Digitális tolómérő külső kijelző

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
kapu48
Elektronbűvölő

Re: Digitális tolómérő külső kijelző

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Á! :o
A két feladat különbözik egymástól.
Amit említesz ott 2 szál szoftveres soros kommunikáció futott egymás mellet.
És mivel ezek igen lassú és proci foglaló műveletek ezért egymást akadályozták.
Azért volt szükség a hardwer bővítésre, mert az infra adó nem adat ismétlő fajtából való.

Itt viszont már megvan a két vagy három külső HW tolómérő.
Amik folyamatosan ismételve küldik az adatokat.
Olyan sebességgel, hogy ha le is maradsz pár adat beolvasásáról, nem veszed észre, mert a szemed lassabban reagál, mint az AVR.

Ezért szükségtelen feleslegesen bonyolítani!
csegebiga
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: csegebiga »

Ifjúkorom egyik kedvenc könyvében az Ada-Winter testvérpár írta,hogy minden feladatot meg lehet oldani hardverrel, szoftverrel, vagy ezek tetszőleges kombinációjával. :)

én úgy láttam, hogy itt a 3 tolómérő saját órajelével ütemezett soros adatküldést végez, amit a fogadó oldalon szoftveresen dekódolnak.
pont itt van a (jelenleg) három különböző kommunikáció egyidejű figyelésének igénye.
(az ir vevőnél a vételi intelligenciát kellett megoldani egy istentelen kínai távkodó gombismétlési protokolja miatt, meg azért, mert a rendszer sokszor elkalandozott egyéb teendői felé. ezért kellett egy okos vevő, amelyik tudja, melyik gombot nyomták le, és azt tartják-e nyomva most is)

abban elvileg igazad van, hogy addig, amíg csak egy lcd kijelzőn jelennek meg az adatok, addig nem annyira érdekes, ha kimarad egy-két mérés
csak én nem szeretem, ha bezárom magam egy megoldásba, és egy esetleges változtatás miatt újra kéne az egész rendszert tervezni.
mert mit tegyünk, ha
lcd helyett egy házi építésű cnc eszterga vezérlést kell ellátni adatokkal?
később 3d cnc maró lesz a cél, és hirtelen sok szenzort kell "egyszerre" lekezelni?
ott már nem működik a "copypaste" bővítés, kevés lehet hozzá a chip memóriája, sebessége, kivezetései
ezért javasoltam egy, a bővítések felé nyitott(abb) megoldást

de én is tudom, hogy a kibiceknek semmi sem drága. :) és én is csak a máséval simogatom a csalánt
és könnyen lehet, hogy László nem is akar ilyen irányba továbbmenni...
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Vegyük figyelembe, hogy László még kezdő!

És ezért neki az egyszerűbb megoldást kel javasolnunk!
Később majd lesz ideje tömöríteni, javítani.
Hiszen a Szoftver az képlékeny. Bármikor javítható.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Kezdőként paralell fogadni több jelet - nem az igazi. Egymás utáni fogadás , az járható.
A kódban azonban nem látom azt a védelmet, hogy a küldés eleje sérült, zaj van rajta, vagy egyszerűen működés közbe dugom a a tolómérőt az eszközre. Ekkor hogy viselkedik?

Minden mérést külön végpontra tennék (Mega328-as chip). Ezek pl.I2C-n kommunikálnak a központi egységgel. Egyszerűbb, átláthatóbb a működés és nagyon könnyen bövíthető.
László
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: László »

Jó lenne, ha ezt, ahogy írod meg tudnám oldani. Sajnos az egészből nem sokat értek, nem hogy meg tudnám csinálni. Nem csak a programozással, hanem az elektronikával is most kezdtem foglalkozni. Tulajdonképpen csak ezt atolómérő olvasást akartam megoldani, mert nem találtam olyat készen, ami tetszett volna. Illetve ami tetszeik, nagyon drága. De megtetszett a programozás. Lehet, nem ez lesz az utolsó "projektem".
László
DrótVégénSzéndarab

kapu48 írta:Vegyük figyelembe, hogy László még kezdő!

És ezért neki az egyszerűbb megoldást kel javasolnunk!
Később majd lesz ideje tömöríteni, javítani.
Hiszen a Szoftver az képlékeny. Bármikor javítható.
Ha már a szoftver képlékenységéről van szó: a kövekező feladat, hogy 3-4 szeraszám adatait tárolja a program és ha szerszámot cserélek, gombnyomásra az aktuális szerszám helyét mutassa a kijelző.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Akkor kimondható: első lépésként holdra akarsz szállni, anélkül, hogy egy tojásos/ejtőernyős rakétát vagyegy vizirakétát készítettél volna.... :cry:

Kérdés: a 60 nap alatt Arduino tanfolyamra rááldoznál 0 Ft-t és 2 hónapot?
Azután simán meg tudod oldani....
László
DrótVégénSzéndarab

Robert írta: Kérdés: a 60 nap alatt Arduino tanfolyamra rááldoznál 0 Ft-t és 2 hónapot?
Igen.
Be kell vallanom, már feliratkoztam, meg is kaptam. Sajnos több ok miatt nem sikerült végig csinálni, de meg van az anyag. Most hozzá kezdek. Motiváció az van. :-)
cree
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: cree »

László írta:
Robert írta: Kérdés: a 60 nap alatt Arduino tanfolyamra rááldoznál 0 Ft-t és 2 hónapot?
Igen.
Be kell vallanom, már feliratkoztam, meg is kaptam. Sajnos több ok miatt nem sikerült végig csinálni, de meg van az anyag. Most hozzá kezdek. Motiváció az van. :-)
mintapéldákbol össze tudod rakni a részleteket!
keres rá neten multi loop cimszon!
sok energiát megsorolsz ha mintapéldákbol kovácsolsz nem szégyen ez másolsz és beilesztesz kevesebb idö és gyorsabb végeredmény születik nekem bevált....

de ezt már kitalálták DRO

http://www.tantalus5.com/blog/files/797 ... ec-71.html
László
DrótVégénSzéndarab

Idáig én is így csináltam, Példákból raktam össze minden programot, sokat lehet tanulni is így.

Köszönöm a linekt. Nagyon jó lenne, ha működne. Ki kell javítani. Olyan utasítások vannak benne amiket az én ismereteim szerint másképpen kell megadni. De az enyém már működik, inkább azt bővítem. Viszont vannak benne olyan részek amiket tudok hasznosítani.
Válasz küldése