Léptetőmotor vezérlés

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
hurubbi
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: hurubbi »

Tudom hogy 16K, csak mintha rémlene hogy ez nem teljes egészében kihasználható. Vagy ezt a duinónál olvastam?
Mindegy, azért köszönöm!
DOGMAN
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: DOGMAN »

Robert írta:Mega168: 16k :)
bazz a 128-as datasheetet kattyintottam ki a googliból, mer már régebben néztem azt felajánlotta miko gépeltem :D
És másodszorra is, pedig elhatároztam hogy megcáfollak, hehhe de időben leesett.

"High Endurance Non-volatile Memory segments
– 128K Bytes of In-System Self-programmable Flash program memory
– 4K Bytes EEPROM
– 4K Bytes Internal SRAM"
DOGMAN
Chipgyilok

bgergo írta:DOGMAN!
A tólókapuvezérlésed DC vagy Ac motorhoz van?
Mert ha dc az engem nagyon érdekelne, meg lehet másokat is.
Ha publikus és feltennéd azt megköszönném!
230V-os kondenzátoros villanymotort hajt relékkel. (Jó strapabírókat vettem hozzá, nehogy beégjen)

Az az igazság hogy a kapu mechanika már megvolt de a vezérlése egy bedrótozott relés végállás kapcsolós izé volt. a 230V átment a végállás kapcsolókon és az fordította meg a forgásirányt, vagyis csak gombra ki meg be funkciói voltak, plusz fotocellára letiltott az egész, vagy nem...
Meg télen jól lefagytak a kapcsolók azt nem állt meg az istenért sem!!

Meghagytuk a motort, a 20 éves karos végállás kaccsolók helyett mágnes plusz reed lett téve.
Időzíthetően becsukódik, fotocellára kinyílik majd időre becsukódik.
Motor védelem annyi van csak benne, hogy egy adott idő felett mindenképp leáll (átlagos mozgási idő+6 sec), és ha induláskor nem jön le végállásról 4 sec-ig akkor is leáll.

Robi hónap szintjén mikor lesz a versenykiírás??
Mert oda úgyis benevezném, úgy "mindenkié" lesz. Ha decemberben akkor kiteszem ide előbb inkább...
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Az augusztusi/szept első heti hírlevélbe megy ki, a határidő az őszi szünet vége (~október 20 körül).
DOGMAN
Chipgyilok

Robert írta:Az augusztusi/szept első heti hírlevélbe megy ki, a határidő az őszi szünet vége (~október 20 körül).
akkor addig türemet kérek a többiektől :D
kefeur
Tranzisztorgyógyász

Hozzászólás Szerző: kefeur »

Sziasztok.
Lehet nem a megfelelő helyre írok a problémámmal , de ha kijavításra kerül mindenki használhatja is.

Tiny13 ba írtam anno léptetőmotor vezérlőt STEP-DIR rendszerűt.
Akkor be is küldtem vagy 4 kontrollerbe és működnek a mai napig .
Most ismét kellene 2 darab de nem hajlandó lefordulni ami régebben lefordítódott.

Mi lehet a gond
Hibaüzenet:
Out of SRAM space (dim a as byte)
Assignment error (a=1)

Kód:

Kód: Egész kijelölése

$regfile = "ATtiny13.dat"
 $crystal = 9600000

Config Portb.0 = Output
 Config Portb.1 = Output
 Config Portb.2 = Output
 Config Portb.3 = Output
 Config Portb.4 = Input
 Config Portb.5 = Input

Dim A As Byte

A = 1

Do

Portb.4 = 1
 Portb.5 = 1

If Pinb.4 = 0 Then
 If Pinb.5 = 0 Then Gosub Fel Else Gosub Le
 End If

Loop

Fel:
  A = A * 2
  If A > 8 Then A = 1
  Portb = A
  Waitus 10
  Return

Le:
  A = A / 2
  If A < 1 Then A = 8
  Portb = A
  Waitus 10
  Return
Tudom kicsit izé a bemenet felhúzása de működött.
Talán másik Bascom ot használok nemtudom :(
Kefeur
kefeur
Tranzisztorgyógyász

Persze a reset láb letiltása az utolsó művelet , és kárba is veszhet 1-1 kontroller .
Nekem 4 ből 4 jó volt. :D
Kefeur
Robert
Elektronbűvölő

$tiny direktíva használata.
$swstack, HWStack és frames csökkentése szükséges...
kefeur
Tranzisztorgyógyász

Na igen ismét belefutottam.
hw,sw,frame =8 és már jó is :oops:
Kefeur
prmpec
DrótVégénSzéndarab

DC-off

Hozzászólás Szerző: prmpec »

Csináltam kisautohoz DC motor vezérlést L293D-vel. Most jöttem rá, hogy miért megy olyan higgadtan az autóka: az L293 +-3V-ot ad ki, nekem meg 5 volton menne az autoka.

Nem tudtok valami jó kis DC motor driver comparation? Lehet kapni 28 féle motor vezérlőt, de mindenki csak az L283-ról ír. Esetleg valaki foglalja már össze lsz., hogy milyen termékek vannak a piacon, és melyiket mire kell használni! Thx.
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Szia!
Bipoláris tranzisztoros meghajtóknál a 2x szaturációs feszültségesést nem úszod meg. Valszeg P-N FETpárossal, normális FETmeghajtóval jobban járnál, bár nem tudom, mekkora áram kell. Ha analóg a jeled, akkor nagyon jól lehet használni a Texas DRV592-t pl. Kicsi, alig van maradékfeszültsége. De 4db SO8-as tokból megúszhatod, 2db FETmeghajtó, 2db P-NFET egytokban. Csak a FETmeghajtóknál figyelj arra, hogy legyen benne dead-time generátor illetve az undervoltage-prot. ne lépjen be 5V-nál.
Ha relé megengedett, akkor még szóbajöhet az a megoldás, hogy a +5V ágat egy váltórelével kapcsolgatod a motor kapcsain iránytól függően, a másik kivezetésre meg PWM-el egy NFET vagy NPN tranyóval kapcsolgatod a GND-t, így alig lesz maradékfeszed. Csak ezzel tudsz rövidzárat is csinálni, szóval odafigyelni a SW-al :)
JAni
Robert
Elektronbűvölő

IRF2110/2111/2112/2130 FET meghajtók közt keresgélnék, illetve a P és N csatornás FET-ek közt vannak Logikai (TTL) szinttel vezérelhetőek (ehhez nem kell FETMeghajtó).
SOIC8-as tokban vannak duál FETek (2xP, PN ill 2xN párosításban is). A PFet-ek belső ellenállása kb 10x-e az N csatornásnak!

A Gate ha 3 ill -3V esetén már jól kinyitja nyitja a FET-et, akkor azok alkalamasak lehetnek. Ekkor a belső ellenállásuk <0,1ohm (sok esetben 0,05...0,01). Ez általában elég. DE: ha SW-ből sikerül összenyitni a H híd alját és tetejét, akkor az füstfelhőt jelent. Érdemes a polaritásváltások közt 10...50 uSec "minden zárva" állapotot tartani. Ha PWM meghajtás van, akkor a PWM-t is leállítani.

Fontos! a motor ekkor generátorként üzemel a lendület miatt, így a FETekre védődiódát tessék rakni (1A/100V Schottky elég).
Válasz küldése