nem megy a proci!!

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Tápodon nincsennek kis tüskék? No, meg én jártam úgy, hogy a ketyere a programozón keresztül kapta csak a GND-t (mert elkötöttem), ha rajta volt ment, ha lehúztam kuka, és persze hiába mértem, mert a szkóp GND-je meg jó helyen volt, tehát mindenütt +5V-ot láttam.
JAni
evildodo
Pákabűvész

Hozzászólás Szerző: evildodo »

winnerbt írta:Tápodon nincsennek kis tüskék? No, meg én jártam úgy, hogy a ketyere a programozón keresztül kapta csak a GND-t (mert elkötöttem), ha rajta volt ment, ha lehúztam kuka, és persze hiába mértem, mert a szkóp GND-je meg jó helyen volt, tehát mindenütt +5V-ot láttam.
JAni
Tápot ugyan onnan kapja, mint a programozó. A céleszközön keresztül kap tápot a programozó is. Igen, úgy már én is jártam, a gnd-t is ellenőriztem, azok is tök jók, a tápokat mind megkapja a proci.. Közben levettem a kvarcot is róla, hátha az zavarná, de semmi. Ugyan olyan szar mint volt :)
Geht nicht, Gibt's nicht!
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:Tápodon nincsennek kis tüskék? No, meg én jártam úgy, hogy a ketyere a programozón keresztül kapta csak a GND-t (mert elkötöttem), ha rajta volt ment, ha lehúztam kuka, és persze hiába mértem, mert a szkóp GND-je meg jó helyen volt, tehát mindenütt +5V-ot láttam.
JAni
Valahol olvastam, hgoy a miso - mosi - sck lábakra is ajánlott GND közé 100nF kondit tenni... De lehet hogy csak álmodtam... :)
winnerbt
Elektronbűvölő

Talán még a lebegő lábakat megpróbálnám felhúzni (ISP), hát ha... De mondjuk akkor sem normális a dolog. Panelen van vagy dugdosós próbalapon? Egyszer jártam úgy egy széria panellal, hogy nem működött rajta a proc. Ugyanaz a panelterv mégegyszer gyártva tökéletes. Soha nem jöttünk rá, mi volt a panelen a vacak, pedig szana-szét mértük.
JAni
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:Talán még a lebegő lábakat megpróbálnám felhúzni (ISP), hát ha... De mondjuk akkor sem normális a dolog. Panelen van vagy dugdosós próbalapon? Egyszer jártam úgy egy széria panellal, hogy nem működött rajta a proc. Ugyanaz a panelterv mégegyszer gyártva tökéletes. Soha nem jöttünk rá, mi volt a panelen a vacak, pedig szana-szét mértük.
JAni
Eddig gyártottam pár szériát én is, de az isp portot mindig lebegve hagytam, sose volt gond belöle...
Ez lenne a prototipus, és az első darab is egybe :) Ma délután kéne vinni bemutatni, de így nem fog összejönni :)
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:Talán még a lebegő lábakat megpróbálnám felhúzni (ISP), hát ha... De mondjuk akkor sem normális a dolog. Panelen van vagy dugdosós próbalapon? Egyszer jártam úgy egy széria panellal, hogy nem működött rajta a proc. Ugyanaz a panelterv mégegyszer gyártva tökéletes. Soha nem jöttünk rá, mi volt a panelen a vacak, pedig szana-szét mértük.
JAni
Aztán lehet hogy kidobom az egészet én is.. Viszont jó lenne tudni, hogy mi a gond, nehogy megint belefussak...
winnerbt
Elektronbűvölő

Próbld meg dugdosós panelen összedobni (már ha nem 225 lábú BGA FPGA társaságában van), hogy ott működik-e. Vagy ugorj át, kiagyalunk valamit :) Mit az a párszáz km. Különben csak kínomban mondtam azt a felhúzást, én is szabadon hagyom az ISP-ket, miért is ne ugye... Engem a Reset pata szívat mindig, hiába van BOD engedélyezve, mindig fel kell húznom 10k-val, az meg plusz alkarész meg hely.
JAni
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:Próbld meg dugdosós panelen összedobni (már ha nem 225 lábú BGA FPGA társaságában van), hogy ott működik-e. Vagy ugorj át, kiagyalunk valamit :) Mit az a párszáz km. Különben csak kínomban mondtam azt a felhúzást, én is szabadon hagyom az ISP-ket, miért is ne ugye... Engem a Reset pata szívat mindig, hiába van BOD engedélyezve, mindig fel kell húznom 10k-val, az meg plusz alkarész meg hely.
JAni
Mostantól aki megmondja a hiba okát, meghívom egy akármire :)(Tudom, ti söt nem isztok :) Már kezdek pipa lenni, erre a szarra :) Nem jövök rá, pedig nem bonyolult se a kapcsolás, se a program Egy ds1307, egy mega 88, négy bemenet opton keresztül, és egy árva LCD... Ilyen betonstabil 5V még egyik kapcsolásomon se volt a reset lábon :)
Jani! Egyszer átviszem az ilyen kapcsolásokat, kíváncsi lennék rá, hogy te miket néznél még meg! Szerintem ez megérne 200 km-t :D
winnerbt
Elektronbűvölő

