Powerline modem

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
coco
Újonc
Újonc

Powerline modem

Hozzászólás Szerző: coco »

Valaki találkozott már Atmellel megvalósított powerline modemmel? Találtam egy ilyen linket: http://www.k13zoo.de/vdr/homeautomation/ Nem tudok németül, de a Babelfish segítségével annyit tudtam meg, hogy a fickó csinált egy proxyt, ami egy linuxos PC-n fut és TCP-n éred el. A proxy RS232-n éri el az Atmelt, ami ha jól látom a kapcsolási rajzból a 230-as hálózaton csücsül és galvanikusan le van választva a PC-ről. Az Atmel illeszti rá a jelet a 230-as hálózatra, ami egy amplitúdó modulált jel és 125 kHz-en üzemel 1200 bauddal. Nem hiszem, hogy használ valami közös közeg hozzáférési technikát (CSMA/CD), mondjuk valószínű nincs túl nagy forgalom buszon -> lehet, hogy csak egyirányú a kommunikáció erre nem sikerült rájönnöm és akkor ez is nem érdekes. A vételi oldalon valami hasonló kütyü van, ami fogja az üzeneteket és kapcsolgátja a lámpát.

Valaki csinált már ilyet? Nézegettem kereskedelmi forgalomban kapható cuccokat (X10),kifejezetten épület automatizálásra de azok marha drágák. Ez viszonylag egyszerűnek néz ki és összetettebb feladat is megoldható lenne akár. Bocsi a lámaságom miatt, eddig nem nagyon foglalkoztam mikrokontrollerekkel. Minden segítséget köszönök.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Fura, hogy a TXD az INTesen hajtja meg a holmit. Amugy valoszinu, hogy a jel elvalas miatt, es ekkor az TXD magas szintje az bizony a 125 kHz-s jelet ulteti ra. Itt ekkor a bsuzony csak 1 ado es 1 vevo lehet. Ez a klasszikus RS232 kiterjesztese mas kozegre. Legalabbis akapcsolasi rajz alapjan.

Az ötlet a buszra valo rácsatolas. Ezzel a technikával a RS485 busz is működik:) Igaz itt a kis sebesseg nem árt. De fontos, hogy itt a jel az 5V cs-cs a hálózati jelre ültetve. Az X10 esetén a nullátmenetnél megy át néhány byte.

A kondin (10n/630V) csatolod rá/vissza a jelet, és half duplex módban megy.
A forráős C-ben van, de Basicosítható (nem láttam elő nekifutásra nagyon harapós dolgot benne. Hacsak a 2 trafó nem az...:) De ha a sorosport helyett USB-t rakunk rá leválasztva, akkor a 2. trafó megúszható. Optikai leválasztás nem árt akkor sem bele...
coco
Újonc
Újonc

Szerinted mennyiből jönne ki egy ilyen kis kütyü?
Robert
Elektronbűvölő

Én még tuti felspékelném pár dologgal...
I/O csatornák kezelése, infravörös távirányító átjátszó, riasztórendszerek illesztése, teljes távirányítás (villanykapcsoló, kenyérsütő, fűtés)...
És valahol a rendszerben egy WEBszerver is lenne:))) Az lenne aközponti mag (server), és a többi holmi a kliens.

Így látatlanban a rendszermag alkatrészárát ~3-5 eFt köré lövöm be, plusz nyák+dobozolás. És pesrze az összeépítés, és a SW fejlesztés...
Meg persze a kiegészítők a spec. funkciókra...
coco
Újonc
Újonc

Nekem van egy házi NAS szerverem ami 24/7 megy, gyakorlatilag teljesen passzív csak egy 4 centis tápventi az egyedüli zajforrás. Erre szeretném rákötni a "core"-t és a proxy is ezen futna. A távirányitást bluetoothos telóval gondoltam, ugyanis a NAS-on van BT dongle. A szerveren futna egy Daemon (PERL-ben nem nagy meló összedobni) ami TCP-n küldözgetné az üzeneteket a proxynak, de egyébként könnyen összelehetne dobni egy web oldalt is a proxyhoz, a későbbiekben beszédfelismerő is integrálva lenne direktben illetve házi telefonközponton keresztül. Szerintem a mag így oké lenne, én nem feltétlenül akarnék mindent beágyozattan megoldani. Mondjuk ami zavar, hogy 1 adóhoz csak 1 vevő lehet. Valahogy biztos meg lehet oldani ezt, nem? Esetleg többvivővel? Egyébként AVR-t nem egyszerűbb C-ben programozni? Bocsi a tudatlanságomért.

