Szinkron generator mint léptetőmotor.
Szinkron generator mint léptetőmotor.
Szervusztok.
Nem találltam hirtelen a már általlam meginditott témát igy hát újra.
Ki nem ismerné annak: Autógeneratort szeretmém rábirni az őt meghajtó kis motor inditására.
Mint emlitettem az alapkisérletet elvégeztem és generator álló helyzerből lép teljes terhelés alatt (direktbe van a motorral összekötve).
Ezt aztán a következő subbal leelenőriztem. Egy gom megynyomásával inditható és a lépések közt vár (igy megállapithattam, hogy a kompresszó ütemben is képes allóheyzetből lépni.
A lépések szélessége (az időtartam, meddig kapjon áramot) persze igy nem meghatározható ezért egy potival azt állithatóra tettem és ugy szabályoztam be hogy ne lendőljön tul se meg mégis legyen elegendő egy teljes lépés megtételére.
Most készitettem egy fogas tárcsát amit egy induktiv szenzor olvashat.
Egy teljes körbefordulás 36 lépés. A tárcsán igy 18 fog és ugyanolyan széles köz van. Igy ha jól gondolom akkor a szenzor jelzi a pontot ahol a fázisokat kapcsolni kell és a luk elérésekkor a következő lépést initani meg forditva stb.
Kérdésem?
Hol illetve, hogyan értelmes a szenzor jelet elkapni? Történjen ez a progiban vagy kell ide Interrupt.
Do
T = 1 Itt számolja a kapcsolási lépéseket hat ig. Atán kezdi előlről.
If T = 7 Then T = 1
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxx 1 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 1 And Starten = 0 Then ha a gyomb nyomva indulj.
B1 = 1
B3 = 1 Ezek a tekercsek
B6 = 1
Erreger = 1 Ez meg maga a forgórész
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B3 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 2 And Starten = 0 Then
B1 = 1
B4 = 1
B6 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B4 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 3 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 3 And Starten = 0 Then
B1 = 1
B4 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B4 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 4 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 4 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B4 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B4 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxx 5 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 5 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B3 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B3 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 6 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 6 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B3 = 1
B6 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B3 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
Loop Until Starten = 1
Return
Homályositsatók légyszi fel:-)
Nem találltam hirtelen a már általlam meginditott témát igy hát újra.
Ki nem ismerné annak: Autógeneratort szeretmém rábirni az őt meghajtó kis motor inditására.
Mint emlitettem az alapkisérletet elvégeztem és generator álló helyzerből lép teljes terhelés alatt (direktbe van a motorral összekötve).
Ezt aztán a következő subbal leelenőriztem. Egy gom megynyomásával inditható és a lépések közt vár (igy megállapithattam, hogy a kompresszó ütemben is képes allóheyzetből lépni.
A lépések szélessége (az időtartam, meddig kapjon áramot) persze igy nem meghatározható ezért egy potival azt állithatóra tettem és ugy szabályoztam be hogy ne lendőljön tul se meg mégis legyen elegendő egy teljes lépés megtételére.
Most készitettem egy fogas tárcsát amit egy induktiv szenzor olvashat.
Egy teljes körbefordulás 36 lépés. A tárcsán igy 18 fog és ugyanolyan széles köz van. Igy ha jól gondolom akkor a szenzor jelzi a pontot ahol a fázisokat kapcsolni kell és a luk elérésekkor a következő lépést initani meg forditva stb.
Kérdésem?
Hol illetve, hogyan értelmes a szenzor jelet elkapni? Történjen ez a progiban vagy kell ide Interrupt.
Do
T = 1 Itt számolja a kapcsolási lépéseket hat ig. Atán kezdi előlről.
If T = 7 Then T = 1
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxx 1 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 1 And Starten = 0 Then ha a gyomb nyomva indulj.
