LED szalag orgona
LED szalag orgona
Készítettem a címezhető LED szalagomból fényorgonát.
Youtube video itt
A kódot és a kapcsolási rajzot felraktam a sourceforge-ra, egyelőre csak magyarul.
Megnézhető itt
A kapcsolás Arduino nano-t használ.
Youtube video itt
A kódot és a kapcsolási rajzot felraktam a sourceforge-ra, egyelőre csak magyarul.
Megnézhető itt
A kapcsolás Arduino nano-t használ.
Re: LED szalag orgona
Gratula.
Az orgonához is, de főként a leíráshoz. Ezek után pláne szívesen látnék abban a dobozkában csücsülni egy ESP modult.
Valószínű kellene bele még egy kis jelszintillesztés, valamint csak egy ADC láb áll rendelkezésre, de apróságokon nem akad fenn az ember.
Az orgonához is, de főként a leíráshoz. Ezek után pláne szívesen látnék abban a dobozkában csücsülni egy ESP modult.
Valószínű kellene bele még egy kis jelszintillesztés, valamint csak egy ADC láb áll rendelkezésre, de apróságokon nem akad fenn az ember.
Az ESP sem jó sajnos a feladathoz. A nano is kamuzik, nem folyamatos a mintavételezés.
Az STM32 képes DMA-val mintavételezni, DMA-val vezérelni a LED-eket, minden mehetne hardveres támogatással, csak nincs olyan kiforrott környezet, mint Arduino alatt.
Mármint hogy letöltöd az Arduino-t, letöltöd a lib-eket, megírod a kódot és feltöltöd a mikrovezérlőre.
Ezért választottam a nano-t, kevesebb macera, de hardver szempontjából STM32 az ideális.
Az STM32 képes DMA-val mintavételezni, DMA-val vezérelni a LED-eket, minden mehetne hardveres támogatással, csak nincs olyan kiforrott környezet, mint Arduino alatt.
Mármint hogy letöltöd az Arduino-t, letöltöd a lib-eket, megírod a kódot és feltöltöd a mikrovezérlőre.
Ezért választottam a nano-t, kevesebb macera, de hardver szempontjából STM32 az ideális.
Azt értem hogy nem tökéletes, de ez érezhető is működés közben?
Láthatóan működik, csak elvileg nehéz magyarázatot adni rá. Gondolj bele, durván 11ms-enként frissítjük a LED szalagot (100x másodpercenként).
Ezt nem is látod, másrészt ha egy 440 Hz-es hang 10 ms-ig szól, nem is hallod. Szóval elvileg hibás a koncepció, hogy nem folyamatosan mintavételezünk, de ezt nem hallod és nem látod.
Másrészt a LED szalag vezérlését nem lehet képlettel leírni. Hasadra ütsz és megnézed, mikor néz ki jól.
Alapból veszünk 128 mintát, energia számolás, spektrum analízis, LED szalagra kiküldjük.
Kezdetben a hátteret úgy változtattam, hogyha a basszus eléri a csúcsát és utána ereszkedni kezd, akkor színt váltottam.
Példa:
10, 20, 40, 90, 120, 80 -< itt váltasz, mert a csúcsot elérted, ereszkedik
Mikor van probléma:
10, 25, 24 <- itt váltasz színt, 40, 90, 120. 80 <- a csúcs itt van
Másrészt tök mindegy, hogy a csúcs hol van:
10, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 97 <- itt váltasz, miközben a basszust már régen hallod, mert a 10-ről 90-re ugrást észleled, csak a csúcsot nem érted el
Szóval azzal, hogy a basszus csúcsát vizsgáltam, össze-vissza váltó LED-eket kaptam. Hol előbb váltott, minthogy meghalljam, hol pedig már rég hallottam, de nem váltott.
Mi adta a legjobb eredményt (ami a videón látható)?
