Piezo probléma (Mega16 AVR)
Piezo probléma (Mega16 AVR)
Üdv mindenkinek.
Olyan problémám lenne hogy meg szeretnék építeni egy midivezérlőt, történetesen ezt. Annyi változás lenne a dologban hogy nekem csak 6db kapcsolóra lenne szükségem, és azok a kapcsolók se egy szokványos nyomógombbal lennének megoldva, hanem valamiféle piezo-n alapuló áramkörrel. Szóval ha összenyomom a piezot, akkor az IC lábaira föld potenciál kerüljön, vagy egy kapcsolót zárjon rövidre. Az egyik tanárom azt mondta hogy kössem be úgy hogy az IC lába és a piezo közé, kössek be egy 7414-es Schmitt Invertert. Az igazság az hogy fogalmam sincs hogy oldjam meg, mert nem tudom hogy ez az inverteres megoldás működne-e. Ha nem akkor milyen alkatrésszel tudnám megoldani??
Előre is köszönöm a segítséget!
Olyan problémám lenne hogy meg szeretnék építeni egy midivezérlőt, történetesen ezt. Annyi változás lenne a dologban hogy nekem csak 6db kapcsolóra lenne szükségem, és azok a kapcsolók se egy szokványos nyomógombbal lennének megoldva, hanem valamiféle piezo-n alapuló áramkörrel. Szóval ha összenyomom a piezot, akkor az IC lábaira föld potenciál kerüljön, vagy egy kapcsolót zárjon rövidre. Az egyik tanárom azt mondta hogy kössem be úgy hogy az IC lába és a piezo közé, kössek be egy 7414-es Schmitt Invertert. Az igazság az hogy fogalmam sincs hogy oldjam meg, mert nem tudom hogy ez az inverteres megoldás működne-e. Ha nem akkor milyen alkatrésszel tudnám megoldani??
Előre is köszönöm a segítséget!
Hogyan néz ki egy ilyen piezó kapcsoló?
Legalább 1 link, vagy adatlap kellene róla!
Amit találtam (Ha erről van szó?):
http://www.piezoswitch.com/2009%20Catalog.pdf
Kristály + valami elektronikából áll.
ON = 100Ohm, OFF= 5MOhm, Impulse time = 20 – 300ms
Elvileg közvetlenül is vezérelheti a Mega16-ost.
Viszont ilyen rövid impulzust csak megszakításban lehet elkapni!
Ami sajnos a PORTB-nek nincsen minden bemenetén. (A múlthéten volt szó róla, hogyan lehet 1 INTRE felfűzni több gombot megszakításban. )
És a programot is át kellene írni, INT-es gombkezelésre! (Értesz a Gcc programozáshoz?)
Legalább 1 link, vagy adatlap kellene róla!
Amit találtam (Ha erről van szó?):
http://www.piezoswitch.com/2009%20Catalog.pdf
Kristály + valami elektronikából áll.
ON = 100Ohm, OFF= 5MOhm, Impulse time = 20 – 300ms
Elvileg közvetlenül is vezérelheti a Mega16-ost.
Viszont ilyen rövid impulzust csak megszakításban lehet elkapni!
Ami sajnos a PORTB-nek nincsen minden bemenetén. (A múlthéten volt szó róla, hogyan lehet 1 INTRE felfűzni több gombot megszakításban. )
És a programot is át kellene írni, INT-es gombkezelésre! (Értesz a Gcc programozáshoz?)
Az az igazság hogy elektrós suliba járok, de még sose tanutunk se microcontrollerekről, se programozásról. Az majd csak jövőre jön Technikusin. Épp ezért ezekhez a dolgokhoz nem értek (még). A kapcsolás lényegében valóban egy MIDI-s dob lenne Guitar Hero World Tour-hoz. Gondoltam ebből ki lehetne hozni egyet, meg nagyjából értem is hogy mit kellene művelni azzal a piezoval, csak a megvalósítás nem megy. 
Nagyon vázlatként.....
A piezo kimeneti jelét kellene ismerni. mV vagy V esetlen 10V a kimeneti jel? az első esetben erősítőnek kell lennie, hogy Digitális bemenetet hajts meg (CMOS esetén ~2,8V kell minimum). A túl nagy feszültség az 5V-s holmit megöli.
Az USB illesztés most nálad Szoftverből emulált kommunikáció (USB 1.1).
A piezo kimeneti jelét kellene ismerni. mV vagy V esetlen 10V a kimeneti jel? az első esetben erősítőnek kell lennie, hogy Digitális bemenetet hajts meg (CMOS esetén ~2,8V kell minimum). A túl nagy feszültség az 5V-s holmit megöli.
Nagy valószínűséggel kis kimeneti jelet fog leadni, ugyanis úgy lesz megoldva hogy a piezora lesztéve egy szivacs kocka csillapításnak, hogy ne adjon le akkora feszt. Így fog kinézni valahogyRobert írta:Nagyon vázlatként.....