B1 = 1
B3 = 1 Ezek a tekercsek
B6 = 1
Erreger = 1 Ez meg maga a forgórész
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B3 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 2 And Starten = 0 Then
B1 = 1
B4 = 1
B6 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B4 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 3 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 3 And Starten = 0 Then
B1 = 1
B4 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B1 = 0
B4 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 4 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 4 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B4 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B4 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxx 5 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 5 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B3 = 1
B5 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B3 = 0
B5 = 0
Incr T
Waitms 500
'xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 6 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
If T = 6 And Starten = 0 Then
B2 = 1
B3 = 1
B6 = 1
Erreger = 1
End If
Waitms Zeit
Erreger = 0
B2 = 0
B3 = 0
B6 = 0
Incr T
Waitms 500
Loop Until Starten = 1
Return
Homályositsatók légyszi fel:-)
Azt nem mondanám hogy teljesen értem de tetszik az ötlet.
Tippjeim.
Mivel a motor gyorsul (gondolom) így tengelypozíciót kell nézned nem jó ha időket mérsz.
A méréshez mindenképp kell megszakítás, mert anélkül lemaradhatsz pár értékről. Így is célszerű egy 0 pozíciót is megjelölni valahogy és onnan kezdeni a számolást újra. Mondjuk ez álló motornál nehéz megállapítani, kellene előtte egy mérő kört tenni.
Ha beindulna a masina, gondolom nekilát termelni.
Nem lesz gond a vissza árammal?
Valamint bírja e a generátor ezt az irányú terhelést?
Tippjeim.
Mivel a motor gyorsul (gondolom) így tengelypozíciót kell nézned nem jó ha időket mérsz.
A méréshez mindenképp kell megszakítás, mert anélkül lemaradhatsz pár értékről. Így is célszerű egy 0 pozíciót is megjelölni valahogy és onnan kezdeni a számolást újra. Mondjuk ez álló motornál nehéz megállapítani, kellene előtte egy mérő kört tenni.
Ezt csak kellet viszgálnia. Most már természetesen nem.kapu48 írta:Szerintem teljesen feleslegesek a programban az:
Incr T
Persze most már teljessen felesleges. Ez viszont arra hogy, kipróbljam minden egyes léspését elengedhetetlen volt. Hogy tudtam volna eldönteni másképp, hogy megy e egyáltalán. Még ugyanis sehol senki se csinálta és akiket eddig meg tudtam kérderzni azokk közűl meg sokan kétségbe vonták, hogy egyltalán lehetséges.
If T = x Then
Feltétel vizsgálatok!
Ezek nélkül is ugyan az történik!
Persze csak én nem látom mi és ha nem mőkszik akkor meg miért:-)
De ezen már túl vagyok és most az érdekel, hogy a jel amit most majd a szenzor ad azt egyszerüen egy bemeneti portra tegyemm és egy bitet váltogassak vele vagy egy interruptra. Melyik módszer itt jobb ill. gyorsabb.
A hidak váltásánál szükséges ellőször is egy holt időt betartanom mert különben egybenyitnak egy rövid ideig. Hogy menyit kell itt majd várnom az majd a Mosfetektől fog függeni, most még egy öreg transisztoros hid az amivel az egyes lépéseket próbáltam. Assig mig nem voltam bizos benne, hogy megy minek csináltam volna hidat.
Mivel T pont annyi és csakis annyi, amire éppen vizsgálod!
Amit tudunk, hogy biztos = minek vizsgálni?
De a vizsgállathoz muszály voltam állithaóra tenni.Ez azert van igy mert ha épp egy olyan állásban áll ahol az ellenállás a motor felől kicsi Pl. a szivóütem felében áll, akkor ha teljes ideig (most a próbáról van kizárólag szó) áram alatt áll akkor oly lendületet kap hogy tullendül a 10 fokon. Szenzor megy tárcsa a próbálláskor természetessen még nem volt. Minek is melóztam volna vele ha eleve nem mehet:-)))
Az nem uj nekem, hogy most már ez félesleges. Ugyanugy felesleges a minden lépés utánni teljes komplett lekapcsolás. Csak egyetlen egy Hid vált minden lépésbeben a tőbbi kettő meg a gerjesztés természetessen maradhat nyugodtan bekapcsolva ez nekem világos itt nincs gondom.
Ez a progi kizárólag a lépések egyenkénti pontos megfigyelésére készült.
Tehát a szenzor mehet egyszerüen egy bemenetre és átir mindig egy bitet ami mihelyt árirva inditja az épp következő átkapcsolást.
Jó igy?
