Relé kiváltása + Infra

A meglévő hardware eszközök fejlesztési lehetőségei, módosítások, illetve új eszközök bevezetése
Válasz küldése
060as
DrótVégénSzéndarab

Relé kiváltása + Infra

Hozzászólás Szerző: 060as »

Sziasztok!

Jelenleg az AVR-em egy lába relét húz meg és a relé kontaktusa kapcsolja össze egy távirányító nyomógombját. A távirányítóban 12V-os elem van. A relét szeretném kiváltani. Ez optocsatolóval, esetleg szilárdtest relével megoldható? Pl. MOC3021, PC817 Ha nem akkor mivel tudnám?
A lényeg igazából az, hogy a távirányító elemét ne merítse és ne kattanjon, mint a relé. :-)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 060as 2013. június 20. csütörtök, 13:38-kor.
csabeszq
Bitfaragó

Re: Relé kiváltása

Hozzászólás Szerző: csabeszq »

Arduinod van?

Megveszel egy 38 kHz-es IR vevőt, 200 HUF.
- Programot letöltöd Arduino-ra
http://learn.adafruit.com/ir-sensor/using-an-ir-sensor
- Elindítod és lehallgatod, hogy mit küld kifelé a távirányító, majd felírod
- Veszel 2 infra LED-et és egy 220 ohmos ellenállást (60 HUF)
- Sorba kötöd a két LED-et és ellenállást és írsz programot, ami megismétli a hallottakat
060as
DrótVégénSzéndarab

Szia Csabeszq!

Igen, Arduino. Elfelejtettem leírni, hogy ugrókódos rádiófrekis távirányító. De köszönöm az ötletet, mert infrával is akarok foglalkozni. :)

TSOP4838-ra és 940nm hullámhosszú, 5 mm-es IR ledekre gondoltam. Ezekkel akkor megoldható a "lehallgatás" és adás ? Minden infra távirányítóhoz jó? Ez a szabvány?
Ha két ledet teszek sorba akkor gondolom erősebb is lesz az infra fény, erre gondolom azért van szükség, mert 1,5V körül megy az infra LED.
csabeszq
Bitfaragó

Nincs infra szabvány, de jelenleg az elektronikai boltokban 36, 38, 40 kHz-es infra vevők kaphatók. A távirányító egy jelsorozatot visz át, ezt megmodulálják valamilyen frekvenciával (csak a logikai 1-et), ezt fogadja az IR vevő, aminek 0V , 5V , kimenet lábai vannak.

Az infravevőkben egy infra érzékelő és egy sávszűrő van. A sávszűrő az adott frekvencián 100%-ot enged át, alatta és felette csillapít.
A 38 kHz-es vevő a 36kHz/40kHz-es jelet 60%-os csillapítással fogadja észleli, ezért közelebb kell vinni hozzá az adót.

Nem minden infraberendezés jelét képes fogadni, például nem vagyok biztos abban, hogy öregapám 30 éves Videoton TV-jét le tudja hallgatni. Az új berendezések távirányítóját nálam mind vitte. Onnan tudod meg, hogy kipróbálod. Szerintem jó szórakozás.

Ami még érdekes, hogy az infra jelet nem látod, de amit a mobiltelefonod / fényképezőgéped kamerájáról szemléled az eseményeket, hirtelen előtűnik az infrafény és látni fogod. :)
060as
DrótVégénSzéndarab

Re: Relé kiváltása + Infra

Köszönöm az infókat!

A relé kiváltására még várom az ötleteket. :wink:
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Relé helyett simán beraknám az opto-t (na jó, a LED elé 5V esetén egy 220R körüli ellenállással, és ez megy az AVR lábra). Igaz én vagyok olyan elvetemült, hogy valamelyik darlington-tranzisztoros kimenetűt tenném be (lehet felesleges). Viszont vigyázz, mert a gomb esetén lehet, hogy polaritásérzékeny és így az opto kimenetét (tranzisztor kollektor/emitter) meg kell fordítani.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

csabeszq
Bitfaragó

Igen, ezen gondolkoztam én is. Az opto egy tranzisztor, ami a bázisára eső fénytől nyit ki.

Ergo: ha nincs fény, akkor nem vezet, a teljesítményveszteség 0.
Mikor persze bizgeted a túloldalát, akkor kinyit és szívja az elemet, de az is minimális.
060as
DrótVégénSzéndarab

Na utána jártam mi van a távirányítóban és készítettem egy kis rajzot a tervről. Csatoltam.
Kipróbáltam a kapcsolást, a HCS200-helyére egyenlőre LED-et és 1k ohmos elenállásást raktam. A tápfesz 12V. A LEDen átfolyó áramerősség 10mA. Az opton a feszültség esés kb. 0,2V.
Szerintem a kapcsolást élesítve működnie kell a távirányítóban is. Szerintetek? :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
csabeszq
Bitfaragó

Jónak tűnik.
060as
DrótVégénSzéndarab

Jelentem működik. :) Kész is a projekt. Egy Sony Ericcson K700i soros porton összeketve az AVR-el rádiófrekvenciás távirányítót működtet. Természetesen hívásszűréssel. :) Köszönöm a segítséget Robert-nak és Csabeszq-nak. :)
Válasz küldése