Arduino fordulatszámmérő belsőégésű motorokhoz jeladó nélkül
Arduino fordulatszámmérő belsőégésű motorokhoz jeladó nélkül
A következő ötletem/felvetésem támadt.
Arduinoval szeretnék fordulatszámmérést csinálni egy dízelmotorhoz.
Ez egy egyedi gyártású gépben van, amely mindenféle alkatrészekből lett összerakva, éppen melyik passzolt a feladatra és főleg a helyre.
Tehát van egy Toyota dízel (hagyományos, adagolós) és a motoron egy benzines generátor . (Nincs 'W' kivezetés és csinálni sem szeretnék rá, másrészt nagyjából összeállt a gép, a műszerfalig más vezetéket nem akarok húzni).
Korábban láttam már olyan -profi garázsipari -fordulatszámmérő műszereket, amelyek az akksi kapcsain mérték a fordulatszámot.
Gyakorlatilag a generátor, mint 3 fázisú villamos gép fázisonkénti kétutas egyenirányítás után tölti az akkumulátort, mely egyidejűleg puffereli, simítja a töltőfeszültséget.
Mivel ez tökéletesen nem sikerülhet, szkópon láthatóak az egyenáramra ráült kis "huplik" melyek fordulatszámarányosak.
Kérdésem: hogyan lehetne az Arduino számára átalakítani és számolni ezeket a "tüskéket"?
(Arányaiban a durván 14V feszültségen 1-2 tizedvolt lehet a jel, holnap mérek egy pontosabbat)
Arduinoval szeretnék fordulatszámmérést csinálni egy dízelmotorhoz.
Ez egy egyedi gyártású gépben van, amely mindenféle alkatrészekből lett összerakva, éppen melyik passzolt a feladatra és főleg a helyre.
Tehát van egy Toyota dízel (hagyományos, adagolós) és a motoron egy benzines generátor . (Nincs 'W' kivezetés és csinálni sem szeretnék rá, másrészt nagyjából összeállt a gép, a műszerfalig más vezetéket nem akarok húzni).
Korábban láttam már olyan -profi garázsipari -fordulatszámmérő műszereket, amelyek az akksi kapcsain mérték a fordulatszámot.
Gyakorlatilag a generátor, mint 3 fázisú villamos gép fázisonkénti kétutas egyenirányítás után tölti az akkumulátort, mely egyidejűleg puffereli, simítja a töltőfeszültséget.
Mivel ez tökéletesen nem sikerülhet, szkópon láthatóak az egyenáramra ráült kis "huplik" melyek fordulatszámarányosak.
Kérdésem: hogyan lehetne az Arduino számára átalakítani és számolni ezeket a "tüskéket"?
(Arányaiban a durván 14V feszültségen 1-2 tizedvolt lehet a jel, holnap mérek egy pontosabbat)
AC-csatolású erősítő, AGC-s erősítő jöhet szóba.
Csinálj egy hagyományos műveleti erősítős vagy tranzisztoros földelt emmiteres kapcsolást, csak a bemeneten legyen 1-10uF csatolókondi. Végül is váltójelet kell csak erősítened. Régebben volt valami kisokos műveleti erősítő, aminek a kimenetén +komparátor is volt OC kijárattal, az ideális lenne. Arra figyelj, hogy módszertől függően kiakadhat valamelyik állapotba, tehát a programmal élek közötti időt mérj, ne szintekkel dolgozz. Próbaképp 1db NPN tranyó, bázisosztónak 47k trimmer (itt kb 0.5-0.6V-ot beállítasz, nyitási határnak), aztán csatolókondival be a jel. Ha túl lágy a kimeneti jeled, max mégegy tranyó. Innentől már csak bonyolítani lehet.
JAni
Csinálj egy hagyományos műveleti erősítős vagy tranzisztoros földelt emmiteres kapcsolást, csak a bemeneten legyen 1-10uF csatolókondi. Végül is váltójelet kell csak erősítened. Régebben volt valami kisokos műveleti erősítő, aminek a kimenetén +komparátor is volt OC kijárattal, az ideális lenne. Arra figyelj, hogy módszertől függően kiakadhat valamelyik állapotba, tehát a programmal élek közötti időt mérj, ne szintekkel dolgozz. Próbaképp 1db NPN tranyó, bázisosztónak 47k trimmer (itt kb 0.5-0.6V-ot beállítasz, nyitási határnak), aztán csatolókondival be a jel. Ha túl lágy a kimeneti jeled, max mégegy tranyó. Innentől már csak bonyolítani lehet.
JAni
Köszönöm az ötleteket.
A kondenzátoros leválasztás tetszik, jó lenne, ha abból az analóg bemeneten szoftveresen meg lehetne csinálni
Most egy benzines autón tudtam mérni:
[img]http://kepfeltoltes.hu/111228/CIMG4324_ ... es.hu_.jpg
[/img]
Egy 1uF-os fóliakondival választottam le.