Ém meg persze azt nem éértem melyik részét nem érted. A mire jó egyáltalán, vagy az elektromos ill. programot illető én problémámat:-)SanyiSay írta:Azt nem mondanám hogy teljesen értem de tetszik az ötlet.
Tippjeim.
A tengeylpozizió az teljesen mindegy ami a gyorulást illeti mivel épp az a cél, hogy úgy gyorsúljon ahogy csak bir, inditunk nem finomkodunk:-)
Az abszolut tengeylpoziciót persze nem ártana tudni már csak azért sem mert ha csak úgy talállomra rákapcsolunk álló helyzetben akkor lehet hogy épp az ellenkező irányba lép. De ez itt nem gond. Lépjen kedvére kit zavar az itt, észre se veszed:-).
Erről gyorsan leszokit és rááll valahol a sorra. Ezt ismerem a léptetőmotoroknál és itt is bejött egypárszor a probálgatások alatt, ahol ez nem zavaró ott mit fontoskodjak (meg a rakás hozzávalók persze)
Ugyhogy ez legyen a legnagyobb gondom (van a cucc körűl ahova készül elég más okoskodni valóm:-)
Majd ha piacra kerülne valaha akkor persze nem igy lessz.
Most indúljon elösször.
Ha meg a moci már röfög akkor átkapcsolunk generatorba az igazán nem gond még nekem se:-) És természetesen maga inditja magát ha melóznia kell.
Maga a generátor tud ugy 12x55 azaz 660 Wattot. Az én érzésem szerint (rángattam eleget) 300 Wattnál semmiesetre se kiván többet a moci inditásra de lehet hogy felét se. Annak dacára hogy négyütemű és 1,1 lovas. Egy nagyon modern minden pozicióban (360 fok) tartósan üzemeltethető meg minden finomságok hozzá belső fogasszij, OHC stb.
Én még szélessávú szabályzott katalyzátorral is elláttam (nincs ilyen sehol a világon:-)
Én szinte csak attól tartok, hogy a Hardy tárcsát tépi majd a generátor az indúlásnál le:-). Valszi nem is fogom teljes kitöltéssel inditani.
Majd kiderűl a vallatásnál. Hogy elég az már tuti, minden egyes lépést helyből egy igen kis félhót kézifuróakkuról megtesz. Az ekkor mért feszültség meg padlót fog:-) Rendes Akkura még rá se merészkedtem tenni.
Hoopsz. Mégis van gond.
Ugyan nem itt mert a tárcsa ill. a szenzor úgy lesznek természetessen beállitva hogy mindig akkor kapcsol a következő lépésre amikor a max poziciót elérte, és ha azt gyorsan akkor gyorsul tovább a következő lépésben mert kevesebb lessz az ellenállás, ez meg nagyon is jó. Amit majd mérni kell az az hogy ne tudjon egy bizonyos határon túl felgyorsulni, Ezt kétlem ugyan de lehetséges. Ha a motor indúl azt tudom detektálni és most átkapcsolhat generátorba.
Eddig nincs gond. A gond akkor van ha épp ott állunk indulásnál ahol a forgórész pontossan abban a pozicióban áll ahova az inditó lépés vinni szerette volna ill. egy hajszálnyival visszább. Ekkor ugyanis meg se mozdul de áram az folyik rendessen. Mivel nem mozdul igy a szenzor várhat végtelenségig arra hogy jelezhesse a továblépést:-) Ezt úgy tudom (gonolom) kiküszöbölni, hogy még egy szenzort ami kissé eltolva van figyeltetek vagy a progiba egy időt figyeltetek ami az indulásnál lehetséges leghosszab időközt (ezt nem nehéz egy állandóban meghatározni) a következő lépésig figyel, ha ez tul lett lépve az vagy egy mehanikus akadályt vagy ezt az esetet jelenti. Iyenkor a progi átlép a következő lépesre a szenzor jelzése nélkül (ebben a ritka esetben pontossan tudjuk hol is áll a rotor:-). Ha ekkor a figyelt idő meg nincs tullépve akkor mehet minden tovább, ha nem akkor leáll és jelent mert ekkor nem itt a hiba hanem valahol a mehanikában.
