Arduino-Bluetooth-Android-Amarino probléma

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
sgabicsek
Újonc
Újonc

Arduino-Bluetooth-Android-Amarino probléma

Hozzászólás Szerző: sgabicsek »

Sziasztok!

Nem tudom valaki hozzá tud-e szólni a témához, mindenesetre egy próbát megér. Alapjában véve egy LED-et szeretnék kapcsolgatni az Arduino panelemen Androidos telefon segítségével Bluetooth-on keresztül.

Megpróbálom a lehető legpontosabban leírni mit csináltam, és kérlek Titeket keressetek benne hibát.

1. Feltelepítettem a telefonomra az Amarino alkalmazást, továbbá letöltöttem a gépemre a MeetAndroid könyvtárat az Arduino-hoz.

2. A MeetAndroid egy példáját (Test) ráraktam az Arduino Duemilanove-omra.

3. Ezután az usb-s kapcsolatot megszüntettem a gép és a mikrokontroller között, rádugtam egy usb-s tápra, ezután usb-n keresztül kapta a duemilanove az áramot.

4. Rácsatlakoztattam a Webshop-ban található Bluetooth modult a mikrokontrollerre. A két jumpert a modulon a következőképp helyeztem el: az egyiket a jobb alsó sarokba, tehát felette volt egy üres vég, a másikat közvetlen tőle balra, viszont úgy, hogy alatta legyen szabad vég.

5. Párosítottam a telefonom a modullal, majd az Amarino-ban elküldtem az 'A' utasítást. A BlueTooth modulon kivillan a piros led, viszont nem villan ki a 13-as kivezetésen található led, tehát megkapja a modul az utasítást, viszont valahol eltéved.

Ennyi. A vicc az egészben az, hogy egyszer már sikerült. Ezután kihúztam az áramból, 5 perc múlva átraktam egy másikba, viszont ott már ne sikerült.

Ötletek?

köszi:)
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A kódot meg lehetne kapni?

A BT sebessége: 19200 bps alapban.
A jobboldali helyen van a jumper és azzal mész az Arduino felé.

A hibáid száma 10-12 lehet :). Az Arduino lapon RESET nyomva tart. Jumperek ellenkező állásba átraknak. Így a PC fele sorosporton visszajön küldött adat. Én ezzel kezdeném a tesztet...
sgabicsek
Újonc
Újonc

Szia, másolom. Annyira már rájöttem, hogy át kell állítani a sebességet 19200-ra.

/*
Receives Test Events from your phone.
After it gets a test message the led 13 will blink
for one second.
*/

#include <MeetAndroid.h>

MeetAndroid meetAndroid;
int onboardLed = 13;

void setup()
{
// use the baud rate your bluetooth module is configured to
// not all baud rates are working well, i.e. ATMEGA168 works best with 57600
Serial.begin(57600);

// register callback functions, which will be called when an associated event occurs.
// - the first parameter is the name of your function (see below)
// - match the second parameter ('A', 'B', 'a', etc...) with the flag on your Android application
meetAndroid.registerFunction(testEvent, 'A');

pinMode(onboardLed, OUTPUT);
digitalWrite(onboardLed, HIGH);

}

void loop()
{
meetAndroid.receive(); // you need to keep this in your loop() to receive events
}

/*
* This method is called constantly.
* note: flag is in this case 'A' and numOfValues is 0 (since test event doesn't send any data)
*/
void testEvent(byte flag, byte numOfValues)
{
flushLed(300);
flushLed(300);
}

void flushLed(int time)
{
digitalWrite(onboardLed, LOW);
delay(time);
digitalWrite(onboardLed, HIGH);
delay(time);
}
sgabicsek
Újonc
Újonc

Írom az új tapasztalatokat.

Ha a Jumpereket megfordítom, akkor fel tudom tölteni a programom a kontrollelre (amúgy hibát jelez), ezután kihúzom a gépből, bedugom a tápba, megfordítom a jumpereket, és így egyszer működött. Kipróbáltam, hogy meddig él a kapcsolat (távolság), majd amikor megszakadt, hiába csináltam újra az egészet ugyan így, nem fut le normálisan. Mit lehet ilyenkor tenni? :D
Robert
Elektronbűvölő

meetandroid() függvényeket dobd ki.
Egyszerre elég 1 hiba.

Maradj az alapoknál:

Kód: Egész kijelölése

/*
  SerialLED
  Soros porton kapcsolgathato LED
  60 nap alatt arduino tanfolyam
  (c) TavIR http://avr.tavir.hu
 */ 

int inByte = 0;                   // bejovo adat
int adatjott =0;                  //eddig hany adatot kaptam?
char be ='B';                     // Valtozo definilasa Bekapcsolashoz
char ki ='K';                     // Valtozo definialasa Kikapcsolashoz

void setup()
{
  Serial.begin(19200);             // start serial port 9600 bps
  pinMode(13, OUTPUT);            //A 13-as lab kimenet mert gyarilag ezen van LED 
  Serial.println("Start...");

}

void loop()
{
  if (Serial.available() > 0) {   // var adat feldolgozasra?
    inByte = Serial.read();       // 1 byte beolvasasa
    delay(100);                   // 100 ms szunet
    adatjott++;                   // szamlalo novelese
    if (inByte == be) {
      digitalWrite(13, HIGH);     // Ha B jon, bekapcsol
    }
    if (inByte == ki) {
      digitalWrite(13, LOW);      // Ha K jon, kikapcsol
    }

Serial.print("Eddig jott: "); // Soroson visszairjuk mi is volt
    Serial.println(adatjott, DEC);
  }
}

Bejön az a kód is hogy connect ill disconnect. Ez kapcsolatvesztés és úgrafelépülés esetén van. De a BT-ben ki tudod kapcsolni.
Ha területen kívül mész, akkor a BT-ben és a túloldalban is az autoreconnect engedélyezve van - újrakapcsolódik. BT-ben ez egyszerű:
- kapcsolat elvesztésekor üzenet: disconnect....
- utána kiadni az AT<enter>, ATO0 <enter>, ATD=elveszetteszközHEXkód<enter> utasításokat. Amint megjelenik újra a slave, automatikusan kapcsolódik...
sgabicsek
Újonc
Újonc

Köszönöm, ez stabilan működik.

Lenne még egy kérdésem.
Mathematica programot használok különböző számolásokhoz. Ezt összeillesztettem még egy fél éve kb. soros porton keresztül az arduino panelemmel. Ha a gépemhez vettem külön usb-s bluetooth modult, plusz az arduino-hoz is, hogyan lehetne "átverni" a programot, hogy valóban soros porton keresztül kommunikálnak az arduino-val?
Robert
Elektronbűvölő

2 út van:
1, PC a BT Master (alaphelyzet). Arduino a slkave, PCről kezdeményezed a kapcsolatot. Összefütyülés után a sorosporton nem látszik, hogy BT vagy sima. Ehhez az kell, hogy a BT-n a kapcsolatvisszajelzést kikapcsold (Connect/Disconnect) Kikapcsolás : ATQ1 (Fontos! Az OK, ERROR visszaírás is megszűnik. Visszakapcsolás: ATQ0)
2, A BT panelből lesz a master és a PC kapcsolódik rá. Na ezt nem próbáltam még :) . ATR0 - master, ATR1 - slave.

Trükk: a PIN kódegyeztetést is kikapcsolhatod.
Válasz küldése