a látszólag "gagyi" paraméterekkel bíró hardverből mit lehet kihozni. Sokat ki lehetett. Aki benne volt ebben a korszakban (s amikor egy 286-os IBM ára apám fél évi fizetéséért volt beszerezhető), az tudja, mekkora kultusza volt ezeknek a gépeknek.

Aztán bejöttek a PC-k az iskolában, majd a munkahelyen, és elmúlt a varázs. Nem volt min programozni, a PC-s nyelvek pedig annyira távol álltak tőlem, hogy nem volt meg a kellő inspiráció. Aztán kénytelen-kelletlen meg kellett tanulnom a Visual Basic-et (a többi nyelv gyakorlatilag valamilyen C-szerű borzalom, így azok is kimaradtak). Ezért is örültem, amikor rátaláltam a Bascom-ra és az AVR-ekre. A "8 bites korszak" tapasztalatai most jól jöttek, de azért a Bascom és a régi Basic között azért jókora különbségek vannak.

Nos, nyilván a fenti előéletem miatt nekem a Bascom marad. Amihez kell, ahhoz elég. Akit meg már az iskolában is a C-vel okítanak ("mert máshol is azt tanítják"), az meg Arduinozzon kedvére, vagy idomítson profibb procikat. Számomra az egy más világ. A Bascom részben visszahozta azt a régvolt másfél évtizedet, amire mindig mosolyogva emlékezem vissza.

(Virtuális könnycsepp elmorzsolva :oops:)
Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 898
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Akikrégebben kezdték, azok:
1. tudták mi az a proci/uC, talán még az RFSH lábat is :)
2. kis BASIC után ASM jött, ott meg nem árt ismerni 1-2 dolgot.
3. akkoriban nem nagyon volt magasabbszintű nyelv
És mi-mindent megírtak 16k-ban.
Akkor szaladt el a ló, amikor a memóriaméret drasztikusan megnőtt.
Félreértés ne essék, nem vagyok a fejlődés ellen, sőt nagyon tetszik a
GHz-es, Gbyte-os dolog, de a programozás már eléggé mást jelent.
(a szomszéd kisfiú összekattingat egy kérdezz/felelek játékot és még O.k. meg Cancel gomb is van, apuka meg örül, hogy a fia már tud programozni).
Én is ismerem a sakklépéseket, de nem merném állítani, hogy tudok sakkozni.
"A public domain megoldás miatt hihetetlen community support van mögötte"
Lefordítva: mások sokmindent megírtak helyettem, include és én vagyok a programozó.
"C++ szerű objektum orientált nyelv már értelmes szintre emeli a programozást"
Miiii vaaaannn???? Milyen szintre???? :) Mi az értelmetlen szint?
"Hihetetlenül egyszerűen használhatóak benne az egészen komlikált megoldások is"
Gyk.: nem kell gondolkodni, addig jó, míg nem kell egy kicsit más programot is írni, mint amit általában írogat. Egy kicsi eltérés és borul a bili :)
"nagyon jól átlátható öndokumentáló kódok "
Már akinek...nekem biztos nem.
"A basicom...átláthatatlan, strukurálatlan primitív kód szinonímája. Hozzáteszem nem használtam még sosem basicom-ot."
Mondjuk, én legalább megpróbáltam a C-t, mielőtt véleményeztem a magam módján.
"assembly-ben programozik, az vagy nagyon tudja mit csinál, vagy egyszerűen csak perverz és szereti, ha fáj neki"
Vagy egyszerűen ért hozzá. Vagy a feladat olyan, ami ezt kívánja.
A PC-re 32-bites ASMben vésett teljes grafikus autókomjuter azért nálam is kiverte a biztosítékot, azon már nagyon elgondolkoznék, hogy hozzáfogok-e. Bár manapság a leírások hiánya a fő gond.
"inkább rászánok +400Ft-ot egy 168-as procira, és akkor nem kell aggódnom..."
Egészen addig, ameddig nem kapsz egy árérzékeny melót, ahol 100Ft többletköltségért a megrendelő szívinfarktust kap.
"egy komoly fordító algoritmus alkalmasint ügyesebben optimalizál"
Igen, előfordul, én is néztem már nagyokat, csak azt a 3-15millát ki is kellene termelni :(
Különben egy kicsit aránytalannak tartom ezt az ARD ajnározást, ha ekkor reklámot kapott volna anno a Bascom, akkor most az menne. Itt is látszik, a termék sikerességének 70% marketing, a maradék meg hogy egyáltalán működjön is.
Na, majd csak beletanulok ebbe is, szoktatom magam a ++ meg != izékhez (meg az olyan forumkérdésekhez, mint hogy hogyan kell C-ben bitrotálást csinálni, ami más nyelvekben nem is kérdés)
JAni
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10118
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robert »

Az arduino sok-sok függvénykönytárral bír - mert a felhasználók elkövették.
A bascom sokmindent _alapban_ tartalmaz - számomra logikus módon.

