LED villogtató
Köszönöm, már javult.... már normálisabban villog 
Engem az zavar(t), hogy beírok neki 300ms-ot és szinte semmi, most is 3000ms kb 1 másodperc. de mire kisérletezhettem volna egyenlőre ismeretlen okból nem tudom progizni az ic-t. A másik ic meg 128 khz-en maradt.... köszi a segítséget, ha meg jönnek a következő ick akkor próbálkozok még...
Engem az zavar(t), hogy beírok neki 300ms-ot és szinte semmi, most is 3000ms kb 1 másodperc. de mire kisérletezhettem volna egyenlőre ismeretlen okból nem tudom progizni az ic-t. A másik ic meg 128 khz-en maradt.... köszi a segítséget, ha meg jönnek a következő ick akkor próbálkozok még...
Tiny13 adatlap:
www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2535.pdf
6.2.4 fejezet:
Órajel: 9.6 MHz, DivClk8=On. Azaz 9.6/8 MHz=1.2MHz belső RC tag. DE: ha az osccal regisztert elpiszkáltad/átírtad, akkor ez -50%/+100% lehet!
www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2535.pdf
6.2.4 fejezet:
Órajel: 9.6 MHz, DivClk8=On. Azaz 9.6/8 MHz=1.2MHz belső RC tag. DE: ha az osccal regisztert elpiszkáltad/átírtad, akkor ez -50%/+100% lehet!
igyula
Sziasztok!
Szeretném ha valaki segítene abban hogy melyik egységeket vegyem meg ha bele szeretnék mélyülni az AVR használatába. Az ár nem az elsődleges kérdés, csak hosszabb távon is jó legyen.
Többször írtam Róbertnek de nem kaptam választ.
Szeretném ha valaki segítene abban hogy melyik egységeket vegyem meg ha bele szeretnék mélyülni az AVR használatába. Az ár nem az elsődleges kérdés, csak hosszabb távon is jó legyen.
Többször írtam Róbertnek de nem kaptam választ.
Jó lenne ha leírnád, mik az elképzeléseid?
Mire szeretnéd használni?
Kel 1 jó programozó. STK200 1*ű és könnyen javítható!
Vagy STK500 USB-s és gyorsabb, de nehezebb használatba venni.
Kellene valamilyen alap panel. Amivel többféle HW. és SW. lehetőséget kipróbálhatnál.
(Robert már sajnos csak az Avr-Duinokat favorizálja! Ő biztos tudja miért?
Azért nézzél szét más helyeken a neten!)
Kel még jó páka, mérő műszer, dugdosós próbapanel, kábelek, elektromos alkatrészek.....
Ja és a legfontosabb, olvasd el a Főoldalon található linkek tartalmát!
Mire szeretnéd használni?
Kel 1 jó programozó. STK200 1*ű és könnyen javítható!
Vagy STK500 USB-s és gyorsabb, de nehezebb használatba venni.
Kellene valamilyen alap panel. Amivel többféle HW. és SW. lehetőséget kipróbálhatnál.
(Robert már sajnos csak az Avr-Duinokat favorizálja! Ő biztos tudja miért?
Azért nézzél szét más helyeken a neten!)
Kel még jó páka, mérő műszer, dugdosós próbapanel, kábelek, elektromos alkatrészek.....
Ja és a legfontosabb, olvasd el a Főoldalon található linkek tartalmát!
Nehéz a válasz...
De:
Indulasra amit javasolni tudnek: AVR-Duino alappanel, es Ext1
kiegeszitopanel. Ezzel az elindulast konnyen meg lehet ejteni.
LEDvillogtato, sorosport, LCD es erre epitve a tovabbiakban
tovabbhaladni....
Az ethernettel nem er ilyenkor kacsintgatni, mert az ne az elso lepes
legyen:)
A kiindulashoz meg az onprogramozo (bootloaderes) rendszerrel erdemes elindulni, es _csak utana_ elmenni az onallo ures IC-k programozasa fele (altalaban kezdokent 1-3 kizarodott IC a termes (nalam 1,5 csonyi volt) .