Más: a core-on kívül a klienseket nem láttam, úgyhogy ez nem tudom, hogy működne. De engem is az érdekelne, hogy mondjuk fűtést, klímát, garázsnyitót hogyan lehetne vezérelni. Köszi
Robert
Elektronbűvölő

Nem. 1 adóhoz több vevő lehet. Nézd meg a ModBus illetve a BenBus protolollt. ezek singlemaster sok slave kommunikációra vannak kitalálva. Ez is a soros portot használja. Csak neked nem RS485 a buszod, hanem RS232 szerű. Gyakorlatilaga rajz alapján RS485ként használhatod....

C, ASM, Bascom, pascal.
Kinek-kinek szája íze szerint.

C : sok forrás van, de a chipet _ismerni_ kell (regiszterírás), és a nyaelv (nekem) bonyolult.
ASM: megszállotaknak, illetve időkritikus alkalmazásokhoz/időzítésekhez.
Pascal: van, létezik....
Bascom: basic nyelv a maga egyszerűségével. sokminden kezelése beépítve (LCD: 4 sor, sorosport: 3, I2C: 4-8 sor, stb). Kezdőnek ideális, mert a chip belső szerkezete transzparensen kezelhető (azaz nem kell tudnod sokmindent). Később pesrze regiszterhívásokkal belepiszkálhatsz. Basic az gyakorlatilag a C64, Sinclair, Qbasic alapokon működik... PC-n a szintaktika megegyezik a Liberty Basiccal (grafikus felületet lehet gyorsan leprogizni benne).

A kommunikációt neked kell kitalálni. A programkódba belelesve, valamiféle protokoll már van belül. De szrtem érdemesebb meglévő protokolt és rendszert alkalmazni, ne kelljen -rol mindent kitalalni. En a BenBUS-t használnám....

Azért NE ez legyen az első mikrokontrolleres projekted:)))

Gyorsaság/kódméret/fejlesztési idő:
ASM: gyors, pici kód, sok idő
C: magasszintű nyelv, optimalizálva van a chip rá, kódméret az asmhoz képest nagyobb, rel. gyors fejlesztés, de kell a függvénykönyvtár összeszedése hozzá.
Bascom: magasszintű nyelv, C-nél ~5-15%-l nagyobb kódot ad, kódméret az asmhoz képest nagyobb, gyors fejlesztés (egyszerű).
coco
Újonc
Újonc

Hát mit mondjak, szégyenszemre nem sokat értek az elektronikához. Villamosmérnök leszek, de ha megkérdezik akkor mindig azt mondom, hogy informatikus a szakmám :) De jól is van ez így, ma már ez a szakma is nagyon szerteágazó, én másban vagyok otthon. A fejlesztés szerintem nem lenne gond, assemblyben az egyetemen fejlesztek DSP alkalmazásokat (100-200 sorig még átlátom :lol: ), C-ben azért nagyjából otthon vagyok. A basic nekem már kimaradt (hát igen, vannak itt fiatalok is:) ), de nem vészes első látásra egész jól olvasható. Egyébként az egyetemen (BME-VIK) lenne egy ilyen intelligens otthon projekt ehhez keresek anyagokat és megoldásokat. Nyilván magamtól nem kezdenék neki, csak gondoltam, ha valakit érdekel akkor szívesen beszállnék valamivel, mondjuk a kódolásba szívesen besegítek. Az X10-es cuccok elég drágák és hát fene tudja, hogy jók-e.

Hát igen utána nézhettem volna az RS485-nek, valóban master-slave kommunikáció ez örvendetes.

Mindenesetre várom a reakciókat az ötlettel kapcsolatban, nemcsak Tőled hanem mástól is meg hogy egyáltalán van-e rá igény. Sajnos elég kevés alternatíva van X10-re.....
Válasz küldése