Digitális tápegység

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Digitális tápegység

Hozzászólás Szerző: pkedvessy »

Sziasztok!

Honapokkal ezelőtt találtam a neten egy digitális tápegység kapcsolást! A probléma az, hogy a forráskódot nem találom hozzá sehol (főleg, hogy nem is BASIC-ben volt, hanem C-ben, amihez nem konyítok túl sokat, és szeretnék egy kicsit alakítani rajta...)!
A tápegység programja az alábbiakat tudta:
-aktuális feszültség mérése
-aktuális áramerősség mérése
-feszültségszint beállítása
-max áramerősség beállítása

Olyan függvények, ill eljárások megírásában kérném a segítségetek, ami a fent említett dolgokat végeznék el a megadott kapcsolással együttműködve (persze egyáltalán, ha meg lehet oldani basicben)! A gombok ill. lcd kijelző kezelése nem fontos, azt egyedül is meg bírom oldani, voszont ez az analóg rész nagyon nem megy!
Előre is köszönöm a segítséget!

Ja, itt van a kapcsolás: http://pkedvessy.extra.hu/kapcsolas.gif
Robert-

Hozzászólás Szerző: Robert- »

Az LCD kezelés, gombok gondolom megy:)

Az analóg bemenetre a mintaprogi a getadc függvény leírásánál van. Az ellenálláslétrák egy sima D-A konverterek, ahol az R:2R arányt kell minél pontosabban( 0,5% vagy jobb) tartani.
D port plusz C portbol 2: 9 bites felbontas: 0...5V 512 lépcsőben =10mV, azaz 30V esetén: 60mV-os felbontásban állítható.Ezzel a BC546-t vezérled.

Az analóg bejövő jelet méred a R7-R8 leosztáson (itt 0...2,56V közt lehet max, mert a chip belső referenciáját (2,56) használod a méréshez (ez 10 bites felbontású, azaz 2,5mV pontosan méred, és ha 30Vrol osztod le, akkor a 30mV pontosan méred. Ezzen és a DAval szabályozod, hogy a kimenőfesz állandó legyen.

Az R4,R14R15 ellenállásokon eső kis feszültséggel az áramerősséget figyeled, az Ohm törvény szerint. Ezt a másik ADCvel méred.

Rövidzár esetén viszont a M8 bemenetét megütheted, mert a chip bemenő lábára a Vcc fesz juthat max!. Azaz ide soros ellenállás plusz zenerdióda javasolt, vagy legalábbis valami hülyeségvédelem....

A gombkezelés gondolom triviális, de itt a prelllmentesitesre figyelj. En beraknek egy olyat meg, hogy a kimeneten a beallitott fesz megjelenhet. A szabalyozas novekvo feszt tartalmaz. amugy ez kodban kb. 2-2.5k lesz leforditva.
A kijelzon en a kontraszt plusz hattervilagitest szabalyozhatora tenném gondolva hogy hasuználva ha van este vakitana a teljes háttérvil, nappal viszont jó lenne.

A rajzról:
A 7805 stabIC nagy bordát kiván mert a bemenőfesz elég magas.
A 7805 bemeneti oldalán a 100nF kerámiakondi hiányzik,

Én Mega16-t tennék be, mert azon van még szabad láb, vagy Mega8 SMD-t azon van plusz 2 analóg bementi láb. Az igy felszabadult 2 lábra tennnék háttérvilágitást plusz kontrasztot (Timer1, PWM).

Valamint én raknék bele sorosportot, részben debug, részben PCillesztés megvalósitása miatt is.
Valamint egy csipogót, ha baj van hangga (ne csak füsttel) jelezzen.
Biztositékot sem látok a be/kimeneti körben.

Utólag nézem hogy az ellenálláslétra 10 bites. Igy a felbontás jobb lenne... Fenn tessék átszémolni:)

[/i]
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Huhh! Ez így elsőre sok(k), de köszönöm szépen a választ, megpróbálom átrágni magam rajta :-)
SirLeslie
Pákabűvész

Re: Digitális tápegység

Hozzászólás Szerző: SirLeslie »

pkedvessy írta:Sziasztok!

Honapokkal ezelőtt találtam a neten egy digitális tápegység kapcsolást! A probléma az, hogy a forráskódot nem találom hozzá sehol (főleg, hogy nem is BASIC-ben volt, hanem C-ben, amihez nem konyítok túl sokat, és szeretnék egy kicsit alakítani rajta...)!
Hello!

Az az oldal ez lesz: http://www.tldp.org/linuxfocus/English/ ... e384.shtml
...ha van itt ráérő C szakertő, akkor megkérjük szépen, hogy segítsen nekünk gyarló basic-eseknek :lol: (engem is érdekelne)
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Ott az oldalon a szöveges folyamatábra:).