A két GND össze van kötve meg az Avcc is? Én alapban cserélnék uC-t, mondjuk M168-ra, hogy az is vacakol-e. Amit ilyenkor szoktam nézni, az a táptüskék, szűrőkondik és ha már a főbelövés határán vagyok, akkor lefordítom a programot mondjuk 8.0-s vagy régebbi 7-es bascommal :)
Aztán ha megy, akkor anyázok meg megírom ide!
Ha már úgy is vacak az egész, küldd el postán, fejtörőnek jó lesz :)
A multkori T13 hiba meg olyan, hogy ha teleírom a uC-t, megint fut a program, azt a fánya 76%-ot nem szereti, pedig ebben nincs is szegmentálás meg ilyenek. És a program nem tartalmaz semmi különlegességet, 1db változó, 1db subrutin meg egy goto, szóval semmi extra. Azért "jó" tudni, hogy nem csak engem próbál az őrületbe kergetni 1-2 érdekes hiba. Hajrá! Mit vegyek a hibakereséshez? Sört vagy vörösbort?
szovhoz
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

Dugdosós panelen vagy már nyákon van? Az optok bemenetei milyen feszt
kapnak? Ezeket csak azért kérdem mert a dugdosós panel tud meglepetéseket okozni ha optok másik oldalán 100v--nál több van.
A másik gond lehet a nem megfelelő GND hálózat.
-= STK500 =-
Franz
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: Franz »

Szia!
Ötletként: a programozó szalagkábelét cseréld ki rövid vezetékekre. És egyenként húzd le programozás után majd figyeld, hogy melyik szál lehuzásakor áll meg. Esetleg így lehet szükíteni a hibakört. Gyanús: táp, gnd, reset a többivel nem lehet gond. Talán.
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:A két GND össze van kötve meg az Avcc is? Én alapban cserélnék uC-t, mondjuk M168-ra, hogy az is vacakol-e. Amit ilyenkor szoktam nézni, az a táptüskék, szűrőkondik és ha már a főbelövés határán vagyok, akkor lefordítom a programot mondjuk 8.0-s vagy régebbi 7-es bascommal :)
A multkori T13 hiba meg olyan, hogy ha teleírom a uC-t, megint fut a program, azt a fánya 76%-ot nem szereti, pedig ebben nincs is szegmentálás meg ilyenek. És a program nem tartalmaz semmi különlegességet, 1db változó, 1db subrutin meg egy goto, szóval semmi extra. Azért "jó" tudni, hogy nem csak engem próbál az őrületbe kergetni 1-2 érdekes hiba. Hajrá! Mit vegyek a hibakereséshez? Sört vagy vörösbort?
whisky iszom, évente kétszer :) amúgy totál semmit, nem kívánom...
A programom a következő:
....
config portb.5 = output
do
toggle portb.5
waitms 100
loop
kb ennyi Annyire rájöttem, hogy ha az stk +5V oldalát melegítem, akkor elindul a progi, szóval valami kontakt hiba lesz, de még keresem...
Már mident árforrasztottam, de csak melegre jön :?
Kibaszom az egészet :)
evildodo
Pákabűvész

szovhoz írta:Dugdosós panelen vagy már nyákon van? Az optok bemenetei milyen feszt
kapnak? Ezeket csak azért kérdem mert a dugdosós panel tud meglepetéseket okozni ha optok másik oldalán 100v--nál több van.
A másik gond lehet a nem megfelelő GND hálózat.
Nyákon van, optokat közbe nem használom, amúgy 5V-ok jönnek vissza.
henczegabi
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: henczegabi »

Üdv mindenkinek!
ATmega8 AVR processzort proramozok bascomban. A problémám a következő:
találtam a neten egy egyszerű LED villogtató programot, ami az összes portot kapcsolgatja másodpercenként egyszer. Ha a HEX kódot beégetem minden nagyon szépen működik. A hozzá tartozó forráskódot beírtam a bascomba, szimuláltam, lefordítottam, beégettem azzal nem akar működni.
A netről letöltött HEX fájlt és az általam lefordított HEX fájlt összehasonlítottam, és arra jöttem rá, hogy ugyan azok a bájtok találhatóak meg mindkettőben, viszont a bájtok sorrendje nem ugyanaz.
A bascomot már újratelepítettem hátha visszatér alapbeállításba, de nem tudtam megoldani a problémát. Tud valaki segíteni?
evildodo
Pákabűvész

winnerbt írta:A két GND össze van kötve meg az Avcc is? Én alapban cserélnék uC-t, mondjuk M168-ra, hogy az is vacakol-e. Amit ilyenkor szoktam nézni, az a táptüskék, szűrőkondik és ha már a főbelövés határán vagyok, akkor lefordítom a programot mondjuk 8.0-s vagy régebbi 7-es bascommal :)
Sziasztok!
A főbelövés után cseréltem a procit, és jó lett..
Két eshetőség :
1: uC baszakszik belül, ami melegedésre javul csak meg,
2: 768. forrasztásra se olvadt össze a proci lába, és mindig kontaktos maradt...
Szóval köszi mindenkinek!
Válasz küldése