Most nem kisebb fejsze forog a fa környékén, mint sok Arduino alkalmazást Bascom alá lapátoljak át...

Arduino: van egy nagy marketing mögötte, portolva van MacOSX, Linux, Win alá is...
Beépített bootloader miatt nem kell külső programozó.
A mások által megírt kódok összefésülődnek és Klitty-klatty módon rakható program. PC oldalon a Processing felé lehet vizualizálni sokmindent....


Bascom ha natív (STK500-as) bootloadert támogatna, és beépítve, akkor a sok chipre ki lehetne az Arduino-t terjeszteni... Az arduino korlátja meg is van hágva (M8/M168/M328/M1280/M128)...Arduino-t mint nyelvet nem igazán programozók használják....A Mögöttes HW meg érdekes. A koncepció jó, mert kötött kivezetések, kötött HW. Így felülre sokmindent lehet rakni....
Avatar
boczhunor
Bitmanipulátor
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2009. augusztus 5. szerda, 6:00

Hozzászólás Szerző: boczhunor »

prmpec írta:Sziasztok! Én még csak most rázódtam bele az Arduinóba, ezért nem írtam korábban.
Arduino előnyei:
- Out-of-the-box megoldás, vagyis összedugod a PC-vel (mac-kel) és már töltöd is fel rá a programokat. Nagyon nagy előrelépés ez egy olyan embernek, mint nekem, akinek avr-programozója is csak kölcsön volt eddig. Viszonylag olcsó hardver (usb programozóval együtt), és szabványosan bővíthető.
- A public domain megoldás miatt hihetetlen community support van mögötte.
- C++ szerű objektum orientált nyelv már értelmes szintre emeli a programozást, igaz, egy-két butítást alkalmaznak benne, ami egy picit zavar.
- Hihetetlenül egyszerűen használhatóak benne az egészen komlikált megoldások is. Nyilván megszokás kérdése, ami nekem egyszerű, az másnak megszorítást jelent.
- C szintaktika, és az eröltetett library rendszer miatt nagyon jól átlátható öndokumentáló kódok születnek.

A C nagyjából ugyanez, csak ott még plusszban meg kell értsd, hogy mi az fuse, "Brown-out Detector trigger level", meg ilyenek. A C-ben nem tudsz objektumokat kezelni, pointerekkel kell varázsolni: átláthatatlan kód születhet.

A basicom szereplő basic szótól feláll a szőr a hátamon: nekem ez az átláthatatlan, strukurálatlan primitív kód szinonímája. Hozzáteszem nem használtam még sosem basicom-ot.

Az assemby mindig is a nagyok játéka volt. Bár szerintem aki assembly-ben programozik, az vagy nagyon tudja mit csinál, vagy egyszerűen csak perverz és szereti, ha fáj neki.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább rászánok +400Ft-ot egy 168-as procira, és akkor nem kell aggódnom, hogy nem optimalizáltam ki ASM-ben a progimat. Megjegyzem, hogy egy komoly fordító algoritmus alkalmasint ügyesebben optimalizál, mint egy kevésbé jártas ASM programozó.

És amiért írtam ezt a bejegyzést:
Megjelent pár napja a 18-as arduino szoftver. Tessék kirakni a hírek közé! Pont azt a hibát kijavították benne, ami miatt egy hete téptem a hajamat :)
Hát mikor látom, hogy valaki az Arduino-t szereti nagy öröm fog el.
Az Arduino kiegészítés képpen nem annyira "kaki" nyev. Sőt egyáltalán. Nagyon megfogott benne, az, hogy lehet használni benne az avr-gcc-t és hát azért filet megnyittani és kezelni mikrokontrollerrel nem kis dolog. Vagy internetre csatlakozni és különböző dolgokat csinálni.
Én robotomhoz használom pl. azt, hogy az ftp szerverre tettem fel programokat, és ő magának bizonyos időközökben automatikusan tölt le. Így önmagától tanul. Most ezzel azt szeretném mondani, hogy igaz rövidebb a program, nem kell annyit gépelni, de épp ez a lényeg. Szerintem ti se szerettek 200 oldalt gépelni pl. egy lcd használatához. Nagyon jó példa erre az Assembly. Na de ha mindenki Assemblyzne pl. egy nagy gyárban vagy egy műszaki pályán egy lcd inicializáshoz 150 sor nem haladna a munka, a gyár lassan haladna.
A jövő arról szól, hogy könnyebben és logikusabban készítünk el programokat. Erre példa pl. az Arduino. És én az Arduio-ban megírok egy hőmérő progit 20 sorban, PIC-cel vagy más bonyolultabb nyelveknél 500 sorban, az eredmény pont az, csak a PIC-nél többet gépeltél. Tehát nem éri meg. Inkább megtanulsz egy logikus, könnyen felhasználható nyelvet.

