Jelenlét érzékelés

Hegemon
Biztosítékgyilkos

Jelenlét érzékelés

Hozzászólás Szerző: Hegemon »

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Arra szeretnék információt, hogy tudtok e olyan olcsó és lehetőleg minimális fogyasztású tehcnológiát amivel azonosíthatóvá válik hogy épp ki tartozkodik a helységben, vagy éppen melyik helyiségben van :-)
Nézegettem az RFID technológiát, nem tudom hogy az alkalmas e erre a célra, ahogy láttam a legnagyobb távilság amit tud az fél méter. ez egy mondjuk 20 négyzetméteres szobában igen csak karcsú.
Szóval lenne egy medál/kitűző vagy valami kis dísz amiben lenne az azonosító áramkör. Gondolkoztam egy kis Tinny chipen is, de még ahoz az RF nek és annak a tápellátása ugye igencsak hamar kimerülne, meg méretben is nagyobb lenne mint amit kényelmesen viselhet az ember.

Az ezzel kapcsolatos ötleteket szívesen várnám :)
Köszi előre is.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A szobába be kell menni.... Így szóba jön az RFID. Csak itt ne a 125kHz-s rendszert nézd, hanem a 13 MHz-s rendszert. Ez ~2-2,5 m leolvasást tud. A szobába ha ajtón mész be, akkor 2 tekercs az ajtókeret 2 oldalára. Így tudsz áthaladási irányt is nézni. Vagy egyirányú csapó ajtó:).

Ill az ajtó csak vonalkódra nyílik:)
Hegemon
Biztosítékgyilkos

Köszi a gyors választ :-)

Ez a cirka 2 - 2,5 méter sugár irányú vagy fókuszált vajon?

Az ajtó keretesre én is gondoltam. Viszont ha területekre elosztva tudom meghatározni hogy az adott medál hol van, akkor azzal kisállat pl macska, vagy tyúk keresése is gyorsabb lenne. nameg a helységek közt nem minden esetben van ajtó, vagy ajtókeret.
A kódzárra is gondoltam de szeretném elrülni a mechanikus megnyilvánulásokat.
Utánna nézek akkor ennek a dolognak hogy mekkora tekercs kell neki, ha nem túl velős akkor viszont az álmennyezetben elfér simán, és a belmagasság 240 . szal belefér. (macska esetében necces de embernél még oké lehet) Vagy hosszúkás tekercs ezesetben nem játszik?
Sajnos még nem ismerem pontosan a technológiát, amit javasoltok annak nézek majd jobban utánna, idő híján most nem tudok mindent átnyálazni sajna...
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Csak pénz kérdése az egész :)
Manapság UHF RFID a legnagyobb hatótávolságú, de az koncentrált, irányított sugárral a legjobb használni, aranyárú (most még). Egy szobában ha betekercseled az egészet, akkor nem tudod megállapítani, hogy melyik tag szól vissza, és mellesleg igen nagy lesz a tekercs ohmos ellenállása is meg a menetszáma. Talán még szóba jöhetne a kékfog, több kishatótávolságú vevőt elhelyezve, így amelyek tudnak a cuccal kommunikálni, azok fizikai helyéből kiszámolva kb. meg lehetne határozni a tag helyzetét. Az nem is fogyaszt sokat. ATmega128-ban van már 2.4GHz-es trans. :)
Hegemon
Biztosítékgyilkos

Pénz az nincs. Mindent és ingyen kell :lol:
Bluetooth modul ahogy néztem 6 ezer píz, plusz még kell neki egy mikro, na meg a táp, annak töltésére csatlakozó. sztem úgy már kényelmetlen és nagy lenne..

Az RFID ahogy nézegettem árban még elfogadható az ajtókhoz. Kényelmesebb is mint a kódzár.

A bluetooth viszont jó ötlet, mert van a telefonokban és arra is lehetne irni egy klienst a házvezérlésre. Lazarus tud fordítani WinCe re...

Hamár mobil. annak a jelét nem lehetne valahogy elcsípni? (nem lehalgatni csak egy EMAI szám vagy valamilyen azonsítás erejéig?) Az is van mindenkinek :-)
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Nem kötelező a BT, de RF chip-ekben sokban van 2.4GHz-es vagy más
frekis (434,868MHz) adó-vevő. A fogyasztás szerintem nem lenne sok, alapban 1-2mA, adáskor 10mA, főleg, hogy itt épp az lenne a jó, ha csak max 5-10m-re adna. CR2032 szerintem kibírja pár napig. A mobil kommunikációt meg egyszerűen nem fogod dekódolni, pláne, hogy ott W-ok szaladnak ki egy-egy burst-nél, szóval azt, hogy melyik szobában van az illető nehezebben tudod kideríteni. Ráadásul csak akkor, ha telefonál vagy a kötelező lejelentkezést végzi. Macska esetében nem tudok nyilatkozni, a mi macskánknak nincs mobilja.
Hegemon
Biztosítékgyilkos

teljesen jogos a macskáknak még mi is inkább ciccegünk :-)
Akkor marad az rf, bár annak a méretével nem vagyok kibékülve.
Köszönöm a válaszokat mégegyszer.
Válasz küldése