- megjegyzem az utolsó fél másodperc energiaértékeit
- egy algoritmus alapján kiszámolok egy minimális értéket (ahol 5 egymást követő minta átlaga a minimumot adja)
- hogyha az energia nagyobb, mint a minimum 2.2-szerese, akkor beat-et érzékeltem
- ezután számolunk és a 4. (40ms) löket után színt váltok
10, 90 (1), 91 (2), 92 (3), 93 (4) <- váltunk, 94, 95, 96, 97, 98, 97
Nem tudod képlettel kiszámolni, hogy mikor néz ki a legjobban. Ez működött nálam a legjobban. Persze lehet, hogy van jobb is.
Ezt nem is látod, másrészt ha egy 440 Hz-es hang 10 ms-ig szól, nem is hallod. Szóval elvileg hibás a koncepció, hogy nem folyamatosan mintavételezünk, de ezt nem hallod és nem látod.
Másrészt a LED szalag vezérlését nem lehet képlettel leírni. Hasadra ütsz és megnézed, mikor néz ki jól.
Alapból veszünk 128 mintát, energia számolás, spektrum analízis, LED szalagra kiküldjük.
Kezdetben a hátteret úgy változtattam, hogyha a basszus eléri a csúcsát és utána ereszkedni kezd, akkor színt váltottam.
Példa:
10, 20, 40, 90, 120, 80 -< itt váltasz, mert a csúcsot elérted, ereszkedik
Mikor van probléma:
10, 25, 24 <- itt váltasz színt, 40, 90, 120. 80 <- a csúcs itt van
Másrészt tök mindegy, hogy a csúcs hol van:
10, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 97 <- itt váltasz, miközben a basszust már régen hallod, mert a 10-ről 90-re ugrást észleled, csak a csúcsot nem érted el
Szóval azzal, hogy a basszus csúcsát vizsgáltam, össze-vissza váltó LED-eket kaptam. Hol előbb váltott, minthogy meghalljam, hol pedig már rég hallottam, de nem váltott.
Mi adta a legjobb eredményt (ami a videón látható)?
- megjegyzem az utolsó fél másodperc energiaértékeit
- egy algoritmus alapján kiszámolok egy minimális értéket (ahol 5 egymást követő minta átlaga a minimumot adja)
- hogyha az energia nagyobb, mint a minimum 2.2-szerese, akkor beat-et érzékeltem
- ezután számolunk és a 4. (40ms) löket után színt váltok
10, 90 (1), 91 (2), 92 (3), 93 (4) <- váltunk, 94, 95, 96, 97, 98, 97
Nem tudod képlettel kiszámolni, hogy mikor néz ki a legjobban. Ez működött nálam a legjobban. Persze lehet, hogy van jobb is.
Hát valami ilyesmire gondoltam én is. 
Videót megnézve jópofa volt, aztán elámultam mikor megláttam mennyi munka van benne.
Főleg hogy nálam is fel van írva a zene ütemére villogtassunk valamit ötlet.
Persze konkrétan semmit nem tetem még érte csak néztem a sok VUmeter videót a neten, és azt gondoltam azzal nem lesz gond.
Videót megnézve jópofa volt, aztán elámultam mikor megláttam mennyi munka van benne.
Főleg hogy nálam is fel van írva a zene ütemére villogtassunk valamit ötlet.
Persze konkrétan semmit nem tetem még érte csak néztem a sok VUmeter videót a neten, és azt gondoltam azzal nem lesz gond.
Ha érdekel kipróbálhatod.
Breadboardon nem túl bonyolult összerakni. Ha van jó ötleted, akkor meg fejleszteni is lehet rajta.
Az MCP6022-t a Lurdy házban a Chipcad-nél kapod meg, kb. 600 Ft.
Én egy WS2812-es gyűrűt szereltem fel a breadboardra, valami ilyesmit.
Persze vehetsz komplett LED szalagot is, bár azzal igencsak kényelmetlen fejleszteni. A gyűrűből legalább 16 LED-es kellene, de a 24-es is oké.