A motorok egyik tulajdonsága az hogy ha nem lefojtva hanem szabadon kifutva állhatnak le akkor mindig csak két pozició közül az egyikbe nyugszanak meg. Ezt pontossan látni az elhasznállódott lendkerékkoszorún. Ezért kezd valamikor köszörülni az inditás kezdetén mert a fogak ott már lekoptak mert mindig ugyanott csapodik be az öninditó fogaskereke. Én időről időre lefujtom a verdám még mielött éppen megálna pont emmiatt.
De itt erre azért nem érdemes épiteni.
Vagy megint össze vagyok visszazavarova:-)
Nahát ilyet, kellett nekem belefognom??:-)
Ugyan nem itt mert a tárcsa ill. a szenzor úgy lesznek természetessen beállitva hogy mindig akkor kapcsol a következő lépésre amikor a max poziciót elérte, és ha azt gyorsan akkor gyorsul tovább a következő lépésben mert kevesebb lessz az ellenállás, ez meg nagyon is jó. Amit majd mérni kell az az hogy ne tudjon egy bizonyos határon túl felgyorsulni, Ezt kétlem ugyan de lehetséges. Ha a motor indúl azt tudom detektálni és most átkapcsolhat generátorba.
Eddig nincs gond. A gond akkor van ha épp ott állunk indulásnál ahol a forgórész pontossan abban a pozicióban áll ahova az inditó lépés vinni szerette volna ill. egy hajszálnyival visszább. Ekkor ugyanis meg se mozdul de áram az folyik rendessen. Mivel nem mozdul igy a szenzor várhat végtelenségig arra hogy jelezhesse a továblépést:-) Ezt úgy tudom (gonolom) kiküszöbölni, hogy még egy szenzort ami kissé eltolva van figyeltetek vagy a progiba egy időt figyeltetek ami az indulásnál lehetséges leghosszab időközt (ezt nem nehéz egy állandóban meghatározni) a következő lépésig figyel, ha ez tul lett lépve az vagy egy mehanikus akadályt vagy ezt az esetet jelenti. Iyenkor a progi átlép a következő lépesre a szenzor jelzése nélkül (ebben a ritka esetben pontossan tudjuk hol is áll a rotor:-). Ha ekkor a figyelt idő meg nincs tullépve akkor mehet minden tovább, ha nem akkor leáll és jelent mert ekkor nem itt a hiba hanem valahol a mehanikában.
A motorok egyik tulajdonsága az hogy ha nem lefojtva hanem szabadon kifutva állhatnak le akkor mindig csak két pozició közül az egyikbe nyugszanak meg. Ezt pontossan látni az elhasznállódott lendkerékkoszorún. Ezért kezd valamikor köszörülni az inditás kezdetén mert a fogak ott már lekoptak mert mindig ugyanott csapodik be az öninditó fogaskereke. Én időről időre lefujtom a verdám még mielött éppen megálna pont emmiatt.
De itt erre azért nem érdemes épiteni.
Vagy megint össze vagyok visszazavarova:-)
Nahát ilyet, kellett nekem belefognom??:-)
Ezt a részt értem az: „Incr T” ara kel, hogy lássad mikor lép ki a „Do… Loop Until” ciklusból.
De az „If T=x Then” Vizsgálatnak akkor is semmi értelme ilyen formában.
Ha előtte pontosan egyenlővé teszed T-t, X-el. Ez után minek vizsgálni? Hiszen biztosan igaz a feltétel!
(Ezt a programot raktad ide nekünk!
Csak azt látjuk mi a rossz benne! Hogy mit is akarsz csinálni éppen ahhoz illet volna némi magyarázatot rakni a programodba!
Ha mindegy akkor minek kéred a véleményünk?)
És tegyed megszakításba a kérdéses bemenet figyelését. Ha közben mást is akarsz csinálni.
Ha ráérsz és 1 ciklusban csak ezt a bemenetet figyeld. Akko INT nélkül is jó lesz.
Vagy ha nem akarod megszakítani a kapcsolási ciklust, akkor csak a végén nézd meg a bemeneted állapotát.
Ha meg akarsz szakítani minden folyamatot, és az INT-ben zárod le az egészet. Akkor így lesz jobb.
