STK500 építése

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
csonkat
Újonc
Újonc

STK500 építése

Hozzászólás Szerző: csonkat »

Sziasztok

Lehetséges, hogy az oldalon nem található meg az STK500-as programozó kapcsolási rajza, vagy csak én nem találom? Szeretnék építeni egyet.
Robert
Elektronbűvölő

Re: AVR kezdőnek

Hozzászólás Szerző: Robert »

Lehetséges.
Keresgélj többfelé :). A www.tuxgraphics.org oldalon van a minta....
csonkat
Újonc
Újonc

Re: STK500 építése

Valójában készítettem már egy programozót:
h**p://sem.sch.bme.hu/projektek/stk500-as_programozo

Ennek a kapcsolása hasonlít az általd említett oldalon lévőhöz. De itt az ISP csatihoz menő vezetékek a chip más lábáról mennek mint a te általad készített programozón. (legalábbis a programozód fényképéből úgy látom). Az a bajom, hogy a Studio4 nem ismeri fel a programozómat.
Robert
Elektronbűvölő

2 féle van a tuxgraphics oldalon. A réginél a programozó és az ISP lábak közösek. Az újnál tértek el ettől.
A régit építettem meg, és gyönyörűen megy. Ebben 3.6864 MHz-s kvarc van.

A Studio4.14 pedig alapban meg kell hogy ismerje (4.14...4.19 közt tesztelve).

Teszt: Direkt terminál programmal 115200,8,n,1 paraméterekkel 2 db ENTER után bejön a verziószámot állító menü. Alapban 2.0 és ezt 2.0A-ra kell átállítani.

Utótesztek:
1, AVR-be egy program: LED villogtató. Az időzítés ellenőrizhető+kvarc.
2, AVR soros input amit a LED-re küld vissza (ki/bekapcsolás)
3, soros ki, soros vissza. Kommunikáció tesztelhető.
Én Bascom-AVR alatt tudok mintát....
csonkat
Újonc
Újonc

Az oldalon található program (és a Studio5-höz módosított progi) használható az általam megépített égetőhöz?

Egyébként az égetőben az AVR 13-mas lábára csatlakoztatott LED-nek hogyan kell világítani ha rákötöm a számítógépre a programozót? Nekem fel fel villan. Az USB része valószínűleg működik mert az eszközkezelőben Com3-mas portként megjelenik.
Robert
Elektronbűvölő

Nem. Nálad a v2 van megépítve, ez meg a v1. És más kvarc is van rajta. Tovább nem bogarásztam a különbségeket ... :)

A v1 működése: PC-re dugva az USB és a programozó LEDje is 1x villan. Utána csöndben van.
csonkat
Újonc
Újonc

Tovább kísérleteztem az égetővel. 3.3V-al tökéletesen működik, de 5V-os tápfesznél folyamatosan újraindul. Lehetséges, hogy az atmega8a au avr-hez nem a 18.432Mhz-es kristályt (amit egyébként az eredeti oldalon javasoltak) kellene használnom, hanem a 14.7456Mhz-eset?
Robert
Elektronbűvölő

Kvarccsere: teljes kódújrafordítást jelent.
Az ATMega8 névleges max. órajele: 16 MHz!

De simán megy szobahőfokon 18-20 MHz-n...
ammonia
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: ammonia »

Én ezt a verziót építettem meg a minap és remekül működik. http://translate.google.hu/translate?hl ... D0%26y%3D0 Kiváló a leírás ezért a google forditást nyomtam be. Rugásra indult és felüdülés azoknak a "ritkalábú" smd"forrasztása, aki forraszt rabszolgamunkába bga-kat naponta....Az eredeti link: http://radiokot.ru/lab/controller/45/ Kétféle soros chiphez van panel de az e egyik fele annyi árban mint a másik ezért eldönthető ki melyiket akarja. Jó folyasztószer némi rutin nem árt... A nyák vasalható. Én is úgy kiviteleztem....3 féle kvarchoz van firmware fordítva.
Robert
Elektronbűvölő

FT232BM helyett lassan 3 éve a FT232RL van. Használhatóbb, stabilabb....
ammonia
Újonc
Újonc

Mindkét verzióra találhatók paneltervek az ominózus oldalon. Kinek mi van a fiókban...
A használhatóbbságát meg tudnád fogalmazni azonkivül, hogy azzal építetted és olcsóbb?
ammonia
Újonc
Újonc

A drágábikkal is 3 ezer cuzáme, itthon vásárolva... Az RL-el ez 2300ft-ra redukálódik a megépítés. Te is mondtad "olcsó húsnak...." ezért választottam a BM-et, mert egy 500-assal kb drágább....
Robert
Elektronbűvölő

BM: több alkatrész, kell mellé külső EEPROM ha paraméterezni akarod, plusz kvarc, stb. és kisebb nyákfelület
RL: minden egyben van, 1 tokban.

A BM nálam kevésbé bírta a kemencét. kb. 115-bő 1 meghalt a forrasztás alatt. RLnél eddig ~300-ból 1 volt ami nem indult el....

Olcsó hús a doper/VUSB <> Standard USB célIC+AVR vonatkozásában hangzott el :)
ammonia
Újonc
Újonc

Köszi a választ! Így utólag mindenképpen érdemes megvásárolni az általad készített gyári minőséget! Egyrészt szebb a panel(lötsop bevonat, szitázás, esztétikus megjelenés). A mellékelt kábelekkel, program-cd-vel szinte beszerzési áron kapható a kész programozó, ráadásul garancia is van, és segítség. Arról nem is beszélve, ha "szétmelegít" az ember első nekifutásra egy soros csippet, akkor már sokkal drágább lessz mint az oldal shopjában kapható verzió. Időről nem is beszélve, ami ugye szintén pénz...
Robert
Elektronbűvölő

Az RL chip beforrasztása és maga az egész építés viszont olyan tapasztalatot ad, amit egy kész holminál nem kapsz meg. Pl. miért nem megy a LED, milyen chipkonfigurálások vannak, ezeket hogyan használod ki, stb.
Válasz küldése