Programozonak az STK500 javasolt, ez meg jopar evig tamogatott es az osszes AVRchipeket programozza (a nagyon uj 6 labuakat nem). Tamogatas Windows, Linux alatt teljeskoru.
Fejlesztorendszerként induláskor Arduino ill Bascom-AVR javasolt - kérdés
hogy milyen előismeret van terítéken (Pascal, Visual nyelvek, ASM, PIC
ismerete, C, stb).
Az indulasra az alapokat nagyon vazlatosan el tudom mondani, mire kell
vigyazni, es mik a korai buktatok.
Talan segitettem (bar szerintem erdemes meg egyeztetni vagy akar
szemelyesen talalkozni - ugy lehet hogy egyszerubb).
Es nehany kerdesre meg valaszok:)
Arduino hardware : miert...
- konnyen epitheto, javithato es rengeteg kiegeszito van hozza a neten (itt is, es mas oldalakon is)
- nagyon kiforrott hardware, modularis felepitessel -> modularis mind a processzoros alappanel (az atmega/AVR mellett van PIC, ARM, Vinculim processzoros alappanel is, ezekkel a fedpanelek csereberelhetoek)
- az alapoktol egeszen a profi programozasig alkalmas, leven nyelv szinten nem kotott! Bascom-AVR, C, ASM (gepikod), C++, pascal. Ezzel mind lehet programozni, fordító kérdése.
- Női ágazat is van az Arduinoból: Lilypad néven... Ruhába építhető ágazata a rendszernek....
Páka tényleg kell:)
Dugdosós anel kontakthibagyár. Alapokhoz esetleges, komolyabb rendszerekhez inkább csupalyukas demo/forraszpanel javasolt. A kontakthiba kevesebb:)
Ami a legfontosabb: NE rakétavezérlővel kezdjen az emberfia/lánya. Léésenként lehet haladni....
És ami kell még: szabadidő!
"Az a tudás amit megszerzel, a Tied!"
Kérdezni nyugodtan, csak olyat ne, hogy ez a feladat. Ki oldja meg nekem?:) Ha van elképzelés, mintakód - mindan jöhet. A fórumon úgyis (jószándékkal) szét lesz szedve. Pro-Kontra érvekkel.... De a többi fórimcikk is ezekről szól...
U.,i.: Egyéb fejlesztőkészletek sem rosszak. A modularitás és a bővíthetőséget és a modularitást tessék szem előtt tartani... Valamint a beszerezhetőséget... (mondjuk ne Uj-Zélandi fejlesztőkörnyezet legyen, mert a szállítás sokba kerül...)
De:
Indulasra amit javasolni tudnek: AVR-Duino alappanel, es Ext1
kiegeszitopanel. Ezzel az elindulast konnyen meg lehet ejteni.
LEDvillogtato, sorosport, LCD es erre epitve a tovabbiakban
tovabbhaladni....
Az ethernettel nem er ilyenkor kacsintgatni, mert az ne az elso lepes
legyen:)
A kiindulashoz meg az onprogramozo (bootloaderes) rendszerrel erdemes elindulni, es _csak utana_ elmenni az onallo ures IC-k programozasa fele (altalaban kezdokent 1-3 kizarodott IC a termes (nalam 1,5 csonyi volt) .
Programozonak az STK500 javasolt, ez meg jopar evig tamogatott es az osszes AVRchipeket programozza (a nagyon uj 6 labuakat nem). Tamogatas Windows, Linux alatt teljeskoru.
Fejlesztorendszerként induláskor Arduino ill Bascom-AVR javasolt - kérdés
hogy milyen előismeret van terítéken (Pascal, Visual nyelvek, ASM, PIC
ismerete, C, stb).
Az indulasra az alapokat nagyon vazlatosan el tudom mondani, mire kell
vigyazni, es mik a korai buktatok.
Talan segitettem (bar szerintem erdemes meg egyeztetni vagy akar
szemelyesen talalkozni - ugy lehet hogy egyszerubb).
Es nehany kerdesre meg valaszok:)
Arduino hardware : miert...