Vagyis teljesen az aktuális szituációtól függ mit kel (jobb) alkalmazni.

De az „If T=x Then” Vizsgálatnak akkor is semmi értelme ilyen formában.
Ha előtte pontosan egyenlővé teszed T-t, X-el. Ez után minek vizsgálni? Hiszen biztosan igaz a feltétel!
(Ezt a programot raktad ide nekünk!
Csak azt látjuk mi a rossz benne! Hogy mit is akarsz csinálni éppen ahhoz illet volna némi magyarázatot rakni a programodba!
Ha mindegy akkor minek kéred a véleményünk?)
És tegyed megszakításba a kérdéses bemenet figyelését. Ha közben mást is akarsz csinálni.
Ha ráérsz és 1 ciklusban csak ezt a bemenetet figyeld. Akko INT nélkül is jó lesz.
Vagy ha nem akarod megszakítani a kapcsolási ciklust, akkor csak a végén nézd meg a bemeneted állapotát.
Ha meg akarsz szakítani minden folyamatot, és az INT-ben zárod le az egészet. Akkor így lesz jobb.
Vagyis teljesen az aktuális szituációtól függ mit kel (jobb) alkalmazni.
Köszi megértve.
Én mivel tudtam, hogy a progi kizárólag csak a kábelok kézzel való egyenkénti összebigyózását sprórólja amit meg rendessen csinált nem tarottam szükségesnek igy mint te átvizsgállni.
Tik egész más szemszögből nézitek a progizást mint én.
Egyébkénn jeleztem mire volt való (egy subbal ezt kipróbáltam) gondoltam igy elég, Nem egymás mellett ülünk.
Te is rákérdezhettél volna, hogy mit is akarok pontossan.
Igy távolból nem oly könyü:-)
Ezért is fordulok hozzátok ahelyett hogy napokig elmélyiteném magam az irodalmában . Persze hogy egy rakás marhaságot követek el itt de azt mindenki egy ismeretlen területen:-) Ugyhogy kéretik egy kis megértés.
A többi részletprogik amik a gázt a szivatót a katalysátort meg egy rakás más dolgot intéznek mind szépen letesztelve mennek már.
De ezek csak egy igen kis részei az összfeladatnak igy erre nagyon kis időm van igy kényszeritve vagyok itt segitséget keresni.
Ne tudd meg itt miféle válaszokat kaptam "szakértőktől"
Majd mindegyik rögtön PWM ről meg a térvektorokról való nagy tudását domboritgatta ki ha nem egyenessen a" hidd el nekem én értek jobban hozzá ez nem megy" el jött és egyik se látta mekkora baromságról dumálnak hiába kezdtem avval, hogy alapkisértlet sikeressen elvégezve meg mi a feladat. Hogy ők azt mind progizni tudják amiről beszélnek hiba nélkül meg marha elegánsan meg hogy assembler az ám az igazi a többi meg csak gyerekeknek az mind lehet de mi köze ennek az én problémámhoz:-)
Kicsit megsértődnek mikor megemlitem, hogy én meg azt hallottam a kocsmáben, hogy az igazádibűl igazi az a gépi nyelv:-))
Én mivel tudtam, hogy a progi kizárólag csak a kábelok kézzel való egyenkénti összebigyózását sprórólja amit meg rendessen csinált nem tarottam szükségesnek igy mint te átvizsgállni.
Tik egész más szemszögből nézitek a progizást mint én.
Egyébkénn jeleztem mire volt való (egy subbal ezt kipróbáltam) gondoltam igy elég, Nem egymás mellett ülünk.
Te is rákérdezhettél volna, hogy mit is akarok pontossan.
Igy távolból nem oly könyü:-)
Ezért is fordulok hozzátok ahelyett hogy napokig elmélyiteném magam az irodalmában . Persze hogy egy rakás marhaságot követek el itt de azt mindenki egy ismeretlen területen:-) Ugyhogy kéretik egy kis megértés.
A többi részletprogik amik a gázt a szivatót a katalysátort meg egy rakás más dolgot intéznek mind szépen letesztelve mennek már.
De ezek csak egy igen kis részei az összfeladatnak igy erre nagyon kis időm van igy kényszeritve vagyok itt segitséget keresni.