A nagyobb tüskék a gyújtás, a sok kicsi a generátor.
Sajnos 10mV körül-alatt van, nem tudom azt az analóg bemeneten lehet-e értékelni?
(Vagy nem úszom meg egy erősítő hozzátákolását)
Tulajdonképp a gyújtás-tüskékkel is működne ez, bár a végső verzió dízelben lesz, jó lenne egy általános műszert kifejleszteni.
Pontossága meg 50-100 1/min nagyságrendben bőven jó.
A kondenzátoros leválasztás tetszik, jó lenne, ha abból az analóg bemeneten szoftveresen meg lehetne csinálni
Most egy benzines autón tudtam mérni:
[img]http://kepfeltoltes.hu/111228/CIMG4324_ ... es.hu_.jpg
[/img]
Egy 1uF-os fóliakondival választottam le.
A nagyobb tüskék a gyújtás, a sok kicsi a generátor.
Sajnos 10mV körül-alatt van, nem tudom azt az analóg bemeneten lehet-e értékelni?
(Vagy nem úszom meg egy erősítő hozzátákolását)
Tulajdonképp a gyújtás-tüskékkel is működne ez, bár a végső verzió dízelben lesz, jó lenne egy általános műszert kifejleszteni.
Pontossága meg 50-100 1/min nagyságrendben bőven jó.
Az első hsz-ben írtam, hogy nincs és nem is akarok.muszer írta: Csillagpont kivezetésed sincs?
A konkrét feladaton túlmutató dolgot szeretnék, mert azért az a rakodógép tulajdonképp egész jól ellenne nélküle
Ezt kifejtenéd bővebben?winnerbt írta:soros ellenállás+kondi a belső komparátor bemenetére nem játszhat? Esetleg egy trimmerrel (100k) a komparátor egyenszintjét belőni.
JAni
Elég gyik
Kedvem még csak-csak lenne a Bascom-hoz, de időm aztán végképp nincs.
Pontosan nem tudom, milyen a uC-d, de van egy analóg komparátor aminek (+) (-) ki van vezetve vagy az egyik belső referenciára megy. ha a patán a fesz meghaladja/alámegy a másik lábon lévő fesznek, akkor billen egy bit illetve INT-et is generálhat. Gondolom, táp környékén nem működik, ezért írtam, hogy a uC lábra egy 100k trimmer, amivel beállítasz mondjuk 2.5V-ot (egyenszint) és egy kondival becsatolod ugyan ida a külső jeled. A soros ellnállás nem árt, hogy megvédje a bemenetet a nagy tüskéktől (vagy diódák le-fel a tápra). Ekkor, ha a belső komparátor másik lába 2.54V referencián van, akkor már kis fesz is billenti, adja az INT-et.
Így a bejövő kis fesz is érzékelhető, ami az egyenszinteden van (hisz az kiesik a konditól), a belső trimmerrel meg billenési küszöb közelébe tolod el a tüskéid.
JAni
Így a bejövő kis fesz is érzékelhető, ami az egyenszinteden van (hisz az kiesik a konditól), a belső trimmerrel meg billenési küszöb közelébe tolod el a tüskéid.
JAni
Hát most előástam egy katalógust és azt kell mondjam...muszer írta:Emlékeim szerint a W az az egyik fázis kivezetve.
A csillagpont az jelölés nélküli kivezetés szokott lenni, csak ott fordulatszámmal arányos feszültséget tudsz mérni.
Igazad van, rosszul emlékeztem
A lényegen nem változtat, valami VW generátor van rajta B+ és D+ kivezetésekkel és slussz.
Csak ha sikerül ezt itt összehozni, akkor az majdhogynem változtatás nélkül használható lesz általánosan.
Véleményem szerint ezt nem sokkal nagyobb energia kifejleszteni, és csak jobb a külső elemektől kvázi függetlenné tenni.
Arduino van ATmega328-cal, -esetleg 168-cal - de így hirtelen nem találtam leírást arról, hogy az Arduino tudna-e kezelni komparátort.winnerbt írta:Pontosan nem tudom, milyen a uC-d, de van egy analóg komparátor aminek (+) (-) ki van vezetve vagy az egyik belső referenciára megy. ha a patán a fesz meghaladja/alámegy a másik lábon lévő fesznek, akkor billen egy bit illetve INT-et is generálhat. Gondolom, táp környékén nem működik, ezért írtam, hogy a uC lábra egy 100k trimmer, amivel beállítasz mondjuk 2.5V-ot (egyenszint) és egy kondival becsatolod ugyan ida a külső jeled. A soros ellnállás nem árt, hogy megvédje a bemenetet a nagy tüskéktől (vagy diódák le-fel a tápra). Ekkor, ha a belső komparátor másik lába 2.54V referencián van, akkor már kis fesz is billenti, adja az INT-et.
JAni
Ha valaki tudna rá egy hivatkozást írni, megköszönném.
Az ötlet jónak tűnik, még utánaások.