- konnyen epitheto, javithato es rengeteg kiegeszito van hozza a neten (itt is, es mas oldalakon is)
- nagyon kiforrott hardware, modularis felepitessel -> modularis mind a processzoros alappanel (az atmega/AVR mellett van PIC, ARM, Vinculim processzoros alappanel is, ezekkel a fedpanelek csereberelhetoek)
- az alapoktol egeszen a profi programozasig alkalmas, leven nyelv szinten nem kotott! Bascom-AVR, C, ASM (gepikod), C++, pascal. Ezzel mind lehet programozni, fordító kérdése.
- Női ágazat is van az Arduinoból: Lilypad néven... Ruhába építhető ágazata a rendszernek....
Páka tényleg kell:)
Dugdosós anel kontakthibagyár. Alapokhoz esetleges, komolyabb rendszerekhez inkább csupalyukas demo/forraszpanel javasolt. A kontakthiba kevesebb:)
Ami a legfontosabb: NE rakétavezérlővel kezdjen az emberfia/lánya. Léésenként lehet haladni....
És ami kell még: szabadidő!
"Az a tudás amit megszerzel, a Tied!"
Kérdezni nyugodtan, csak olyat ne, hogy ez a feladat. Ki oldja meg nekem?:) Ha van elképzelés, mintakód - mindan jöhet. A fórumon úgyis (jószándékkal) szét lesz szedve. Pro-Kontra érvekkel.... De a többi fórimcikk is ezekről szól...
U.,i.: Egyéb fejlesztőkészletek sem rosszak. A modularitás és a bővíthetőséget és a modularitást tessék szem előtt tartani... Valamint a beszerezhetőséget... (mondjuk ne Uj-Zélandi fejlesztőkörnyezet legyen, mert a szállítás sokba kerül...)
- szepnorbee
- Bitmanipulátor
Légyszi segítsetek. Van egy gyári mega16-al szerelt demopanelem. Egy ledsor is van rajta. Mellékeltek hozzá C nyelvű demóprogramot ami a ledsort teszteli:
Ez műküdik ha beégetem.
Nade én Basicben szeretném használni a panelt.
Írtam egy egyszerű programot:
A hibajelenség az hogy ez már kb. a harmadik programom de egyetlen ledet sem tudok megvillantani. Mit nézek el? A LED egyik lába az UC-re van kötve a másik lába pedig egy soros 1K-s ellenáláson keresztül 5V-ra. Órák óta ezzel nyüglődök 
Probléma megoldva. A BASCOM valamiért rosszul kezeli az USBASP-met és rossz kódot ír be (szerintem). Extreme Burner AVR-el beégetve tökéletesen megy minden.
Kód: Egész kijelölése
#include <iom16v.h>
#include <macros.h>
#define uchar unsigned char
#define uint unsigned int
//şÁĂëĽŃӳٳĚĐň
void delay(uint ms)
{
uint i,j;
for(i=0;i<ms;i++)
{
for(j=0;j<1141;j++);
}
}
//Ö÷żŘłĚĐň
void main()
{
uint k;
DDRA=0XFF;
PORTA=0XFF;
while(1)
{
for(k=0;k<8;k++)//Ń»·ÉÁ˸
{
PORTA&=~BIT(k);
delay(50);
PORTA|=BIT(k);
delay(50);
}
}
}Nade én Basicben szeretném használni a panelt.
Írtam egy egyszerű programot:
Kód: Egész kijelölése
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 7372800
Config Pina.2 = Output
Dim Wtime As Byte
Wtime = 255
Do
Set Porta.2
Waitms Wtime
Reset Porta.2
Waitms Wtime
Loop
EndProbléma megoldva. A BASCOM valamiért rosszul kezeli az USBASP-met és rossz kódot ír be (szerintem). Extreme Burner AVR-el beégetve tökéletesen megy minden.
- szepnorbee
- Bitmanipulátor
Üdv! Lenne egy olyan problémám, sőt inkább kérdésem, hogy hogyan lehetne AVR-el 0 és 1 volt közötti feszültséget előállítani úgy, hogy ez tized, esetleg század pontosan beállítható legyen szoftverből viszonylag rövíd idő alatt? Milyen alkatrész kellene ehez pluszba? digitális potméter vagy valami ilyesmi? (pwm kizárt)