Ne tudd meg itt miféle válaszokat kaptam "szakértőktől"
Majd mindegyik rögtön PWM ről meg a térvektorokról való nagy tudását domboritgatta ki ha nem egyenessen a" hidd el nekem én értek jobban hozzá ez nem megy" el jött és egyik se látta mekkora baromságról dumálnak hiába kezdtem avval, hogy alapkisértlet sikeressen elvégezve meg mi a feladat. Hogy ők azt mind progizni tudják amiről beszélnek hiba nélkül meg marha elegánsan meg hogy assembler az ám az igazi a többi meg csak gyerekeknek az mind lehet de mi köze ennek az én problémámhoz:-)
Kicsit megsértődnek mikor megemlitem, hogy én meg azt hallottam a kocsmáben, hogy az igazádibűl igazi az a gépi nyelv:-))
Ne regényt írjál ide, mert nem biztos, hogy végigolvassa az aki tudna segíteni!
Ami fontosabb lenne és hiába hívtam fel rá a figyelmedet:
Írjál a Program soraid után ’ magyarázó megjegyzéseket.
Mit akarsz épen ott akkor elérni? Így látná az ember jó e a megoldásod.
Különben nem lehet a témában eligazodni! Pláne nem tanácsot adni!
És ennyi figyelmességet igazán megérdemelne az, aki veszi a fáradságot és válaszol a kérdésedre!
Én legalább is így tennék. Ha szeretném, hogy választ kapjak a kérdéseimre!
„Gépi nyelv?”
Aki azt tanulta meg és vágja a témát, neki biztos az a legkönnyebb megoldás!
Szerintem meg azért van a gép, hogy oldja meg a problémáimat. Ne nekem keljen minden kis dologgal foglalkoznom.
És a téma komolyságát firtatva!
Ha kilehetne spórolni az autókból az önindítót, a generátor meg spécizésével?
Már biztosan minden autógyártó megtette volna!
Ideiglenesen egy ideig biztosan működik is, de szerintem nem lesz tartós. A generátor gyenge lesz erre a feladatra.
A csapágyai és a tekercsek sem fogják sokáig bírni!
Más! Ha feleslegesen nagy erős generátort hajtasz egy kis motorral egésznap! Csak azért, hogy reggel neked 1* elindítsa a motort! Ettől lesz akkora többlet benzin fogyasztása, hogy rámegy 5 önindító ára!
És ennyi figyelmességet igazán megérdemelne az, aki veszi a fáradságot és válaszol a kérdésedre!
„Gépi nyelv?”
Szerintem meg azért van a gép, hogy oldja meg a problémáimat. Ne nekem keljen minden kis dologgal foglalkoznom.
Ideiglenesen egy ideig biztosan működik is, de szerintem nem lesz tartós. A generátor gyenge lesz erre a feladatra.
Más! Ha feleslegesen nagy erős generátort hajtasz egy kis motorral egésznap! Csak azért, hogy reggel neked 1* elindítsa a motort! Ettől lesz akkora többlet benzin fogyasztása, hogy rámegy 5 önindító ára!
Vilcsi, nem regényt.kapu48 írta:Ne regényt írjál ide, mert nem biztos, hogy végigolvassa az aki tudna segíteni!
„Gépi nyelv?”
Én is igy gondoltam (első post)
de sajmos félre lettem értve.
A progi értelméről amit mellékeltem lehet hogy túl rövid volt a magyarázat de ott volt és még mindig ott is van:-)
A Generator Motor párositás tökéletes. Ez úgy értsd, hogy az van felhasználva (legideállisabban) ami mint kész termék elérhető. Ez a párositás meg a megkivánt telyesitményel és az elvégzendő feledattal van egyhangban. Itt jelenleg nincs mit jobban csinálni de ez egy másik részlet.
Sajna regény lesz most de befér. Ami az autómotor intitást és az autó áramellátást illeti ott is van egy érdekes meggondolnivaló. Mert ameddig kisegitő agregatoknak tekinted őket ami az autó történetében ill fejlődésében darabról darabra rá lett akasztva és ugy is lett hagyva akkor igazad van.