Breadboardon nem túl bonyolult összerakni. Ha van jó ötleted, akkor meg fejleszteni is lehet rajta.
Az MCP6022-t a Lurdy házban a Chipcad-nél kapod meg, kb. 600 Ft.
Én egy WS2812-es gyűrűt szereltem fel a breadboardra, valami ilyesmit.
Persze vehetsz komplett LED szalagot is, bár azzal igencsak kényelmetlen fejleszteni. A gyűrűből legalább 16 LED-es kellene, de a 24-es is oké.
Távoli cél ez még nálam. Tudod ESP-zek. 
Csak mikor jön egy ötlet akkor, hirtelen minden érdekli az embert.
Csak mikor jön egy ötlet akkor, hirtelen minden érdekli az embert.
Ha az ebay-en rendelsz, akkor 1.5 hónapon belül nem is érkezik meg.
A LED szalag / gyűrű mindenesetre jó játék. És ESP-n is megy.
A LED szalag / gyűrű mindenesetre jó játék. És ESP-n is megy.
Alkatrészekkel nincs baj, már itt csücsülnek a dobozban pár hónapja.
Mikrofonos modul, ws2812 mátrix, lencse, szervós ide oda mozgató, a mikrofonon kívül a többi már tesztelve is volt ESP modullal külön, külön.
Ám ezek olyan lusták, hogy ha nem nyúlok hozzájuk képesek hónapokig tétlenül feküdni a doboz alján.
Mikrofonos modul, ws2812 mátrix, lencse, szervós ide oda mozgató, a mikrofonon kívül a többi már tesztelve is volt ESP modullal külön, külön.
Ám ezek olyan lusták, hogy ha nem nyúlok hozzájuk képesek hónapokig tétlenül feküdni a doboz alján.
A LED szalagból a 60 LEDessel játszok.
Egymás után fűzve 5 méternyit....
Több nem megy, mert a 5V/1A telefontöltő kifekszik tőle
Látványosak az animációk. A Pololou mintákat tesztelem....
Egymás után fűzve 5 méternyit....
Több nem megy, mert a 5V/1A telefontöltő kifekszik tőle
Látványosak az animációk. A Pololou mintákat tesztelem....
Hali,
Frekiszelektornak használhatsz MSGEQ7-et, sok programozási nyavajától ment meg, igaz mocsok drága, de hibásakat olcsón be lehet szerezni, Neked ide úgy sem kell 7 sáv. Bár az is megszívlelendő, hogy 3 sávra 3 darab T-szűrő olcsóbb és nem annyira bonyolult.
JAni
Frekiszelektornak használhatsz MSGEQ7-et, sok programozási nyavajától ment meg, igaz mocsok drága, de hibásakat olcsón be lehet szerezni, Neked ide úgy sem kell 7 sáv. Bár az is megszívlelendő, hogy 3 sávra 3 darab T-szűrő olcsóbb és nem annyira bonyolult.
JAni
5V/1A.
Utolsó ami felvillan az a telefontöltő lesz.
Utolsó ami felvillan az a telefontöltő lesz.
Hali!
A 144-es csúcsban 5A
Különben 0xE0-nál nagyobb RGB értéket nem érdemes kiadni, akkor már nem nő a fényerő csak eszementen zabál. Általánosságban elmondható még, hogy a uC kimenetére nagyon ajánlott egy 100ohm (ha engedi a kábelhossz).
A 144-es csúcsban 5A
Beszereztem egyet az ebay-en és arra jutottam, hogy FHT. A problémám az volt, hogy amikor kiadtam 440 Hz-et és amikor 8 kHz-et adtam ki, ugyanaz lett végeredmény. Gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult.winnerbt írta:Hali,
Frekiszelektornak használhatsz MSGEQ7-et, sok programozási nyavajától ment meg, igaz mocsok drága, de hibásakat olcsón be lehet szerezni