Igen. Arduinonál is van:
- Kimenet High,
- Kimenet Low,
- Nagyimpedanciás állapot (bemenet)
Sok LED vezérlése kevés lábon
Re: Sok LED vezérlése kevés lábon
Lehet ez a rész nincs meg neked?
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/DigitalPins
..vagy ilyen oldalak.
viewtopic.php?f=34&t=1610&p=30143
Bitekhez is hozzáférsz byte-on belül, úgyhogy simán megoldható az egész ahogy írtad, hogy csak byte-okat kell a portra írnod, én is így csináltam, bonyolult lett volna másképp.
Azt hiszem rájöttem mit értettél azon hogy " Talán ha az AVR-t programozom".
Ennél a feladatnál mindegy, hogy Arduino, Bascom, vagy C ben programozod az AVR-t. Az eredmény ugyanaz lesz.
Van különbség persze a nyelvek között, de ennyire alap feladatoknál teljesen mindegy mit használ az ember.
Az én teszt programom is Arduino 1.6.5 fordította, igaz nem AVR-en fut, de az eredmény szempontjából még az sem számít számít.
Szerintem.
Én is csak azért csináltam meg a tesztet mert közben legalább utánanéztem, hogy is vannak ezek a fránya irányok és felhúzó ellenállások.
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/DigitalPins
..vagy ilyen oldalak.
viewtopic.php?f=34&t=1610&p=30143
Bitekhez is hozzáférsz byte-on belül, úgyhogy simán megoldható az egész ahogy írtad, hogy csak byte-okat kell a portra írnod, én is így csináltam, bonyolult lett volna másképp.
Azt hiszem rájöttem mit értettél azon hogy " Talán ha az AVR-t programozom".
Ennél a feladatnál mindegy, hogy Arduino, Bascom, vagy C ben programozod az AVR-t. Az eredmény ugyanaz lesz.
Van különbség persze a nyelvek között, de ennyire alap feladatoknál teljesen mindegy mit használ az ember.
Az én teszt programom is Arduino 1.6.5 fordította, igaz nem AVR-en fut, de az eredmény szempontjából még az sem számít számít.
Szerintem.
Én is csak azért csináltam meg a tesztet mert közben legalább utánanéztem, hogy is vannak ezek a fránya irányok és felhúzó ellenállások.
Re: Sok LED vezérlése kevés lábon
Vagy több bitet egyszerre állithatsz az alábbi formában:
Természetesen az egyenlőség jobb oldalán bármilyen 8 bites érték lehetséges.
Kód: Egész kijelölése
PORTD |= 0b00000101; // Port D.2bit = 1 ,Port D.0bit = 1
PORTD &=~ 0b00000101; // Port D.2bit = 0 , Port D.0bit = 0
DDRD |= 0b00000101; // Port D.2bit = Kimenet, Port D.0bit = Kimenet
DDRD &=~ 0b00000101; // Port D.2bit = Bemenet, Port D.0bit = Bemenet