Én betervezném még a 220ból a 24V előállitó részt is...
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Gondolkodok, hogy belekezdjek egy ilyen tápegységbe, csak van még egy két kérdésem!
Szerintetek egy IBM 56X9776 9V, 29V 4 Amper-es trafó jó lesz a tápegységhez?
Az amper mérős résznél van 3 ellenállás párhuzamosan! Azok pontosan mekkorák, és hány vattosak? Nem igazán sikerült rájönnöm a kapcsolásból...
Előre is köszi!
Robert-

Hozzászólás Szerző: Robert- »

Az ampermérős részen az ellenállsok az áramfigyelők, azon feszültségesés lép fel. Jellemzően 0,1...0,01 ohm körüli eredendő szokott kijönni.
Az AD részen méri az IC az áramerősséget (mint fesz.eséset) és így szabályoz. A programban kell korrigálni az itt mért feszültséget....
Én alapban 3 párhuzamos 0,1 ohm/5W helyet hagynék ki. Utólag max lehet vele sakkozni...
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Értem! Köszi!
A trafó (csak a tekercs, egy biztosíték a 230v-nál, és semmi más) és a kapcsolás közé a Graetz hídon kívül kell még valamit rakni, hogy működjön a dolog?
Kiegészítésként gondoltam még egy relére is, ami ha a kimenő áramerősség magasabb a limitnél, akkor az 5voltos stabic utáni részt lekapcsolja (amit egy gomb segítségével lehetne visszakapcsolni, de ez már részlet kérdés...)!
nobody_hun
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: nobody_hun »

Ha 7805-re gondoltál, azt javaslom, helyettesítsd az LM317T-vel. Előnye: hőmegfutás, rövidzár, túlterhelés elleni védelem beépítve, hátránya: szabályozni lehet ( :wink: ) 2,1V-tól felfelé.
Alapban 1,5A-es, de van 3 és 5A-s változata is. 100% jobb, mint a 7805...
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Ok, köszi a tippet! Alkalmazni fogom...
De a trafó és a kapcsolás közé kell még valamilyen passzív alkatrész?
nobody_hun
Bitfaragó

Trafó, diódahíd, pufferkondi (jó nagy kapacitással, 4700 mikro, feszültségre a max. híd utáni feszültség * 1,5 körülbelül).

Innen nem tudok kapcsrajzot feltenni, majd du. otthonról.
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Értem! Találtam is egy jó "kis" kondit, 8200 uF 50V! :lol: Közben még egy kis gondba ütköztem! A max kimeneti feszültség 39,2 Volt lesz, az áramerősség pedig a trafó adatai szerint max 4A! Ez összesen 156,8W, ami egy kicsit sok, még a két BD245 tranyónak is amik max 120W-ot bírnának el! Mit kellene használnom ezek helyett, hogy jó legyen? Vagy egyszerűen tegyek be egy 3 amperes biztosítékot a kapcsolás végére (vagy inkább az elejére?), hogy ne tudjam 120 W fölé terhelni a tranyókat? Ez is egy megoldás lehet? (Nem hiszem hogy ennyire a végleteken használnám a tápot, csak ha már egyszer megépítem akkor ki akarom hozni a maxot a trafóból, és emellett szeretném h bombabiztos legyen :lol: )

Köszi
nobody_hun
Bitfaragó

Huhhh... Nem mondtad, hogy Paksra kell... :lol:
Akkor ne az LM317-ben, hanem ebben gondolkodj:
h**p://www.national.com/pf/LM/LM338.html
Csúcsban garantált 7A, folyamatosan 5A, bemeneti max. fesz: 40V. Igaz csak 1,2V-32V-ig lehet használni, de ugyanúgy hőmegfutás , rövidzár és hőkompenzáció megvan.
Vezérelni lehet digitális potméterrel, amit az AVR hajtana.
Akkor nem kellene BD-vel megpatkolni a tápot.
Esetleg szervókhoz kellene a 39,2V?
pkedvessy
Tranzisztorgyógyász

Még nincs semmi konkrét felhasználása, csak akartam építeni egy jó kis tápot, ami nem ilyed meg a nagyobb teljesítménytől se :lol: Találtam itthon ezt a "kis" trafót, és gondoltam akkor ehez csinálok valami jó kis digitális cuccot, amivel vezérelni lehet! Itt jött a fenti kapcsolás, ami elég jónak tűnt, de úgylátszik, hogy a trafómhoz nem elég jó :wink:
nobody_hun
Bitfaragó

Ha jól láttam, az eredeti kapcsolásban a ADC1-en méri a feszt, a ADC0-n az áramerősséget.

A szabályozás az ellenállás létrákkal megy (ezt cserélném ki digit-potira).

Q2-Q1 az áteresztő darlington pár, a másik két tranyó csak szabályoz.

Ahogy én csináltam az analóg részt:
h**p://mz_p_x.xfree.hu/3795

tap.jpg
Válasz küldése