Egy bizonyos teljeitményhatár alatt azonban az egybeépitésnek vannak előnyei ez ki lett probálva sok tipusben annakidején.
Ez persze csak kozmetika mint a dimamó generátorral való leváltása. Jó de maga az elv úgyanaz. Ha meg az automotort és az ott végrehatott lehetséges javitásokat megtekinted szintén rengeteg minden változott de az alap maradt. Igy maradt a lenkerék is melynek egyetlen feladata a tömege persze hordozza a Kuplungot ami a tömegbe be van kalkulálva
Hogy ezt a különben fölösleges tömeget ne egy elektromotor váltson le azt nehéz lessz megmagyarázni A tömeg rendelkésre áll és mindkét feladatot ellátná, a kerületének nagysága meg az elérhető forgatónyomaték biztositéka áttétel nélkül. A lehetőség azonban itt még nem kimeritett, mert ha ezt meg még a főtengelyről lekapcsolhatóvá teszed ami megy rajt van már a Kuplung csak azt kell modifikálnod akkor meg van egy hybrided is pluszban.
Szabad a fantáziát szabadon játszani hagyni. Lehet, hogy sok minden termékéről maj kiderül, hogy mégse olyan ragyogó de igy megy a technika.
Az az argument, hogy miért nem igy csinálták eddig az okosok azzal meg én nem tudok mit kezdeni addig mig el nem árulják:-)
Én szivesen épitek de csak olyat ami még nem volt.
Most pl. két Stirling van a programon az egyikre már ráütötte a német szabadalmi hivatal a pecsétjét a másik még csak CATIA ban forog meg a FEM szimulációra vár.
Gépi nyelv. ugy vagy száz ember ismeri az egész világon ill. "beszéli" folyékonyan.
Többezer 36 nullából meg egyesekből álló parancsot hibátlanul aki meg tud tanulni az egy igen ritka ritka fajta. Ezt csak froclizásból emlitem olyanokank akik azt hiszik, hogy mert progizni megtanultak egy valamilyen nyelven az valami jaj de nagy dolog. Majd ha ezt ist tudják akkor odafigyelek és ha egy nyelvet alkotnak akkor aztán le a kalappal.
Ne gonold hogy én ehez nem értek. Naprakészen figyelem mi történik itt.
Az hogy én nem tudok Baskomul vagy fortánul vagy épp ahogy az egy egész más dolog, nincs rá időm.
Örülök, hogy tudtunk segíteni!
Látom már az is elég volt, ha kipanaszkodhattad magad.
Közben szerintem rá is jöttél a megoldásra.
Különben mindég a meg nem értett találmányok lesznek a korszakalkotó újdolgok! Csak az apró részletkérdések megoldásához kel még 10-20 év.
Hogy itt 2 hozzászóló + pár háttérben figyelő nem érti a problémádat, az pedig nem a te hibád!

Látom már az is elég volt, ha kipanaszkodhattad magad.
Közben szerintem rá is jöttél a megoldásra.
Különben mindég a meg nem értett találmányok lesznek a korszakalkotó újdolgok! Csak az apró részletkérdések megoldásához kel még 10-20 év.
Hogy itt 2 hozzászóló + pár háttérben figyelő nem érti a problémádat, az pedig nem a te hibád!
[/quote]
Meglehet
A problémám egy kérdés volt: melyik variációt értelmes itt használni
és a magyarázat hozzá. Ezeket aztán azért mégis megkaptam, és megköszöntem.
A technika meg egy igen érdekes dolog. Az argumentácionak meg van szintén jól bevált technikája.
Hogy a háttérben figyelők nevében miért beszélsz az se nagyon ide tartozik de szintén érdekes,:))
Úgyhogy köszi mindenkinek és sikeres fejlesztést kivánok nektek.
Meglehet
A problémám egy kérdés volt: melyik variációt értelmes itt használni
és a magyarázat hozzá. Ezeket aztán azért mégis megkaptam, és megköszöntem.
A technika meg egy igen érdekes dolog. Az argumentácionak meg van szintén jól bevált technikája.
Hogy a háttérben figyelők nevében miért beszélsz az se nagyon ide tartozik de szintén érdekes,:))
Úgyhogy köszi mindenkinek és sikeres fejlesztést kivánok nektek.