I2C
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
I2C
Helló sziasztok!
A leírásokban láttam, hogy hogyan működik az I2C busz, illetve hogyan lehet megcímezni pl. egy i2c ic-t, de ha én egy mcu-ból egy másik mcu-t akarok címezni, akkor azok címeit hogyan állíthatom be? Előre is köszönöm!
A leírásokban láttam, hogy hogyan működik az I2C busz, illetve hogyan lehet megcímezni pl. egy i2c ic-t, de ha én egy mcu-ból egy másik mcu-t akarok címezni, akkor azok címeit hogyan állíthatom be? Előre is köszönöm!
- nobody_hun
- Bitfaragó
Van már ilyen téma!
Megveszed a BASCOM kiegészítését I2C-Slave, 15 EUR:
http://www.mcselec.com/index.php?page=s ... p&Itemid=1

Megveszed a BASCOM kiegészítését I2C-Slave, 15 EUR:
http://www.mcselec.com/index.php?page=s ... p&Itemid=1
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
Kösz szépen...hát akkor ez gáz, tudnál valamit ajánlani nekem arra, ha csinálok egy projektet, és lenne egy fő vezérlő mcu-m, és a nagyobb alegységeket külön mcu-k vezérlik, és oda-vissza kapcsolatot akarok kialakítani a fő illetve az alegységek között. I2C, SPI, ...? Amúgy ez az egész egy boxban lenne, azaz a távolság pár 10 cm
Előre is köszönöm!
Előre is köszönöm!
- nobody_hun
- Bitfaragó
Attól függ, mit szeretnél átvinni. Az egyik projektemben ezt úgy csináltam meg, hogy két MCU közös I2C-s RAM-ot használ, ami 4016-tal van rálógatva mindkét buszra. A 4016 kapcsolgatja a buszra a RAM-ot, attól függően, hogy melyik MCU-nak kell. Az MCU-k figyelik egymást 1-1 vezetéken, így mindig csak az egyik fér a memóriához.
Több MCU-val is meglehet oldani ugyanezt, kérdés van-e akkora memória, ami neked elég.
Több MCU-val is meglehet oldani ugyanezt, kérdés van-e akkora memória, ami neked elég.
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
Valójában azt szeretném elérni, hogy 2digites 7 segmenses kijelzőre vigyek ki adatot, de azt amit én akarok, ha pl. ledmultiplexbe kötöm őket, akkor is 10 kimenetre van szükségem, az meg sok. Így gondoltam csinálok egy modult, aminek az mcu-ja csak ezt vezérli, és ez az mcu 2 vagy (<10) szálon kapja az info-t egy másiktól. Amit mondtál az jónak tűnik, de valahogy máshogy nem lehetne megcsinálni?
Amúgy megvan az I2C slave lib meg az i2c kiterjesztett könyvtár, csak hogy kell használni?
Köszi a választ!
Amúgy megvan az I2C slave lib meg az i2c kiterjesztett könyvtár, csak hogy kell használni?
Köszi a választ!
- nobody_hun
- Bitfaragó
Hm.
Multiplexnél, 2 digitre csak 6 szál jön ki nekem. 2 a két digithez, 4 pedig a 4 bit, amivel a kijelzőmeghajtót (7447, 7448 és társai) vezérled.
A kérdés további része a BASCOM súgójában:

A kérdés további része a BASCOM súgójában:
Use the CONFIG statement to specify the slave address:
Config I2cslave = &B01000000 ' same as &H40
Optional use : CONFIG I2CSLAVE = address, INT= int , TIMER = tmr
Where INT is INT0, INT1 etc. and TIMER is TIMER0, TIMER1 etc.
When using other interrupts or timers, you need to change the library source. The library was written for TIMER0 and INT0.
The I2C slave routines use the TIMER0 and INT0. You can not use these interrupts yourself. It also means that the SCL and SDA pins are fixed.
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
hali,scoutmasterst írta:Az jó, de arra megkérhetnélek, hogy a működéséről írj egy pár szót? Köszi
ez egy 4 digites driver ic, amit i2c-n tudsz felprogramozni.
(mit jelezzen, fenyero, stb..). Ezek utan o mindent megcsinal.
persze ha a proci nagyon raer meg lehet ezeket csinalni sw-bol is...
ami jo, hogy a nyak viszonylag egyszeru lehet, mert a kijelzohoz csak
a bus+tap kell

kulso tranyoval fejelheto es akkor nagy kijelzohoz is ok....
http://www.nxp.com/pip/SAA1064.html
ha tobb info kell szolj
TyuTyu
- scoutmasterst
- DrótVégénSzéndarab
Az I2C slaveről a samples alatt van minta. De a LIB az fizetős.
Csak TWI (hardveres) rendelkező chipnél szabad használni, a SW alapú I2C-slave az eléggé erőforrásigényes (minden órajel egy INT-et generál).
De érdemes szerintem - ha nincs spec elvárás - akkor célIC-t használni. Nálam sajna nem járható út:
- sorosan jön a kiirandó
- 3*6 db 7-szegmensesre kell írni
- fényerőállítás nem kell.
Ehhez viszont lazán kell a M16 chip:(
És ugye amit nem fizetnek meg, az a SW fejlesztés ideje...
A célIC és a üres kontroller közt párszáz Ft van...
Lassan nálam már gondolkodás tárgya kezd lenni a PLED kijelző...
Csak TWI (hardveres) rendelkező chipnél szabad használni, a SW alapú I2C-slave az eléggé erőforrásigényes (minden órajel egy INT-et generál).
De érdemes szerintem - ha nincs spec elvárás - akkor célIC-t használni. Nálam sajna nem járható út:
- sorosan jön a kiirandó
- 3*6 db 7-szegmensesre kell írni
- fényerőállítás nem kell.
Ehhez viszont lazán kell a M16 chip:(
És ugye amit nem fizetnek meg, az a SW fejlesztés ideje...
A célIC és a üres kontroller közt párszáz Ft van...
Lassan nálam már gondolkodás tárgya kezd lenni a PLED kijelző...