Hali Metal!
Anno 15 éve nem voltak még ilyen csodaérzékelők, én telefonhallgatóból csináltam az érzékelőt. (az a mágnes/sokmenetszámú tekercs, alumembrános régi vacak). Az voltos nagyságú jelet adott. A feldolgozása abból állt, hogy a jellel egy R-C tagot töltöttem, utánna egy LM339 vagy 393 komparátor jött. A komparátor kimenete ment a uC (8031) portjára, ahol a bemeneti jellel arányos impulzushossz keletkezett. Ezt mérte a SW, ebből lett a MIDI leütés erőssége adat. Tökéletes volt, és nem lehetett túlvezérelni. (és olcsó volt). Szerintem Te sem úszod meg a komparátorozástvagy a csúcsegyenirányítót, már ha valahogy szükséged van a jel erősségére is. Ha csak leütésjel kell, akkor szerintem egy soros védőellenállással egy tranyó elég lesz (ami lehet, hogy többször fog kapcsolni a lecsengő jelalak miatt)
JAni
Anno 15 éve nem voltak még ilyen csodaérzékelők, én telefonhallgatóból csináltam az érzékelőt. (az a mágnes/sokmenetszámú tekercs, alumembrános régi vacak). Az voltos nagyságú jelet adott. A feldolgozása abból állt, hogy a jellel egy R-C tagot töltöttem, utánna egy LM339 vagy 393 komparátor jött. A komparátor kimenete ment a uC (8031) portjára, ahol a bemeneti jellel arányos impulzushossz keletkezett. Ezt mérte a SW, ebből lett a MIDI leütés erőssége adat. Tökéletes volt, és nem lehetett túlvezérelni. (és olcsó volt). Szerintem Te sem úszod meg a komparátorozástvagy a csúcsegyenirányítót, már ha valahogy szükséged van a jel erősségére is. Ha csak leütésjel kell, akkor szerintem egy soros védőellenállással egy tranyó elég lesz (ami lehet, hogy többször fog kapcsolni a lecsengő jelalak miatt)
JAni
Szia!
Ehhez azért nekem látnom kellene a kimeneti jelalakot, szóval elő a szkóp!
Különben, elméletileg jónak kellene lennie, de ha elég nagy a jelváltozás, ahogy a pdf motyog valami 100 ohm min. ellenállásról, és egy ütésre csak 1 jel jön ki, akkor direktbe köthető a uC lábára. De így látatlanba azért nehéz konkrétabb dolgot javasolni. Ha kijon 600V, akkor soros 2Mohm, és egy tranyó, ha lengések jönnek, akkor a tranyó bázisára még egy 10nF vagy valami. Szóval mérjetek rá erre a piezos dologra.
JAni
Különben, elméletileg jónak kellene lennie, de ha elég nagy a jelváltozás, ahogy a pdf motyog valami 100 ohm min. ellenállásról, és egy ütésre csak 1 jel jön ki, akkor direktbe köthető a uC lábára. De így látatlanba azért nehéz konkrétabb dolgot javasolni. Ha kijon 600V, akkor soros 2Mohm, és egy tranyó, ha lengések jönnek, akkor a tranyó bázisára még egy 10nF vagy valami. Szóval mérjetek rá erre a piezos dologra.
JAni
Na jó, de honnan szedjek szkópot? XD A másik dolog az hogy ütés erősségtől függ hogy mekkora jelet ad le a piezo.winnerbt írta:Szia!
JAni
Mivel nincs szükséged az ütés erősségére, csak triggerjel kell, így a soros ellenállás majd megvédi a bemenetet. Egy síma tranyó 0.6V-tól már kapcsol ugye, a többit meg majd lenyeli a bázisellenállás. Sajnos ilyen dinamikus dolgok méréséhez azért nem árt a szkóp. Kapcsolót nem viheted be a suliba? 3 perc alatt kiderítesz róla mindent és még látják is, hogy érdekel a szakma 
JAni
JAni
Összedobok gyorsan Eagle-ben valamit, ha megtennéd és ránéznél, meg összehasonlítanád az eredetivel, hogy szerinted így működni fog-e azt nagyon megköszönném. Majd meghívlak egy sörre vagy nem tudom.winnerbt írta:Mivel nincs szükséged az ütés erősségére, csak triggerjel kell, így a soros ellenállás majd megvédi a bemenetet. Egy síma tranyó 0.6V-tól már kapcsol ugye, a többit meg majd lenyeli a bázisellenállás. Sajnos ilyen dinamikus dolgok méréséhez azért nem árt a szkóp. Kapcsolót nem viheted be a suliba? 3 perc alatt kiderítesz róla mindent és még látják is, hogy érdekel a szakma
JAni