Hihi, akkor már ketten vagyunk!
Amikor megjelent az Arduino, és belenéztem, hogy ezt milyen nyelven lehet piszkálni, akkor az első szó, amit megláttam, az a "void" volt, és úgy megijedtem, hogy gyorsan elszaladtam a számítógép elől.

Ami C, vagy C-hez hasonló, az már eleve nem lehet egyszerű. A C szintaktikájától, struktúrájától feláll a szőr a hátamon. Meglátásom szerint egy-egy bonyolultabb sor túltesz a gépi nyelven is. (Bocsánat, hogy nem assembly-t írok.)
Hát én a C-t szeretem, szívből.Egyszerüen vásároltam egy szuper könyvet,a Kernighan & Ritchie - C-t letöltöttem pár e-bookot, Microsoftnál dolgozó barát elmagyarázta a dolgokat,segített és most a C-t fütyülöm. Először én is utáltam. De valami hajtott és megtanultam. Nem is bánom meg soha. Egyszerűen azért is szeretem annyira,mert ugye az Arduino-val is tudok vele kommunikálni meg hát astruktúra tetszik.Most is kiegészítem amit mondatem először is. Mindenki azt a nyelvet szereti amiben tapasztalata van és megtanulta. Ez normális dolog. És ha én 12 évesen megtanultam akkor önök is megtudják tanulni. :D :lol:

Ja és még valami. Azért az Arduino-hoz is kell hardware ismeret. Nem annyira sok, de kell. Egyébként én nem azért elektrózok,mert Arduino-t tudom, hanem én már Arduino előtt elektróztam. Komolyabb projektekhez, mint pl. robotok tapasztalatok szerint ha még Arduino-t is használok komoly elektró tudás kll és komoly programozás is. Feladattól függ. Pl. Pic-ben is ha egy villogtatót csinálsz nem kell elektró tudás. Ez így van Arduino-ban is. Viszont ha pl. Arduino-val is és Bascom-mal is komoly projektet készítesz,akkor mindkettő azonos szinten áll hardware szinten.
Nem efektívaz égető boardra kell tenni a hangsúlyt,hanem fontos a külső illesztőáramkör, a program bonyolultsága... Ezek a tényezők emelik föl egy nyelv hardware nehézségi szintjét.
Már meguntam ezt a dumát,hogy az Arduino egyszerű, vagy, hogy két led és kész. Nem igaz. :) :twisted: :wink:

Üdv. Hunor!!
Avatar
kapu48
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 3360
Csatlakozott: 2008. augusztus 29. péntek, 6:00
Tartózkodási hely: Újkígyós

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Már kezd olyan érzésem lenni, hogy az Ardunio egy újabb olasz Isten. Aminek te lennél az önjelölt papja!
Ennyi energiával már valami hasznos általad fejlesztet alkalmazásról is írhattál volna!

Különben semmi értelme azért a pár spécifejlesztő kártyáért megtanulni 1 újabb interpretert.
Mert más téren semmi hasznát nem tudom venni!
:roll:
Avatar
prmpec
DrótVégénSzéndarab
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009. december 2. szerda, 7:00

Hozzászólás Szerző: prmpec »

Egy nagyon nagy félreértést azért oszlassunk el hirtelen. Az arduino nem egy interpreter, vagy egy programozási nyelv, hanem egy out-of-the-box megoldás. Vagyis megveszed, és használod.
- Hardver
- Fejlesztőeszköz
- Programnyelv
- Fordító
- Linker
- AVR-Programmer
Az egy dolog, hogy éppen pont C++-t választottak programnyelvnek. Illetve az arduino is ugyanazokat az eszközöket haszálja mint te (gcc, avrdude), csak neked ezzel nem kell törődnöd.

Még egy dolog. Az arduino egy játék, szórakozás vagy oktatási eszköz. Semmiképpen sem kell production környezetre gondolni.

Ha neked már van egy programozó hardvered, fejlesztőeszközöd stb. akkor neked nem kell arduino!
Válasz küldése