Jelenlét érzékelő infrával

Avatar
zb
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007. május 19. szombat, 6:00

Jelenlét érzékelő infrával

Hozzászólás Szerző: zb »

Sziasztok,

Kellene csinálnom egy áramkört, ami egy adott helyiségben érzékeli az ember jelenlétét.

Elsőre egy plafonra szerelhető, infra led-es/érzékelős megoldásra gondoltam. Valamilyen modulált jel kisugárzására gondoltam, amit aztán a vevő érzékelne. Ez így elméletben eddig kivitelezhető, a nagy kérdés az, hogy vajon elérhető-e 150cm-es hatótávolság, még akár egy napfényes nappaliban is?

Van itt valakinek tapasztalat infrás kütyükkel kapcsolatban?

üdv:
Zoli
Avatar
zb83
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. október 24. péntek, 6:00

Hozzászólás Szerző: zb83 »

Egyértelműsíteném a dolgot annyival, hogy azt kellene észlelni, ha a szenzor 150cm-es körzetén belül megjelenik egy olyan, emberi fej nagyságú tárgy, ami előtte (a kalibráció során) nem volt ott. Az már csak hab lenne a tortán, ha kisebb-nagyobb pontossággal a távolságát is meg lehetne becsülni.

Üdv:
Zoli
Avatar
muszer
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2009. december 28. hétfő, 7:00

Hozzászólás Szerző: muszer »

Szerintem ez a ledes/érzékelős elgondolás nem biztos hogy a legjobb. Az infrát elég sokminden vissza fogja szórni a vevő felé, nehéz lesz beállítani a szerkezetet. Miért nem használsz egy a boltokba kapható mozgásérzékelőt? Abban benne van az ir szenzor, ami ha jól tudom hőmérsékletgyorsulást figyel. Esetleg valami ultrahangos távolságmérő??
Avatar
zb83
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. október 24. péntek, 6:00

Hozzászólás Szerző: zb83 »

Egyenlőre csak tapogatózok. Nekem is eszembe jutottak ezek a PIR mozgásérzékelők, de sajnos a Nagy, Ronda és Drága jelzők közül legalább egy, de inkább kettő, az összes ilyen kész eszközt jellemzi. A legnagyobb hátrányuk viszont az, -és ezt elfelejtettem leírni az első bejegyzésben- hogy kizárólag emberre jelezhet. Kutya, macska, hörcsög, házigörény nem kapcsolhat. (szárnyas kutya, ló, medve és bármi, ami magasabb 1,5m-nél és mozog, az kapcsolhat)

Azért gondoltam infrás megoldásra, mert egy félgömb alakzatban elhelyezett 5-9db led/érzékelő párossal már egész jól megfigyelhető lenne az adott helyiség szenzortól mért 1,5m-es "légtere". A kérdés még mindig az, hogy elérhető-e "passzív", tehát nem infra fény visszaverésére kiképzett felülettel, jelen esetben átlagosan hajas női/férfi emberi fejjel legalább 150cm-es érzékelési távolság.

Ha egy mód van rá, mindenképpen valamilyen modul formában lenne szükség a megoldásra, mert a "vannak a szobában/nincs senki a szobában" jelet is egy mikrokontrolleres áramkör fogja feldolgozni, amihez ugye csatlakoztatni kell. Annak amúgy is lesz egy doboza, így jó lenne egybe építeni a kettőt.
Avatar
winnerbt
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 907
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

PIR-t lehet kapni asszem 8-10mm-es LED méretben is, de az csak a hőforrás változását érzékeli (ezért van előtte Fresnell-lencse).
Statikus érzékelésre jó lehet az ultrahangos adó-vevő, mert a lágy testek (pl embör) jól elnyeli az ultrahangot, de a kutya/macsek sem kemény, kivéve, ha nem porcelán.
Infrás érzékelésnél jól be kell lőni. lapban 50-60cm még megy, utána ugrás (pl. távirányító vevő kocka), az meg a beépített AGC miatt mindig vesz. Ha jól fókuszálható, akkor hálót lehet képezni a sugárral.
Viszont néhány hete szívtam 567-es PLL IC-vel, szintén infra érzékelés. Akár mit csináltam, a dög mindig PWM jelet adott vissza a távolság függvényében. Adó 2db infraLED (5mm), vevő valami vacak 3mm-es infradióda. Nekem is csak kapcsolásra kellett volna. Aztán kidobtam. Hozzáértő mondta, hogy valszeg az volt a bajom, hogy LMC567-et használtam, az nem teljesen olyan, mint a klasszikus NE567. Szóval Te is játszhatsz NE567-el, ha nekem dugdosós panelen alapjában ment a dolog, akkor Neked 4-5 infraLEDdel jó lesz. Természetesen vannak egybeintegrált cuccok is, de olcsóbb (sokkal) az 567.
JAni
Avatar
Robert
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 10191
Csatlakozott: 2005. december 9. péntek, 7:00

Hozzászólás Szerző: Robert »

Infra lézeres hálót kifeszíteni?
Ha megszakad -> riasztás....

Illetve van kisállat védett PIR készen - riasztókhoz.
Azt hiszem macskára nem jelez, csak kutya 35 kg felett (ha ennyire nagy a macska, az kóros, vagy átment oroszlánba :P )
Avatar
muszer
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2009. december 28. hétfő, 7:00

Hozzászólás Szerző: muszer »

Vagy az ultrahangos távolságmérő, 1.5m alá beállított érzékeléssel.
Avatar
zb83
Biztosítékgyilkos
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. október 24. péntek, 6:00

Hozzászólás Szerző: zb83 »

A lézer használata kézenfekvő lenne, hiszen elég egyszerű lenne érzékelni a szakadást, valamint pont akkora és olyan alakú területet fedhet le, mint amire szükség van az adott helyen. A telepítése viszont borzalom, valamint a tükrök előtt felejtett könyv, kávéscsésze, táska esete nem segíti elő a működést.

Az ultrahangos megoldás már jobb valamivel, azzal csak az a baj, hogy nagyságrendekkel drágább az infrás eszközökhöz képest, valamint, amennyiben az ismereteim nem tévesek, a kutyák hallásának felső határa valahol 40KHz körül mozog, így nem biztos, hogy jól viselnék az adó szinte állandó "visítását".

Na szerintem infra hétvégét fogok tartani, ha addig be tudom szerezni az alkatrészeket és kipróbálom, hogy milyen távolságokat lehet még letapogatni különböző felületek esetén.

Viszont addig is, ha bárkinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, azt szívesen olvasnám.

Üdv:
Zoli
Avatar
winnerbt
Elektronbűvölő
Hozzászólások: 907
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Ultrahangnál nem kötelező folyamatos jelet csinálnod, burs-ölhetsz is vagy "kattoghatsz". Infrához csinálnék egy burst-adót és valamiTSOP akármivel érzékelném, és mennék le a teljesítménnyel, amíg nem lát visszaverődött jelet. Azért kell burst a saját frekin, mert a beépített szűrő nagyon jó és az állandó jelet is kiszűri. majd számolj be, mi lett az eredmény, én is akartam tükörhöz ilyesmit, de táblaműszerekbe is agyaltam, hogy csak akkor kapcsolja be a kijelzést, ha odamegy valaki (opció).
JAni
Válasz küldése